Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
Hát, őszintén szólva én már akartam kérdezni többször is, hogy volt-e már főpróba. De nem mertem rákérdezni és sürgetni sem szerettelek volna. Tegnap meg nem is néztem be ebbe a fórumba. Hát mit mondjak gyönyörű lett az első aszalásod. És milyen fincsi lehet ! Én csak álmodozni tudok róla, mert nekem sajna nincs aszalóm. Kiváncsi vagyok hogy sikerült a paradicsom és a paprika. További jó kisérletezgetést.Üdv:Julika
Hú, én már csak a végeredményre értem ide, ezek gyönyörűek! A bolti sárgabarackokat kénnel kezelik, hogy megmaradjon a szép színük, de látom, itt anélkül is olyan maradt. Biztos az íze is finom, bár a férjem jobban szereti a kajszit, nálam inkább játszik az aszalt alma. Szóval gratula, Margit!
Az első két kép valamikor félidőben készült, a harmadik akkor, amikor az egész kész lett. Ami hamarabb elkészült, azt nem tudtam lefényképezni, mert elkóstolgattuk. No, sok az sem volt. Nagyon kevés lett, kb 8-8 szem barackból készült. A tapasztalatom: a sárgabarackból szebb lett, amin rajta hagytam a héját, az ízén, állagán nincs különbség. Az őszibarack sokkal kevésbé jellegzetes ízű pl. lekvárnak, de aszalva majdnem finomabb lett, mint a sárgabarack. Biztos, hogy jelentősebb mennyiséget fogok csinálni, belőle, mert őszit még boltban, készen nem láttam.
Szóval, nagyon-nagyon örülök az aszalógépemnek
Még jelentkezem majd a paradicsom és a paprika képeivel is, üdv, Margit
Nem óránként ellenőrzöm, hanem egyfolytában A következőknél már biztos kevésbé állok mellette, de most nagyon érdekel, hogy mi történik és mennyi idő alatt.
Most már az őszi is utolérte a sárgát. A sárgabarackok közül a héjas egyértelműen szebb. Kis korongok lettek, míg a héj nélküli kicsit amorf, szakadozó lett.
Majd jelentkezem és persze csinálok majd képet is, üdv, Margit
Margitka! Nagyon ügyi vagy! Kíváncsi vagyok, melyik s.barack lesz szebb, a héjas, v. a héj nélküli. Az őszibarack rostosabb, azért szikkad lassabban. A paradicsom nagyon jó ötlet, igen-igen finom aszalva! Sokféleképpen fel tudod hasznélni. Paprikát még nem aszaltam, érdekel, hogy mi lesz belőle. Egyébként nem fontos az óránkénti ell., de lehet hogy így hamarabb össze lehet pakolni a tálcákat. Jó munkát!
3 órás korában átforgattam minden darabot, de most úgy látom, hogy ennek nem sok jelentőseége van.
Hogy ne unatkozzanak a barackok egy tálcán az aszalóban, most mellétettem egy tálca paradicsomot és próbaképpen egy másik tálcán két szép nagy paprikát szeletekre vágva. Én nagyon sok ételbe szeretem a paprikát, ízesítőnek. Korábban minden évben rengeteget fagyasztottam le, hogy egész évben kitartson a főzéseimhez. Ez jutott eszembe és innen az, hogy érdemes lenne kipróbálni, mit szól a paprika az aszaláshoz. Majd elmesélem :-)) Üdv, Margit
A 1,5 órás helyzetjelentésem a következő: szépen töpörödik minden, a sárgabarackok jobban, mint az őszi.
Baracklekvárt én is sokat szeretnék eltenni, remélem kapok normális árban és jó minőségben barackot. Az a baj, hogy amit az ember úgy vesz, abban mindig van egy csomó zöld is.
Most megcseréltem a két tálcát, majd jelentkezem a további hírekkel is , üdv, Margit
Szia Margitka! örömmel olvasom, hogy már is próbálkozol az aszalással. Éppen tegnap beszélgettünk a párommal, hogy nem tudom, lesz-e időd az aszalásra? Kíváncsi vagyok hogy sikerül a s.barackod: melyik válik be jobban, a héjas v. a héj nélküli. V.színű a héten mi is megkezdjük a s.barack aszalását, de lehet hogy majd csak később, mert nekünk van 1 későbbi fajta barackunk is.
Barackból már befőttet készítettünk--fincsi sültek mellé. És szeretnék jó sok lekvárt is főzni.
Sokat nézelődtem és törtem a fejemet, hogy mivel és hogy próbáljam ki. Már bekapcsoltam az első próbaadagot, megírom hogy csináltam. Sárgabarackokat elfeleztem, majd cukros, forrásban levő vízbe tettem, csak addig, amíg visszaforrt a víz. Törlőpapírra szedtem ki, hagytam egy kicsit kihűlni és egy részéről ekkor lehúztam a héját, a többi héjastul tettem a tálcára. Ez most próba, kíváncsi vagyok, hogy héjastul és nélküle milyen lesz. A héj nélküliek elég lekvár állagúak egyelőre. Egy másik tálcára őszibarackot tettem, ami ugyanúgy készült, mint a sárga, csak 4 felé vágtam és mindről lehúztam a héját.
Majd beszámolok az eredményről, kíváncsi vagyok nagyon Üdv, Margit
Szia Masala! Nekem az a tapasztalatom, hogy inkább szárazra aszalom a gyümiket, mert később a tárolás során úgy is "megereszkedik", tehát ruganyos lesz. Így kisebb az esélye, hogy megpenészedjen. A gépet kikapcsolhatod pl. éjszakára, majd másnap foly., de arra figyelj, hogyha elindítod pl. este, akkor menjen 1-2 órát, nehogy baja legyen a nyers gyüminek. Üdv.
Szia Szuperkeri! Milyen lett a meggyed, száraz v. gumis, ruganyos? Ezután nem fog penészedni?Én még csak lekvárt tettem el, az aszalás még hátra van. Ugye azt mondtad, hogy kikapcsolhatom éjszakára a gépet és másnap folyt.
Tegnap meggyet aszaltam, előre bocsátom, nagyon fincsi lett, talán a külalak hagy némi kívánni valót. Kb. 9-10 óra alatt lett kész, miközben többször átforgattam a tálcákat és közben kiválogattam a már kész meggyszemeket. Az elején, mikor raktam a tálcára ameggyet, a blansírozás után teljesen szétnyíltak a m.szemek és így is tettem a tálcára. Na ezek teljesen laposak lettek, de a 2. tálcánál észbe kaptam és megpróbáltam gömbölyűre igazítani őket, ezek aránylag megtartották a formájúkat. Valószínű, mindegyik gazdára talál, mert igen jó ízű, szerintem jobb, mint a mazsola.
Sziasztok itt is. Most olvastam a kovászos ubi receptjét másképp. Ma csináltam a hagyományos módon, de szeretném kipróbálni a káposztával. Csak azt nem tudom, hogy mennyi cukrot rakjak hozzá, vagy kell-e egyáltalán, mert nálunk a csapat szereti a kicsit édesebb savanyúságot. Na nem kovászos ubiban, de káposzta salinál mindig cukrozom egy kicsit. Szóval ehhez kérnék ötletet. Aztán legközelebb megnézem a lisztes és krumplis változatot. Nelly
Ezt én is megcsináltam egyszer,azután télen málnahabot kutyultunk belőle,azóta nekem ez nem praktikus,pedig igazán szépen le lehet fagyasztani.Inkább az anyukámnak teszem el,ha kapok,Ő pedig annyira szereti, hogy mindegy, hogy néz ki, ha felengedett.
Érik a málnánk, szörp, lekvár készült belőle. a legszebb szemekből pedig gurulós málna. Ez úgy "készül", hogy sorba rakom a málnaszemeket 1-2 tálcára, gyorsan lefagyasztom, majd eldobozolom. Így már nem törnek össze, és szemenként külön vannak. Télen klasszul lehet vele diszíteni:tortát, pudingot stb.
Annyit szeretnék még hozzáfüzni a gyümülcspüré fagyasztáshoz, hogy a fagyasztott gyümölcsvelőt később, lekvárfőzésnél is felhasználhatod. Pl. a ribizli és málna velőt felhasználhatod a szintelenebb, kevésbé zselésedő lekvárokhoz. pl. alma-, körte-,szeder-lekvárhoz.
Köszönöm a gyors segítséget. Igen jó ötletnek tartom, ezt a fagyasztós módszert, már Margitka is említette. Egy részét biztosan így fogom tárolni. Igen, én is gondoltam a paszírozásra. A túl cukros dolgokért, mi sem rajongunk, többek közt ezért is aszalunk gyümölcsöket.
A ribizli eltevéshez szeretnék Neked ötletet adni. Nálam az vált be, hogy tisztitás után nagyon kicsi vizzel felteszem főni, csak annyira, hogy utána könnyen át tudjam paszirozni. Ez történhet akár paradicsompaszirozóval is. Vagy csak hagyományosan. A kész pürét müanyag dobozokba a fagyasztóba teszem. A cukrot csak akkor teszem hozzá, mikor felhasználom.
Igy készitem a málnából is.
A rebarbarát füszerekkel felfőztem, és azután fagyasztottam. Fagyott állapotban a robotgépben egy kicsi tejszinnel , édesitőszerrel, vegyes fagyasztott gyümölcsökkel keverve jégkását csináltam. Mi fagyi helyett esszük télen.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit