Mióta új munkahelyem van, és nem kell ingáznom, megint gyakrabban sütök. Fotók sajnos nem készülnek, csak a tortákról, mert az aprósütik valahogy elfogynak, mire észbekapnék és előkeresném a fotómasinát.
Látom, a régiek közül is egyre többen visszatérnek, szerintem rólam is majd gyakrabban fogtok hallani.
Egy fantasztikus takarítósegédet vettem ma az ALDI-ban:
Valami fantasztikus dolog, kb. 15 perc alatt végeztem vele a fürdőszobatakarítással. Eddig be kellett vinnem a szobalétrát, hogy a csempét le tudjam mosni, 2,5 méteren, az álmennyezetig csempe van mindenhol, a wc tartály is be van építve, azon is csempe, szóval van belőle elég. Nem kellett belemásznom/hajolnom a sarokkádba, hanem ezzel a szerkentyűvel kényelmesen ki tudtam törölni miután befújtam CIF fürdőszoba/konyha tisztítóval. Azt azért hozzáteszem, hogy nekünk van vízlágyító berendezésünk, vízkő az nem nagyon van, csak por és vízcseppek itt-ott.
Ablak- vagy csempemosó*
1 999 Ft/darab
A bal oldali a fenti képen a csempemosó, a jobb oldali az ablakmosó.
Van hozzá egy fehér szuperfinom mikroszálas és egy kék-fehér 2 szálas rendszerű tisztítókendő.
Köszönöm a "fejtágítást"! Sajnos, én általában csak követem a recepteket, de nem tudok eleget a tésztákról, hogy értsem is, mi miért van. (Anyukám nem süt, nagymamáim már nem élnek.) Kenyeret/félét meg végképp semmilyen ismerősöm sem süt....
Írtam Limarának is, hátha ő többet tud, talán annak hatására (is) tette fel az ír szódás kenyeret. Megsütöttem, nagyon finom! :)))) Nézegetem folyamatosan a recepteket!
Lenne még egy kérdésem: a sikér befolyásolhatja, hogy reped avagy nem reped, feljön-e, lazább lesz-e akár a sütőporos kenyérke, vagy csak az élesztővel fejti ki a hatását? Vettem sikért, gondoltam, kipróbálom azzal is, háta nem lesz féltégla...... (A szódás kenyér nagyon jó állagú lett! Lehet, hogy "csak" a megfelelő arányú folyadék számít?)
Nagyon köszönöm a segítséget!
Azóta talán kiderült, hogy valószínűleg valami csípés.....Még keressük, hogy mi. De a diéta alatt fogytam is pár kilót, jobban is érzem magam, nem akarom abbahagyni. Végig bogarásztam a diétád történetét, megtetszett a látásmódod! Igazad van! Próbálkozom átvenni! :)
Ildikó így utólagosan köszönöm a születésnapi jókívánságot. Sajnálom, hogy kifogtátok a rosz időt. Ez idén szinte kiszámíthatatlan hogy mikor mijen az idő! Remélem azért találtok sok olyan programot és persze ismerőst ahol és akivel jólérzitek magtokat.
Margitka! Örülök hogy olvashatok rólad. Remélem, hogy ennyi megpróbáltatás után már csak jó jöhet. Gratulálok a fiadak. Igaz, hogy velem csak az utolsó találkozó alkalmával találkozhattál, de nagyon veled érzek és szorítok, hogy minden jóra forduljon.
A végéről kezdeném, mert a kelt tésztákról tán többet tudok, mint a többi kérdésedről. 3-4-5-ször dagasztani és keleszteni nem szabad!!! 2-szer kell, de ez a maximum is. Ha egyszer bedagasztasz egy tésztát, kicsit pihenteted, majd újra összedolgozod (hogy az élesztő ismét "táplálékhoz" jusson) ez éppen az, amire egy kelt tésztának szüksége van. Ennél tovább már nem bírja az élesztő, kipukkad és vége a tésztának, nem fog többé rendesen megkelni.
Bármilyen "kelesztő" anyag nélkül - tehát se élesztő, se sütőpor, se szódanikarbóna, se semmi - nem fog a nyers lisztes masszád bármi kenyérféle formát ölteni sütés közben.
Ha végképp nem ehetsz élesztővel készült dolgot, akkor is próbálj meg legalább sütőporos kenyérfélét sütni. Azért "félét", mert az sem valódi kenyér, de legalább hasonlít rá. A sütős fórumba írt éppen a napokban Limara egy szódabikarbónás kenyeret, de valamelyik régebbi receptes fórum receptjei között (a bal oldalon, lejebb) találsz Batkától sütőporos zsömlét is (kóstoltam, finom).
A kelt tészták iránti "olthatatlan vágy" szerintem nem candida túltengéstől van, vagy, ha igen, akkor ezt népbetegségnek nevezném. A kenyér (és édesszájúaknak a kalács) alapélelem, nem sok embert találsz, aki ne kedvelné.
Remélem sikerül valamelyik receptet sikeresen megsütnöd, jobbulást kívánok, üdv, Margit
Nagyon szomorú, hogy az időjárás nem volt kegyes hozzátok, és elrontotta a Balatoni nyaralást. Remélem, azért a barátok , ismerösök kárpótoltak kedvességükkel, és megvigasztaltak benneteket. Jó pihenést kivánok! sok puszi : Marika (rabim)
Bár rég jártam erre, recepteket innen előszeretettel szoktam bogarászni. Azért írok ide, mert nem élszetős kenyerekkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, s többen jelezték, hogy inkább ide írjak, ne a diétás fórumba.
/Hogy a kályhánál kezdjem: egyrészt pedzegették, hogy a kelt tészták iránti olthatatlan vágyam, candida túltengés okozza, más részt szigorú diétára fogtak (tej-, tojás-, állati fehérje-, élesztős dolgok, cukor.... kb. minden), mert egy nagy csomó kiütés/csípés...nem tudni mi, jött ki rajtam, s nagyon nehezen múlik. Érdekes módon a vérteszti allerg. vizsg. nem mutatott ki semmit, csak a meglevőket, parlagfű, mogyoró pollen./
Én viszont a reggelim nagyon nehezen tudom legaláb 1 szelet kenyér nélkül elképzelni, s úgy gondoltam, hogy talán teljeskiőrlésű-, rozs....stb. liszből készültet ehetek mindkettőre. El is kezdtem sütögetni, de nagyon nem akarnak sikerülni....Konkrétan általában mint a fél téglák, nehézségüket nézve, a szó szoros értelmében..... S sokszor nem is sülnek meg. "Szalonnásak", ahogy Anya mondta. Viszont szétrepednek, keresztben, hosszában egyaránt, mintha "jól megkeltek volna". A számomra érdekes dolog, hogy a tészta összeállításánál aránylag jónak mondanám, hamar leválik a kezemről, a tálról - kézzel készítem, villanysütőkben sütöm -, "nem túl lágy, nem túl kemény" - legalábbis szerintem, báár, ha belenyomom az ujjam, nem jön vissza... S mégsem sül meg az előírt sütési idő alatt. (Többnyire TK liszt, és esetleg rozs/kukorica liszt van benne, a kukoricából a legkevesebb; víz, olivaolaj, só, fűszerek, sütőpor vagy szódabikarbóna, amit ír a recept, pl. itt, Bekenye barna kenyere. N e m é l e sz tős! Többnyire a recepteket követem, tehát, ha ír, teszek bele "sima lisztet" is. Általában 250-200 fokra melegíten elő, beteszem a kenyérkét ,s 10 perc után leveszem 180 fok körülire a hőmérsékletet, Bártfai Laci bácsinál olvastam ezt, igaz, élesztős dolgokra.)
Nagyon szívesen venném, ha tudnátok egy sütőporos/szódabikarbónás kenyér-"kiokost" összeállítani, mint Margitka az élesztős kenyereknél, a hibáknál, avagy tanácsot adni, mi lehet a rossz.
Pl. pár hete, hétvégén, zabpelyheset akartam sütni, s egyszerűen, másodjára sem sült meg! 40:30 arányban kell benne lennie TK lisztnek, s beáztatott zabpehelynek, víz, bazsalikom, koriander. Még sütőpor sem kell bele. Konkrétan semennyire sem sült meg 2,5 óra alatt sem, ellenben szép héja lett...Jó fogtörős.....Szintén a szó szoros értelmében....Igaz, eleve volt vele gondja a kollegámnak.)
S lenne még egy kérdésem: még kora tavasszal sütöttem sima pizza tésztából kenyeret úgy, hogy csak összeállítottam a tésztát, megkelesztettem, s egyből be a sütőbe. S úgy igen finom, jó állagú is lett az élesztős kenyerem! Holott anno én pont azért írtam, mert az sem sikerült igazán, s azt tanácsoltátok, hogy még eggyel többször kelesszem, dagasszam. (inkább 4-5-ször, mint 3-szor.) De így vajon miért sikerült? (liszt, élesztő, víz, só volt benne.)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit