Zsuzsa itt a félbarna kenyerem receptje : 4 dl langyos víz , 1 kiskanál kristálycukor , 1,7 gr friss élesztő,30 dkg finomliszt , 20 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt , 10 dkg teljes őrlésű rozsliszt , 1 lapos evőkanál só , 2 ml napraforgó olaj , 1 kiskanál ecet , 2 evőkanál zabpehely.
Minezt dagasztás - kelesztés másfél óra programra teszem . Amikor kész , kiveszem és átgyúrom , megformázom.Hideg zsírral vastagon kikent kis ovális jénaiba teszem.Lespriccelem és ráteszem a kacsasütő jénai tetejét szintén lespriccelve , hogy az alatt keljen tovább.Kb 20 perc kelesztés után bevágom zsilettel és tovább kelesztem amíg mozdításra remegős lesz a tészta.Akkor újra lespriccelem( mindig langyos vízzel spriccelek a kelesztés alatt ) és hideg sütőbe teszem , amit 200 fokra állítok be .A sütő aljába , tálkába vizet öntök.Amikor megsült , hideg vízzel spriccelem le. Zsuzsa ez nagyon egyszerű . Azt javaslom még , hogy a finomlisztet mindig szitáld át , amikor beleteszed a gépbe . A friss élesztőt úgy szoktam beletenni , hogy elkeverem a langyos vízzel és a kenyérsütő üst aljára öntöm a cukorral és a sóval együtt.Az olajat pedig mindig a tetejére öntsd. Ha ezt így készíted biztosan sikerülni fog.Ha valami kérdésed van nyugodtan írd ide , majd benézegetek.
KELT KUGLÓF: 50 dk liszt,1 zacskó élesztö,3dl tej,10 dk mazsola,rum,15dk cukor,3 tojás sárgája,10 dk vaj,só,190fok, 35perc,seszkára boritva formában kihüteni. Bocsi nemtudom ki adta nem irtam fel.
A tésztához:
7 g szárított porélesztő
1 teáskanál cukor
250ml meleg víz
750 ml finomliszt (BL55)
1 teáskanál só
2 evőkanál étolaj
50 g olvasztott vaj
1 bögre = (250 ml) reszelt trappista vagy cheddar sajt
A kenéshez, szóráshoz:
0.25 bögre = (65 ml) friss, aprított petrezselyemzöld
0.75 teáskanál szárított kakukkfű
kevés olvasztott vaj. Betesszük az összetevőket a kenyérsütő tartályába a sajt és a zöldfűszerek kivételével. Tészta dagasztás-kelesztés programon elindítjuk a gépet, kissé ragacsos tésztát dagasztunk. Ez a folyamat kb 120 percet vesz igénybe.
Mikor megkelt a tészta, kivesszük az üstből, lisztezett asztalon belegyúrjuk a reszelt sajtot, ha ez megvan, akkor kétujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát. Éles késsel felvágjuk kb 40 darabkára, majd egyenként gombóccá virgoljuk őket.
3. Kivajazunk egy téglalap alakú sütőformát, lerakosgatjuk a gombócokat, pár helyen megsimogatjuk őket olvasztott vajas kenőtollal, megszórjuk a zöldfűszerrel. Mikor Az összes gombóc a tálban van, lekenjük olvasztott vajjal, ismét szórunk rá fűszert.
4. Előmelegített sütőben, 190-200 C-on kb 40-45 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük. Akkor jó, ha a tetejét megkopogtatva, kongó hangot ad a kenyérke. Süteményrácson hűlni hagyjuk.
Szőlős gyümülcskrémes (nem tudom az eredeti receptjét,én így szoktam)
8 tojásból piskótát sütünk,amikor kihűl a széleit vékonyan levágjuk és hagyjuk megszáradni,majd elmorzsoljuk.
Krém:
3 csomag vanília pudingból 7,5 dl tejből és 7 dkg cukorból sűrű krémet főzünk, ha csomósodik nem kell megijjedni, később kisimul. A 5 tojásfehérjét 15 dkg cukorral keményre verjük, apránként a vaníliás pudinghoz adjuk és még 1-2 percig főzzük.
A piskótára kenünk egy kis krémet,majd rárakjuk a megmosott szőlőszemeket.Ezután a többi krémet rákenjük,megszórjuk a piskóta levágott széléből készült morzsával és erre is rakunk egy pár szem szőlőt díszítésnak.
A krém Mónitól származik,a maradék tojásfehérje felhasználálsára.Én az arányokon változtattam,mert nem volt szükség annyi krémre.
PIROSKA itt a következő cseréptálas recept.Ne tévesszen meg a hasonlóság , ízvilágra teljesen más , mint az előző.
Tepsis kukoricás csirkecombok
4 db csirkecomb
1 dl olaj
1 kk. Grillcsirke fűszersó
1 csipet bors
1 kk. Méz
0.5 dl száraz fehér bor
1 kk. Tabasco
Néhány órára pácba reszem a csirke combokat
50 dkg burgonya
2 – 3 vöröshagyma
Cikkekre vágva
20 dkg kukorica
Konzerv is lehet
5 dkg vaj , só , bors
Beáztatott cseréptálba beleszórjuk a zöldség cikkeket és bőrével lefelé rátesszük a csirkecombokat .A vajat rámorzsoljuk.Ha megpuhult a combokat megfordítjuk és az egészet ropogósra sütjük. Közben a megmaradt páclével kenegetjük.
Mariskám, itt vannak a sárga kockák ---- én kalács-kenyérnek neveztem el, attól függetlenül, hogy cukrot nem tartalmaz, de a gyümölcsök megadták az aromáját
Nagy-Zsuzsa ---- (állitólag elfuserált) pogácsa-tésztája ---- Kéretik megmondani, mit ronthatott el rajta ?
(szerintem a margarint, vagy a vajat nem morzsolta el a liszttel) - de ez csak egy ötlet, majd beirja Zsuzsa, hogy milyen összetevőkből áll a "galuskája" hi hi hi hi
VIKI rákattintottam és elkezdett esni a ho a képkeretben a virágra is katt ,az meg ne mistudom milyen hangot ad ,tán csilingel?hát a fülem nemszereti hang
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit