Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
A jól megmosott alma héját sütőben, vagy napon roppanósra szárítjuk. Jól záródó üvegben hosszú ideig eláll. Ajándéknak is jó. Finom teát lehet főzni belőle.
Alma eltevés : Az almát meghámozzuk, lereszeljük, 5 kg gyümölcshöz 1 dkg szalicilt vagy Na-Benzoátot adunk. Jól összekeverjük, és nagy üvegekbe szorosan lenyomkodjuk, lekötjük. Ha sok a lé, később rá lehet önteni. Hullott almát is fel lehet használni igy. Nekem a múlt évben eltett alma szépen megmaradt. Sütéshez kiváló.
Leszedtem minden paprikát. Ezek között volt érett és éretlen. Az aprókat, és kevésbé szépeket ledaráltuk a magjukkal együtt , és kis tálkákba lefagyasztottuk. Ebből bármikor elvehetünk. Pl. pörkölthöz, levesekhez stb. Az érett paprikából a szebbeket töltött paprikához elökészítve holnap teszem üvegbe, és kész paradicsomlével felöntöm. A kápia paprika és a paradicsom paprika még csak félig érett, ezeket darabonként ujságpapirba csomagoltam ,és egy szellős ládába raktam. Igy egy-két hónapig el lehet tárolni. Az alma paprikát , a tulipán paprika egy részét ,meg a cseresznye paprikat ecetes lébe teszem. A különböző méretü hegyes paprikákból a pirosakat felfüzöm, és száradás után megdaráljuk. A zöld és félig érett erös paprikákból a Nagy Zsuzsától tanult paprika krém készül. Ma kifejtettem a babot, és blansírozás után a fagyasztóba került.
Nekem a bambusz párolóban 20 perc után jó volt a sütőtök. Igaz, nem tettem hozzá citromlevet, csak egy csipet citrom savat. Nagyon jó sürü volt. A recept szerint a sütöben való sütés miatt lehetett hosszú a teljes lekvárfözési idö. Ez zavart meg engem.
Sajnos idén nem érett be egy darab sütötök sem. Mind zöld. Azt hiszem, tökfözelék lesz ezekböl legfeljebb, vagy rántott tök.
Az apró cukkinikat és egy pici spárga tököt lereszeltem, hagymával , zöldpaprikával megpároltam, és tojással megsütöttem rántottának. De igy, elökészítve le is lehet fagyasztani, és bármikor jó egy reggelihez. Csak a tojást kell frissen hozzáadni.
Marika , örülök hogy ízlett neked is.Szerintem lehetetlen másfél óráig főzni , annyira sűrű lett , hogy max. 10 perc alatt kész lett. Persze előtte megsütöttem.
Ma elkészült a kókuszos sütötök lekvár. Nagyon finom. Kis adagot csináltam, és tejjel megittam, mint egy koktélt. A másik felét csak mézeskalács füszerkeverékkel, vaniliával és cukorral izesítettem, és ezt betettem a fagyasztóba. Majd késöbb tejszínnel fagyiként fogjuk megenni.
1 kg hagyma, 3 kg pritamin paprika, 5 kg padlizsán, 1 1/2 liter olaj, 1 liter sürü paradicsomlé.
A hagymát ledaráljuk és fél liter olajban üvegesre pároljuk, a paprikát szintén. A padlizsánt megsütjük, meghámozzuk, ha kihült ledaráljuk. A lepárolt hagymához és paprikához hozzátesszük a ledarált padlizsánt és a maradék olajat plusz a sürü fött paradicsomot. Izesítés : só, bors, babérlevél .
Ugyanezt elkészíthetjük fött babbal (fejtett bab) . A padlizsán helyett 2 liter babot sós vizben megfözzük, majd vegyítjük a lepárolt hagymával, paprikával. Állandó kavargatás mellett addig fözzük, míg az olaj feljön a tetejére. Csavaros üvegekbe tölteni.
Nagyon sokat dolgoztál, olyan vagy mint a szorgos méhecske! Tele a spájzod minden finomsággal! Gratulálok!
Nálunk is ez van! Hárman három félét szeretünk. Persze, nem vagyok szemérmes, gyakran teszek el olyasmit is, amit csak én szeretek. A befötteket szívesen adom ajándékba .
Szeretném elkérni Tőled a kókuszos sütőtök recepted! Idén nincs érett , sárga tök, csak pár zöld. Viszont a múlt évröl még van 3 db sütötök, amit el kell fogyasztani , mert tovább biztosan nem birja. Köszönöm elöre is!
És íme a kedvtelésből kísérletezés eredményei. Ezek az ízek már erősen megmutatják , milyen nagy különbség van az ízlelésünk között. Egyes családtagoknak nagyon ízlik , mások szerint nagyon rossz . Nincs közép út. A művek pedig különbözőblogokró összevadászott receptek össze-vissza kavarása. Cherrys körtekompót a felső kép és kókuszos sütőtök , rumos -meggyes almás csokoládés lekvár az alsó kép. A kókuszos sütőtökben magam sem hittem , de várakozáson felül finom lett.
A címkéket azért fordítottam el , hogy látszódjanek a színek , mert a kicsi üvegeket letakarják a nagy címkék.
Yldyco ne érts félre , a lecsóhoz való 80 %-át vásároltam .Nálunk a Téti CBA - ban olcsó volt a hozzávaló.Ebbe az adagba nem főztem csípőspaprikát , majd feldobjuk a Zsuzsa - féle paprikakrémmel.
Zsuzsa férjem és anyósom is besegít , így általában este 11 körül végzek. Reggel 6 óra 10 - kor kelek , úgyhogy tudok aludni. Aranyos vagy hogy gondolsz erre .
Folyt.köv. kisadag lecsó és rumos-ribizlis almalekvár a következő történet.Ilyet sem csináltam még , de nagyon-nagyon finom és a lehullott alma is hasznosul.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit