Zsuzsa akkor mégegyszer írom .A celofános történetet én is csak tavaly kezdtem alkalmazni , mert úgy véltem nincs értelme a dupla fedésnek. Bebizonyosodott azonban , hogy valóban sokkal szebbek lettek a gyümölcskompótok például. A körte és a barack teteje különösen be szokott barnulni. Szóval egy kis tálkába meleg vizet teszel és azt a felét amit az üvegre teszel , bevizezed . Ez biztosítja a jó tapadást.Utána csavarod rá a tetőt , ennyi az egész.
Iza, a "paradibsom" paprikát megértettem, sokkal inkább szörnyülködtem az adagokon. 3kg paradicsom, annyit az életben meg nem eszünk!!!!!!!!!!!!!! De majd veszem a felét, 5 évre elég lesz az is...
Én leginkább lekvárt csinálok. Amióta sütőben sterilizálom az üvegeket azóta egy penészesem sem volt (3 éve). Az előbb azt álmodtam, hogy írtál valamit a celofánról, most újra el akartam olvasni mert szeretném megérteni miként van az, hogy megakadályozza az oxidálást (nagyon érdekel) de nem és nem találom! Lehet, hogy elaludtam itt a gépem előtt???!!!
Zsuzsa , még annyit fűznék hozzá , hogy télen is kipróbálhatsz egy kisebb adagot jóféle olasz paradicsomsűrítményt vehetsz nyers paradicsom helyett . Szerintem egy jó sűrűparadicsom püré esetében 1 kg felel meg 3 kg nyers paradicsomnak és kevesebb vele a maszatolás.
Zsuzsa ez a sütőben sterizilálás is nagyon jó ötlet. Az üvegek felfordítása viszont számomra fontos , mert sajnos jó pár üveg befőttem megromlott amíg nem csináltam. A dunsztban csak akkor keletkezik légüres tér , ha alaposan rá van csavarva a fedő és tökéletesen zár. Szerintem az a gondom , hogy nem dobálom el a tetőket hogy minden alkalommal vadonatújjal főzzek be .Amikor már egyszer megnyitottam , lehet hogy nem passzol annyira legközelebb. Végülis nem a felfordítás a lényeg , hanem az hogy a visszafordításnál ne adjon kis sziszegő hangot , akkor tutira lesz légüres tér alatta.
Vikikém, nagyon szépen köszönöm!!! Szégyen és gyalázat, még mindig nem csináltam meg. De ami késik nem múlik, hamarosan nekilátok!
Iza, ezer köszönet! Tapasztalatból tudom én is milyen érzés újra írni amit nem kis időbe és fáradtságba került megírni. Nyomorult G Portál! (De már mást is mondtam...) Most már úgy csinálom, hogy saját "levélpapírra" írom előbb amit akarok és Ctrl+C -> Ctrl+V -vel hozom át ide. És ha törli, én sátáni mosollyal lépek be újra és teszem be újra. Én egy ideje már nem vízzel sterilizálok, hanem jól kimosom az üvegeket, nem törlöm ki és felforditva, hogy a víz lecsepegjen, beteszem a sütőbe a rácsra, 100°-on 15 percig. A fedeleket is. Jól bevált. Nem fordítom fel a lefedett, kész üvegeket, mert a dunsztban úgyis légüres tér keletkezik. Igazán szólva nem értem miért csinálják, mi a magyarázata. A kis üvegekbe tétel az nagyon jó ötlet! Mégegyszer köszönöm!
Zsuzsa ! Itt a finom házi ketchup.Most írom harmadszor , mindig valami probléma támadt . Nem akarja a g portál ezt a jó kis receptet.
3 kg paradicsom , 2 kg paradibsom paprika.40 dkg hagyma , 40 dkg alma , 25 dkg sárgarépa , 20 dkg fehérrépa .Puhára főzni , paszírozni vagy turmixolni .Besűriteni lassú tűzön.
Ízesítés : 25 dkg kristálycukor , 3 ek só , 2 dkg fűszerpaprika , 0.5 dl 10 % -os ecet , bors , szegfűbors , szegfűszeg , ízlés szerint.Újra felforralni , hogy a cukor elolvadjon benne. 1 mokkáskanál szalicil.Üvegekbe önteni , kidunsztolni.
Ha nem akarsz tartósítószert tenni bele , akkor minél kisebb üvegbe tedd , ami gyorsan elfogy. A kiforrázott üvegek tetejét is a forrásban lévő vízből tedd rá az üvegekre .Tegyél a tetők alá forró vízbe mártott celofán lapocskát is.Fordítsd fejre az így lezárt üvegeket , hogy lásd nem levegőzik-e .Így tuti eláll mindenféle szer nélkül.Addig tartsd a dunsztban míg leljesen ki nem hűl.Nekem van hogy 2 napig is meleg marad.
Csokis keksz ZSUZSA kérésére, de bárki másnak is szívesen :)
Hozzávalók
a tésztához:
40 dkg finomliszt 1 csapott teáskanál szódabikarbóna csipet só
10 dkg vaj
10 dkg mascarpone
15-20 dkg cukor (nekem elég volt 15) - én is 15 dekát tettem bele !!!
1 tojás
1 kávéskanál mandulaaroma (ez véletlenül kimaradt) --- én beletettem !!!
a töltelékekhez:
1 dl tejszín
15 dkg étcsokoládé
Elkészítés (ez is ugyanúgy készült, ahogy MOHÁNÁL) ezen sem változtattam. Csupán a sütési időm és a hőfok volt kevesebb. 155 fokon 5-5,5 perc
A lisztet elvegyítem a szódabikarbónával és a sóval. A puha vajat habosra keverem a mascarponéval, a cukorral és a tojással, majd hozzáadom a lisztet. Alaposan összegyúrom és 2 részre osztva, folpackba csomagolva hűtőbe teszem 1-1,5 órára.
A sütőt előmelegítem 170 fokra. Sütőpapírral kibélelek két tepsit.
Lisztezett felületen nagyjából 3 mm vékonyra nyújtom a tésztát és 7 cm átmérőjű korongokat szaggatok ki belőle. A tepsin 1 cm távolságot hagyok köztük, majd 8-10 perc alatt világossárgára sütöm őket. Figyelni kell, ne barnuljanak meg!
Amíg hűlnek, elkészítem a csokoládés tölteléket. Kis lábosban felforralom a tejszínt, majd a tűzről levéve beleteszem a kockára tördelt csokoládét. Kézi habverővel keverem, amíg teljesen el nem olvad.
A sűrű krémmel töltöm a kekszeket.
Hűvös helyen hagyom állni néhány órán át, majd dobozban tárolom a kekszeket.
Ez pedig olyan női szeszély szerü sütike én csak így szólítom nem tudom mi a tisztességes neve és egy gáztepsire való mennyiség.
8 tojás sárgája, 30 dkg ráma, 40 dkg porcukor. Ezeket habosra keverjük, 60 dkg liszt, 1 cs. sütőpor és 4 dl tej.A tészta felét tepsibe tesszük a másik felébe kakaó teszünk és egy pici tejet is és a tetejére öntjük.Lassú tűznél sütjük. Ha megsült lekvárral megkenjük. A tetejére a 8 tojás habját 40 dkg porcukorral felverjük és a sütőbe dugjuk szárítani. A habot keményre verjük és utána tesszük bele a porcukrot és azzal tovább verjük.
Lehet csinálni fél adagot is, de nem érdemes mert azonnal elfogy.....legalább is nálunk
4 tojássárgája, 20 dkg porcukor, 4 kanál forró víz, habosra keverjük.A tojások habját és 13 dkg réteslisztet 1/4 sütőport belekeverünk, majd a tészta több mint felét kikent tepsibe öntjük, a többibe kakaót teszünk és a sárga tésztára ide-oda kanállal belerakjuk, megsütjük.Kettévágjuk ha kihűlt és a következő krémmel töltjük. 1 ráma /25dkg/ kis rum, 20 dkg porcukor, 1 van.cukor. 1 van.pudingot 3dl tejjel megfőzünk, ha kihűlt összekeverjük.Megtöltjük a sütit. A tetejére is krém és reszelt csoki.
Az összevágott hozzávalókat a liszttel és a porcukorral összekeverjük és a habhoz adjuk.Legvégén az olvasztott vajat. Kikent őzgerinc formába öntjük és megsütjük. A tojáshabot nem kell túl keményre verni, úgy finomabb.
A fehérjékből habot verünk a porcukorral, majd belekeverjük a liszttel sütőporral elkevert kókuszreszeléket. Kivajazott vagy sütőpapirral bélelt tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük.
Krém: 3 dl tejszínt, 5 dl tejet, 2 cs.hidegen készíthető pudingport /bármilyen jó/ robotgéppel felverünk. Szép kemény krém lesz belőle. Rákenjük a tésztára, megszórjuk kakaóporral vagy kókuszreszelékkel.
Ezt lehet hogy ismeritek de azért beirom, mert nagyon finom, könnyü a tésztája és gyorsan elkészíthető.
Kefíres süti
Hozzávalók: 2 egész tojás, 2 kefíres pohár cukor, 1 kefires pohár olaj, 1 kefir, citromhéj, ezeket jól összekeverjük. Hozzáadunk 3 kefires pohár lisztet, amibe 1 sütőport belekeverünk. A tésztát ketté vesszük, egyik felébe kakaót teszünk, kikent tepsibe öntjük. Erre jön a fehér tészta, forró sütőben megsütjük.
Hát ennyi, jaaaa még az előbbi csokis dióshoz elfelejtettem irni, hogy a bögrém amivel mértem a cuccokat 3dl-es és a tepsim kb 40x25.
Hozzávalók: 4 tojás, másfél bögre cukor, 2 van.cukor, 2 bögre liszt, másfél cs. sütőpor, fél bögre olaj, fél bögre tej, fél bögre darált dió, 2-3 evőkanál kakaó, meggy
A tojásokat és a cukrokat elektromos habverővel felverjük, hozzáadjuk a tejet és az olajat. A lisztet, diót, sütőport összekeverjük és a folyadékhoz adjuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük a tészta felét, a maradékba kakaót keverünk és ráöntjük a tésztára. A végén magozott meggyet teszünk rá.
hozzávalók: 25 dkg margarin 15 dkg cukor 1cs vaniliás cukor 1 tojás sárgája30 dkg liszt 2 narancs reszelt héja 10 dkg mazsola 1 dl rum vagy narancslé (lehet vegyesen)
elkészítés: Áztassuk be narancslébe vagy a rumba a mazsolát. Keverjük jól el a margarint a cukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a tojássárgáját. Egy másik tálba vegyítsük el a lisztet a lereszelt narancs héjával, és a lecsöpögtetett mazsolával. Keverjük össze a két masszát. Fóliába csomagolva legalább egy órára tegyük hűtőbe. Rudat formázunk belőle és korongokat vágunk. Minél vastagabb, annál puhább. Előmelegített sütőben 175 fokon 15 percig sütjük.
Ancsi !! Te egy ISTEN VAGY !!!!!! Nagyon szépen köszönöm, ez tényleg végtelen egyszerü. Én még nem is hallottam ilyenről. No ezt biztos, hogy megcsoinálom. Merthogy van is itthon hozzá minden.
1/2 ráma /12,5 dkg/, 2 evők.kakaó, 20 dkg liszt, 1 tojás, 15 dkg cukor, 1/2 sütőpor. Ezeket összegyúrjuk, kis golyókat formálunk belőle és kivajazott tepsibe egyenletesen elszórjuk. 4 tojássárgája, 20 dkg cukor, 1/2 kiló túró, 1/2 ráma, 1 van.pudingpor. Ezeket kikeverjük, beletesszük a tojások felvert habját. Belekanalazzuk a tepsiben lévő golyóg mellé és 180 fokon megsütjük. Az én tepsim 24x38 közepes méretű
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit