Beírtam néhány élesztő nélküli kenyér receptet a diétás kenyerekhez, de amikor visszanéztem, azt láttam hogy összefolyt az egész, pedig megfelelő távolságokat hagytam mindenütt. Nem tudom hogyan kell beírni ezekbe a rovatokba Ha kaphatnék segítséget megköszönném.
Szia, Mogyi, üdv köztünk! A konyhai eszközök fórumban a 37. hozzászólásban megtalálod Margit szilikonos kenyérformáit (a méretüket és hogy mennyi fér bele), sőt a lelőhelyet is megírta. Nemrég a Skálában láttam nagyon olcsón ilyet, még fém merevítője és fogója is volt. Kenyérke a rozskenyereit zománcos, kirakodóvásári formákban süti, az Intersparban pedig Kaiser márkájú tapadásmentes bevonattal ellátott kenyérformákat tartanak az edényrészlegen, ezek is jók. Ezekből kétféle méret van, tehát nem nagyon téveszthetsz: az egyik kicsit hosszabb, a másik rövidebb, de ugyanolyan szélesek és magasak. Nekem a Plusból van a szilikonos formám, de ez szélesebb, mint az említettek, viszont ez csak alkalmi akciókban szokott lenni. Még kiegészíteném, hogy ezekben a szögletesekben szerintem nagyon jó lesz a kenyér formája, mert egyformák a szeletek, így könnyebb beosztani meg szendvicset készíteni belőle.
Kedves Gaby! Nem mertem még megsütni a sütőporos kenyeredet, mivel közben sütöttem egy másik recept szerint amibe 1/2 kg liszthez 20 dkg burgonyát kellett tenni, s ez nem lett jó. Olyan szalonnás lett az egész. Ezért féltem a sajttól. Találtam viszont az interneten hasonló recepteket, az egyik tényleg bevált. Persze én mindig variálok, két receptből csinálok egy harmadikat. Tehát Valkó receptje a Nők Lapja café-ból:
Alaprecept: kenyérsütőgépbe teszek 3 evőkanálnyi olajat, egy pohár natur Danone Actívia joghurtot, egy joghurtos pohár vízet, 2 tk. tengeri sót, 40 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzalisztet és egy tk. szódabikarbónát + magokat.
Ezt szoktam édesen is elkészíteni, amolyan kalácsfélének, akkor nem kell bele só, csak egy kis édesítő és variálható, ma almás-diósan készítettem, de nagy kedvenc a kókuszos is.
Én a sóból csak a felét tettem, a lisztet meg kezdetként keverem. Újabban burgonyapelyhet is teszek bele. Alapprogramon sütöm, s a második dagasztás után a tetejét egy falapáttal széthúzom, hogy ne egy gombócban álljon. Így inkább kenyér formájú. Ezt is az egyik receptírótól tanultam. Majd leírom a többi receptemet is, de egyenlőre ezt variálom.
Üdv. Neked és az egész kenyeres tábornak.
Berkenye
Üdvözöllek! Ha síma tepsiben, vagy ahogyan itt most sokan, jénaiban sütöd a kenyeret, kicsit szorosabbra kell dagasztani a tésztát, és akkor nem terül el. Margitkának és nekem is 8 literes jénaink van, míg mások 3,5-5 literes jénaiban sütnek, aminek az oldala megtartja a kenyeret és nem terül el. Biztosan jönnek majd a többiek is és persze Margitka és segítenek ők is. Estefelé nagyobb itt az élet! Gratulálok a sikeres sütéseidhez, üdv
Először írok ebbe a fórumba, de más régóta rendszeresen idekukkantok, mert rengeteget tanulhatok Tőletek, Margitkától meg pláne.Sok szép kenyérkét sütöttem már eddig mindenféle belsővel és külsővel, na meg kalácsot is. De ezeket mindig a gépben sütöttem meg. Most nagy elszánással nekikezdenék egy sütőben sütéshez, DE attól tartok, hogy ha sima tepsiben sütöm a kenyeret, szétterül, mint az Alföld. Szeretnék tanácsot kérni Tőletek, hogy milyen sütőformákat vegyek, mekkorát és esetleg hol. Köszike a segítséget: Mogyi (alias Zsuzsa)
Ui. Lehet, hogy jobb lett volna a "Konyhai használati eszközök" fórumba írni, de azt talán kevesebben olvassák el.
ha ott szerezted, ahol írtam, akkor igen :) Amit régebben tartottak, az kenhető volt, amit Superkerinek küldtem, az olyan, mint a szappan, pedig elvileg ugyanaz (talán más a gyártó).
Tegnap is akartam írni Julikának, csak a nap végére elfelejtettem. Szóval a kókuszpaszta azért zsíros, mert a kókusz maga is igen zsíros (akárcsak az igazi, friss kókuszdió), ezért viselkedik zsiradékként (bár nem vaj, mert nem lehet benne sütni). Én ezt az "alapkalácsot" turbóztam fel vele eddig: 50 dkg liszt, fél kocka élesztő, 2 dl tej, 1 tojás (vagy kihagyom, és több tej), só, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, és újabban kb. 1 ek krumplipehely, kakaópor. Ez sütőben sülős, elég kemény tészta. Na már most, ez egyáltalán nem lesz zsíros, még ha 5 deka pasztát (zsiradékot) is veszek pluszban, viszont finom puha marad (amiben biztos a krumplipehelynek is része van, de vsz. a zsiradéknak is).
Iriszi, bármelyik receptben helyettesítheted vele a kókuszreszeléket, csak vigyázz, hogy ez plusz folyadékot/zsiradékot ad.
tegnap felfedeztem, hogy a Metroban kapható kenyérliszt, nagyon olcsón. Kb 350 Ft volt 5 kilós kiszerelésben. Még nem sütöttem belőle, majd beszámolok, hogy jó-e.
A hajam égnek áll már megint! Erőt és bátorságot gyűjtve ismét nekigyűrkőztem Margitka csomagolt kenyerének! A dagasztás utolsó 5 percéig nem is volt semmi baj, szép volt a tészta. No, de ezután elkezdett szétesni, megint elkovászolódott az egész (ezt az okos dolgot Margitkától tanultam). No, mármost sokkovászos kenyeret sokat sütök, amiben ugyanennyi kovász van. Miért mindig azzal történik baj, amit csomagoltnak hívnak?Nem lehet Margitka (csak hangosan gondolkodom), hogy a 20 dkg kovászhoz sok az 1,5 dkg élesztő?(mármint csak nekem, mert másoknak ugyi nem okoz gondot). Mert a 2 kilós kenyerednél emlékeim szerint 60 dkg liszthez szoktam 20 dkg kovászt és 1 dkg élesztőt tenni, soha nincs vele gond! Vagy nevezzem magamban át a kenyeret, és akkor nem lesz vele gondom?
A tésztát mindenesetre nem akartam kidobni, Margitka azt tanácsolta egyszer, hogy felezzem el, és csináljak belőle új kenyeret, de az arányokra sajnos nem emlékszem, így most a hasamra ütöttem, és úgy csinálom. Lehet, így is a kuka lakik jól vele?
MARGITOM, mailed erkezik sok fotoval.Ha mfeltudnad rakni ezeket a regota elmulasztott fotokat. Nagyon koszonom.Kozte van az elso tegnap keszitett kenyer is. Elbiralnad nekem?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit