Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
Kedves Batka! Nagyon szépen köszönöm, hogy segitettél, és főleg a végeredmény értékelésénél. Azt már tudom, hogy legközelebb bátran fogom füszerezni, sózni. Majd kétfélét csinálok, félszárazat, és csontszárazat. Bizonyára számit a paradicsom fajtája is.
Kedves Masala!
Neked is köszönöm a tanácsokat, hogy mihez használjam.
Marika, kicsit lejjebb tettem be a linket, ami alapján én dolgoztam, és szerintem a kérdéseidre is megadja a választ:
"3. Az elérendő végeredménytől függően 100-120C-os sütőben szárítom. Félig szárított paradicsomhoz 120C-on 4 órát, teljesen szárítotthoz 100C-on 9-10 órát.
4. A félig szárított paradicsom csak 1-2 hétig áll el, a teljesen szárított sokáig. Sterilizált üvegben olívaolajjal öntöm fel, amit ízlés szerint fűszerezni lehet (fokhagyma, bazsalikom, oregano, kakukkfű, stb.). Nem extraszűz, kifejezetten semleges, lágy ízű olaj jobb hozzá. A teljesen szárított simán eláll csak úgy, egy dobozban, olaj nélkül is."
Szerintem a teljesen csontszárazat is nyugodtan bele lehet tenni olajba - én azért nem próbáltam, mert magában is elfogyott, pedig az olaja is nagyon jó lehet, ha eleget állt.
A színe, mint említettem, az enyémnek élénkpiros, de amit kaptam (piaci), az barnás volt, ez biztos fajtafüggő.
Szia Rabim! Én sem ettem még olajos szárított paradicsomot de szerintem az nem olyan száraz.Az olaj úgyis tartósítja.A sütőben való szárítás nálam kudarcot vallott, majd Batka biztosan segít neked!
Amit én tettem el tavaly, az sütőben sütött, fűszerezett paradicsom.Ezt megsütöttem és bezacskózva, dobozolva betettem a fagyasztóba. Tésztaszószba, tésztalepénybe ízesítőnek, húsokhoz csatniba és pizzára is nagyon finom.
Nagyon felkeltette az érdeklődésemet a paradicsom aszalás. Több helyen olvastam az olajban eltett száritott paradicsomról. Nekünk van a kertben paradicsom. Nem sok, de próbához elég. Van koktélparadicsom is. Mindkettőt kipróbáltam. A nagyokat félbevágtam, a koktél parit csak egészben, nem izesitettem semmivel. Gyakorlatilag kb. 80 fokon hagytam száradni 20 órát. A kicsik gyönyörü pirosak maradtak. Ránézésre alig változtak, kézbe véve szépen roppant a héjuk, a közepük tömör. Izre finom , kellemes, természetes.
A nagyok sötét barnásak, kicsit karamellizre emlékeztetnek, roppanva törnek. A nagyok még nem voltak puhára érve, a férjem reggel szedte, és rövidesen ment a száritásra.
Szerintetek az olajban eltett paradicsomot mennyire kell megszáritani? Még nem láttam, és nem ettem ilyet, csak olvastam róla. Köszönöm előre is, ha tudtok segiteni. Marika
Masala! Aszaltál már paradicsomot? Én szombatra tervezem, hogy körül nézünk a piacon, mert nekem sincs aszalásra alkalmas paradicsomom. Gondoltam, úgy 4 kg-mal indítok, aztán majd meglátom.
A fene a gusztusodat Batka! Amikor a kisebbik fiam még kisebb volt, mindég azt mondtuk neki, hogy ha a kerítés v. a ház csokiból lenne, mi már rég az utcán ill. az árokpartján laknánk. Akármennyi szatyorral jöttünk meg a boltból, mindég elsőre megtalálta azt, amelyikben csoki volt. Mint a Gombóc Arthur a Pom-pom mesében!
hihi, jók vagytok: a Metróban és Tescóban van csokis almachips, de ez kemény, ropogós. Nem volt rossz, de igaziból nem az én asztalom, a csokit leginkább csokival szeretem, gyümölcsökkel (csokis eper, sárgabarack, narancs) nem annyira, kivétel ez alól a csokiba mártott, kandírozott naracshéj!
Közben egy másik megközelítéssel próbáltam kideríteni, vajon mennyi áramot fogyasztott a sütőm az aszalással, és úgy nem jön ki több, mint 140 Ft. Na mindegy, legközelebb leolvasom a villanyórát előtte meg utána, és kivonom a hűtő meg a számítógépek arányos fogyasztását (azokat még a kenyérsütővel együtt kimértem). Mert még tuti aszalok paradicsomot idén!
Almát szerintem nem, mert a HerbaHázban 100-140 Ft körül van 15 vagy 20 deka, annyiért nem állok neki. És ráadásul finom puha. A Metróban az aszalt meggyből 15 dkg 320 Ft (Nobilis), de le szokták akciózni 280 körülre is.
Sziasztok! Szokatlanul élénk a társalgás. Gratula Batka a kitartásodhoz, ezek szerint nekem is tovább kellett volna a sütőben aszalnom. Most már az aszalóban szeretném kipróbálni.
Én is úgy gondoltam ,hogy a lukullusz paradicsom lenne jobb aszalni, a másik enni finomabb. Holnap megnézem a piacon, hogy mit lehet kapni. Őszibarackot is szeretnék eltenni befőttnek és lekvárnak.
Sziasztok! valahol korábban már írtam, hogy valószínű, a vastag húsú paradicsom alkalmas az aszalásra. Ezért is vártam idáig az aszalással, mert most kezd érni a szilvaparadicsom(apró, ovális, vastag húsú) és még később egy másik fajta, nevét nem tudom, de jókora méretű és nagyon hasonló a paprikára.
Katamami! Köszi az infót, próbálkozom a borkénporral.
Nekünk van egy kis kertünk, de ott nem termelünk semmit. Nekem is meg kell vennem mindent. De azt hiszem, hogy még így is olcsóbb, mint készen megvenni.Még valami. A vastag húsú paradicsomot nem kell felvágatni (bár az a biztos), hanem keressétek az ovális formát. Az a kemény húsú.
Köszi a kiegészítést. Ezek kemények voltak, de túl levesesek vagy mi, mert alig maradt belőlük valami - amit Vidovitól kaptam (azt hiszem, Lehel piaci), az láthatóan vastagabb húsú volt. Én már régóta dédelgetem a paradicsom aszalási tervet, de csak most lett idény, most van nagy mennyiség elérhető árban (sajnos nincs kertem).
Látom más is kedvet kapott az aszalásra. Szeretnék pótólni egy kis mulasztást. Elfelejtettem leírni a múltkor, hogy kemény húsú paradicsomot szabad csak aszalni, mert annak nincs sok leve. Sajnálom, hogy nem készítettem fényképeket.
Superkeri !
A Te kérdésedre, hogy milyen lett a borkénportól, az a tapasztalatom, hogy a színét sokkal szebben megtartja.
Nnna, 14 óra megfeszített semmittevés után elkészült a művem, egy kiló 150 Ft-os paradicsomból lett kemény 4,5 dkg! A fajlagos áramköltséget a gépkönyvi fogyasztás alapján 200 Ft-ra becslem, de ez csak egy nagyon tág, maximumra irányuló tipp, igaziból csak sejtem, mennyit fogyaszthatott a tűzhely, mert alig kapcsolt be közben (lehet, magasabb hőfokon hamarabb elkészült volna - Masala, az első négy órában nekem is inkább úgy nézett ki, hogy párolódik, de aztán elkezdett töppedni, és jó lett).
Gyönyörű piros maradt a színe, de legközelebb vastag húsú paradicsomot veszek, már ha engedik megnézni belülről, mert így nagyon vékonyka lett. Még egy tanulság van: legalább 3 tepsivel kell kezdeni (ez 3,5-4 kg paradicsom, 3 nagy tepsi fér a sütőmbe), mert akkor eloszlik az áramköltség, és úgy lesz vagy húsz deka is :D Gázsütőben persze még jobban jönne ki, lehet, hogy felkutatok egy gáztűzhelyes rokont...
Katamami! Gratulálok a sikeres aszaláshoz! Már én is évek óta aszalok, főleg gyümölcsöt. Nekem is az a tapasztalatom, hogy a blansírozott dolgok jelentősen rövidebb idő alatt készülnek el. A borkénporról kérdeznélek: van-e látható különbség az aszalványokon, pl. színben, állagban? Eddig még nem tettem borkénport a blansírozóvízbe, csak anélkül dolgoztam. hamarosan szeretnék paradicsomot aszalni én is. Nagyon fincsi és sok mindenbe lehet felhasználni. További jó munkát kívánok Superkeri
Batka! Látom Téged is megérintett az aszalás szele. Kíváncsi vagyok, hogy sikerül a paradicsomod. Biztosan kevés lesz, de próbának megteszi. Kicsit időigényes munka, de az eredmény mindent pótol. Talán a hétvége felé én is neki kezdek a paradicsom aszalásának, szeretnék nagyobb mennyiséget bespájzolni télire. Üdv.
Most aszalódik a sütőben a paradicsomom, de éjszakára kikapcsolom, mert még kellene neki némi idő (öt körül kezdtem), és majd holnap folytatom. Egy nagy gáztepsinyi adag (kb. egy kiló), de elképesztően összetöppedt! Elsősorban a link alapján csináltam, de csak félbevágtam (elég aprószeműeket válogattam a piacon), ki a csumát (mag maradt), be az üres tepsibe, sóztam, más fűszert, tartósítót nem kapott, nem is blansíroztam. 80 fok plusz légkeverés, nagyon guszta falatkaformájuk van, de még nedvesek (éjfél van). Az illatuk mennyei! Ha végeztem, kiszámolom, hogy ez mennyi áramba jött, de biztos vagyok abban, hogy olcsóbb, mint a piaci (ráadásul ugye itt nem is kapni).
Nagyon sűrűn olvaslak benneteket és nagyon sok jó ötletet is kaptam már. Most én szeretném a leírni a tapasztalataimat. Vettem egy aszalógépet. Kipróbáltam, sárgaparack, meggy és paradicsomot aszaltam. Kétféle képpen csináltam. Az egyik felét betettem aszalni csak símán feldarabolva, a másik felét pedig előtte blansíroztam pár percig. A sbarackot és a meggyet 1lvíz+0,5kg cukor és egy kis borkénpor, a paradicsomot pedig síma forró víz 1-2 perc, majd hideg víz. Lehúztam a héját és felszeleteltem kb.0,5cm vastagra. A tapasztalatom pedig, hogy sokkal hamarabb kész volt a blansírozott. 4kg sbarackból lett 2,5 befőttes üveg, a meggyből 2, a paradicsomból pedig 2 és 1/3 üveg. Remélem tudtam ezzel nektek egy kis tanácsot adni.
üdvözöllek benneteket. Most mennem kell, de még visszajövök.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit