Szavai Kati, most legalább tudom, hogy hamburgerzsemléről van szó :-) ezt már elfelejtettem. A 15575-ben megint nem jól van, ahogy Bezsa is írta.
Nem tudom, a te géped milyen, de én a zsemle tésztáját csak egyszer dagasztom a géppel, a második dagasztás az nem géppel megy. Van nálam egy csak dagasztás-kelesztés program, ami 20 percig dagaszt, aztán 70 percig keleszt. Ezt végigfuttatom, a végére megtelik az üst (fél kiló lisztből). Aztán kiveszem a tésztát, kialakítom a zsemléket (ez a második dagasztás ÉS a formázás lépése, mert kézzel kiszorítom a szuszt a tésztából). A zsemléket felsorakoztatom a tepsire, azt meg beteszem a sütőbe kelni (nem melegítem fel, odabent mindig egyenletes, a konyhainál pár fokkal melegebb a hőmérséklet, így ha véletlenül huzat lesz, nem fázik meg a tészta). Általában fél óra elég neki. Aztán az ajtó kinyitása nélkül elindítom a sütést (nálam 200 fok alsó-felső sütésen 18 perc 12 db zsemlének).
Én nem szoktam lekenni, nem szeretem a tojás ízét a sütik tetején sem, ezért tudom megtenni, hogy a második kelesztés alatt és után egészen a sütés végéig nem mozdítom meg a tepsit.
Hozom a képeket. Először Kati hamburgerzsömléit, amiről már sajnos tudjuk, hogy nem lettek sikeresek:
Nagyon bízom benne, hogy a következő kép már gyönyörű zsömléket mutat majd meg nekünk.
Kartika egy jénaiban készült kenyérről küldött képeket, amiről korábban már beszámolt:
Ezt írta hozzá Kartika:
"Elküldöm a hólyagos kenyerem fázisképeit. A kenyér nagyon finom volt, de először a jénai tetejéhez ért, levettem, kitaláltam egy másik üveg tálat rá, de már addigra lenyomta a tető. Amit rátettem nem kentem be a szélét, és rásült a kenyér, így kicsit szépséghibás lett, de finom."
Masala a kolbászokról küldött képeket:
Régebben mi is sokszor csináltunk kolbászt, amíg volt lehetőségünk, még füstölésre is. Finom is az ilyesmi
Ezek is nagyon jó ötletek, nem csodálom, ha a fiad az osztálytársaknál népszerű volt a csokicsokrával
A keresztanyám 50. születésnapjára csináltam egy ajándék-kígyót. 50 db ajándékot találtam ki, szereztem és csomagoltam be, majd egy hosszú lánccá alakítottam, díszszalaggal át és összekötve őket. Az utolsó volt a fő-ajándék. Élvezet volt, míg kicsomagolt mindent
Még hoztam képeket, hogy mit is sütöttem most este, amit feltétlenül meg kellett csinálnom.
A férjemnek holnap (ma) lesz a születésnapja és akár Szokimokinál, nálunk sem jöhet szóba rendes torta. Az utóbbi néhány alkalommal - amíg a férjem a kalácskorszakát élte - kalácstorta volt. Most másfél hónapja sajtos rúd korszakunk van, így kitaláltam, hogy ez lesz az alternatív torta az idén. Ilyen lett:
Éjfél után már szabad felköszönteni, így meg is kapta és nagyon örült neki, jó nagyot nevetett rajta.
Még lehet, hogy hozok képeket, de még mindig sütök , így nem tudom, hogy lesz-e időm. Üdv, Margit
Kicsit mesélek a mai - rendkívüli - számítógépes programomról. Aki Explorert használ, annak hasznos lehet, igyekszem viszonylag röviden megírni kálváriámat, de nem biztos, hogy sikerül.
December vége óta egyre rosszabb lett a gépem, állandóan félig meddig belefagyott a nyitott internet ablakokba. Maga gép nem fagyott le, csak néhány alkalommal, amikor már végképp nem tudtam a megnyitott ablakokból kilépni, akkor kellett a Reset gombbal újraindítani. A szerelő először a gépemet "nagytakarította" ki (töredezettségmentesítés és hasonlók), majd másodszor a processzor hűtőjét, ami már fűtött, annyira poros volt. Utoljára újra telepítette a gépemet, pedig ezt szerettem volna elkerülni, mert nem szeretem ha eltűnnek a megszokott programjam. Ezen is túl voltunk, majd másfél nap múlva megint elkezdte ugyanazokat a tüneteket produkálni, mint azelőtt. Tegnap este már ott tartottam, hogy ha bezártam egy internet ablakot, akkor kiírta a kis szürke táblát, hogy hibajelentést akar küldeni a Microsoftnak. Minden kikapcsolásnál és újrandításnál az Explorer exe-t nem tudta a gép bezárni automatikusan. Ma minden féle tervekkel (hardwere cserék és kölcsönalkatrészek) érkezett a szerelőm, de szegényt már én sajnáltam, mert teljesen tanácstalan volt. Megnézte a gépben valahol a hibajelentéseket és ezek mind egy dologról szóltak, erről: MSHTML.DLL Erre rákeresett a Google-ban és ezt találta:
Ez a cikk 02.02-án született, nekem december vége óta kínlódik a gépem!!!
Ez már legalább kiindulási alap volt innen kezdve már volt ötlete, hogy mit lehet majd tenni. Végül abban maradtunk, hogy a szerda óta elérhető IE 7.0-t letöltötte, most ezzel szabályosan repül a gépem, remélem ez így is marad most már és ebben nem kavar be az ActiveX. (Bár a cikkben szerepel, hogy még ez is előfordulhat.)
Ezt az egészet azért írtam meg, hogy ha valaki hasonló problémákkal küzd, akkor ne kelljen sokáig keresgélnie a hiba okát, mint nekünk. Akiket nem érint, tőlük elnézést kérek
Mindenki egyet írt neked, este én is ezt próbáltam mondani. A végén itt Bezsa nagyon velősen összefoglalta a lényeget: "Próbáld az első módszerrel csak az időt hosszabítsd meg"
A 4. formázva kelesztéshez langyos, de nem meleg helyre van szükség, ez lehet a maximum 30 fokra bemelegített sütő is. A péksüteményeknek is 40-60 perc kelesztésre szüksége van. Ezekre is igaz, hogy akkor jó, ha megmoccantod a tepsit és a tészta nem a tepsivel mozdul csak, hanem megrezzen egy kicsit, mint a kocsonya. (Ez persze túlzás, de ennél jobb hasonlatot nem tudok kitalálni.) Hozok majd a mai képiedből mutatót, de azt már msot megírom, hogy látszik rajta, hogy keletlenül sütötted, azért lett ilyen a külseje és a belseje is. Sajnálom, de remélem következőre sikerül, és attól kezdve már nem lesz a kelesztéssel problémád. Sok sikert kívánok, üdv, Margit
Kati én az első időben, sőt még néha most is a kelesztéssel vagyok bajban. Nem hagyom addig kelni ameddig kellene. Persze amikor megsütöttem akkor már látom. Próbáld az első módszerrel csak az időt hosszabítsd meg. Hidd el rá fogsz jönni és akkor nagy lesz az örömöd.
Szia Bezsa!
Köszönöm a tanácsot!
Már csináltam úgy is és nem sikerült, ezért változtattam!
Kétszer aránylag jó lett csak azzal az volt a baj, hogy nem lettek magasak a
zsemlék.A többi három alkalommal pedig nem lett már a tésztám se jó. Nem tudom miért pedig mindent úgy csináltam mint az első két sütésnél.
Ezért fordiltam seítségért Margithoz ,mivel Ő már nagyon profi ezen a téren.
Üdv: Kati
Nyugodtan keleszd a tepsin legfeljebb több idő, ha hűvös vagy huzatos esetleg a konyhád. Én múltkor a kenyeremet a hideg kamrába tettem kelni, mert el kellett mennem és ott is szépen megkelt.
Szia Batka!
Lehet, hogy félre érhető amit írtam.
Kíjavítom most a tévedésemet!
Amikor a géppel másodszor dagasztottam akkor nem vettem ki a program végén a tésztát, mert gondolotam így jobban megkel, mintha a tepsín hagyom megkelni. Az egy óra elteltével vettem ki a gépből formáztam, és megsütöttem.
Így most érthető?
Ezt csak azért csináltam, mert nem akar sikerülni a hamburger zsemle és kínomban már nem tudtam mit kítalálni, hogy végre össze jöjjön.
De ez sem vezetett erdményre.
Margitnak küldtem a zsemléről képet hátha ebből sikerül neki valamit megfejtenie!
Ha gondolod akkor olvasd vissza az írásaimat.
Továbbra is számítok a véleményedre, meg mindenki véleményére!
Szép estét kívánok!
Üdv: Kati
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit