Kel 2-ra a buktam.Jol sikerult idaig. Mar recivel keszitettem egy kicsit.Jaaa! es az Utrechti En altalam "fabrikalt"barack es szilva lekvarral. Most "kisul"hogy sikerult es hogyan fog izleni. Sztem nem lesz rossz. Ha ez megsult, akkor a meglepetesnek fogok nekifogni kesziteni.
szegeny BEZSAM, biztos fini lett volna a gombad. Nem voltal mellette? Ha En fentvagyok itt akkor minden egyebet elfelejtek es magam korul is. Ezert egy megoldast talaltam.Igen gyerekes DE eredeti! A "riaszto "idot!?hihi beallitom a konyhai vekkeremen. Addig szabad ittlennem.
BEZSAM, En a csorogehez soha nem szoktam sutoport rakni, csak elesztot.Lehet?-esetleg van MAS recept is mar vele, Nekem nincs tapasztalatom ehhez sutoporral v. annak variaciojaval ehhez. Te hogy keszitetted? En H. Ilnonkanenink szerint szoktam "csorgetni". Jo regen keszitettem en is. Jo kis barackhab sem kutya hozza.Nemcsak a sima fankhoz.
NELLYM, dugjal mar at par kanalkaval a krumplikadbol.En nagyon szeretem. Krumplis banda vagyunk itt. En a rizst is nagyon komalom.
Szervusztok kis pékecskék! Csak bekukkantottam, mert tegnap este elég hamar elaludtam. Szerencsére ma már nem fáj a fejem. Talán besegített az epémnek a füstölt húsból készült kocsonya is, amit imádok! Nem baj, egyszer-kétszer inkább szenvedek, de a kocsonyát nem adom!! Köszönöm a kenyérrel kapcsolatos gratulációitokat. Majd próbálkozom tovább. Muszáj, mert amikor meglátok egy-két csábító kenyeret itt, mindig elcsábulok! Szegény Bezsám! Jól megjártad a gombával! Nekem már kész a paprikás krumplim, felturbózva 1 pár gyulai kolbásszal, 2 pár roppanós virslivel és galjuska galagonyával, ahogy én hívom a galuskát. Muszáj, mert visz belőle a kis menyem, meg a fiam ezt kért a jövő hét elejére a munkahelyére ebédre. Na meg sül az oldalasom. Most pedig irány a Tescó, veszek liszteket. Ide nem sokat járok, mert nem esik útba, de most ráérek. Majd jövök, addig is jó munkát, szép napot mindenkinek! Nelly
Azok a kiflik, ez a kürtős kalács. Egy kis darabot, egy kóstolásnyit mindenből úgy megennék! Többre nem futná, mert annyi minden van itt, hogy az ember beleszédül.
Ma valószínű húsos káposztás pirogot sütök. Ez sütőben sült lágy kelttésztával készül. Jó lesz hétközben rájárogatni és a munkahelyre is. Aztán kipróbálom a kandírozott narancshéj elkészítését is, mert ezzel és mazsolával olyan finom a túrósbatyu.
Az én havi 3 rozstéglámhoz minden egyes alkalommal közel 2 kg kovász kell, hogy abból egy min 1/2 befőttesüvegnyi a heti fehérkenyerekhez is jusson és a következő kovászkészítéshez is maradjon. - A fehérkenyereknél csak ízesítéshez használok 1-2 kanálnyit)
Csakis teljeskiörlésű rozslisztet használok, mert nekem ez jól bevált. Nagyon jól látható rajta az érési stádium. (Frissen bekavarva kissé szürke, átérve élénk mustárszínű lesz tele buborékkal.)
A felszaporitást mindig 1-2 szedőkanálnyi liszttel kezdem: 150-300 g teljes kiörlésű liszt + annyi meleg víz (nem forró!), hogy sűrű nokedlitészta jellegű tésztát tudjak kikavarni az anyagból.
Egy nagy lisztes dobozban (kb. 4-5 kg liszt megy bele) tartom a készülő kovászt és nálam a legmelegebb hely a szobában a könyvespolc teteje, közel a plafonhoz. Ez a lisztesdoboz azért jó mert magas és aránylag kicsi a felülete. Napi 1 kavarás elég és soha nem fut ki, a teteje sem tud beszáradni. Este duplájára szaporítom, jól kikavarom, fel a polcra s csak másnap este szaporításhoz veszem le.
A szükséges mennyiségre mindig 3 nap alatt szaporítom fel. Etetés este, felfutási fázis reggelre - így a sütés szombat délelőtt a legjobb időszakban van.
A keverésektől, cícózgatásokról leszoktam, mert rájöttem, hogy enélkül is ragyogóan működik.
Szép lett a kalács és a kiflicsapat, gratulálok. A kenyér? Kartika azt írta, hogy itt mondjak véleményt róla. Kartika! Nem siettél egy kicsit, amikor formáztad a kenyeret? A burgonyapelyhes tészta eleinte nehezen áll össze, később ellágyul. Ha tettél bele vizet, hogy ne nyögjön szegény géped, akkor biztos, hogy a végére túl lágy volt és ez a meleg környezettel együtt sok volt neki. A kinézete nem tipikus túlkelés, de igaziból a kelesztés végéről kellene látnom képet, hogy pontosat tudjak mondani. Hmmm, érdekes, töröm rajta fejemet, de többre nem nagyon jutok. Elég magas volt gombóc a formázás után? Ez nem látszik a képen.
Na, holnap folytatjuk, most már én is elteszem magam aludni, mert holnap munka van.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Margitka, akkor én nem tudom milyen keménynek kell lennie. Nekem mindig muffin formáju lesz. Akkor ez az enyémeknek a baja, hogy túl puha ill. lágy a tésztájuk. Biztos ez a kenyér is az volt. Pedig olyan nehezen dagasztotta gép, hogy tettem még hozzá egy v. két kanál vizet, mert féltettem a gépet. Lehet hogy ez volt a plusz. Nagyon meleg volt a konyhában, előtte sült ki kürtöskalács, egyébként is a panelban jó a fütés.
Nézegetek neked recepteket. A tej elhagyását még mindig nem igazán értem de úgy gondolom, hogy joghurtot biztos fogyaszthatsz. Ami a napi 2-3-4 zsömlényi mennyiségben van, az nem hiszem, hogy emelné jelentősen a vércukorszintet. Jó lenne, mert sokkal finomabbakat lehet sütni, még viszonylag nagy arányú tk. liszttel is, mint csak vízzel.
Itt találtam meg a kinti hozzászólásodat a joghurtról.
Tehát, ha 1 kg-nyi tésztában van 2-3 dl joghurt és ez eloszlik 16 felé, az még mindig nem hiszem, hogy jelentősen emelné a vércukrot.
Természetesen megértem, ha maximálisan az előírások szerint szeretnél étkezni, akkor ebben fogok neked segíteni.
Ezt is vízzel, fele tk. liszttel és 2 dkg burgonyapehellyel Egyszerű zsömle
Többet most nem nézek, mert nem tudom, hogy ezek egyátalán megfelelnek-e az elképzeléseidnek. Szerintem ez jobb megoldás, mint ha a teljes mennyiségnek fehér lisztből készíted tésztát és ebbe teszel valamennyi korpát. A teljeskiőrlésű lisztben benne van a korpa is és még ezen kívül is rostok. Tulajdonképpen az a lényeg, hogy minél lassabban szívódjon fel a szénhidrát, ennek megfelel a tk.liszt is.
Ha mégis kizárólag korpás zsömlét szeretnél, akkor csinálunk olyan receptet, csak az arányt jó lenne tudni.
Ezek a zsömlék kicsik maradtak, mert nem 12 db-ot csináltam belőle, hanem 18-at. Direkt nem akartam, hogy olyan hatalmasak legyenek, de emiatt más a formája is. Ezek nem keltek túl a forma peremén (illetve csak a búbjuk). Ha kicsit lágyabb a tészta és túlkel a forma peremén, attól lesz gomba vagy muffinformájú.
Margika, mikor betettem a jénayba szépen állt a lábán, 1 órát kelesztettem akkor már nagyon feljött és szétterült. Mire megsült laposabb lett és kisebb. a 21-es kenyérrecept (nem tudom mitől ez, talán Jolinak találtátok ki?) 21 dkg liszt, 2 dkg burgonyapehely, 2 dkg korpa, 1 dkg margarin 1 dl kefir v. joghurt, 0,5 dl viz, késhegynyi aszkorbinsav és 1 dkg élesztő. Én ezt megdupláztam és abból csináltam.
Hoztam képeket a zsömlémről. Ezken sok érdekes nem látszik, de a zsömle nagyon finom lett
Kartika! Hát, nem is tudom, majd megnézem a képeket. Ha elég kemény a tészta, akor megáll a "saját lábán", nem kell neki támaszték. Én a jénaiban is úgy sütök, mintha szabadon sütnék, sosem ér a kenyér a jénai oldalához. Tény, hogy a megadott kelesztési idő mindig relativ, sok tényezőtől függ, nagy mértékben változhat. Írd meg pl, a mai kenyered receptjét pontosan és, hogy mennyi ideig kelt, aztán majd megnézem a képet hozzá. Nelly kenyerét láttam fél órás kelesztés után és már nagyon nagyra megkelt, egész biztos nagyon túlkelt volna másfél óra alatt, ami az eredeti recetben szerepelt.
Mostanáig olvastam vissza, sok-sok szép dolgot sütöttetek, mindenkinek gratulálok.
Nelly neked külön, nagyon-nagyon ügyes vagy! úgye nem volt a kovász ördöngösség?br> Nem tudom elküldtem e már a multhéten készült fánkok képeit? kétféleképpen kiprogáltam olajban sütve és muffin formában a sütőben. Megtöltöttem őket vanilia pudinggal, ami kicsit lehúzta. Gondolom ezért nem lettek olyan ducik, nagyok!
Ma csináltam kürtös kalácsot, isteni lett az íze, megbolonditottam a tésztáját 1 narancs reszelt héjával. De amit ezzel szenvedtem! az Öcsém csinált egy kürtöskalács sütőfát amit a sütő tepsitartójára tettem. (a hengerből két csavar áll ki az tartotta fent) hát ez jó is volt, de mikor megforgattam akkor mindig ugyanoda fordult vissza. (férjem szerint a súlypont miatt) tehát nem tudtam a másik felére fordítani. Probálgattam, de azt értem el, hogy leesett a sütő aljára, ahol szerencésre volt fólia alul, de a cukor egyből ráégett az oldalára. Na akkor viszatornáztam (jó forró volt, nincs fogás rajta) és én tartottam egy darabig mig sült a másik fele is. Nem semmi mutatvány volt. (kép megy) ezért a másik felét már kalácskának sütöttem meg, amibe tettem cukrozott narancsot. Ki kell valamit találnom, hogy tudom megforgatni, vagy kitámasztani, hogy ne forduljon vissza.
Margitka, én is úgy járok mint Nelly a jénayis kenyereimmel. Arra gondolok azért olyan lapos mert túl nagy jénai hozzá? Már olyan keményre gyúrom, hogy szegény gép alig tudja keverni, nyikorog, amitől félek, nem szeretném tönkre tenni! tegnap előtt megcsináltam a 21-es kenyeret, ma megcsináltam dupla adaggal is.igaz ma a végére kicsit ellágyult, de nem nagyon. Mikor kivettem még egy kis liszttel átgyurtam.Mikor betettem a jénayba egész magasan fent volt.(a jénay átmérője 25 cm, a teteje nem magas, még nem vettem újat, de nem is kellett a tetejéig jött fel) aztán visszaesett kicsit. A kenyér izre finom, sőt nekem mostanában ez ízlett a legjobban, de lapos lett nagyon, majd küldöm a képet. Lehet hogy túlkelesztem? A héja finom ropogos.
Írtam receptet is a rolóknak, a szokásos helyén megtaláljátok. Most ettem meg egyet, hát nagyon finom lett, de nagyon kiadós.
Sütöttem ma zsömlét is, ez is új, majd ezt is hozom rövidesen. Képzeljétek el 18 db-ot sütöttem és a férjem a kisfiam és én, megettünk 11 db-ot. Én csak kettővel vettem részt a dologban Nagyon finom lett ez is, zabpehellyel készült.
További szép estét kívánok mindenkinek, aki még ébren van, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit