Gina itt olvashatsz elég bőven a zeller kupacolásáról:
Növénytani jellemzői. Kétéves, lágy szárú növény. Gyökérzete eltér a gumós zellerétől, kicsiny hosszúkás gumója van csupán, szétágazó gyökerekkel. Levélzete tőrózsát képez. Sárgás vagy sötétes zöld, páratlanul szárnyasán összetett. Levélnyele jellegzetesen széles, húsos és hosszú (40-50 cm). Virágszára 60-90 cm magas. Virágzata apró virágú ernyő, halványzöld. Májusban virít, idegenmegporzó. Termése igen apró, illóolaj-tartalmú. Ezermagtömege 0,3-0,5 g. Csírázóképessége 70-80%-os, magja 3-5 évig használható, 2-4 hét után kel ki. Tenyészideje 150-200 nap (végső szedésig).
Élettényezők irránti igénye. Fényigénye igen kicsi, árnyékban is kifejlődik (köztesként is). Hőigénye közepes (19 °C), de tűri a meleget és a kisebb fagyokat is. Palántája hidegre érzékeny. Vízigénye nagy, jó vízgazdálkodású talajon lehet csupán öntözés nélkül termeszteni. Talajigénye: meleg fekvésű, könnyű szerkezetű, jó vízforgalmú talajokon díszlik szépen. Tápanyagigénye jelentős. Ősszel négyzetméterenként 4-5 kg szerves trágyát, 10 g szuperfoszfátot, 30 g kálisót, tavasszal 20 g pétisót adjunk alá.
Változékonysága, fajtái. A 'Gigante D'asti' finom megjelenésű, sárgászöld, húsos levélnyelű és levelű, kisebb mértékben önhalványuló. A 'Pascal canna riena erőteljes, zöld levélnyelű és sötétzöld levelű. A 'Gelbert selbst Bleidener' sárga levélnyelű, gyorsan fejlődő fajta. Halványítással ad igazán jó minőséget. A 'White plume' fehér levelű, világos szárú, igen jó fajta. A 'Biggold' (Zorzi) erőteljes, fehéreszöld levelekkel, levélnyele nagy, telt, zsenge, jóízű. Hajtatásra is alkalmas.-
Termesztése. Főnövényként ültetjük korán lekerülő zöldségfélék után. Köztesként (árnyéktűrő) jól termeszthető nagyobb térigényű növénnyel (uborkával), vagy magas növésű zöldségfélékkel (csemegekukorica, bimbóskel, karósbab). Talaj-előkészítése: ősszel ásott vagy szántott (trágyázott) termőföldet kíván. Szaporítása palántázással történik (apró mag, lassú, 3-4 hetes kelés). A mag gyorsabb kelését langyosvizes beáztatással (24 órán át) elősegithetjük. Az egyenletesebb keléshez a magját csírátlan apró maggal keverjük. A vetéstől a kiülteté-séig 12-14 hét szükséges. Január-februári melegágyi magvetéssel májusban, a márciusival júniusban ültethetünk, ennél később már nem érdemes. Az első lomblevél kifejlődése után 4x4 cm-re tűzdelünk (625 db/m2) langyos-, később hidegágyba. Kiültetése: a jól fejlett növényeket 5-6 lomblevéllel olyan mélyre ültessük, mint amennyire a palántanevelő helyen volt. A megnyúlt vagy túlfejlett növényeket szívlevelük felett vágjuk vissza, gyökerüket is kissé kurtítsuk meg, öntözéssel beiszapol-juk. Ültethetünk sima területre vagy barázdák aljára (a halványítás megkönnyítésére). Tenyészterülete 25-30 x 25-30 cm, árkosán (20-25 cm mély barázdákba) 50-60 x 10-20 cm. Vetőmagszükséglete 1000 palántára 0,8 g. Ápolása: talajlazítás, gyomirtás, fejtrágyázás. Halványítása: alapvető munkafolyamat. Több módszer lehetséges. Árkos eljárásnál a barázdák mélyére egy vagy két sorban ültetjük a palántákat, majd fokozatosan (15, 20, 25, 30 cm-es magasságnál) a növényeket feltöltjük a bakhát földjével. Sima területen földkupacokkal, papírral, fekete fóliával, szalmával vagy egyéb anyaggal (ládák, cserepek, edények stb.) takarhatunk, a növények kifejlődése után. Célszerű - különösen önhalványuló zellernél - a sűrű (10-20 x 10-20 cm) ültetés is. Itt csupán az ágyas széleit fedjük le földkupaccal, deszkával stb. A növények így egymást árnyékolják. Ez a termesztési módszer tápanyagot és bőséges öntözést kíván. A halványítás mintegy 6 hétig tart. A késő ősszel felszedett töveket takarás nélkül sötét pincében - nyirkos homokba sűrűn egymás mellé rakva -, fedett veremben is halványíthatjuk. Szedése augusztus hónaptól a hideg idő beálltáig időszerű. A szabadban hagyott töveket lombbal takarjuk.
Feldolgozása, hasznosítása. Ágyasokba, bemutató-, iskola, hobbi-, házikertekbe ültessük. Egyedi növényként is érdekesség, különösen halványított állapotban. Másodéves, maghozó alakja is díszít. Ilyenkor ritkábban (50 x 50 cm) ültetjük.
Halványított levélnyeléből nagyon ízletes ételeket, friss salátát készíthetünk. Éterikus olaja étvágyfokozó, emésztést serkentő. A növény nedve frissítő hatású. Fiatalító hatást is tulajdonítanak neki. Lázcsillapításra is használatos. |