Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
Paradicsom olajban: a teljesen hibátlan,kemény,még nem tulságosan érett kis paradicsomokat egy literenél nem nagyobb üvegbe rakjuk,és annyi olajat öntünk rájuk,hogy ellepje őket.Az üvegeket légmentesen letárjuk és hüvös száraz helyre rakjuk.Télen friss saláta készithetünk az ily modon konzervált paradicsomból.
Paradicsom olajban: a teljesen hibátlan,kemény,még nem tulságosan érett kis paradicsomokat egy literenél nem nagyobb üvegbe rakjuk,és annyi olajat öntünk rájuk,hogy ellepje őket.Az üvegeket légmentesen letárjuk és hüvös száraz helyre rakjuk.Télen friss saláta készithetünk az ily modon konzervált paradicsomból.
Paradicsompüré ízesitve:Kb.3kg jó érett paradicsomot megmosunk,szárát,csumáját,az esetleges hibás részeit kivágjuk. A paradicsomokat széttördeljük,hozzáadunk néhány megmosott és kicsumázott zöldpaprikát,1-2 fej megtisztitott,de egészben hagyott vöröshagymát,egy megtisztitott,megmosott és felszeletelt zellergumot,néhány szál zellerzöldet.Addig fözzük,amig pépszerü lesz.Ekkor áttörjük,ujbol felforraljuk, forron üvegekbe töltjük,lekötjük és száraz gözbe tesszük.Az üvegek tetejére tehetünk egy csipet Na benzot,de enélkül is eláll.
2 kg cékla,2 ek. 20%-os ecet,15 dkg cukor,1 ek. só,2 kk. köménymag,7 dl víz
Céklát megmostam,és kuktában fél óra alatt megfőztem(nagy gumók voltak).Mikor kihült meghámoztam,karikára vágtam,üvegbe raktam.A levet felforraltam,ráöntöttem,egy pici tartósítót tettem a tetejére,rácsavartam a teteját,és száraz dunsztba tettem.
Nekünk édes egy kicsit(de lehet,hogy ez cékla függő is),legközelebb kevesebb cukorral készítem.
Ezen a fórumon ha visszakeresel, Batka hozzászólását olvasd el. 2006. 07.31-én a "78-as" számút. Itt ir a paradicsom aszalásról. Ezt már én is kipróbáltam sikerrel. üdv. Marika
Ha a link nem müködik, akkor elnézést, muszály visszakeresned a hozzászólást.
Eltartott egy jó ideig, mig elolvastam a hozzászólásokat, de megérte. Sok jó ötletet kaptam Tőletek.
Van nekem is egy dzsem receptem, hátha valaki nem ismeri, leírom:
Görögdinnye-héj dzsem ( hogy ne kelljen kidobni a dinnye héját)
A vastag héjú dinnye sötétzöld héját (miután kiettük a finom, piros húsát) levágjuk (lemostuk már, mielőtt felszeleteltük) és felvágjuk kb. 1x1 cm-es darabokra. (Nem baj, ha marad rajta egy vékony réteg piros hús.) Beletesszük egy lábosba, vagy fazékba és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A víz mennyiségét számolva literenként 3 dl ecetet öntünk hozzá. Addig főzzük, míg a dinnyehéjak "üvegesek" lesznek. Leszűrjük, majd jól lecsepegtetjük. A lecsepegtetett dinnyehéj súlyával azonos mennyiségű kristálycukorból egy nagyon kicsi vízzel sűrű szirupot főzünk. Ebbe rakjuk bele a dinnyehéjat. Főzzük egy darabig (minél jobban le lett csepegtetve, annál rövidebb ideig kell), majd üvegekbe rakjuk és mehet a száraz duntszba. Jó sürű dzsem lesz belőle.
Nagyon finom vajas kenyérre, én pl. dió-, ill. máktöltelékbe is szoktam tenni.
Haaat, egy kicsit "arrebb"van mar az idovel valaszolni, de megprobalok. Az en tudasom szerint, jeghegyi salatat nem tudsz tartositani! Kenyes joszag, amint Te is tapasztaltad mar ezt. Csak frissen jo es igy hagyja meg ropogossagat.HA igy is hagyod allni+szoszt ontottel mar ra, akkor is osszefog esni."Trotyike "lesz. Elvezhetetlen. Talan majd masok is hozzaszolnak majd.Lehet hogy O nekik mas tapasztalatuk van vele. Szia!
Eljött a nyár, és ugy tünik, senki sem rakott el semmit, amit szeretne megmutatni.
Nekem sem volt a kertben semmi eltenni való, de kaptam meggyet, és azzal játszottam két napig. Raktam a fagyasztóba kimagozva 4 adagot. Lett 8 kis üveg rumos meggy, és 3 nagy üveg darált meggylekvár. Ehhez kellett volna egy kis ribizli, de az esö miatt nem tudtam szedni.
Masala! Superkeri! Kenyérke! Kartika! Nálatok mi újság? puszi : Marika
Köszönöm szépen a recepteket a must felhasználásáról! Elnézést, hogy nem válaszoltam rögtön. Ezen az őszön kevés must lett, de az nagyon finom, édes. Pár üveggel elfogyasztottunk frissen, a maradékot betettem a fagyasztóba. Mikor fagyi hiányom van, a fagyasztott mustot apróra töröm , és már fogyasztható is.
Virág! néhány napja a társalgóban kérdeztél a csipkebogyóról. Én a csipkebogyóhúsból kb. 1 púpos evőkanálnyit teszek 1l-es kannába, de előzőleg elkészítem a teát és csak ízesítőnek adom mellé a cs.bogyót. Szerintem a 1,5 literhez kell 2-3 evőkanálnyi bogyó.
Majorkaj! Nincs precíz recim a fügelekvárhoz, de leírom, mi hogyan készítettük
Megtisztítjuk a fügét, ha lehet lehúzzuk a bőrét is ( így világosabb, szebb színű lesz a lekvár). Durvára összedaraboljuk. Feltesszük főni. Mikor már jól "összetottyad", a hagyományos krumplitörővel összetörjük. ( kicsit darabos marad, de így fincsi). Ekkor adjuk hozzá a cukrot ( vagy édesítőt). Kb. 1kg füge+ 1/2 kg cukor. Ez ízlés dolga. Aztán főzzük, főzzük, míg elég sűrűnek nem találjuk. Mielőtt levesszük a tűzről, narancshéjat reszelünk hozzá. ( olvastam valahol, hogy a konyak sem rontja el) és beletesszük a tartósítószert. A lekvárt tisztára mosott üvegekbe töltjük és mehet a meleg dunsztba.
( mi tettünk a fagyóba is, ahhoz nem kell tartósítószer. apró műanyag tálkába, vagy fóliatálkákba teheted. Kb annyit, amennyit egyszerre elhasználsz)
Szőlőlekvár körtével: 1,5 kg tisztított, darabolt körte; 1 liter must; 4 citrom leve; 2 kg cukor; Az egészet jól összefőzzük, sűrítjük, forrón üvegekbe tesszük, szárazgőzben hagyjuk kihűlni. / Én a cukrot akkor kevererem bele, amikor már majdnem kész, csak rövid ideig főzöm a cukrral. /
Birsalma mustban: A tisztított, darabolt birset üvegbe teszem egy kis darabka fahéjjal, 3-4 szegfűszeggel. Teszek rá 5-6 kanál cukrot, felöntöm musttal, tetejére pici, késhegynyi nátrium-benzoátot szórok. Lekupakolom, s a forrástól számítva 15-20 percig dunsztolom.
Must eltevése: A mustot jól felforrósítom. Felfőzni nem szabad!! Közben kevergetem. /Kb. 20 perc/ Teszek hozzá egy kicsi borként, s hagyom kihűlni. Ezalatt az idő alatt jól leülepedik. A tiszta mustot leszedem a tetejéről, újra felforrósítom, és üvegekbe teszem. Ledugaszolom. Száraz dunsztban hagyom hűlni.
Régebben gyakran tettem el így almát. Robotgéppel reszeltem,így könnyen ment! Lereszeled,kicsit kinyomkodod,és tartósítóval összekeverve szorosan uborkásüvegbe nyomkodod.Majd lekötöd,és beteszed a speizba.Télen csak előveszed és sülhet a pite.A kinyomkodott levét azonnal megihatod.
Készített valamelyikőtök télire almát reszelve?Ezzel kapcsolatban szeretnék okosodni.Olyan recit szeretnék,amivel nem kell gőzölni,dunsztba tenni.Olvastam ezzel kapcsolatben,de szeretnék tapasztalatokat is olvasni.
Ha megteszitek,megköszönöm.Lekvárra is várok ötleteket,szoktam almát kapni,de jó lenne,ha nem romlana rám.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit