Sajnos a rendszeres korán kelés teljesen kiszívja az erőmet estére. Állítólag hozzá lehet szokni, de nekem eddig nem sikerült. Most visszaolvastam az elmúlt 3 napot. Ennyire még sose maradtam el. Ha nem is jelentkeztem, azért elolvastam, amit írogattatok. Hihetetlen menny.-ű hsz. van és még mindég lehet tanulni belőle. A rengeteg fénykép ideszögezett a monitor elé! És a számítógép bosszút állt!!!
Elkezdtem olvasni 10 oldalt visszafelé és közben kelesztettem a kenyeret és a ciabattákat a sütőben. A sok kép láttán éhes lettem és hoztam egy tányér sztrapacskát.Visszaültem a gép elé és olvastam tovább, közben beindítottam a sütőt és olvastam tovább........Mikor újra kimentem nagyon jó illat volt, túlságosan is jó. A sajt a tészták tetején megsült, a ciabatták pedig SZÉNNÉ égtek!!!!
Most jött haza a fiam és hangosan vihog, ahogy meglátta a tepsit. Az első kérdése az volt: mi van, neteztél? / persze én mindent tagadtam! /. A kenyerem szépen megsült, de a többi megy a kukába. Földkörüli pályára azért nem küldöm, nehogy a sok nyitott ablakon véletlenül nálatok landoljon.
Nagyon sépeket sütöttetek ismét, és csoda amit az oldallam műveltek. Nem hiába, aki ért hozzá...
Köszönöm a kovászra adott tippeket, megfogadom. Én is azért voltam gondban, mert 50 dkg liszthez max teszek 1 dkg élesztőt, és ebből ugyen nem lehet elcsalni 1 dkg-ot, hogy mér maradjon is :)))
A zsemlével és a kiflive még mindíg hadilábon álok, de próbálkozom. Ízre finom, de nem az igazi...
Holnap kalácsnap, ez legalább szokott sikerülni.
Margitka: Még mindíg azon agyalok, hogyan lehetne összepárosítani a megybefőttet, egy jó kis gépi kaláccsal. Van tipped??
Először is reagálok a vendékönyves hozzászoláshoz!
Én még csak kezdő vagyok,de nagyon merem ajánlani az én gépemet. Én az E. W. nevű áruházban vettem, 14000 ft-ért. A márkája OBH Nordica. Kisebb méretű kenyereket süt, max. liszt 50 dkg. 12 programos, szépen süt. Nagyon merem ajánlani, nem csalódtam benne.
Gép vásárlás ügyében írok. Szerintem minden gépen lehet mindenféle kenyeret sütni. Csak tudni kell, hogyan. Ezért érdemes megnézni, hogy van-e normális használati utasítás, valamint a programok nevén túl, részletes program leírás. Mert kezdetben jó, ha tudja a felhasználó, hogy mikor mit csinál a gépe. Mi már nem mindig követjük végig a választott programot, hanem átváltunk egyikről a másikra. De ehhez tudni kell, hogy melyik fázisban van épp a kalács, hogy jókor kapcsoljuk ki, vagy át. Oldalt a gépleírások között soknál fel van tüntetve ez a bizonyos részletezés, amiről beszélek. Érdemes jobban utána nézni. Aztán ha segítség kell, ezen a fórumon biztos megkapja a család! Nelly
Még nincs a végleges helyén, csak azért került egy kicsit távolabbra mert nagyon lassított ez is. Minden lapváltáskor újra meg kellett várni az összesnek a betöltődését. Majd kiírjuk szerintem a végleges megoldást, ha készen leszünk. Üdv, Margit
Nekem teccik ez a súgócska. Nagyon jó mankó lesz! Ügyesek vagytok!Csak nekem telt egy kis időbe, mire megtaláltam a smile-ket! De mag vannak, jelentem!
Nelly
Hát igen, a garázdák miatt már csak a vendégkönyvbe lehet regisztráció nélkül írni.
Margit és leányok, elkezdtem a súgókezdeményt, balra a Menüben található, hogy mindig elérhető legyen, hogyan kell képet, szmájlit betenni Mozzillában stb. Még az internetes képtár létrehozását, milyen formában küldjünk képeket Margitnak meg már nem is tudom, miket szeretnék beletenni, de várom az ötleteket, hogy mi az, amit időről időre elfelejtetek, vagy úgy általában hasznos lenne. Ti is írhattok bele (mármint elkülditek nekem, én meg bemásolom). Így akkor, ha valaki jön, és nem emlékszik, nem kellene várnia, csak oda kellene irányítani. Ez kizárólag fórumtechnikai segédlet, a kenyérsütéssel kapcsolatos gyakori problémák a Gépek / Gyakori kérdésekbe mennek, de ha oda is van ötletetek, ne kíméljetek!
"Tisztelt Hölgyeim! Anyunak szeretnék ajándékba venni egy kenyérsütő gépet. A neten bolyongva jutottam el E.Margit weboldalára, ami elképesztő részletességgel tárgyalja az otthoni kenyérsütés témáit. Gratulálok! Tkp. egy konkrét géptípust keresek, aminek a kiválasztása nem is olyan könnyű számomra, ugyanis legalább 30 típusleírást láttam az oldalon. Segítséget kérnék: tudna nekem valaki max. 5 konkrét kenyérsütő gépet (típust) ajánlani a következők szerint: ár max. 15.000 Ft, átlagos használat 3 fős család részére, süssön fekete és fehér kenyeret is, megbízható típus legyen. Röviden ennyi. Ha valaki tudna segíteni, és írna egy hozzászólás formájában, nagyon hálás lennék. Köszönettel: I.
Kihoztam ide, mert ott nem hiszem, hogy sok segítséget kaphatott volna I.
Az én gépeim árban a kérdéses felett voltak, ezért (sem) tudok, merek gépen ajánlani. Kérlek benneteket, aki tud, segítsen, üdv, Margit
Elmesélem, mit csináltam, hátha másnak is segítség lehet valamikor.
Van a hűtőben főtt krumplim (víz nélkül), ezzel szerettem volna valami sütni. Ha a kenyérsütéshez főzök külön krumplit, akkor azt forrón ellapítva kiteszem tányérra és hagyom, hogy teljesen kiszelőzzön belőle az összes gőz. Ez a mostani kumplim ugye nem ilyen, mert nem erre szántam eredetileg. 25 dkg-ra volt szükségem, kimértem egy lapos tányérra 30 dkg-ot, betettem a mikróba, alaposan felforrósítottam, majd a konyhában hagytam kihűlni, közben többször átkevergettem. Villával áttörtem és mérve tettem a liszthez, szűk 26 dkg lett belőle. Ez azt jelenti, hogy ennyi víz volt benne, jól ellágyította volna a tésztámat, ha nem szellőztetem ki belőle.
Na, megyek vissza, csak ezt szerettem volna elmesélni, üdv, Margit
Én is gratulálok az ügyes kis pékecskéknek! De szívesen ennék én is valamit ezekből, de elkezdtem fogyózni, most próbálom visszafogni magam. Remélem, kibirom! Addig csak nyelek nagyokat. Nelly
Ma sütöttem két csoki lencsés kalácsot. Egyiket ajándékba. A fonottat kicsit túl hosszúra nyújtottam és a két végét ahogy alágyűrtem ott magasabb lett. A közepe ezért látszik beesettnek.
Berkenye, a vastag betű valamivel több pötyögést igényel, mert itt van ún. nyitó és záró kód is, tehát amit ki szeretnél vastagítani, annak az elejére és a végére is kell egy-egy kódot tenni, és ezek nem egyformák. A következő beírás
<b>félkövér</b>
ezt eredményezi:
félkövér
Tehát a kiemelendő rész elejére <b>, a végére </b> kell, a kacsacsőrök között nem szabad szünetet tartani. A dőlt betűhöz ez a két kód <i> illetve </i>.
Ami a betűméret megváltoztatását illeti, általában nem tartom szerencsésnek. A gportál ugyanis úgy van beállítva, hogy mindig az adott olvasó képernyőfelbontásához idomul. Ha tehát az alapbeállításokat egy hozzászólásban valaki megváltoztatja (pl. átállítja a betűméretet), akkor, ha valaki más nem az övével egyező felbontáson nézi az oldalt, akkor vagy óriásiak lesznek a betűk, vagy olvashatatlanul aprók. A bekezdésekre tagolással és az említett kiemelésekkel szerintem bőven olvashatóvá lehet tenni a recepteket és a hozzászólásokat. Ha úgy érzed, tudsz erre ügyelni, akkor persze megmondom, de bármilyen online html tanfolyam oldalt keresel, az elsők között lesz ez a kód is.
Egyébként tervbe van véve egy "súgó" fórumozóknak, ahol az ilyesmit (alternatív böngészők, képek linkelése, képtár létesítése stb.) összefoglaljuk, csak hát időbe telik a megvalósítása.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit