E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Aszalás - Tartósítás Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
nogea

2006.03.08. 11:51 -
Sziasztok!! Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni. Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket. Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea

superkeri Előzmény | 2008.10.16. 16:51 - #218

Rabim Marika! én aszalógépen szárítottam a csipkebogyót, kimagozva. Hőfokot nem tudom, de nagyon rövid idő alatt csörgősre száradt. Szerintem sütőben is pillnatok alatt kész . ( pl. sütés után kihasználva még a meleg sütőt)

Bau! ez már ipari mennyiség!  gondolj majd rám, ha csemegéztek!

Virág! nagggyon fini a gombapor, egy éven én készítettem .


masala Előzmény | 2008.10.15. 22:22 - #217

Jesszusom, Bau! Sok birsalma sajtot szoktam én is csinálni, de ez hatalmas mennyiség! Az idén még nem kaptam birset, lehet, hogy most  majd vennem kell, mert nem ad senki. Tavaly az alma egy részét eltettem a fagyasztóba úgy, hogy megfőztem és pépesítettem. Nagyon klassz volt februárban birsalma sajtot készíteni.

Sajnos az idén zöldparadicsom savanyúságom sem lesz, mert nem jutottam el időben a piacra és itt a zöldségesnél nem árulnak ilyesmit. Majd beosztom azt az egy üveget, ami maradt tavalyról.


rabim Előzmény | 2008.10.15. 22:08 - #216

Kedves Virág!

Azért raktam nagy üvegekbe, mert nem volt idöm a kicsikkel bajlódni. Azért nem kötöttem le, mert valahol olvastam, hogy várni kell, mert esetleg a levet után kell tölteni.   Most már , hála Neked, megtanultam, hogy mit kell tenni.  Jövöre már eszerint járok el.

Érdekelne a szölöböl készült finomságaid pontos leirása. Kérlek ird le légyszives, ha lesz kicsi idöd!  irigyellek a gombagyüjtésért!  Nagyon kedvelem az erdöjárást, gombagyüjtést. Sajnos a kullancsokkal meggyült a bajom, igy már ritkábban merek menni.     A  magos  csipkebogyóból készült tea   segit a vesehomokot eltávolitani.  Nekem is maggal együtt van megszáritva.

  Bau!  Nagyon sokat dolgoztál a birssel, biztosan finom is lett!  Tettél bele diót?


bau Előzmény | 2008.10.15. 18:42 - #215

Sziasztok!

Én is hoztam valamit.. 

Egy cseppecske bírsalma lekvárt és sajtot.

birssajteslekvar.jpg picture by bau4


virag Előzmény | 2008.10.15. 18:33 - #214

Kedves Rabim Marika!

Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült minden!  Miért nem tetted a paradicsomot rögtön a kisebb üvegekbe? Miért kellett pakolgatni? A zöldfélét az üvegbe tenni, bele a fűszereket, felönteni a lével, lezárni, és mehet a helyére! A lé a183-as hsz-ban van leírva. Azt használtad?

 Én is üvegbe zártam még néhány őszi gyümölcsöt. Ehhez meg kellett várni a szüretet. Néhány üveg birsalmát mustban, szőlőlekvárt körtvel és édes mustot. Néhány birsalmát meghagytam a hordós káposztába, a maradékból pedig birsalmasajtot készítek.

Szedtem én is csipkét és galagonyát. A galagonya a radiátoron szárad teának. A csipkét pedig nem volt időm kimagvalni, ezért az is egészben szárad. Teának gondolom, így is jó lesz. Ha lesz időm, meg szép idő is, akkor szeretnék még szedni.

Voltam ismerősökkel az erdőbe, s egy kosár finom gombát is szedtem. /Vargánya, gereben, korall, szepe, s az erdőszélen őzlábat is/ Ezeket előkészítettem, s a fagyóban várják sorsukat. A vargányák szárait pedig megaszaltam. Finom gombapor lett belőle.


rabim Előzmény | 2008.10.13. 21:58 - #213

Superkeri!  Neked meddig tartott a csipkebogyó száritása, és hány fokon?

Leszedtem mindent a kertből, ami használható volt.   Édesköménymag, csipkebogyó, lestyán, citromfü, borsosmenta, fodrosmenta, zsálya.  Még körömvirágot kell szednem.


rabim Előzmény | 2008.10.13. 21:53 - #212

Kedves Virág!

8 kg zöldparadicsomot dolgoztam fel.  Két kg-ból édesség lett. Zöldparadicsom dzsemnek indult,  végül csak a levét tettem el, ami inkább a szörphöz áll közelebb állagában. Finom lett.

A hordós savanyuság recepted használtam fel, és 6 kg zöldparadicsom savanyuságot gyártottam.  3 nagy üvegbe tettem, nem kötöttem le, csak egy    hét után tettem át literes üvegekbe.  Néhány sajnos megforrt. De a többség    jól néz ki és finom is, mert megkóstoltam.  köszönöm a receptet!

 


rabim Előzmény | 2008.09.19. 00:04 - #211

Kedves Masala!

Köszönöm szépen a narancsos sárgarépa receptet! Ki fogom próbálni.

Kaptam 3 db dobverő formáju sütőtököt. Az egyikböl lekvár lesz, ha találok hozzá megfelelö receptet. 

A csilisdzsemet ismét megcsináltam. Most pontosan beletettem mindent elöirás szerint, de tettem még hozzá pirosra érett édespaprikát is. A halszósz helyett viszont csak sót tettem bele. Pompás volt igy is. A kollégáknak is nagyon izlett.

Bogi!

A bodzalekvár nagyon finom maggal és mag nélkül is, de én már csak mag nélkül készitem. Tettem el pár kicsi üveg sürü bodza szörpöt. Ezt ugy használom, mint a kész öntetet. Kb. olyan sürü az állaga.

Limara!   A "vert kenyér", amiről irtam, hagyományos fehérlisztből készült kovászos kenyér. A néni más faluból jött, nem tudok vele már beszélni, de ha fontos, megpróbálom elkérni a cimét.


Limara Előzmény | 2008.09.18. 14:46 - #210

Sziasztok!

Hozom Superkeri aszalt csipkebogyóit!

aszalt csipkebogyó 

aszalt csipkebogyó 


Brigitta Előzmény | 2008.09.18. 13:31 - #209

Virág!

Köszönöm!


boglarka Előzmény | 2008.09.17. 18:56 - #208

elkapott engem is a lekvár láz piros citrom paprikát kaptunk és gondoltam kiprobálom a paprika lekvárt ,mivel konkrét recit nem találtam ezért elindultam saját fejem után

8-1o db piros citrompaprika 2 cseh paprika (atomerős)tárkony ,öröltkömény,borsika fü ,bazsalikom ,só ,almaecet, cukor ,4db paradicsom ja és majoranna került az edénybe ...

kostolgatás után menetközbe még fokhagymát és lila hagymát is tettem bele meg almaecetet és citromot (levét és szeleteket is )kb 1 órán át rotyogot ,tartósitot nem tettem hozzá mert sok helyen olvastam ,hogy a cukor konzerválja és úgy gondoltam úgy sem lessz ideje megromlani mert!!!

hááát mit ne mondjak nem lett rossz !!! azaz érzésem hamarosan meg kell ismételni eme kiváló finomságot és az itt olvasott paradicsomos gyömbéres csodát is meg szeretném csinálni ,meg ha még kapnék a szilva csatni és az ananászos cukkini birizgálja a fantáziámat kissé ,ha valaki csinált már ilyet legyen oly kedves egy recit dobjon föl kösziii ! egy pár egész citromkarikát raktam az üveg szélére ,de sajna a fotom nem valami tökéletes ,de a lekvár annál inkább


virag Előzmény | 2008.09.17. 17:59 - #207

Superkeri!

Köszönöm.


superkeri Előzmény | 2008.09.17. 17:38 - #206

    Virág és Rabim!

A kertünkben van egy vadrózsabokor, ő lát el bennünket csipkebogyóval. Ilyenkor már le kell szedjük, mert később már elpuhul. Szedés után tisztítás, mosás, félbe vágjuk a bogyókat, a magokat kikaparjuk és csak a bogyó-húsát aszaljuk. Gépen igen rövid idő alatt csörgősre kiszáradt. Télen nagyon szeretjük teában , izesítőnek. (áztatjuk)


majorkaj Előzmény | 2008.09.17. 13:14 - #205

Köszönöm Virág és Masala a válaszokat.


virag Előzmény | 2008.09.16. 21:12 - #204

Brigitta!

Amit a 184. hsz-ban írtam, az mind a kettő hordós. Arányosan csökkentve a mennyiséget, kisebb edénybe is teheted. Folyamatosan lehet a savanyúnak valót beletenni. A 183. hsz-ban lévő felöntőlevet én csak üvegekre öntöttem eddig. A sógornőm most ezt a levet tette a hordóba. Hogy milyen lesz,  arról csak később lesz információm.


masala Előzmény | 2008.09.16. 17:52 - #203

Narancsízű sárgarépalekvár

 

  • 1 kg sárgarépa
  • 70 dkg zselésítő cukor
  • 1 citrom
  • 1 narancs
  • 1 rúd vanília
  • 1 narancsaroma
  • 1 mk. Na-benzoát

A megtisztított répát összevágjuk,  és 2 dl vízzel feltesszük főni. Hozzáadjuk a félbe vágott vanília rudat, a citrom és a narancs lereszelt héját, és puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük és hozzáadjuk a cukrot , a narancs és a citrom kifacsart levét és addig főzzük, amíg besűrűsödik.  Nem kell sok idő hozzá, mert a cukor hamar besűríti. Belekeverjük a narancsaromát és a tartósítószert. Forrón üvegekbe rakjuk, 5 percre fejre állítjuk és egy napra szárazdunsztba rakjuk.

Ez a recept egy 1999-es Fakanál-ból való. Akkor még nem volt divat a fejre állítás, de közben bebizonyosodott, hogy hasznos ez az 5 perc.

A cukortól egy sűrűbb állagú lekvárt kapunk, de még nem zselé állagot.


Brigitta Előzmény | 2008.09.16. 17:42 - #202

Virág!

Ha benézel légyszíves ird meg nekem ,hogy ezek közül a felöntőlevek közül,bármelyiket lehet úgy használni,mintha vödrös lenne?Tehát foylamatosan lehet bele pakolni a zöldségeket? Mert jó lenne,ha az édeskés ilyen lenne,mert a vödrös nem mindegyik ízlik,mivel elég borkén ízű,ezt a férjem se szereti.Volt már olyan,amit ki is kellett dobni emiatt.

Köszi előre is,ha írsz,pénteken szeretném megkészíteni a levet,almapaprikát,káposztát,ubit,kapfiolt tennék bele.


masala Előzmény | 2008.09.16. 17:35 - #201

 

Drága Masala!Én ígértem!Nem baj,hogy mértékegységek nincsenek?Anyu 2 literes befőttesüvegbe rakja.Lereszel kábéra annyi almát,azt becukrozza egy kicsit,és állni hagyja.Utána kifacsarja kézzel a levét,és rászór kb 1 teáskanál borként.Ezzel áll egy kicsit,és beletömi az üvegbe,jól összenyomva.Tetejére szalicil,celofán.Ennyi.Nem barnul meg,kicsit szárazabb,mint ha frissen reszeled.Jó étvágyat hozzá.


Julika nem én tettem el nyersen, nekem Andrej írta le ezt az eltevést, mert nekem nem volt helyem a fagyasztóban.


virag Előzmény | 2008.09.16. 10:45 - #200

Julika!

Az almát én lereszelem, és egy lábasban a tűzre teszem. Kicsit elpárologtatom a levét, párolom. Amikor meghűl, adagokban lefagyasztom. Sütéskor ízlés szerint ízesítem.


Fruzska Előzmény | 2008.09.16. 09:59 - #199

Rabim! Sok féle szörpit készítettem, mert a gyerekeim nagyon szeretik és persze a férjuram is. Most fogok neki állni a meggyes fekete szedres szörpinek és csinálom majd még citromfüveset is, mert van még a kertben és úgy is vissza kell vágni. Ha kész az új szörpi, hozom a képeket.


[378-359] [358-339] [338-319] [318-299] [298-279] [278-259] [258-239] [238-219] [218-199] [198-179] [178-159] [158-139] [138-119] [118-99] [98-79] [78-59] [58-39] [38-19] [18-1]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?