E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Általános Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2005.07.26. 21:00 -

Sziasztok kedves Látogatók!

Remélem előbb-utóbb sokan leszünk és élénk társalgás fog folyni. Kívánom, hogy mindenki érezze jól magát.

Üdvözlettel, Margit

emes Előzmény | 2007.02.13. 15:39 - #15817

Hali!

Az az igazság, hogy még nincsen ám jénaim, nagy, és az itthoni római tál kicsinek bizonyult. Így most én ezt tető nélkül sütöttem. Először a tetejére raktam egy darab sütőpapírt, de fölöslegesnek bizonyult, mert mint írtam a víz a tepsiben alul nem engedte 200 fok fölé a sütőt. Ez is befolyásolhatta a repedést? És előmelegített sütőben sütöttem.

Most a bundik féle hólyagos dagasztódik másodszor. De ezt most meglepődve csináltam, mert az élesztőt 3 dekára írta Bundik és én persze gépben csak 1,2 dekával sütöttem. Nem is ez a meglepő, hanem, hogy a sörös kenyér is csak 1/4 élesztővel van írva és én így is sütöttem meg. Akkor most ez a hólyagos csak hamarabb fog nőni, v. nagyobb is lesz?

Mindjárt megnézem a sör összetevőit! Hát nem írja, hogy lenne benne, és nem is érzem, hi-hi. Viccen kívül, azért tudom én, hogy lehet benne!

Szóval! Ha szépen kinyílt a vágás "V" betűbe és a szárai kifelé állnak, akkor túlkelt? És ha a "V" betű szárai befelé konyulnak, akkor keletlen? Jól értelmeztem? Ha sima egyenes a "V" akkor pont jó?

Bocsi, köszi!


EmMargit Előzmény | 2007.02.13. 14:35 - #15816

Sziasztok!

Nelly! Gyógyulj meg minél hamarabb!!

Emes! A kenyered nem kelt túl (bocs Bundik!), sőt....
Szerintem azért nem láttad megrezzenni a tésztát, mert nem is rezdült. Ez még kelhetett volna, valószínűleg ezért is repedt ki egy kicsit sülés közben (bár ez előfordulhat mástól is).
Kis magyarázat ehhez: ha túlkelt volna a tészta és így sül, akkor a bevágás nem szétnyíló formát mutat megsülve, hanem szomorúan begörbül. Összébb húzódik, mint a korábbi képen és a vágás éle nem kifelé mutat, hanem a vágás mélye felé befordul.
Nem tudom érthető-e amit írok, de másképp nem tudom elmondani.

Sörrel én kétszer próbáltam kenyeret sütni, totál sikertelenül. Nem akartam beleszólni, mert több sörös, sikeres sütésről hallottam már, de valahogy a látott képek alapján azok sem lettek olyan levegős-magas kenyerek, mint a sör nélküliek. Szerintem a sörökben ma már tartósító van és az a gyanúm, hogy azt nem szereti az élesztő. Ha lehetne valahol még 3 napig iható sört kapni, azzal én is szívesen megpróbálnék újra egy sörös-rozsos kenyeret, mert biztos nagyon finom.

Limara! Aranyos vagy, de szerintem neked már nem sok újat tudok én mondani
A sütőben sütés sokkal kevésbé kényes, mint a gépi, nagyon széles skálán lehet játszani az élesztővel és a kovásszal. Nagyjából az a lényeg, hogy minél lágyulósabbra (sok kovász, burg. pehely, esetleg nagyon sok élesztő) csinálunk egy tésztát, annál kevésbé szabad túlmelegíteni a gépben, és a második dagasztást is ennek függvényében érdemes rövidíteni vagy kiváltani egy átdögönyözéssel.

Bundik! Szerintem is a fedetten sütésben maga a zárt tér a fontos elsősorban, de azért a látottak alapján nem egészen tartom mindegynek, hogy miben is süt az ember. Zacskóban sült kenyeret pl. még sosem láttam olyan cserepeset, mint amilyeneket Te sütsz mostanság.

Gratulálok mindenkinek a szép sütéséhez! Én még nem tudom mit csináljak ma, mert a (sok) kovászom a hűtőben van, az utolsó kenyeremet meg aktív kovászhoz találtam ki. Majd még meglátom.

További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit


superkeri Előzmény | 2007.02.13. 12:48 - #15815

       Sziasztok!

 Beteg Pékecskék! Mielőbbi gyógyulást kívánok, vigyázzatok Magatokra!

 Margitka! Köszönöm, hogy megmutattad a sütéseinket.

 Ti kenyérsütő Pékek! Már nem lehet fokozni a dícsérő szavakat, amit megérdemelnétek. Fantasztikus kenyereket sütöttetek.

 Bundik! Szupi ötlet volt, hogy több méretben is hoztad a hólyagos-jénais kenyér párosítását.

Köszönöm a vállveregetést, igazán jól esett.

Legyen szép a napotok!   Üdv.  Skeri


Limara Előzmény | 2007.02.13. 12:16 - #15814

Szokimoki! Szerintem azon, hogy 1 dkg vagy 1,5 dkg élesztő legyen 60 dkg liszthez, kár aggódni. Nekem Margitka kenyerei a kiindulási pontok, ha megnézed, a fehér alapkenyerénél 55 dkg liszthez 10 dkg kovászt és 1,2 dkg élesztőt tett, míg a 2-os kenyerénél már 60 dkg liszthez 9 dkg kovászt és 8 dkg élesztőt ír. Nem is szoktam nagyon mérni, lecsípek egy darabot az élesztőből, kb. tudom már mekkora kell. Ami neked a legjobban beválik, ha 1,5 dkg, akkor az a jó!Több élesztővel gyorsabban kel. De majd Margitka is eligazít minket, ha szépen kérjük! Üdv

szokimoki Előzmény | 2007.02.13. 11:33 - #15813

Köszönöm Limara!

Limara Előzmény | 2007.02.13. 11:24 - #15812

Szia Szokimoki!

Légy szíves, ne szerénykedj, szerintem gyönyörű a kenyered! Gratulálok


szokimoki Előzmény | 2007.02.13. 11:08 - #15811

és a link annak a kíváncsi a kenyérre nagyobban.

http://szokimoki.xfree.hu/


szokimoki Előzmény | 2007.02.13. 11:06 - #15810

sziasztok lányok!

Bundik! Ez a kenyér gyönyörű! nekem ekkora cserepeket még sosem sikerült produkálnom!

Nelly! Gyógyulj meg hamar!

Emes és Superkeri! Tis nagyon szépeket sütöttetek!

Margitka! Lehet, hogy túl közel van a radiátorhoz a kovászkám?Kipróbálom új helyen. Köszönöm a tanácsodat!

Az én kenyerem ennél a szépségnél jóval szerényebb, de határozottan jobb mint az első jénais sütésem, És nagyon finom is. Limarának köszönöm a kitamásztás ötletét, mert most 60 dkg lisztből csináltam a kenyeret, de még így is kellett a támaszték, hogy ne lapos kenyeret süssek!

 


Bundik Előzmény | 2007.02.13. 10:56 - #15809

Emes, igen ez a 70 dkg-os variáció, belefért az 5 literesbe. Nincs jénaim, ez egy műa.sütőedény. És még mindig azt vallom, hogy teljesen mindegy miben sütöd (jénai, kerámia, műa, römertopf vagy sütőzacskó),  a lényeg a letakart sütésben van.


Limara Előzmény | 2007.02.13. 10:51 - #15808

Szia Bundik! Gyönyörű a kenyered!


emes Előzmény | 2007.02.13. 10:47 - #15807

Du. fogom sütni a 3. sütős kenyeret, nyilván a te hólyagosodat kell megcsináljam! Mert eddig csak gépben sütöttem és hát az nem pattog! Most már kíváncsi vagyok erre a pattogásra!

Ez volt a 70 deka lisztes variáció? És belefért az 5 literesbe? Nagyon szép! Tessék lefényképezni a jénaidat, hogy láthassam!

Köszi!


zsofi Előzmény | 2007.02.13. 10:46 - #15806

Bundik, gyönyörű ez a kenyér !

Na megyek én is próbálkozni, köszönöm mindenki segítségét !

Betegeknek jobbulást, kicsiknek, nagyoknak egyaránt!!!!


Bundik Előzmény | 2007.02.13. 10:42 - #15805

Szia Nelly! Mielőbbi gyógyulást kívánok!

Kész lett az 5 literesben a kenyerem. Ennek egy kicsit másabb alakja van, kerekebb. Tettem bele egy leheletnyi tk tönkölyt is (50g). 1,2 kg lett. 230 fokon sütöttem, és eszméletlenül pattogott, amikor kivettem. Eddig ennyire még nem lehetett hallani

70dkg lisztbőlalakjaméretefelvágva


emes Előzmény | 2007.02.13. 10:27 - #15804

Gyógyulj meg mielőbb!!!


nelly52 Előzmény | 2007.02.13. 10:25 - #15803

Sziasztok kislányok! Majd jelentkezem, ha jobban leszek, vírusos torokgyuszim van, és plötty vagyok.Vigyázzatok magatokra! Nelly

emes Előzmény | 2007.02.13. 10:24 - #15802

Tudom, tudom. De ez még csak a 2. sütőben sült kenyerem és nehéz megállapítani, hogy jó-é. A gépinél sokkal könnyebb az egész. Rázogattam is Margitka tanácsára, de szerintem én csak akarom látni azt a rezgést, pedig most tuti volt, mert hát úgy-e túlkelt! Hi-hi!

Bundik Előzmény | 2007.02.13. 10:21 - #15801

Emes a túlkelés nemcsak a lisztektől lehet, hanem a hőmérséklet, páratartalom stb miatt is. Ha ua a receptet is készítem, nem mindig ua idő kell hozzá. Mindig attól függ, hogy milyen idő van a konyhában. Megoldás: a tésztát figyelni, nem az órát

emes Előzmény | 2007.02.13. 10:20 - #15800

Én is erre gondoltam. Pedig nem is terült szét. De tönköllyel sokkal finomabb!

Bundik Előzmény | 2007.02.13. 10:13 - #15799

Azt hiszem a tönköly valamivel könnyebbé teszi a tésztát, mint a búzaliszt

Limara Előzmény | 2007.02.13. 10:12 - #15798

Sziasztok pékecskék!

Emes, nagyon szép lett a kenyered, gratulálok! Izgalmasnak hangzik ez a sörös kenyér!

Superkeri! Gyönyörűek a kiflijeid, szívesen megkóstoltam volna, a szívek meg szenzációsak, a kenyérről nem is beszélve!

Legyen szép a napotok, üdv


[Későbbi] [15917-15898] [15897-15878] [15877-15858] [15857-15838] [15837-15818] [15817-15798] [15797-15778] [15777-15758] [15757-15738] [15737-15718] [15717-15698] [15697-15678] [15677-15658] [15657-15638] [15637-15618] [15617-15598] [15597-15578] [15577-15558] [15557-15538] [15537-15518] [15517-15498] [15497-15478] [15477-15458] [15457-15438] [15437-15418] [15417-15398] [15397-15378] [15377-15358] [15357-15338] [15337-15318] [15317-15298] [15297-15278] [15277-15258] [15257-15238] [15237-15218] [15217-15198] [15197-15178] [15177-15158] [15157-15138] [15137-15118] [15117-15098] [15097-15078] [15077-15058] [15057-15038] [15037-15018] [15017-14998] [14997-14978] [14977-14958] [Korábbi]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor – kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény – minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség