Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
Igen, Lányok, én is felforraltam a vizet. Igaz, hogy utána vártam, hogy lehűljön amikor a friss ubira öntöttem. Krumplival csináltam, ugyanolyan lett mint a kenyérrel. Később felforraltam a most már kovászos levet, újra lehűtöttem langyosra, visszaöntöttem az uborkákra, ennek most egy hónapja, finom ropogós még mindig.
Tegnap a spájzban soron kivül takarítanom kellett. Egy kis üveg savanyú csemege uborka szépen megforrt, és kifolyt a leve. Éppen úgy jártam, mint a multkori ferfi társunk. Az uborka felpuffadt, és a közepe üres lett. A kovászos uborkáknak semmi bajuk, csak az egészben eltett, savanyuságban lévő ubik bolondultak meg. Erre ugy döntöttem, inkább szeletelve teszem el a hagyományos savanyú uborkát. Ja, és tiszta papirt tettem a polcra.
Ja most jut eszembe, hogy én forró vízzel öntöm fel a kovászos ubit, egyáltalán nem puhul meg, friss, ropogós marad. Sokkal ropogósabb lesz mint amikor még régebben langyos vízzel öntöttem fel.
Kovászos uborka tartósítására a következő módszert próbáltam ki.Rendesen elkészítettem a kovászos uborkát , kenyérrel , 4 napos erjesztéssel. Leszűrés után felforraltam a levet és forrón öntöttem vissza az uborkára.Lekötöttem celofánnal .Már két hete jónak néz ki.Teljesen nyugodt.Egyenlőre arra fogom használni , hogy mivel 10 kg uborkát kaptam ezt a mennyiséget időbe telik megenni.Ha addig eláll és finom lesz , ameddig az előző adag elfogy már jó.Ha jó lesz , később téli tartósításra is fogom használni. Kíváncsian várom , vajon a forrázás nem puhítja-e meg?
Én meg úgy szoktam csinálni, hogy az 5 literes üveget színültig töltöm vízzel, aztán a vizet beleöntöm egy fazékba és teszek bele 4 evőkanál (mérőkanál sorozatból az evőkanál 15 ml), tehát 4 x 15 ml sót, aztán felforralom és forrón ráöntöm az ubira, ami marad az lesz a felöntővíz ha eldolgozza magáról a levét az ubi. Így csak nagyon light-osan sós. Amikor meg szoktak minket kínálni olyan ubival ami a szabvány szerint készül, tehát ahány literes üveg annyi evőkanál só, hát azt meg sem tudjuk enni, szinte marja a torkomat. Mondjuk én amúgy is nagyon kevés sót és cukrot használok, mi szeretjük érezni az ételek eredeti, természetes ízét, nem a sóét és a cukorét.
Jó sok szaft maradt a csülökről, már be is tettem egy müzlis tálban a hűtőbe, az lesz a vacsi lilahagymával. Eddig mindig Domestos ette meg. (kutya)
Csatlakozom a kovászos uborka imádók társaságához. Jelenleg is van a hűtőmben egy nagy tállalJó magam az 5l-es üveghez 3 evőkanál sót teszek , kapor , 4 gerezd fokhagyma , 2 evőkanál 10%-os ecet , kenyér. Azért jöttem erre a fórumra hátha találok téli koviubira receptet.Nem is csalódtam , okvetlenül kipróbálom.
Yldyco a sörös csülök receptedet elkészítettem , isteni finom szaft maradt belőle. A tönkölyös-rozsos kenyeremre kenve , kovászos uborkával szinte abbahagyhatatlan .
Hát Zsuzsa azon könnyű segíteni, legközelebb kicsit több sót teszel bele és már kitűnő is lesz.
Én mindig kevesebb sóval csinálom, mint ahogy kellene, elvileg ahány literes az üveg annyi evőkanál só kell bele, de úgy nekünk nagyon sós, ezért én mindig 1 evőkanállal kevesebb sót teszek bele.
Hát Zsuzsa azon könnyű segíteni, legközelebb kicsit több sót teszel bele és már kitűnő is lesz.
Én mindig kevesebb sóval csinálom, mint ahogy kellene, elvileg ahány literes az üveg annyi evőkanál só kell bele, de úgy nekünk nagyon sós, ezért én mindig 1 evőkanállal kevesebb sót teszek bele.
Yldyco! Igazad van, kipróbáltam krumplival a kovászolást, és tényleg finom igy is! Szerinted melyik krumlival jobb? régivel v. újjal? Most én régivel csináltam.
Pár napja kiváncsiságból egy fiatal , gyenge spárga tököt megtisztítottam, kb. ceruza vékonyra felszeleteltem és megcsináltam kovászosnak. Nagyon hamar elkészült, és éppen olyan finom, mint a cukkini v. az uborka volt.
A következö változtatás az lesz, hogy kenyér helyett krumplit fogok használni. Olvastam, hogy mások már megcsinálták, és jó lett.
Kedves érdeklödö! A problémájáról , konkrétan az uborka ürességéröl megkérdeztem néhány szorgos befözö ismerösömet. Azt mondták, hogy a dolog ismerös, sajnos velük is elöfordult már idén ez. A jó hír az, hogy nem az Ön hibája miatt történt, a rossz hír az, hogy az idöjárás miatt máskor is elö fog fordulni. Ne keseredjen el, a következö termés már lehet hibátlan.
Kedves Hölgyeim! Több éve tartósítok uborkát knorr savanyúságtartósítóval hordóban. Idén valami történt. Sokkal jobb lett a termésem, nem vásárolt az uborka és valami miatt teljesen begázosodik a hordóban az uborka és szinte csak a héja marad meg, a közepe eltűnik.
Úgy vettem észre itt élénk a fórum élet, és olvasgatás közben láttam hogy sok tapasztalt gyűlt össze. Van valakinek e téren tapasztalata, hogy mitől lehet? Esetleg melege van? Most mindenhol meleg van :(
Most a kovászos cukkinit kicsit másként csináltam. Tettem bele tormát, kaprot, meggylevelet, fokhagymát és kenyeret izesítönek. Nagyon finom, ropogós a kész kovászos cukkini. Az unokám szerint éppen olyan finom, mintha uborkából lenne.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit