Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Katiza, ezzel csak az a gond, hogy ismét rámjött a süthetnék, de kenyér még van, kajcsink is van, édeset kaptam egyik imerősömtől... lehet vmi sósat mégis kellene csinálni. Vagy növelnem kellene a fogyasztók számá
Barack lekvárt szoktam -piskota reszelékkel össze keverni és betölteni,majd -Gőz felett -Felolvasztott - Keserü,vagy tej csokival-kicsi olajat ,hogy fényes legyen.Szinezett kokuszreszeléket szórok rá diszitésnek a tetejére.
Gyönyörű sütik,péksütik,torták! Gratulálok mindenkinek!
Olyan bőséges a kínálat,hogy napi húsz órába sem férne bele az elkészítése (a kilókról nem is beszélve).
Glazur: 6 ek porcukor, 2 ek kakao, 1 ek olaj, 2-3 ek forro viz
A lisztet a vajjal eldolgozzuk, majd hozzaadjuk a tobbi alapanyagot, osszegyurjuk es a huttobe rakjukpihenni. 1 ora mulva kinyujtjuk es formaval kivagjuk.
Kremnel a tejbol es a lisztbol suru pepet fozunk. A vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd hozzaadjuk a tojast, kakaot, vaniliacukrot es a kihult pepet.
Ancsi én eszerint a recept szerint szoktam csinálni:
Linzer és isler tészta:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 db tojás
citromhéj
2 cs. vaniliáscukor
1 cs. sütőpor
A lisztet a porcukorral és a margarinnal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a citromhéjat, a vaniliáscukrot ,a sütőport és tésztává gyúrjuk. A hűtve pihentetett tésztát lisztezett munkaasztalon 5 mm vastagságúra nyújtjuk.
Ha elkészültünk a formázással 180 fokon sütjük. Utána lekvárral töltjük. Porcukorral vagy olvasztott csokival tálaljuk.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a linzer és az isler mikor fog nekem megpuhulni? Kedd reggel sütöttem és még mindig tök kemény. Szombaton vendégeim jönnek és tök égő lesz ha addigra se lesz puha. Mit csináljak vele? Nektek hány napig puhul? Nagyon ritkán sütök islert. Profik segitsetek, köszi
Viki! Te, aki olyan ügyes vagy a konyhában, mi az Neked, hogy etetős kovász???!!!! Olyan majdnem, mint egy híg galuska tészta, csak nincs benne tojás. És ebben az a vitamin, ha nagyon cefre szaga van.... Igaz, az első kovászkámat Margittól kaptam, mikor egyszer meglátogattam. Aztán itthon etetgettem, kavargattam, és vigyáztam rá. Végül egyszer csak bepeníszedett a teteje, és vége lett szegénykémnek. De már addigra megszoktam, megtanultam, hogy milyennek kell lennie. Azt hiszem, van a kovász készítésről kép is, csak a szagát nem tudod felismerni. Mondjuk engem is azért kellett győzködni egy darabig, de aztán...... Láttam, most a Gasztro blogon is téma lett a nyanyus készítése. Helyes. Nagyon jó dolog!
Nagyon felpörgött a konyhai tevékenységem, mióta rá leltem erre a honlapra, ezt utólag is és előre is köszönöm
Most hoztam nektek én is egy sütit. Nem olyan rég lestem el az egyik dél-afrikai ismerősömtől. Ez valójában egy olasz süti, és teába mártogatva fogyasztják, de mi nélküle is megesszük, fini nagyon
Mogyorós cantuccini
Hozzávalók:
• 12 dkg liszt
• 12 dkg darált földimogyoró, pluszba lehet hozzá tenni pl. napraforgó magot is, vagy egyebet.
• 12 dkg cukor
• 1 kiskanál sütőpor
• 10 dkg puha vaj
• 1 tojás
• 1 evőkanál tej
A puha vajat keverd össze a cukorral, és egyenként add hozzá a tojásokat.
A lisztet keverd el a darált mogyoróval és a sütőporral, majd dolgozd össze a vajas-cukros masszával. Lazítsd a tésztáját 1 evőkanál tejjel.
Hűtőszekrényben pihentesd 20 percig. Egy sütőlemezt takarj le sütőpapírral, és egyengesd el rajta a tésztát hosszúkás rúd alakzatúra, kb. 20 centi hosszú, 4-5 centi széles, nem túl magas téglalap formájúra.
200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sül. Ekkor ferdén, ujjnyi vastagon szeleteld fel, és a vágott felével lefelé döntve tedd vissza a tepsibe. Újabb 10 perc sütés után ropogósra sülnek. Tényleg nem kell több, még a sütőben lehet, hogy kicsit puhának tűnik, de ha kihül akkor ropogós lesz.
Huu, lanyok! Micsoda felhozatal! Nem is tudom hogy melyik tanyernal kezdjem a falatozast!
VIKIM, EZ mar kiallitas is lehetne! Igen kitettel! A tobbihez nem is tudok szolni mert megint teli van a pofazacskom.
No, oszt kozben hetvegen en is megunnepelTUK //a meg eeelkovetkezoo szulinapomat. A lanyom baratjanak a csaladja is itt volt.Gulyast keszitettem langossal es torta volt. A fiu szereti ezeket es tipikus magyar kajat kert hogy a szulei is hadtudjak megkostolni.Ajandekba kaptam egy gozolos vasalot mert a masik mar folyatott. Most ujra lapithatom serenyebben a : hegyeimet".
Feketeero torta
Tojaslikor kuglof Ezt ma este keszitettem.
49 eves tyuk lettem./hihi/
Kedves szulei vannak a fiunak.Apr 4-en pedig Neki lesz a szulinapja.Megyunk hozzajuk unnepelni.Tortat kell hogy keszitsek. Huuu, izgulok am .Tervezni kell meg hogy milyent...
No, ennyi mara mert 05-kor keles.Valamit aludni is kene. Mindenkinek szerencses szep napot kivanok holnapra egy csesze gozolgos feketevel. Puszka!
Csatlakozom a nyanyások táborához. Én egyszer véletlenül fele-fele arányban tettem lisztet és nyanyát. Bevallom ez volt talán életem legszebb kenyere. Ugyhogy csak hajrá lányok, nem kell félni tőle, és tényleg számtalanszor tapasztaltam már, hogy akár kovásszal, akár nyanyával sokkal szebb kenyér sült, mintha csak simán készitettem volna. A fehér kenyér mégcsak elmegy nyanya nélkül, de ha már egyéb lisztet is adunk hozzá szerintem elengedhetetlen a nyanyus.
Nelly! én meg még ilyen etetős kovászt nem merek készíteni olyan bonyolultnak látom, s mindig azt hiszem, el fogom felejteni megetetni, s ha igen? - akkor mi lesz belőle? lefogy, vagy megdeglik?
Bellám! látom nem unatkoztál a hétvégén :) - mint ahogy Katiza, Jégkása és Limara sem. Ez a kenyér teljesen olyan, mintha kemencében sült volna!
Én is nagyon jó dolognak tartom a nyanyát, de a kovászt is. Sajnos, nem sütök olyan sokat, hogy gyorsan el is fogyjon, hiszen hétköznap 4-5-ig dolgozom, és ha hazaérek, már nem lenne időben kenyér az asztalon. Így aztán én csak az alap receptben szereplő 60 dkg lisztből szoktam csinálni. Fagyasztani pedig nem szeretem, pedig tudom, nem rosszabb az íze, csak hát..... A kovász viszonylag tovább eláll. Néha megetetgetem, és jól el van a lelkem a hűtőben. Szóval hasznos dolog mind a két kenyér finomító. És tényleg nem kell félni tőlük. Bár emlékszem, engem Margitka elég sokáig győzködött, hogy kezdek neki a kovásznak. Most már nem is lehet lebeszélni róla, mint ahogy a nyanyáról sem.
Ami a nyanyás sütést illeti csatlakozom Bezsához. Általában bedagasztok 1.2 kg tésztát mikor -melyik kenyérből , beteszem a hűtőbe és hajrá! Mindenebe bele ! 10 nap után is fantasztikus .Gépi sütésnél is azt csinálom , hogy az eredeti receptet megfelezem és zutty bele a másik fele nyanya.Egyszerűen fantasztikus az eredmény.Bármennyi teljes kiőrlésű rozs vagy tönköly , zabpehely kerül bele , nem ragad nem nehéz , finom puha a fehér kenyérhez hasonlóan élvezhető.
Látom nem hűlt ki a tűzhely ezen a hétvégén sem nálatok . Bár szorgoskodtam rendesen én is , sajnos a fényképezőgépem nem volt itthon. Többek közt megcsináltam az újságból a tojásos majonézest , csak nem őzgerinc , hanem koszorú formában .Mindenkinek ajánlom , nagyon finom és mutatós is.
Limara tikiknédlijét pedig nem káposztához , hanem vadashoz készítettem el , az is nagy sikert aratott. Volt rozsos pisztolet , Tönköly kenyér és kapuciner bomba , babkrém , két féle Viki-krémsajt , Krumplinudli és nem is sorolom tovább , hiszen hosszú volt a hétvége.A bánatom volt nagyobb a választéknál , hogy a gépemet elhagytam egy ilyen hétvégén. A maradékok már nem túl fotogének sajnos.
Limara ez a kenyer fantasztikus . Nem kuldod el a karejat nekem . Szinte ugy nez ki mint a kemenceben sult kenyer csak nincs megveregetve
Jegkasa addig neztem meg nyalogattam a szamat a kiflieid utan mig vegul a kalacsom helyett nekem is kifli lett. Ugyanis mikor beleneztem dagasztas kozben az ustbe jonak tuno volt a teszta, de mikor kiakartam venni formazasra, hat ugy nyulik mint a ragogumi, nem tudom mi okozhatta . Na de anyum otletere gyurtam egy kis lisztet hozza es kifliket formaztam belole. Feltunk hogy nem fog a kalacs sikerulni mert valameik nap szinten igy jartam es nem nott fel a kalcs .
Na de a lenyeg, hogy a kifli sikerult es a masodik kalacsom, amit utana keszitettem oda . Sajnos csak a kiflikrol lett kep mert lemerult az elem a fenykepezogepben.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit