A zsemle és kifli kérdés még nekem is megoldatlan. Nem igazán találtam még olyan receptet, ami a fogamra való. Limara sparos bagettjét sütöttem meg legutóbb. Azt hiszem ezt fogom még variálgatni, különböző lisztekkel kipróbálni. Ez egy nagyon klassz recept, és szerintem zsemléhez és kiflihez is jó.
Vargakati! Bár ahogy most visszaolvastam a hozzászólásomat, rájöttem, hogy ez inkább a sütőben sültre igaz. A gépi kenyérhez kb 1/4 élesztő kell, és ebből már nehéz lecsalni 1 dkg-t. Próbáld meg 1/5-1/6 élesztővel, és 1-2 evőkanál kovásszal
Szerintem keres egy receptet és az arányokból számold át,de vedd figyelembe túl ne keljen.Szerintem a kovásszal jobban kell és gépi kenyérnél elég ciki ha kikell a formából.Múltkor én is arra keltem a kaslácsom már az ablakon dörömbölt.Nem is az a baj,hogy ettöl kicsit beesik a teteje tovább kell sütni,hogy nemaradjon nyers a közepe és ezt nem minden gép engedi melegen.
Minden ügyes kis péknek gratulálok! Annak külön örülök, hogy már Ildikótól is láthattam képeket. Csodálatosak!
Az elmúlt napokban nem nagyon sütögettem, csak a napi kenyérkéimet. Többre most nincs időm. Talán majd a hétvégén.
Szia Vargakati! Gépben én is 50 dkg lisztől sütök kenyeret. A kovász mennyiségét nehéz megmondani, mert az a kovász állagától is függ. Ha aktív, akkor jóval kevesebb kell bele. Próbáld apránként növelni. Margit szerint 10 dkg kovász=1 dkg élesztő. Tehát ha 10 dkg kovászt raksz bele, akkor 1 dkg élesztővel kevesebb kell, mint amit egyébként 50 dkg liszthez szoktál rakni
Hogy ti miket tudtok???? Hát ezek csodásak. Bezzeg én... Még én még égy rendes zsemlét sem tudok sütni. A kifliről nem is beszélve. Az okát ne tudom, vagyis tudom, de ezen nem segíthetek. A sütömmel van a gond. Na mindegy.
És akkor a nap híre: Sütöttem kovászos kenyeret. Csak próbaképpen, kb 1 kanállal tettem a liszthez, és plusz az élesztőt. De ez klasszisokkal jobb mint a csak élesztős kenyér.
Azt azért szeretném tudni, hogy is adagoljam? Gépben sütöm a kenyeret, és max. 50 dkg liszt mehet a gébe.
Ha valaki erre jár megmondaná nekem, hogy ehhez a mennyiségű liszthez mennyi kovász mehet, és akkor mennyi élesztő kell még mellé???
Előre is köszi a segítséget. Puszi mindenkinek: Vkati
Szia Margit!
Én sem tudom mi lehe az oka, hogy nem akar sikerülni.
De már ezt kezdem megszokni, mert a kalácssal is mennyit kínlodtam mire össze jött.
A zsemlét úgy csináltam, alulra tettem a folyadékot a tetejére raktam a szílárd anyagokat.
A hozzávalókból ennyit tettem bele:
-450 g. liszt
-1 dl tej
- 1 dl kefir
- 2,5 g élsztő ( Budafoki )
- 1,5 kk. cukor
-1,5 kk. só
-késhegyni aszkórbinsav
-1 e. tojás
-5 dkg vaj
Ezt én a gyors programon dagasztóttam, mert ott van a gépen egyedűl amikor 20 percig dagaszt.
Az idő leteltével hagytam kelni kb. 20 percig- ez van úgy, hogy egy kicsit több, mert a lányom miatt nem tudom mindig pontosan betartani az időt.
Majd vissza kapcsoltam újra 20 perc dagasztásra, és mikor letelt akkor kivettem és megformázva gombocókat csináltam, és tepsíre raktam kelni.
Az elsőt azt úgy hagytam kelni ahogy te szoktad nem tettem be a sütöbe, hanem
a tűzhelyen hagytam letakarva kelni egy órát. Ez nekem nem kelt meg, így egy 2 percre 50 fokon felmelegítettem a sütöt és betettem, gondoltam hátha segít rajta, de tévedtem, mert semmi eredmény nem lett.
Ebbe az volt az érdekes, hogy a tészta mínősége sem volt olyan, mínt az előző három alkalommal.
Pedig mindent úgy csináltam és ugyan azt raktam bele, de miért nem lett jó- hát nem tudom!
A második sütésemmel is ugyan úgy jártam csak itt annyit változtattam rajta, mert te tanácsoltad, hogy tegyek bele egy kicsivel kevesebb tejet.
Én 100ml helyett kb. 80 ml- t raktam bele - itt viszont sikerült pontosan betartanom az időt is még sem lett hatásos.
Ennél az adagnál viszont a sütöt bemelegítettem kb. 4 percre 50 fokon.Nem lett túl meleg az biztos, nem mertem nagyon felmelegíteni.
Remélem sikerült leírnom mindent- ha valamit kihagytam volna akkor írjál légy szíves!
Segítségedet előre is köszönöm!
Üdv: Kati
Lányok ne csináljátok ezt. Nem győzök visszaolvasni és gyönyörködni!
Ildikó micsoda csodás dolgokat gyüjtöttél össze, gratulálok. A bomba alakűú tortát én is szoktam csinálni nagyon jó, szeretjük, főleg a mandarinos krém változattal.
Libori neked a lángoshoz gratulálok, Mogyit üdvözlöm a köztünk, és mindenki aki remekelt dolgozott a sütnivalójával:
Majd leesek az asztal mellől, majd leragad a szemem, de sül a kenyerem, meg kell várni.
Julika, nagyon aranyos vagy, még nem sütöttem meg, mert nem kaptam tk búzalisztet a környéken, pedig három üzletbe is elrángattam szegény kis "húszhónaposomat". Ahogy lesz hozzá lisztem (unszolom a párom, hogy vegyen valahol, neki nem telne sokból) azonnal kipróbálom.
Kezdek maximalista lenni. Eleinte teljesen elégedett voltam a sima gépi programmal sütött kenyereimmel, majd hatásotokra elkezdtem (na nem sütőben sütni ) variálni a programokkal, hogy közelítsen az itt tanult ideálishoz. Ma nem voltam itthon, csak bedobáltam a gépbe a hozzávalókat és mire kész lett addigra értem haza. Hát ha én "vezénylem" a gépet magasabb lesz a kenyér és ezt kis családom is megjegyezte! Kellett nekem idetévedni !
Hát, én sem tudtam elképzelni mi ez a képtár itt rögtön az általánosban. De Ildikó igazán gratulálok a sok szép remekművedhez. Nagyon ügyes vagy. Nagyon izgatja a fantáziámat az a csokoládés gyümölcsös bomba torta (nem tudom most a nevét pontosan) és a Pressburgi kalács.
Zsófi ! Kérdezted a muffint, hogy milyen lisztből készítsd. Nem tudom megcsináltade ma. De én mindig csak teljeskiörlésű búzalisztből készítettem eddig. Nem tettem hozzá sima lisztet. És nagyon finom volt, még mindenkinek ízlett.
Linbori ! Klassz lett a kalácsod. Bizti finom lett a Nutellával.
Mennem kellett a ferjemnek segiteni a radiatort legteleniteni.
Jot kuncogtam a szike ugyon, mert azt gondoltam megint szaporodtunk egy EU. dolgozoval itt. En is az voltam.No, szoval csak ezert.Csuda jo vagy csakazaert is! Az elso haztartasi-konyhai sebesznek nevezlek ki! Gyonyoru lett ez a "Plasztikazas"a kenyerkevel.
IRSZI, akkor ez "PSZOCHO-kenyer!!hihi Mondd, mi a TE foglalkozasod? Sebesz vagy hogy szikevel dolgozol a konyhaba, v. mutos a szakmad.? EZ egy nagyon klassz otlet! Sztem aprora vagott olajbogyos "Tapanadet"is rakhatsz kozeje ill. megszorni vele.
LIMARAM, nagyon szep ez a kenyer!!
Lanyok, amint irtam, pizzat keszitettem egy jo adag buzakovasz es eleszto variaciojabol. ISTENI lett!! Ugyanis imadjuk az Amerikai pizza tipust. Ennek az alapja vastagabb , puha, ugyanakkor megis ropogos ill. rosszanos. MARGITOM koszonom MEGINT Neked, mivel a Te recepted alapjan keszult. Ez olyan lesz nalunk mint az "Onedin"szeria. Mindig ismeteljuk.hihi
Lanykak, mit keszitetek? ES hogy telt a napotok? Milyen ido van otthon?
Most megyek a vasalodeszkamon szorfolni.Visszajovok meg. Puszi!
Ildikó az öntletet másoltam Margitka Burgonyás kenyeréről.Csigavonal középen elkeztem vágni szikével körbe-körbe a jénait forgatva szorosan ennyire szét keltek a csikok ezért jó szorosan csinálni,hogy a végére is látszodjon.Gondoltam oliva bogyo darabokat is lehetne bele rakni vagy rá!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit