Nagyon szomorú, hogy az időjárás nem volt kegyes hozzátok, és elrontotta a Balatoni nyaralást. Remélem, azért a barátok , ismerösök kárpótoltak kedvességükkel, és megvigasztaltak benneteket. Jó pihenést kivánok! sok puszi : Marika (rabim)
Bár rég jártam erre, recepteket innen előszeretettel szoktam bogarászni. Azért írok ide, mert nem élszetős kenyerekkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, s többen jelezték, hogy inkább ide írjak, ne a diétás fórumba.
/Hogy a kályhánál kezdjem: egyrészt pedzegették, hogy a kelt tészták iránti olthatatlan vágyam, candida túltengés okozza, más részt szigorú diétára fogtak (tej-, tojás-, állati fehérje-, élesztős dolgok, cukor.... kb. minden), mert egy nagy csomó kiütés/csípés...nem tudni mi, jött ki rajtam, s nagyon nehezen múlik. Érdekes módon a vérteszti allerg. vizsg. nem mutatott ki semmit, csak a meglevőket, parlagfű, mogyoró pollen./
Én viszont a reggelim nagyon nehezen tudom legaláb 1 szelet kenyér nélkül elképzelni, s úgy gondoltam, hogy talán teljeskiőrlésű-, rozs....stb. liszből készültet ehetek mindkettőre. El is kezdtem sütögetni, de nagyon nem akarnak sikerülni....Konkrétan általában mint a fél téglák, nehézségüket nézve, a szó szoros értelmében..... S sokszor nem is sülnek meg. "Szalonnásak", ahogy Anya mondta. Viszont szétrepednek, keresztben, hosszában egyaránt, mintha "jól megkeltek volna". A számomra érdekes dolog, hogy a tészta összeállításánál aránylag jónak mondanám, hamar leválik a kezemről, a tálról - kézzel készítem, villanysütőkben sütöm -, "nem túl lágy, nem túl kemény" - legalábbis szerintem, báár, ha belenyomom az ujjam, nem jön vissza... S mégsem sül meg az előírt sütési idő alatt. (Többnyire TK liszt, és esetleg rozs/kukorica liszt van benne, a kukoricából a legkevesebb; víz, olivaolaj, só, fűszerek, sütőpor vagy szódabikarbóna, amit ír a recept, pl. itt, Bekenye barna kenyere. N e m é l e sz tős! Többnyire a recepteket követem, tehát, ha ír, teszek bele "sima lisztet" is. Általában 250-200 fokra melegíten elő, beteszem a kenyérkét ,s 10 perc után leveszem 180 fok körülire a hőmérsékletet, Bártfai Laci bácsinál olvastam ezt, igaz, élesztős dolgokra.)
Nagyon szívesen venném, ha tudnátok egy sütőporos/szódabikarbónás kenyér-"kiokost" összeállítani, mint Margitka az élesztős kenyereknél, a hibáknál, avagy tanácsot adni, mi lehet a rossz.
Pl. pár hete, hétvégén, zabpelyheset akartam sütni, s egyszerűen, másodjára sem sült meg! 40:30 arányban kell benne lennie TK lisztnek, s beáztatott zabpehelynek, víz, bazsalikom, koriander. Még sütőpor sem kell bele. Konkrétan semennyire sem sült meg 2,5 óra alatt sem, ellenben szép héja lett...Jó fogtörős.....Szintén a szó szoros értelmében....Igaz, eleve volt vele gondja a kollegámnak.)
S lenne még egy kérdésem: még kora tavasszal sütöttem sima pizza tésztából kenyeret úgy, hogy csak összeállítottam a tésztát, megkelesztettem, s egyből be a sütőbe. S úgy igen finom, jó állagú is lett az élesztős kenyerem! Holott anno én pont azért írtam, mert az sem sikerült igazán, s azt tanácsoltátok, hogy még eggyel többször kelesszem, dagasszam. (inkább 4-5-ször, mint 3-szor.) De így vajon miért sikerült? (liszt, élesztő, víz, só volt benne.)
Vegre Szombathelyen vagyunk ujra.Jelenleg Koszegbol jelentkezem.Az ido ujra burus hogy bennunket bosszantson.Sebaj, varost nezunk majd es " nyalakodunk egyet. Ha tudok meg majd jelentkezem. ZSULUSKA, es GABO, megkereslek majd bennetek, csak a telefon a gond.Az elem kaduki igy hiaba vettem bele a Magyar kartyat. Megoldjuk majd ezt is. Puszi mindenkinek!!!!!!!!!!!
Itt vagyok most Budapesten ma du-tan a rokonoknal.Csak most tudtam feljonni mert eyidaig nemvolt megoldhato ez. Jol vagyunk.Az ideut dugoval volt tele mert a Nemeteknel es az Osztrakoknal utat epitenek.A Balatonrol ido nap elott eljottunk annak ellenere hogy kifizettuk, mert olyan rossz es esos volt az ido ezidotajt.Sajnos! Nincs szerencsenk.Most meg 2 napig leszunk Bp-en aztan visszamegyunk Szombathelyre.Megnezzuk ott majd a kornyeket es talan majd a strandhoz tobb szerencsenk lesz majd.Nagzon szep fotokat tudtunk kesziteni.Majdha mar Nl-be leszek akkor a ferjem felrakja majd es Ti is lathatjatok.Hat, egyenlore ennyi lenne.Ha tudok talan Szombathelyen feljovok majd a NET-re.Addig is sok-sok puszika mindenkinek!!!!!!!!!!!!!Sussetek finomakat! Sziasztok!
A Ciabatta is jó ötlet, lehet, hogy majd sütök én is. Nagyon régen csináltam már és a férjem szerette.
Kíváncsian várom a képeidet a Te sütésedről.
Majd valahogy lehet, hogy én is megpróbálok képet feltenni, de ezzel a korlátos nettel nem igazán merek egyelőre. Üdv, Margit
Margitka nagyon örülök , hogy érdekeltek téged a képeim és hogy a tetszésedet is elnyerték.Legutóbb olivás rozsos ciabattát sütöttem , de sajnos az usb csatlakozásommal van valami gond , nem tudok képeket egy ideje feltenni. Próbálom mihamarabb rendbehozatni , de olyan keveset vagyok otthon , hogy nem tudtam még időpontot egyeztetni a szerelővel.
Yldyco! MInden elismerésem a Tied! Nekem most nem lenne sem kedvem, sem lelkierőm egy ilyen kimerítő hatalmas munkához, az anyagiakról nem is beszélve. Tudom, hogy a végeredmény mindenért kárpótol, de az oda vezető út számomra már nagyon göröngyös lenne....
Már majdnem kész, parketta szegélyt kell felragasztani, étkező asztalt és székeket kell vennünk, meg a kandalló alját szeretném még burkoltatni, ja meg szőnyegeket is kell venni, aztán elvileg készen van. Szerencsére.
Köszönöm a névnapi köszöntéseket Anna napra, mert ez az igazi !!!
Ancsi54 köszi a vissza jelzést !!örültem neki!
Yldycó már kész a lakás?
Pariza de jó hogy te is itt vagy!! Végre!
Margitkánk is jelentkezett....jó a kedve is már,össze jön a kis csapatunk.
Nellykénk is,HB Katikánk,Bezsa a Boldog nagymama! Georgina, Mary,Mariska,Vikikénk,Nagyzsuzsa,Limara merre vagy,Emes,ILDIKÓ itt van
Magyarországon nyaralní.Meg még sokat nem tudok ide írni !! MINDENKÍNEK sok puszit küldök a fincsi tortámról nem készült kép elemek nem voltak feltöltve a gépemen. Rumos Dió tortám volt.
Próbáltam rákeresni a svájci lisztekre, de nem jutottam eredményre. (Annak idején a német lisztekről volt egy összehasonlító táblázatom.) Most kenyérliszt híján, az olcsóbb finom és rétesliszttel sütök, ezeknek a keverésével is nagyon jó eredményt lehet elérni és talán nálatok is könnyebb ezeknek a megfelelőjét megtalálni. A keverék liszteket én nem szeretem, nem tudom, hogy mi van benne, és az milyen minőségű.
Rozslisztből két félét vettem. Világos és teljes kiőrlésűt, ezeket felesben használom a kovászhoz és a sütéshez is.
Rozskovász: este 1 dl vízbe 1 kk cukrot és 0,7 dkg élesztőt tettem, majd amikor az élesztő elfolyósodott, belekevertem 7-7 dkg rozslisztet. Ezzel másnap reggel (tehát kb. 12 óra múlva) már lehet sütni.
Most általában két naponta sütök, így minden másnap este szoktam megetetni a kovászomat és délelőtt sütök vele. A lényeg most (régebben nem így volt), hogy friss, még aktív, habzó, de már igazán megsavanyodott, kovászillatú legyen a kovász. Tulajdonképpen a beérés teljében, a lefutó fázis elején sütök vele.
70 dkg lisztféléhez teszek 35 dkg kovászt, így összességében a lisztnek majdnem a fele rozs, és szintén az össz lisztmennyiség majdnem 1/3 része teljeskiőrlésű. Ez már nem igazán nevezhető fehérnek és mégis egészen könnyű állagúak a kenyereim.
Írnál arról, hogy milyen liszteket lehet nálatok kapni? Gondolom rengeteg félét, de az általánosan használtakra lennék kíváncsi.
Sok sikert a kovászhoz, majd mesélj róla, üdv, Margit
Margitkám, igaz, hogy a nyanyában volt mindaz amit mondasz és ami a kovászba nem kell, de ez a kovász ami most van, az már csak az ük-ük-ük-ük-ük-ükunokája a nyanyának! Viszont azt a szalonnaszerű kenyeret aminek a képe lejjebb van, azt még rendes szabályszerű kovásszal készítettem.
Ha tudnék olyan kenyeret produkálni mint még lejjebb, akkor akár naponta megcsinálnám a kovászt!
A helyzet azért is bonyolult mert halvány fogalmam sincs milyen itteni (svájci) liszt felel meg a BL80-nak. Azért is próbálkozom mindenféle mással, keverékekkel. A fehér kenyeret megeszem, de nem nagyon szeretem...
Hát akkor hogy csináljam a rozs kovászt? Tiszta rozs lisztből? Légyszi!
Szia Margitka! Nagyon örülök annak, hogy újra látlak közöttünk. Annak sajna nem, hogy a dolgaid még nem igazán rendeződtek. Szorítok, hogy sikerüljön találnotok a családnak munkát.....én is próbálok keresgélni, hátha látok valamit.....
Minden névnaposnak gratulálok én is, sok boldogságot kívánok!
Szia Zsuzsa!
Hát, szó, ami szó, az a kenyér valóban nem túl sikeres, de szerintem érdemes próbálkozni a kovásszal.
Annak idején én is a fehér lisztes kovászomból etettem át rozsosra egy keveset. A nyanyából lett kovászod tényleg jó? Az eredeti nyanyában van só és zsiradék is, ez a kovászba nem való.
Kérdezed, hogy a rozskovász erősebb-e? Hát, kicsit más, mint ahogy a búza és a rozsliszt is más. Szerintem egy kicsit intenzívebben savanykás kovászillatú, mint a búzalisztből készült. Én nagyon szeretem, talán ezért is most csak ilyet csináltam. Ha gondolod, leírom szívesen egészen pontosan, hogy most milyen kenyereket csinálok, ez bevált. Kicsit kireped mindnek a teteje, de ez engem nem zavar, sőt...
Szia Paariza!
Örülök, hogy neked is bevált a kovászolás. Megnézegettem a képeidet, gratulálok, nagyon sok szép dolgot sütöttél.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit