Mit mondjak neked, sütöttem én már sok mindent, a legtöbbje nem sikerült, a legjobbak is csak olyan körülbelül kenyerek voltak. Persze kovászost is próbáltam de "próba, nem szerencse" lett belőle. Itt a képe a szerencsétlennek :
Az eredeti pedig, amihez hasonlítania kellett volna, így nézett ki :
Hát messze esett az alma a fájától...
Néha csinálok még (olyankor amikor az unokám nincs itt, mert megijed ha kenyeret sütni lát) de sosem vagyok megelégedve vele. Kovászom most is van, nyanyából fejlődött ki, etetem szépen (pizzatésztához használom). De ez meg fehér lisztből van. Gondolom lehet olyat is, hogy a további etetésnél rozs lisztet adok neki? Akkor erősebb lesz?
Lehet, hogy a "gyors" szócska a kovászra vonatkozik? Én ugyanis annak idején gyorskovásznak neveztem el az én kovászindítási módszermet. Ez egy éjszaka alatt kész, míg Kenyérke hagyományos kovászkészítése napokba, tán egy hétbe is tart, mire sütni lehet vele. (A továbbiakban teljesen azonos a felhasználása és a szaporítása, azaz etetése.)
Nekem most ez a kovászos-élesztős (összesen elég sok "élesztő" anyag van a tésztában) kombináció 30-40 perc alatt készre kel a formázás után.
Te nem kovászoltál még? Érdemes ám kipróbálni. Üdv, Margit
Napok óta szeretném elmesélni a kenyérsütéseimet, most Zsuzsa kérdése miatt muszáj megírnom. Ugyanis kovászolok. Szerintem évek óta nem sütöttem kovásszal, a nyanya felfedezése eléggé elnyomta a kovászolásainkat. Most azonban arra támadt kedvem és csuda finom rozsos kenyereket, zsömléket sütök. Most csak rozskovászt csináltam, fele fehér, fele tk.rozslisztből. 20-20 dkg rétes és finomliszthez teszek 10-10 dkg-ot a két féle rozslisztből, még 10 dkg vagy Grahamlisztet, vagy zabpelyhet és ehhez olyan 35 dkg beérett, de még aktív rozskovászt, kicsi élesztő, kefír, margarin meg ami még kell és nagyon finom a végeredmény. Éppen azt szerettem volna kérdezni, hogy szokott-e valaki mostanában kovásszal sütni? Örültem, hogy Myname pont ezzel a hírrel jelentkezett. Üdv, Margit
Marika, a Tönkölybúzát azért ültettem, mert ha lesz búzafű, akkor azt kicsavarom, és megisszuk a levét. Írtam erről egy keveset a Fűben-be.
Yldyco, én is nagyon szeretem a csírákat, abba még nem fogtam bele, de szépen haladok előre. Itt semmi ilyet nem nagyon találtam. Talán magot tudok venni, és csíráztatok. Én nagyon szeretem a retek és a v.hagyma csírát, a többit még nem igazán próbáltam ki, vagyis nem emlékszem mi is volt az
Nekem van egy ilyen csíráztató edényem. Rengeteg csírát eszünk, mindenféle salátába szoktam tenni. Brokkoli, lucerna, vöröskáposzta, mustár, napraforgó, tönkölybúza, vöröshagyma, zsázsa, retek és még rengeteg féle magom van.
Nagyon örülök, hogy végre ismét köztünk vagy! Remélem , a családod és a Te életed ismét egyenesbe jön! Nagyon jó hir, hogy az egészséged rendben, és a kisfiadnak is gratulálok a szép eredményhez, a jó érettségihez!
Kedves Bezsa!
Kívánom, hogy a kis unokádban nagyon sok örömöd legyen! Gyönyörü kisbaba, gratuálok a családjának és Neked!
Kedves Myname! Örülök , hogy szeretsz itt lenni köztünk, és ilyen szép eredményeket értél el. Ezzel mindannyian igy vagyunk. A sok jótanácsból lehet szemezni. További sikereket Neked!
Tartalmas és szép hétvégét kivánok Mindannyiótoknak : Marika
Kedves Fórumozók, hosszú csönd után látogatok ide, csak azért, hogy még egyszer megköszönjem a segítséget, amit a kenyérsütés fortélyaihoz adtatok anno... Ha nem vagytok, talán még mindig a kísérletezés fázisánál tartok... De hála Nektek, immár több, mint egy éve nem vettünk bolti kenyeret (na jó, talán háromszor, időhiányos vészhelyzetben). Sőt, ma már a gyors kovászos kenyérnél tartok, ami azért jó, mert a kész 1.2 kg-os kenyérben összesen van f é l dkg friss élesztő. (Bár lehet, hogy ez csak nekem nagy szó, és Ti már rég túl vagytok az ilyen felfedezéseken...) És a kész termék könnyű, magas, lyukacsos, finom! (Persze, ha el nem nézem a kelesztési időt .) További jó sütést, jó egészséget, és szép nyarat mindenkinek!
Szokott egy sütemény program lenni a gépeken, a sütőporos dolgokat azzal lehet sütni, gondolom ezt a receptet is. Arra mindenesetre számíts, hogy nem a megszokott kenyér jellegű dolog lesz belőle. Mindenképpen ajánlom, hogy egy sima egyszerű fehér kenyérrel kezdjél, azzal lehet kitapasztalni a tésztát, a gépet és ezt az egész "meterséget".
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit