Gina itt olvashatsz elég bőven a zeller kupacolásáról:
Növénytani jellemzői. Kétéves, lágy szárú növény. Gyökérzete eltér a gumós zellerétől, kicsiny hosszúkás gumója van csupán, szétágazó gyökerekkel. Levélzete tőrózsát képez. Sárgás vagy sötétes zöld, páratlanul szárnyasán összetett. Levélnyele jellegzetesen széles, húsos és hosszú (40-50 cm). Virágszára 60-90 cm magas. Virágzata apró virágú ernyő, halványzöld. Májusban virít, idegenmegporzó. Termése igen apró, illóolaj-tartalmú. Ezermagtömege 0,3-0,5 g. Csírázóképessége 70-80%-os, magja 3-5 évig használható, 2-4 hét után kel ki. Tenyészideje 150-200 nap (végső szedésig).
Élettényezők irránti igénye. Fényigénye igen kicsi, árnyékban is kifejlődik (köztesként is). Hőigénye közepes (19 °C), de tűri a meleget és a kisebb fagyokat is. Palántája hidegre érzékeny. Vízigénye nagy, jó vízgazdálkodású talajon lehet csupán öntözés nélkül termeszteni. Talajigénye: meleg fekvésű, könnyű szerkezetű, jó vízforgalmú talajokon díszlik szépen. Tápanyagigénye jelentős. Ősszel négyzetméterenként 4-5 kg szerves trágyát, 10 g szuperfoszfátot, 30 g kálisót, tavasszal 20 g pétisót adjunk alá.
Változékonysága, fajtái. A 'Gigante D'asti' finom megjelenésű, sárgászöld, húsos levélnyelű és levelű, kisebb mértékben önhalványuló. A 'Pascal canna riena erőteljes, zöld levélnyelű és sötétzöld levelű. A 'Gelbert selbst Bleidener' sárga levélnyelű, gyorsan fejlődő fajta. Halványítással ad igazán jó minőséget. A 'White plume' fehér levelű, világos szárú, igen jó fajta. A 'Biggold' (Zorzi) erőteljes, fehéreszöld levelekkel, levélnyele nagy, telt, zsenge, jóízű. Hajtatásra is alkalmas.-
Termesztése. Főnövényként ültetjük korán lekerülő zöldségfélék után. Köztesként (árnyéktűrő) jól termeszthető nagyobb térigényű növénnyel (uborkával), vagy magas növésű zöldségfélékkel (csemegekukorica, bimbóskel, karósbab). Talaj-előkészítése: ősszel ásott vagy szántott (trágyázott) termőföldet kíván. Szaporítása palántázással történik (apró mag, lassú, 3-4 hetes kelés). A mag gyorsabb kelését langyosvizes beáztatással (24 órán át) elősegithetjük. Az egyenletesebb keléshez a magját csírátlan apró maggal keverjük. A vetéstől a kiülteté-séig 12-14 hét szükséges. Január-februári melegágyi magvetéssel májusban, a márciusival júniusban ültethetünk, ennél később már nem érdemes. Az első lomblevél kifejlődése után 4x4 cm-re tűzdelünk (625 db/m2) langyos-, később hidegágyba. Kiültetése: a jól fejlett növényeket 5-6 lomblevéllel olyan mélyre ültessük, mint amennyire a palántanevelő helyen volt. A megnyúlt vagy túlfejlett növényeket szívlevelük felett vágjuk vissza, gyökerüket is kissé kurtítsuk meg, öntözéssel beiszapol-juk. Ültethetünk sima területre vagy barázdák aljára (a halványítás megkönnyítésére). Tenyészterülete 25-30 x 25-30 cm, árkosán (20-25 cm mély barázdákba) 50-60 x 10-20 cm. Vetőmagszükséglete 1000 palántára 0,8 g. Ápolása: talajlazítás, gyomirtás, fejtrágyázás. Halványítása: alapvető munkafolyamat. Több módszer lehetséges. Árkos eljárásnál a barázdák mélyére egy vagy két sorban ültetjük a palántákat, majd fokozatosan (15, 20, 25, 30 cm-es magasságnál) a növényeket feltöltjük a bakhát földjével. Sima területen földkupacokkal, papírral, fekete fóliával, szalmával vagy egyéb anyaggal (ládák, cserepek, edények stb.) takarhatunk, a növények kifejlődése után. Célszerű - különösen önhalványuló zellernél - a sűrű (10-20 x 10-20 cm) ültetés is. Itt csupán az ágyas széleit fedjük le földkupaccal, deszkával stb. A növények így egymást árnyékolják. Ez a termesztési módszer tápanyagot és bőséges öntözést kíván. A halványítás mintegy 6 hétig tart. A késő ősszel felszedett töveket takarás nélkül sötét pincében - nyirkos homokba sűrűn egymás mellé rakva -, fedett veremben is halványíthatjuk. Szedése augusztus hónaptól a hideg idő beálltáig időszerű. A szabadban hagyott töveket lombbal takarjuk.
Feldolgozása, hasznosítása. Ágyasokba, bemutató-, iskola, hobbi-, házikertekbe ültessük. Egyedi növényként is érdekesség, különösen halványított állapotban. Másodéves, maghozó alakja is díszít. Ilyenkor ritkábban (50 x 50 cm) ültetjük.
Halványított levélnyeléből nagyon ízletes ételeket, friss salátát készíthetünk. Éterikus olaja étvágyfokozó, emésztést serkentő. A növény nedve frissítő hatású. Fiatalító hatást is tulajdonítanak neki. Lázcsillapításra is használatos.
Ildikó, nekem három éve volt ilyen betegségem, Húsvétkor, láz 39-40, arra nem volt erőm, hogy teát készítsek magamnak. Nagyon furcsa betegség volt, azóta sem tudom mi. Végül is antibiotikummal kikúráltak, de egy hét alatt 6 kilót fogytam. Nekem nem mondta az orvos, hogy influenza, hanem hogy nem tudja. Csinált az orvosod vérvizsgálatot? Mindenesetre hamaros gyógyulást kívánok neked, hiszen itt a tavasz!
Viki, szia! A hét végén jön a lányom, megcsinálom neki a medvehagymás szélesmetéltedet! Már nagyon kíváncsi vagyok rá.
KMagdi: Ne haragudj, én nem tudom hol tudsz medvehagymát kapni mert én Svájcban élek. Itt a piacon veszik, vagy akinek van a közelében erdő, az ott is talál. Utána ha vízbe teszed, hideg helyen sokáig eláll.
Sziasztok! Mindenkinek a leszebbeket, legjobbakat. Csak egy röpke bekukkantásra jöttem.
KMagdi! nem jössz a hétvégén Szarvasra? meglepnélek egy csokor friss medvehagymával. Igaz, hogy már iszonyat sok medvehagymás tésztát is gyúrtam, de még mindíg nagyon friss, ami a hütőben van.
Viki
ILDIKÓM! Gyógyújjjjj mán meg a jó istenke áldjon meg. Nekem már a fejfájásom is múlni látszik a medvehagyma evés után.
Minden kedves Szulinapos es Nevnapos Peknek sok szeretettel gratulalok es minden jot kivanok meg!
MARGITOM! Nem tudom hogy megy a sorod mivel nem hallunk feloled. Jo lenne tudni rolad, rolatok hogy a dolgok rendezodnek, akkor nyugodtabbak lennenk.
SZulinapod alkalmabol sok sok szeretettel gratulalok es jo egeszseget, tobb szerencset ebben a cudar vilagban.Sok-sok puszi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Draga lanyok!
Kutyaul beteg vagyok mostmar 1 hete itthon vagyok majd 40C lazzal.A haziorvos azt mondja hogy influenza.Ilyent meg nem komaltam, mert a torkom nem faj es taknyos sem vagyok.EZT adjatok ossze.Mar igen vigonyan erzem magam, Ha a heten nem javul visszamegyek az orvoshoz mert ez igy nem mehet.Hat, ne haragudjatok hogy rossz hirrel jottem.Ha tudok feljovok majd.Puszi mindenkinek!
Ezt az infót én is olvastam,én inkább személyes tapasztalatra voltam kiváncsi.
Üvegházam sajna nincs,de akkor nagyobb cserépben védett helyre ültetve,majd palántázva próbálom,remélem nem késtem el vele.Kupacolni mikor kell?
Köszi!
Gina nekem van szárzellerem. Napos helyen van, naponta öntöztük, tavaly gyönyörű volt, rengeteget szedtem belőle. Ami szabad földben volt, azok nem élték túl a telet, újat kell helyette vetni/ültetni (mi inkább palántázni szoktuk, üvegházba vetni és kitenni a végleges helyére) Az üvegházban maradt pár darab tavalyról, azok már 30 cm magasak.
Egyébként ezt írják róla: (nem tudom te mit találtál)
Szárzeller, zöldségkülönlegesség.
Kora tavasztól késő őszig szakaszosan vethető.
Hosszú tenyészidejű 50-60 cm magas, sötétzöld levelekkel, vastag, nem rostos levélnyéllel.
Kitűnő aromájú, C vitamin tartalma magas.
Szerves trágyát és rendszeres öntözést kíván.
Vetés mélysége: 2 cm
Sor és tőtávolsága: 40*40 cm
Kiültetés: áprilistól - jjúniusig
Szedés: január, vagy augusztustól decemberig
Kedves Nagy Zsuzsa és Viktória!
Hol lehet beszerezni a medve hagymát? Mi Kondoroson lakunk az alföldön és a zöldségesek sem tudnak szerezni és a csabai piacon sem találtam a hétvégén.
Sziasztok! Valamit keresvén bekukkantottam, de még jó hogy ide is.
Nagyzsuzsa! Éppen hogy a medvehagyma volt rám jó hatással. Mivel semmi más szert, bogyógt nem szedtem, ill. 1-2 napig, de semmi sem változott. Utána kezdtem el a medvehagyma fogyasztását minden létező formában (nyersen, levesbe, köretnek, s tésztába is begyúrtam) ezért csakis erre gondolok, hogy ez segített.
Zsuzsa! a medvehagymával "Csak az a baj" és ezt most tényleg idézőjelben, hogy csak kb 2-3 hónapig lehet frissen szedni. Május közepétől, végétől, már "elmegy" pihenni, s majd csak következő év február-márciusban jelenik meg újra.
Viki, és szerinted mi volt a baj a medvehagymával? Az, hogy túl sok volt a menyiség amitt ettél, vagy az. hogy olyan helyen termett ahol valamivel mérgezett volt a talaj?
Sziasztok! Jó régen nem voltam, de megvolt az oka. Viszont, lehet, hogy a medvehagymának köszönhetem, hogy itt vagyok ? de jó is lenne elhinni, hogy ez igaz. (a dokik már három hete próbálják kideríteni, hogy mi lehet az állandó és elviselhetetlen fejfájás oka) Csak halkan jegyzem meg, hogy nem vagyok egy fejfájós.
A medvehagymát amikor megkaptuk, elkezdtem fogyasztani, minden féle formában és variációban, persze vigyázva a mennyiséggel, mert vérhigító hatása van. S nem fogjátok elhinni, hogy az erős, görcsös, iszonyatos fejfájás már talán 2-3 napja enyhül és már elviselhető. Ezt mindazért írtam le, mert mellette semmit sem alkalmaztam. Bogyókat mindhiába vettem be nem használtak. Jó lenne, ha lenne itt egy fadarab, amin lekopoghatnám.
Először is MINDEN ÜNNEPELTNEK KIVÁNOK NAGYON SOK BOLDOGSÁGOT, ERŐT, EGÉSZSÉGET.
Ne haragudjatok, hogy név nélkül, nehogy valaki kimaradjon.
Egy szépséges képet a köszöntéshez pedig legközelebb, mert most abszolut nem tudom elérni a képtáram.
Nellykém! köszönöm szépen, hogy válaszoltál Sharona-nak. Én sem tudtam volna jobbat, szebbet mondani.
Sharona! Én konyhai robotgéppel dagasztok, de amíg az nem volt, addig a kenyérsütős használtam, s csakis dagasztásra.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit