A kenyeret nem recept alapján csináltam, csak beledobáltam a hozzávalókat a gépbe. Persze mint minden Margitka kenyere alapján készült. Mondom sorban: 1,5 tk só, pici aszkorbin, 1 tk. sikér, 2 csapott ek. burg.pehely,10 dkg kovász, 2,6 dl víz (+,- kovásztól függően),15 dkg fehér tönkölyliszt, 35 dkg Bl 80, 1 tk cukor, 1 dkg élesztő. Elindítottam a gépet, majd 10 perc után kikapcsoltam és újra indítottam, hogy 30 percig dagasszon, de ez nem fontos, elég a 20 perc is. Mikor újra indult, akkor tettem hozzá 2 ek. olajat, mostanában így szoktam, valahogy jobb lesz tőle a tészta, ha a zsiradékot nem rögtön az elején teszem bele. Gépben duplájára dagasztottam, majd formázás után ment a jénaiba, de mivel egy icipicit lágy lett a tészta, oldalát kitámasztottam egy doboz tejjel. 30 perc után bevágtam, majd újabb 10 perc után elindítottam a sütést, a tejet persze elvettem mellőle.
Szia Iriszi!
Én is olvastam, hogy azért kell kétszer keleszteni ,csak tudod már elkeseredésemben nem tudok mire gondoloni, hogy nekem miért nem sikerülnek a tészták.
Ha a gépben sütök kenyeret az mindig jó szokott lenni, de ha a sütöben akarok csinálni valamit az nem akar össze jönni sehogyan sem!
Csak jár az agyam, hogy mit is kéne változtatni a mi segítene esetleg.
De egyenlőre nincs eredmény.
Jó nézni, hogy valakinek milyen szép kenyereket sikrül sütni- és mindig arra gondolok nekem valyon mikor lesz ilyen?
Köszönöm a tanácsodat!
Üdv. Kati
Nem felejtettem el Batka.....De azért köszi, hogy szóltál!! (Már akartam kérdezni, miért vagy Te Batka?? Csak nem a meséből??)
Szóval Dunaújvárosban a Szórád Márton úton a Skálával szembeni buszmegálló megett nyílt egy biobolt..Voltam bent párszor, jól ellátottak minden féle termékkel, eddig csak rizskeményítőt nem találtam náluk, minden mást igen.
Ma gurg. kenyeret sütöttem szokás szerint jénaiban, 50 dkg lisztből. Csak azért hozok róla képet, mert ilyen nagy még soha nem lett a kenyerem, pedig mindent úgy csináltam, mint máskor szoktam. Úgy látszik ideálisak voltak a körülmények, és még csak nem is kelesztettem túl!
Szavai!Olvastam egy kenyeres könyvbe azért kell dagasztás,kelés után ujra dagasztani,hogy újra betudjon indulni az élesztő .Én is sajnáltam a szépen megkelt tésztát kilapitani de ettől kell meg 2.szora olyan nagyra.
Szia Margit!
Köszönöm, hogy válaszoltál.
Én nem melegítettem meg a tűzhelyet, csak ráraktam alapjára és letakarva hagytam kelni.
Egy kocka élesztőt használtam hozzá.
A tészta minőségét úgy értettem, hogy nem lett olyan könnyű és puha se a belseje se a külsö része.
Az előzőek azok könnyű és puhák voltak, csak nem lettek magasak.
A mostaniaknak pedig sűsűbb lett a tésztája és a külseje meg kemény lett.
A tészta az egy nagyon picit ragadt de tényleg csak éppen, hogy.
Az, hogy a tészta szét esett vagy nem hát erre nem tudok konkrétan válaszolni, mert ezt nem figyeltem meg.
Ugyan is amikor kivettem a gépből akkor lemértem a tésztát, és lisztezet tálcára raktam, így csípegettem belőle a gombocókat.
Így nem tudom igazán, hogy szétesett-e volna.
Szerinted megpróbáljam úgy csinálni, hogy hagyjam a gépben megkelni és utána tegyem rögtön tepsíre és be a sütöbe?
Vagy csak egyszer dagasszam meg, mert ha másodszor csinálja a gép akkor mindig össze esik nekem a tészta, hol ott már olyan szépen kezd kelni!
Várom válaszodat!
Üdv: Kati
Egy kicsit nam jövök(csak 1 napot nem voltam) És meglepetés hegyek várnak!
Milyen jó minden újítás, és csak két dolgot tudok mondani: Köszönjük!!!
És: ÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!
Tegnap sütöttem én is egy fokhagymás sajtos kenyeret. Én Bundik hólyagosát alakítottam át. Lecseréltem a teljes adag sót fokhagymasóra(nincs benne tartósító) és raktam bele 15 deka házisajtot reszelve. És képzeljétek még burgonyapelyhet is! De lehet, hogy most kihagyhattam volna a sajt miatt. Jó puha tésztája lett. Ebből olyan igazi finom, egészségtelen fehér kenyér lett. De nem érdekelt, mert olyan, de olyan finom lett, hogy nem is bírtam megállni, ebéd előtt, közben és után is benyomtam 1-1 szeletet belőle.
Limara! ezt a fonást nagyon köszönöm! Még sokszor meg kell nézzem, hogy begyakoroljam én is olyan gyorsra, ahogy neked megy. Pedig olyan egyszerűnek látszik, de nem az! Nagyon profi vagy!
Margitka, Batka, Bezsa! Ezer köszönet nektek, sokkal gyorsabb lett az oldal! Köszönöm, hogy kitetted a videót ide is, bár én épp ki akartam törölni, de végülis örülök neki!
Margitka! Ha mindannyiunknak ilyen lenne az "elrontott" kenyere, hát bizony örömünkben a fenekünket vernénk a földhöz, már bocsánat!
És az elrontott kenyerem, amit végül sikerült megmentenem az újrakelesztéssel. Ez a 2 kg-os fehér kenyérnek a receptje, most a gépben készült, így 1 kg-os lett.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Kicsit nézelődtem és pakolászgattam még, így pl. kitöröltem azt a (mára használhatatlan) video modult, amit annak idején a G-Portál adott, de hamar el is vették, már nem lehet ide, az oldalra videókat feltölteni.
Erről viszont eszembe jutott valami jó ötlet, legalábbis szerintem az. Balra, a menüben meg is találjátok, nagyon frappánsan a "Videók" nevet adtam neki
Arra gondoltam, hogy Limara videója a kalács fonásáról, kiváló kezdete lehetne egy ilyen technikai segítséget adó, bemutató videótárnak.
Limara! Utólagos engedelmedet szeretném kérni, hogy a videód szerepelhessen ebben a leendő gyűjteményben, és elnézésedet kérem, hogy ezt nem előre kérdeztem meg. Az az igazság, hogy most úgy belemerültem a "háttérmunkába", hogy szerettem volna egy lendülettel megcsinálni ezt is, ha már eszembe jutott.
Ha tetszik mindenkinek az ötlet, akkor sok szeretettel várok hasonló linkeket, bemutatókat, mindenféle - a kenyér, péksütemény és kalácskészítéssel kapcsolatos - fortélyokról. Esetleg egy-egy bonyolultabb süti elkészítése is elfér a kenyérkék között
Na, megyek visszabújok hátra, hátha kitalálok még valamit. Üdv, Margit
A sütőn én úgy szoktam keleszteni, hogy alágyújtom takarékon a gázt, ez nekem felmelegíti az egész környezetét.
Az mit jelent, hogy a tészta minősége nem volt olyan, mint az előző alkalmakkor?
Ha most mindkét tésztád teljesen keletlen maradt, akkor nem lehet, hogy az élesztőd a hibás? Egy kocka élesztőből (vagy egyszerre vett élesztőkből) csináltad a két tésztát?
Amikor a tésztát kiveszed a gépből, nem ragad? Amikor kiborítod, akkor a kupac tészta ellapul vagy megáll, ahogy kiborult?
Várom válaszaidat. A mai két sikertelenre nem igazán tudok mást kitalálni, mint az élesztőhibát, de ennek a tésztának sikerülnie kell, ha jó az élesztő. Én is sokszor megsütöttem már, de tudomásom szerint mások is nagyon sokan megsütötték már, szintén sikerrel. Üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit