Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Nagyon sok kisebb és lehullott almám van idén. Úgy rémlik talán Masala tett el nyersen, lereszelve mélyhűtőbe !? De nem emlékszem, hogy pontosan hogyan. Légyszi aki tudja segítsen.
bodza lekvár 1 kg bodza ,6odkg cukor , 3 dl víz ,1o dkg citromsav ez az eredeti recept ,tartositószert nem ír ,de én féltem anélkül csinálni és ezért egy dzsemfixet beleraktam utólag másfél óráig lassan rotyogott ,de nem lett olyan nagyon sürü
nekem ez azért nem tetszett utólag ,mert cukorszirupot kellett fözni a vizzel és a cukorral majd beletenni a bogyot (mit én összeturmixoltam ) de az eredeti reci nem irja és mig a víz el nem tünt rotyogtattam.
szerintem egyszerüb úgy késziteni mint a hagyományos lekvárt azaz ,villával eltávolitani a bogyokat a száráról ás összeturmixolni majd a dzsemfixel és a cukorral felfözni,és izlés szerint egy vagy 2 kanál citromsavat adni hozzá (étkezési citromsav) .Amálnához hasonló az illata,de aki nem szereti az apró bogyokat (magok) annak célszerü átpaszirozni !!!!!Mert elég sok a mag benne !
Superkeri! Engem is érdekel a csipke aszalás! Már érdemes elkezdeni?
Masala! Kérlek szépen, keresd ki a répalekvár receptet, ha lesz egy kicsi idöd, Most a répánk nem valami szép, igy inkább feldolgozzuk. Blansirozva eltesszük a hütöbe, ill. pici lekvárt,,és répalét készitek. Köszönöm elöre is!
Fruzska! Sok szörpöt készitettél? Nagyon izlett nekünk is , amit csináltam.
Rabim! jól sikerült a füge aszalása. ( képet találsz róla a Süssünk-ben) Azóta gépen aszaltunk paradicsomot os csipkebogyót is. Mindkettő fini lesz a télen.
Marika a répalekvárt ide nem írtam be, de ez egy régi újságból van, majd megkeresem. Most még nem aktuális úgy sem, mert amikor a recept íródott, még nem ettünk nyáron narancsot. Legalábbis nem ennyi össze-vissza gyümölcsöt mindenhonnan. Ha érdekel, akkor azért szólj rám légyszíves, ha el akarnám felejteni.
Azt hittem az ananászból nyers gyümölcs kell. A tököt viszont szeretem / a férjem és az egyik fiam is, a másik csak kicsit / és a főzelék vagy a puffancs eltünteti a fölösleges tököt. Persze, ha a kertben teremne és el kellene használni, akkor lehet, hogy megpróbálnám a lekvárt.
Masala! Az ananászból kevés kell. 1 kg tökhöz egy 250 g befött ananász és 2 dl valódi citrom lé.
A répalekvárod megvan a receptek között? szivesen kipróbálnám.
Tegnap megföztem a csilis dzsemet. 1 kg paradicsomból, de csak 4 db csilit tettem bele, és 1 dl gyümölcsecetet. Viszont tettem hozzá 4 db pirosra érett paprikát. Nagyon finom. A munkatársaimat fogom megkinálni.
Virág! Köszönöm a csemege uborka tippedet, jövöre kipróbálom. Sajnos már nincs friss uborkám, leérett.
Superkeri? Sikerült a füge aszalás sütőben?
Limara! Nagyon szép az aszalt paradicsomod! Te hány fokon készitetted és mennyi ideig?
Rabim Marika én is olvastam már a tökös lekvárról, de nem csináltam még, mert az ananász ára visszatartott tőle. Hátha nem ízlik a családnak. Répalekvárt viszont csináltam pár éve és nagyon finom volt. Az naranccsal van összefőzve. A gyerekeim rögtön elfogadták és a suliban lesték, hogy mit szólnak hozzá a többiek? Minket néha csodabogárnak néznek, de a gyerekeimnek sikerült sokféle ízzel megismerkedniük.
Virág Marika a sós paprikát tavaly igazi magyar paradicsompaprikából csináltam, de egy kicsit korán volt még és kicsit drága volt. Most vettem a piacon piros kápia paprikát 300 ft-ért és vettem piros kalif. paprikát szintén 300 ft.-ért. 1-1 kg és most ebből készítettem. A kápia paprika nem igazán erre való, mert nem elég húsos. Ezért vettem hozzá a másikat.
Az aszalás nálam az idén elmaradt, mert nem fért bele az időmbe. Amikor csináltam, akkor itthon voltam betegáll.-ban. Nagyon készültem rá, de sajnos a piacra sem tudok eljutni a korai munkakezdés miatt / vasárnap meg nem vagyok hajlandó korán kelni / és a zöldségesben nem mindég van jó és olcsó árú az aszaláshoz. Ennyiért már a boltban is megvehetem készen és tartósan elálló minőségben.
Lejjebb írtam egy receptet savanyúhoz. / 183-as hsz. Nem kell főzni, csak összekeverni, és hidegen az üvegbe önteni a zöldekre. A csalamádé kivételével mindenre ezt használom. A fűszereket változtatom csak. / Én mindig úgy teszem el a csemegeuborkát, és soha nem forrt fel. Próbáld ki!
Masala!
A sós paprikát csak paradicsompaprikából készíted te is, vagy másfélét is teszel hozzá?
Mikor olvastam a menta , citromfü szörpök eltevéséröl, gondoltam kipróbálom. Eddig csak bodza és akácszörpöt készitettem. A citromfü szörpöt próbáltam elsöre, és nagyon izlett. Egy üveggel csináltam, de már elfogyott. Micsoda finom aromája van!!! A kertben van friss növény, de alig használtam eddig. A mentát már föztem korábban is teának, az is izlett gyereknek. Köszi, hogy irtál róla!
Szia Masala! Gratuálok a szakácskönyvekhez.! Ez nekem is a gyengém, elég sok van belöle. Közel laksz B.gyarmathoz?
Rendesen megkivántam Töled a befözést! Annyi mindent csinálsz, egyik gusztább, mint a másik! Most másoltam ki a paradicsomos csilisdzsem receptet. Szeretném kipróbálni. A Pákosztos macska oldalán is sok finomság van.
Csináltam aszalt paradicsomot. Most sokkal jobb lett, mint a mult évben. 4 órát száritottam 120 fokon. Igy még kicsit puha a közepe, de szépen összetöppedt. Az ize fantasztikus. Most csak leöntöttem olajjal, és onnan lopizom. Ezt a leirást Batkátol kaptam, és nagyon bevált.
Csináltam 4 kg tök+ananász-ból lekvárt. Ez több évig elég. Savanyuságnak csak kovászos uborkát tettünk el. A János fiam az édes , csemege uborkát szereti, igy tettem el a részére is uborkát, de az nem sikerült. Pár üveg megforrt.
A chilikrém nagyon, de nagyon finom!!! Ne haragudjatok, de én nem akarok mindég mást, mint, ami van, de egyszerűen nem tudok nyugton maradni. Nekem kell egy ötlet és már " alkotok " is. A csilikrémben van friss chili és szárított chlipehely is, van benne barna nádcukor 1 ek.-al, van benne 1 db. alma, a bort / ill. az ecetet/ felosztottam balzsamecetre, sherry ecetre és vörösborecetre. Nálam a halszósz, osztrigaszósz volt, mert nekem csak ez van. A paradicsom pedig koktél paradicsom volt, mert aszalni akartam, de nagyon gyorsan romlott és így már sokba került volna a maradékot aszalni a sütőben. Tettem bele egy kis tartósítót és eltettem télire.
A jobb oldali egy eredeti, amit egy kedves ismerősömtől kaptam és csípősebb, mint az enyém. Köszönöm az ötletet és a receptet Pákosztos Macska!!! Folyt. köv.
Ezt a darált sós paprikát is elkészítem minden évben. Kicsit nosztalgia is, de szeretem használni.
Fruzska! most aszalok először sütőben én is. Szépen szikkad a füge. 65-75 fokon, légkeveréssel. De mire elkészül, azt hiszem lesz mit súrolni, pedig nem is rácson szárítom, hanem tepsiben. Szerintem rácson gyorsabb lenne.
Jó a szabad levegőn szárítás is, csak a sok bogár miatt utálatos, még ha letakarod a gyümit, akkor is . Készülök almát is aszalni, de azt gépben.
30 liter víz, 3 kg cukor, 2 kg só, 3 l 20%-os ecet, 10 dkg timsó, 4 dkg citromsav, 4dkg borkén, 12 dkg nátriumbenzoát, 6 dkg bors, babérlevél, meggyfalevél, kapor
Savanyú:
25 l víz, 2,2 l ecet 10 %-os, 30 dkg só, 8,5 dkg nátriumbenzoát, 3 kg cukor, 2,5 dkg borkénpor, 7,5 dkg timsó, 2,5 dkg citromsav.
kapor, szemesbors, babérlevél,
Paprika, uborka, káposzta, hagyma, karfiol, patisszon, sárgarépa, gyenge karalábé, dinnye, zöldparadicsom cukkini. Minden felkockázva! Ez egy édeskés, nagyon finom!!!
superkeri nincs gépen, így csak sütőben vagy szabadlevegőn. Olvasgattam már pár dolgot erről, de nem volt elég tiszta számomra, így gondoltam megkérdezlek titeket, hátha nátha
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit