380-400ml folyadék /variálható víz, savó, író,natur joghurt, aludtej, de két utóbbi esetén kevesebb víz kell.
2-3 mk olaj,v. 2-3 dkg margarin
1/2 élesztő
késhegynyi aszkorbinsav / C-vitamin, javítja a tészta minőségét, a régi pékek is használták
gyors programon. ha a normál pr.használjátok, csak 1/3 élesztő kell
Félbarna kenyér
380-400 ml folyadék,
600-650g liszt, ebből jelenesetben 150g rozs, 150g teljeskiőrlésű, 100g rétes liszt, és200-250 finom liszt
2mk só
1 1/5mk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1-2 mk sikér /elhagyható
1/3 budafoki élesztő
2-3 mk olaj /bármilyen lehet, v. margarin 2-3 dkg
Fentiek alapján láthatjátok, az alap recept egy, és tetszélszerint variálható.
Ha burgonyás kenyérkét akartok, akkor tesztek bele 100g hideg, tört kruplit, v burgonyapüré maradékot, de ilyenkor kevesebb víz kell, és a burgonyát a dagasztás végén kell hozzáadni.
Magvas kenyérke esetén csipogáskor 3-4 mk bármilyen magot,és az utolsó tésztasimítás után spricc,hideg vízzel, és megszórni magokkal
Sajtos kenyérkéhez 100g bármilyen, esetleg többféle sajt kell még bele, s a tetejére is, uaú. mint a magvasnál leírva.
Fehérkenyér esetén, bármilyen fehérliszt variálható én 100g rétest és 500-550g finomlisztet használok.
A lényeg, h. a kenyértészta a legkeményebb tészta.
Lehet öregtésztát ( nyanya), kovászt, limaráék leírása alapján,hozzáadni, ezt nem írom le.
25 dg cukrot kimérünk, ráteszünk 1,5 dl olajat, 1, 5 dl tejet ( használhatunk joghurtot is akkor 1,5 dl jughurt, 0,5 dl tej) 4 tosjássárgát, összekeverjük, majd hozzá adunk 35 dkg lisztet egy sütőporral elkeverve.. Ezzel jól kikeverjük, mindadig míg nem "fehéredik".
A habot és a masszát egymásbaforgatjuk.
Sütőpapírral ellátott nagy méretű tepsibe tesszük.
A tetejére:
Kb fél kiló cikkezet sárgabarack, mirelit is lehet, csak fel kell engedni és lecsepegtetni.
A morzsához:
75 g lisz, 75 g szobahőmérsékletűmargarin, 100 g cukor, 150 g durvára darált dió, fél kiskanál őrölt gyömbér (ezt lehet csökkenteni ill. növelni ízlés szerint) .Ezeket mixerrel összedolgozzuk, kapunk egy morzsát, ezt szorjuk a süti tetejére.
180 fokon kezdem sütni, majd kb 15 perc után 150-re leveszem, tűpróbáig sütjük.Összesen kb 35-40 perc.
A szokásos módon kelt tésztát készítünk,kicsit ragadós tésztát kapunk,enyhén lehet lisztezni.Én kézzel szoktam belesímitani a tepsibe.Ezután a megkenjük a pizzaszósszal,és ízlésünknek megfelelően elkészítjük.Hideg sütőben kezdem sütni,addig a tészta is kelhet még.
Maraj a recepted tényleg nagyon jó, én is ebből sütöm a sós rudakat, ill. abból, aminek a linkjét idehoztam. Kizárólag azzal a szándékkal, hogy az adagolás szerint, ez kicsit jobban kezelhető. Én nem szoktam állni hagyni és úgy is jó.
Ezt a sajtos rudat próbáljátok ki, nagyon finom! Most sütöttem meg karácsonyra.
Hozzávalók:
30 dkg liszt,
30 dkg vaj,
30 dkg túró,
ízlés szerint só / én egy csapott ek-lal tettem bele/.
Ezeket a hozzávalókat este összeállítani és reggel megcsinálni stanglinak, tojással kenni sajtot szórni a tetejére és mehet a sütőbe kb. 20-25 percre.
A tészta elkészítéskor egy kicsit ragad de nem kell megijedni, mert egy jó állagú tészta lesz belőle. Semmi fújtató nem kell bele és mégis finom ritka sajtos rúd lesz belőle.
Kakaós piskóta:10 tojásból, 10 kanál vízből, 20 kanál cukorból, 17 kanál lisztből, 3 kanál kakaóból, 1 cs. sütőporból piskótát sütötünk. Tojásfehérjét vízzel felverjük, beletesszük a cukrot, tovább verjük, bele a sárgája, végén óvatosan a sütőporos liszt.
Saját vélemény: én ezt az adagot felezni szoktam, így is elég magas lesz a süti.
Diós lap:6 tojásfehérje, 13 kanál cukor, 1 csésze liszt, 1 csomag vanília, 0,5csomag sütőpor, 1 csésze vagdlt dió, 1 csésze vagdalt meggy. a tojáehérjét keményre verjük, bele a cukor majd a többi hozzávalót, megsütjük.
Saját vélemény:én meggyből többet szoktam bele tenni, és ha van akkor mindig cukorban eltett megyett használok, azzal a legfinomabb.
Krém: 6 tojássárgát, egy egész tojást, 10 kanál cukort gőz fölött keményre főzzük ( én vastag aljú edénybe szoktam folyonos keverés mellet, így gyorsabb), majd ha kihűlt hozzá adunk 30 dkg vajat vagy margarint.
A süti tetejére csokit reszelünk, vagy csokival vonjuk be.
Összerakás: Kakaós piskóta, rá a krém fele, diós lap, rá a krém másik része,tetejére csoki.
ráma-tojás- cukor- tojás habosra keverni, majd bele sütőporral elkevert lisztet. Hűtőbe pihentetni és tiszta tepsire nyomkodni, hogy rá tapadjon. / Nem zsírozni és papír sem kell/.
A cukrot,margarint,tejport,és a kókuszreszeléket a vízben sziruppá főzzük.Kihűtjük,összedolgozzuk még langyosan.Golyókat formálunk,és a közepébe egy szem mogyorót nyomunk.Majd beleforgatjuk még kókuszreszelékbe.
A hozzávalókból közepesen lágy tésztát gyúrunk. Egy órát hűtőszekrényben pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk és cakkos szélű szaggatóval vagy nagyobb pogácsaszaggatóval kivágjuk. A korongok egyik felének közepét is kiszúrjuk. Sütőlemezen, közepes lángon viéágosra sütjük. A korongokat kisütés utánlekvárral megkenjük, a tésztakarikákat ráhelyezzük és megszórjuk vaníliásporcukorral.
A margarint szobahőmérsékletüre melegítjük, sőt kicsit meg is olvaszthatjuk, így könnyen össze tudjuk dolgozni a többi hozzávalóval. Hűtöbe tsszük 12 órát minimum, utánna csak nyújtani kell, és szükség szerint felvágyni. Én ha krémest csinálok akkor ez az adag egy krémeshez elegendő, tehát két lap lesz belőle gáztepsin.
Ha sósat készítünk akkor a só mennyiségét emeljük.
Csináltam már belőle diós és lekváros kiflit, nagyon finom, és réteges lesz.
2 evőkanál rum (én nem nagyon szeretem, ezért pici aromát raktam csak bele)
A töltelékhez a tejet a vajjal, kristálycukorral, citromhéjjal és fahéjjal felfőzzük, hozzáadjuk a megpörkölt mogyorót, majd citromlével és rummal megízesítjük.
Ez ment HpKriszti nyitott diós/mákos kalács tésztájába.
Arra kérlek, hogy ha kérdésed van, inkább a Süssünkbe, vagy az általános fórumba írd, ide csak a recepteket szoktuk beírni. Ezért itt csak ritkábban járunk, nem kapsz a kérdésedre azonnal választ.
Amíg Limara nem hozza a receptjei közé a Tiris kenyér recijét addig én ideteszem.
Limara írta:
Tigris máz:
65 ml meleg víz
1 dkg élesztő (1,5 tk. szárított élesztő)
pici cukor
60 g rizsliszt
A mázhoz valókat jól elkevertem, hagytam 15 percig állni. Addigra a kenyér már megkelt annyira, hogy épp lehetett bevágni. Rákentem a mázat egy szilikonos ecsettel, de nem túl vastagon. Ismét 15 perc pihentetés következett, majd ment a sütőbe, 220 fokon sült 50 percig. Érdemes az utolsó 15 percre kicsit mérsékleni a hőfokot, mert a rizsliszt könnyebben barnul.
Finom ropogós kéreg lett a kenyéren. Legközelebb kukoricaliszttel is kipróbálom
30 dkg liszt, 10dkg margarin, 10 dkg cukor, 1/2 cs. sütőpor, 3-4 deci tej , összedolgozzuk a tejjel a keménységét állítjuk jó nokedlitészta sűrűre szoktam készíteni, és kanállal szaggatom a sütőbe. Ez nálunk két emberes a párom kezeli a vasat én a tésztával dolgozom. Jó nehéz a vas.
A zsírt, citromlét, 2 ek vizetfelmelegítünk, míg a zsír elolvad.27 dkg szitált porcukrot hozzáadunk, Óvatosan kevergetve, felforraljuk. A felforralt szirupot öntsül át egy tálba, robotgéppel kis folozatonkanalanként keverjük hozzá a maradék porcukrot.Addig keverjük, míg a cukor teljesen elolvad. Egy tisztagyúródeszkára borítsuk ki, -amit porcukkorral megszórtunk-addig gyúrjuk, míg kihül. Hülés közben egyre selymesebb,szilárdabb lesz. Műanyag fóliába csavarva óvjuk a kiszáradástól. hűtőben tároljuk a maradékot!
Tehát olyannak kell lennie, mint a marcipán. Két folpack között nyújtom, kicsi pogi szaggatóval kiszúrom. egy rózsa 5-6 levél.
Bocsi, elfelejtettem hozzáírni a cukorrózsához,-kislányom igen csak nyüstölt közben- hogyha törik a massza(az azt jelenti,hogy sok a cukor benne, kevés a nedvesség), kicsit vizezzétek be a kezeteket, és miután már átmelegedett a massza-mondjuk: mikróba 2-3 perc kishőfokon-át kell gyúrni. Ellenkező esetben, ha túl lágy a maszánk, akkor pici porcukor kell hozzá(pl azon nyújtjátok), ill. nyújtás után kicsit szikkadni hagyjátok, és a lent említett kiszúrás után, (nem levelek, hanem szirmok lesznek-gömb alakúak-)az első szirmot henger alakúra kell formázni.Utánna a köv. kicsit előrébb kezdjük rátekerni- ahol az első végetért, persze függőlegesen tartva már-.Mikor körbetekerted, a szirom utolsó, feléd eső szélét kicsit, a felső részén elhajligatjátok simogatva, hogy éppen hogy meghajoljon,íveljen, mint az igazi rózsának. Ezt kell ismételgetni, míg a 5-6 db szirom elfogy.(jaj Istenem remélem ez így érthető)Folpakkal letakart tojástartóba szárítjuk keményre.Kissebb rózsa csak 3 szirom.
A leveleket szintén pogi szaggatóval kell kiszúrni, csak nem kerekre, hanem levél alakúra, Nyújtónára kell simítani, hogy ívelt legyen, én fogvájó segítségével beerezem, a szélét csipkézem. Az indát sodrom. Több féle méretben is lehet,készíteni, és persze figurákat is.
Alkalmazhatjátok torta bevonására is, mint a marcipánt.
Nem tudom a fenti nyersanyaghányad jó e, de biztos hogy innen tanultam. Inkább próbáljátok meg kevesebb folyadékkal, mondjuk 1kk víz, 2 ek citromlé. A lényeg a marcipán szerű, nyújtható massza elérése.
Hozzávalók fél literhez: 5 tojássárgája, 12-13 dkg porcukor, 2oo g habtejszín, 1 dl fehér rum, vanília aroma
Habverővel a tojássárgáját és a porcukrot krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt, majd 7 percig verjük. Beleöntjük a rumot meg az aromát, és további 3 percig keverjük robotgép habverőjének a legmagasabb fokozatán. Az elkészítése kb. 25 percet vesz igénybe
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit