Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
Szia Kenyérke! Finom a csalamádéd, igy elmentettem a receptet! Köszönöm! Szeretném megkérdezni, hogy ebbe nem kell viz? Csak az ecet ,cukor,só és a füszerek?
A csalamádét készítsd a saját szádize szerint abból, amit szeretsz. Ha mindent felszeleteltél, akkor kicsit sózd be. Kilónként 3 dkg sót használj. Egy-két órát hagyd állni, majd rakd lazán üvegekbe, és tegyél rá a felöntöléböl. A megmaradt felöntölét tedd jó záródó üvegbe, és késöbb is fel tudod használni.
1 kg tisztított lereszelt spárgatök v. cukkini, 1 kg cukor, 1 doboz ( 250g-os) ananászkonzerv, 1 dl citromlé valódi citromból, 2 evökanál zselatin.
Lábosba tenni a lereszelt tököt, citromlét, kis darabokra vágott ananászt és addig fözni - kis lángon, mig üveges lesz a tök. . Majd paradicsompaszírozón átengedni. Vissza a lábosba a cukorral. Addig kavarni, mig a cukor el nem olvad és a lekvár be nem sürüsödik. Fél dl hideg vizbe elkeverni a 2 evökanál zselatinport, folyékonyra felmelegíteni kis lángon és a lekvárhoz adni. Pár percig együtt forralni, majd üvegbe tenni. Száraz dunszt.
Ez az eredeti recept. Nagyon finom, kellemesen édeskés- savanyú, szép világos színü, és jól érezni benne az ananászt és picit a citrom izét.
Annyit , módosítottam, hogy a tököt v. cukkinit és az ananászt (leve nélkül) egyszerre átengedem a gyümölcs centrifugán. Felteszem föni ( a rostos részt is beleteszem), és a levét kicsit elfözöm. A citromlét kicsit késöbb teszem hozzá. Az ananász befött levébe teszem a zselatint. Minden mást a recept szerint.
Még nem tettem el cukor nélkül ilyet, de ha van ötleted, hogy mivel lehetne kiváltani az 1 kg cukrot, akkor ird meg , kérlek.
Zsuzsa , nem felesben hanem teljes egészében az eltett ecetes erőspaprikából készítettem a pürét.Sót egyáltalán nem tettem bele , sem ecetet , mivel a paprika eleve ízesített volt. Így is nagyon finom lett , elvittem a vasárnapi gulyásleves partyra és sikert aratott.
Most próbálom a sós vizes uborka eltevését. A kovászosom még mindig jól néz ki. Úgy tűnik el fog állni.
Yldyco! 10 %-os ecetet használtam. Képzeld, a férjem is megkóstolta, és jóízüen megevett egy kis adagot a friss libatepertövel, kenyérrel. Az gondolom, hamarosan készíthetem a következö adagot.
Zsuzsa! Köszönöm válaszod! Megcsináltam ma délután a paprika krémet, mert igen kiváncsi voltam, és biztosan nagyon torkos is vagyok.
Bevallom, nem tettem bele az összes csipős paprikát, amit kimértem, hanem fele részben édes zöld paprikával helyettesítettem. Minden mást pontosan kimértem. Húsdaráló apró lyukán ledaráltam, mert a mixerem nem jó. Alig vártam , hogy megkóstoljam. Pompás ize van! Apukám hasonló izben készítette a lilahagyma salátát. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire hasonló izvilág létezhet. Szóval, nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk!
Marika, igen, lehet, nagyon sokáig eltart, nálam 4-5 hónap volt a legtöbb, mert sosincs sok egyszerre. Az a sok só benne konzerválja. Én kicsi üvegekbe töltöm, részint mert kevés van, és azért is hogy tovább szép maradjon. De ha több lenne sem tenném nagyobb üvegekbe, mert az oxigén hatással van rá és ha az ízén nem is ront, de a színén igen, egy kicsit.
Köszönöm szépen a paprika püré receptet. Ma elkészítem a saját paprikáimból. Nekem sem kell nagy adag, mert egyedül eszem a csípős ízt. A család többi tagja csak alkalmanként fogyaszt eröspaprikát , pl. halászléhez. Mit gondolsz? Ezt a paprika krémet lehetne hosszabb ideig is tartósítani ?
Yldyco, elmentek a paprika magok, mindet ami volt (a januáriból, mert a mostanit kidobtam) hozzád küldtem. Nem jött más cím és már nem akartam várni vele. Sajnos a postás már kiürítette a ládát, holnap nincs szedés, vasárnap ürítik újra. De gyorspostával küldtem. Szóval a jövő hét közepe felé megkapod.
Iza, nem tudom mi jön ki abból, hogy az egyik fele a dolognak már beérett amikor a másikat hozzá adod... gondolom előbb kicsiben kipróbálod. Igaz nem kis munka mindent összeturmixolni és mosogatni utána. Nekem nincs mosogatógépem és nem jön le rendesen a csípősség a gépekről. Kíváncsi vagyok nagyon, hogyan sikerül!
Zsuzsa , nekem nagyon tetszik ez a paprika püré.Tavaly tettem el egy 5L -es üveg erős paprikát.Annyira csípős , hogy gyakorlatilag képtelenek vagyunk megenni.Arra gondoltam , hogy esetleg az eleve ecetes lében már eltett paprikából is megpróbálhatnám , legfeljebb ecetet már nem teszek bele. Talán a hagyma vesz is el annyit csípősségéből , hogy meg tudjuk enni. Azt hiszem ma ki is próbálom.Köszi a jó ötletet.
Örömmel hallom a koviubi tartósításról a jó híreket. Akkor biztosan jó lesz az enyém is. Zsuzsa nagyon jól hangzik ez a recept.Szerintem is mindenféle erőspaprikával ki lehet próbálni.
Ez kicsi adag mert én sosem kaptam még 10 erőspaprikánál többet egyszerre. De ha többet akartok, beszorozzátok.
Hozzávalók
150 g antilláki zöld erőspaprika (vagy piros, vagy ami van mindegy, csak ez a legjobb)
100g lilahagyma (ízlés szerint lehet több is, attól függ milyen erősre akarjuk a pürét)
45 g ecet (csak az eltevésre használandó ecet jó, nem tudom a nevét)
25g só
Mielőtt nekilátok, az elmosott de még vizes kisüvegeket beteszem a sütőbe 10-15 percre 100°C-on, sterilizálni. Amíg készítem a pürét, addig kihűl.
Apróra vágom a hagymát ;
Vékony plasztik vagy gumikesztyűt húzok;
Megmosom majd levágom az erőspaprikák szárát;
A paprikákat a magokkal és csumákkal együtt feldarabolom;
Van egy kis mixerem, beletöltöm és hozzáadom az ecetet.
Összeturmixolom;
Hozzáadom a sót, turmix még egy kicsit. Soknak tűnik a só, de kell bele!
Beletöltöm kis üvegekbe és beteszem a hűtőbe.
Tobagói recept, egy kollégámtól kaptam (Shah a neve), ő nem tette hűtőbe, azt mondta eláll úgy is, én csak komplikálom. Azt mondta még, hogy soha ne hagyjuk a kiskanalat benne!
Ilyen hagymát használok, mert kevesebb mellékízt ad.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit