Nagyon koszi az infot.Megint okosodtunk. Figy, akkor en belepisseltem a kenyerembe?-mert az alkohol elillant? szegeny fejem! annyira jot akartam pedig ezzel az extra reszeges majzolnivaloval.
Kisült a Bundik féle hólyagosom(én már csak így tudom leírni, ez a fémjelzés), rakom a képet is mindjárt.
Érdekes amit Batka talált. Most már csak azt nem értem, hogy 2x annyi élesztővel a Bundik féle kenyér nem kelt akkorára, mint a sörös, amibe csak 1/4 élesztő volt. De ettől még mind a kettő nagyon finom.
Tudjátok milyen illata volt a Bundik félének, hogy most sütőben sült? Nem mi? Pirított zsemlemorzsa. Tisztára eléheztem egy kis lekváros barátfülére! Nyami!
Ildikó, most láttam a receptesben, hogy te is sütötted már azt a csokitortát a Fakanálról! Az valami isteni, tényleg csak az a trükkje, hogy nem szabad túlsütni a tésztát. Ami a sört illeti, az alkohol nagyon hamar párolog, melegíteni sem kell, csak nyitva hagyni az üveget (vagy tálba tölteni, hogy minél nagyobb legyen a felülete). Szóval, ha felmelegíted, amikor leveszed a folpackot, elillan, talán ez a titok. Vagy eleve nem volt benne sok alkohol (az meg már nem is sör :-))
Itt is lehet "hagymachipset" meg sült hagymakarika snacket kapni, az öcsém pl. imádja, na, arra aztán tényleg csúszik a sör!
"Az erjedés termékei is mérgezôk. Az alkohol szaporodást gátló hatása már 1%-nál észrevehetô, az ipari erjesztéseknél 5-7% alkohol jelenlétében megszûnik a szaporodás. Igen sok élesztôfajta 15% alkohol mellett már nem tud erjeszteni, csak egyes különösen erôteljes fajták tudnak kedvezô körülmények között 18-19% alkoholt termelni."
Köszönöm, tudtam, hogy számíthatok rád. Egyszer lehurrogtak az alkohollal kapcsolatos ötletem miatt az Indexen, ezért gondoltam azóta a tartósítószerfélére. A forralt sört ki fogom próbálni, sőt ilyen alapon az alkoholmentes is jó lehet (esetleg felesben alkoholossal). Kíváncsi vagyok, ha utánanézel, mit találsz. Régi "dilim" a sörös-rozsos kenyér, de a kudarc miatt felhagytam vele, most elővenném az ötletet.
A sörgyár biztos érdekes lehetett, ilyen üzemekbe én is szívesen elmennék. Érdekelnek ezek a dolgok, de csak TV-ben láttam eddig hasonlót. Üdv, Margit
Hogy a reszeges kenyerek hozzaszolasat gyarapithassam en is: En mar 3-4x megsutottem Kisbencenk Soros-kenyerkejet. Ezidaig NEM volt gondom vele. Sot!-az utobbinal igazi ïlluminaltat"keszitettem! 8.5%-os alkoholtartalmu sorrel.
Batka, a velemenyedet szeretnem hallani: En ennel a sort foloiaval letakarva mikroban felmelegitem! es nem szoba homersekleten adom "csak"hozza. Esetleg ez lehet az oka hogy ezidaig sikerult, vagy nemjottem meg ossze ezzel az "anti"-sorrel ossze ezidaig ami gatolja a keleset a kenyernek. AZT csak szimatolhattatok volna amikor EZ a kenyer kelt. Berugtatok volna! Ezt meg megteteztem friturozott hagyma db-okkal. Ezt keszen lehet itt kapni. Hmm fini volt. Hal"Istennek a ferjem nem latta, mert sajnalja a sort bele! Pedig nem iszik a lelkem am. 1x/ho??1 uveg?
Sziasztok! Én már többféle sörös kenyeret és zsömlét is sütöttem. Úgy, hogy a folyadék csak sör olyan kenyeret és zsömlét még csak sütőporosat sütöttem. Csináltam olyan sörös kenyeret is aminek kb. a fele folyadék mennyiség volt sör a többi viz. Igaz én sört a rozsos liszthez használtam. Gondolom, hogy a sörtől és a rozsliszttől is de tömörebb volt, mint a sima fehér kenyér. Sütőporos és sörös kenyér az gyors és elég finom is. Ropogós héja lesz. Én akkor csináltam mikor gyorsan kellett kenyér és nem volt idő az élesztőshöz. További szép estét!
Helló lányok! Még csak most olvasok vissza, de a sörről annyit tudok, hogy az élesztő bizonyos alkoholkoncentráció felett (most nem tudok utánanézni, ez mennyi, de majd később utánaolvasok) nem erjeszt, mert az alkohol gátolja a szaporodását. Szóval szerintem a sörös kenyér forralt sörrel (az alkohol egy részének eltávolítása után) működhet igazán - a kész sörben már nincs élő (sör)élesztő, ami erjesszen, mert leszűrik. Egyszer jártam Pécsett a sörgyárban üzemlátogatáson, tök jó volt. Más kajaelőállító üzemekhez képest kifejezett tisztaság volt mindenhol.
Julika! Nagyon szépet, de csak csütörtökön mesélek róla
Emes! Szeretnék én is kisvideót csinálni, megpróbálhatom a kenyérrezgést is felvenni, hátha látszik rajta valami.
Ildiko! Ne mérgelődj, sajnos ez néha előfordul. A múltkor Nelly mindekit irigyelt, akinek sikerült ennyiszer a nevét a társalgóban megjelentetni ezzel a módszerrel
Megyek a konyhámba sütni. Az alap fehérkenyeret sütöm meg, de kipróbálok a sütésénél valami újat, akkor jutott eszembe, amikor Bundiknak írtam délután. Majd mesélek róla.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
De én szeretném látni a rezdülést! Tök véletlenül, te nem tudod levideózni a rezdülést, mint Limara a fonást? Csak vicc volt, úgy se lehetne látni, gondolom. Azt biztos csak élőben látni, meg érezni kell, hogy jó é már a tészta. De az csak nektek profiknak megy!
Most raktam ki-kelni a hólyagost, mint a csibét. Látom nekem már húsvétra jár az agyam!
Látom Lányok megint remekeltetek, nem is tudom felsorolni , de azért megpróbálom: Emes, Superkeri, Limara, Bundik, Szokimoki (remélem nem hagytam ki senkit) gratulálok nektek a gyönyörű péksütikhez.
Superkeri ! Nagyon ötletes a kis szívecskés tányérdísz.
Nelly ! Gyógyulj meg mihamarabb !!
Ildikó ! Jót nevettem a radiátoros kenyereden. Nem semmi kalandon ment keresztül.
Margitka ! Megint furdalja az oldalam a kíváncsiság, hogy megint mi szépet fogsz kapni. De sajnos csak csütörtökön fog kiderülni, ahogy írtad.
Mindenki aki betegeskedik kicsik és nagyok azoknak mielőbbi gyógyulást kívánok.
A V ha kifelé hajlik, akkor jó vagy alulkelt a tészta. A V-ből külön az alulkeltséget nem lehet megmondani, csak a túlkeltségnél más.
Nem tudom mi van a sörben, nem analizáltam, de valaminek lennie kell, mert nem csapta volna agyon az élesztőmet különben. Majd Batka biztos ír nekünk valamit a sörről, ha tudja, mi vele a helyzet.
Sok sikert a hólyagos kenyérhez, majd mesélj róla, üdv, Margit
Az az igazság, hogy még nincsen ám jénaim, nagy, és az itthoni római tál kicsinek bizonyult. Így most én ezt tető nélkül sütöttem. Először a tetejére raktam egy darab sütőpapírt, de fölöslegesnek bizonyult, mert mint írtam a víz a tepsiben alul nem engedte 200 fok fölé a sütőt. Ez is befolyásolhatta a repedést? És előmelegített sütőben sütöttem.
Most a bundik féle hólyagos dagasztódik másodszor. De ezt most meglepődve csináltam, mert az élesztőt 3 dekára írta Bundik és én persze gépben csak 1,2 dekával sütöttem. Nem is ez a meglepő, hanem, hogy a sörös kenyér is csak 1/4 élesztővel van írva és én így is sütöttem meg. Akkor most ez a hólyagos csak hamarabb fog nőni, v. nagyobb is lesz?
Mindjárt megnézem a sör összetevőit! Hát nem írja, hogy lenne benne, és nem is érzem, hi-hi. Viccen kívül, azért tudom én, hogy lehet benne!
Szóval! Ha szépen kinyílt a vágás "V" betűbe és a szárai kifelé állnak, akkor túlkelt? És ha a "V" betű szárai befelé konyulnak, akkor keletlen? Jól értelmeztem? Ha sima egyenes a "V" akkor pont jó?
Emes! A kenyered nem kelt túl (bocs Bundik!), sőt.... Szerintem azért nem láttad megrezzenni a tésztát, mert nem is rezdült. Ez még kelhetett volna, valószínűleg ezért is repedt ki egy kicsit sülés közben (bár ez előfordulhat mástól is). Kis magyarázat ehhez: ha túlkelt volna a tészta és így sül, akkor a bevágás nem szétnyíló formát mutat megsülve, hanem szomorúan begörbül. Összébb húzódik, mint a korábbi képen és a vágás éle nem kifelé mutat, hanem a vágás mélye felé befordul. Nem tudom érthető-e amit írok, de másképp nem tudom elmondani.
Sörrel én kétszer próbáltam kenyeret sütni, totál sikertelenül. Nem akartam beleszólni, mert több sörös, sikeres sütésről hallottam már, de valahogy a látott képek alapján azok sem lettek olyan levegős-magas kenyerek, mint a sör nélküliek. Szerintem a sörökben ma már tartósító van és az a gyanúm, hogy azt nem szereti az élesztő. Ha lehetne valahol még 3 napig iható sört kapni, azzal én is szívesen megpróbálnék újra egy sörös-rozsos kenyeret, mert biztos nagyon finom.
Limara! Aranyos vagy, de szerintem neked már nem sok újat tudok én mondani A sütőben sütés sokkal kevésbé kényes, mint a gépi, nagyon széles skálán lehet játszani az élesztővel és a kovásszal. Nagyjából az a lényeg, hogy minél lágyulósabbra (sok kovász, burg. pehely, esetleg nagyon sok élesztő) csinálunk egy tésztát, annál kevésbé szabad túlmelegíteni a gépben, és a második dagasztást is ennek függvényében érdemes rövidíteni vagy kiváltani egy átdögönyözéssel.
Bundik! Szerintem is a fedetten sütésben maga a zárt tér a fontos elsősorban, de azért a látottak alapján nem egészen tartom mindegynek, hogy miben is süt az ember. Zacskóban sült kenyeret pl. még sosem láttam olyan cserepeset, mint amilyeneket Te sütsz mostanság.
Gratulálok mindenkinek a szép sütéséhez! Én még nem tudom mit csináljak ma, mert a (sok) kovászom a hűtőben van, az utolsó kenyeremet meg aktív kovászhoz találtam ki. Majd még meglátom.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit