Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
Nekem a kertben van egy fehér szeder fa. Apró szemű a termése, de finom. Amit kaptam, az nagyszemű volt és vegyes színű. Sötét és fakó.
A meggy befőtt recepted kipróbáltam, 3 üveggel tettem el a módszereddel. Már két üveggel megettünk, mert meg kellett kóstolni. Nagyon fincsi volt. Köszönöm mégegyszer a receptet.
A héten fettem el 7 kg sárgabarack lekvárt, és 4 üveg s.barack kompótot. Te hol tartasz befőzés fronton?
A kis hajasbabád hogy van? Birta ezt a nagy meleget?
Köszönöm szépen a receptet. Ki fogom próbálni. Eddig csak rumos meggyet tettem el, vagy meggy lekvárt. Anyukám rendszeresen tett el kimagozott meggyet sütihez. Sajnos nem tanultam meg a receptet tőle. Nálunk munkamegosztás volt. Mindkettőnknek volt olyan , amit szívesen tett el, és cseréltünk. Anyósomtól is sok finom befőttet kaptam.
Tettél el szedret valaha?
Kaptam egy kis vödörrel a barátnőmtől. Málnával kevertem, és átpaszíroztam. Dzsemfix-el tartósítottam. Finom, sűrű dzsem lett.
Kedves Marika ! Üvegekbe teszem a rétesnek ill. bármilyen sütinek való meggyet mert nem akarom a fagyasztót foglalni olyan dolgokkal ami üvegben is nagyon jó . Nagyon egyszerűen készül . Kimagozom a meggyet és felforralom . Ha forr beleteszek kg-onként 30-40 dkg cukrot , a meggy savanyúságától függően és újraforrástól számítva 10 percig forralom . A csavaros tetőket natrium benzoátos vízben forralom . A meggyet kimerem az üvegekbe , a tetők nátrium benzoátos forró vizébe belemártom a celofánt , ráteszem az üvegre és rácsavarom a tetőt .5 percre fejre állítom az üvegeket és hűtőtáskákban dunsztolom .
Egy kedves barátnőmtől kaptam rengeteg cseresznyét és meggyet. 4 napig tartott, mig feldolgoztuk. Itt az eredménye: cseresznye befőtt, cseresznye és meggy lekvár vegyesen, csak meggy lekvár, rumos meggy.
Kandírozott narancshéjat készítettem , egy részét a fagyasztóban tettem, egy adagot porcukorba forgattam. Jó kis csemege lesz esténként. Nagyon finom volt, mikor csokiba mártottam.
Idén ismét készítettem fenyő szirupot. Az első üveg már elkészült,(bal oldalon) és a keletkezett szirupot szép lassan elfogyasztottam. Nagyon hatásos megfázáskor. A másik két üveget egy hete töltöttem fel. Akkor tele volt. Szép lassan összeesik, és majd sűrű , ízletes cukorszirup lesz az üveg alján. Készül a bodzaszörp is az unokáknak. Ezt ki fogom dunsztolni, és akkor sokáig eláll.
Megbontottam az egyik kedvenc savanyúságot. A leve nagyon finom, Virág adta a receptet. A paprika, káposzta ropogós és kellemesen édes-savanyú. Köszönöm ,Virág !
Készítettem 4 üveg birs befőttet mustban főzve. Olvastam róla, és kíváncsi voltam az ízére. Egy szem birsből készítettem kóstolót. Izlett! Így másfél liter mustot , kevés cukrot, és pár szem birset felhasználva megleptem magam ezzel a négy üveggel.
Vegyesen, fehér és fekete szőlőből főztem pár üveg lekvárt, de ehhez tettem két zacskó dzsem fixet. Kicsit híg lett. (Kimagoztam a szőlőt, majd kevés főzés után merülő mixerrel pépesítettem. Beletettem a cukrot , dzsemfixet és kész.)
Mariska! Rátapintottál a lényegre! A spájzom tényleg kicsi ennyi befőttnek. A padlásfeljáróban vannak polcok, és az apukám régi műhelyébe tettünk egy salgó polcrendszert, és két szekrényt, ezeken már elfér minden. Azt hiszem, jövőre pihenni fogok, biztosan marad mindenből.
Ecetes szilvát még nagymamám készített, nekem izlett. A családom viszont nem szereti. Egyik kolléganőmmel cserélgettünk korábban . Tőle kaptam, még van egy üveggel.
A kovászos uborka mellé cukkinit és patiszont is tettem, és nekem is izlik. Te hogy férsz el a spájzodban? üdv. Marika
Marika mekkora a speizod ,ennyit eltenni szépek ,én az idén esetes szilvát csináltam először ,és már megbontottam ,nagyon fincsi lett ,a családnak is izlik ,most még van körtém és abbol is csinálok eceteset ,remélem az is jó lesz ,tettem kis cukkinikat is uborka közé hát az meg jobban izlik mint az uborka jövőre többet teszek el belőle üdv mariska
Nálam még tart a befőzési szezon. Eddig 377 üveg befőttet tettem el. Ebben van nagy, 10 literes-, és kicsi üveg is. Alma, Paradicsom , paprika, padlizsán stb kerültek feldolgozásra. A legbüszkébb a savanyúságokra vagyok. Majd teszek fel képeket.
Bocsi, hogy nem tettem fel képet a fenyő szirupról. Az az igazság, hogy szép lassan elfogyasztottam. A fenyőt cukorral kellett rétegezni, és várni, hogy elolvadjon. Természetesen a keletkezett cukros szirupot szépen kicsurgattam, és megettem, ahogyan keletkezett. Mikor észbe kaptam, hogy már nincs is rajta cukor, a maradék fenyőre vizet öntöttem, és egy kis ideig forraltam. A keletkezett finom fenyő teát pár nap alatt megittam.
Nem tudom, hogy mit használt az egészségemnek, de az ize finom volt. Tavasszal fogok készíteni kicsit többet.
Tegnap gyönyörű rózsaszirmokat gyűjtöttem, és kiváncsi voltam, milyen lehet a rózsaszirom lekvár. Bogarásztam az interneten a lehetőségek között. Végül Gabojsza oldalán találtam kedvemre valót.
Rózsaszirom dulcsácsa
Kell hozzá 300 g méz, 300 g rózsaszirom, 1 dl friss citromlé. Ebben a szirupban főzni 4-5 percet és pici üvegbe tenni.
Megcsináltam friss citromlé helyett citromsavas vizben. Izre nagyon finom, gyönyörű a szine is, de a szirmok ropogósak maradtak. Érdekelne, hogy ilyennek kell lennie?
A másik ötlet a fenyőrügy felhasználása .
Ehhez fiatal rügy kell, de nekem csak most jutott eszembe. Egy kis üveggel készítettem fenyő szirupot köhögés ellen. Képet később teszek fel. Cukorral rétegezve jól lenyomkodni üvegbe a rügyeket. és 7-10 napig állni hagyni. Levet ereszt, és a hajtások kifakulnak. A hajtásvégből teát lehet főzni.
A csicsókáról azt olvastam, hogy savanyúságnak is jó.
Ezért készítettem két adagot kiváncsiságból. Nagyon izlett a télire eltett piros káposztával töltött paprika leve, és ezt használtam fel a csicsóka tartósításához. A másik üvegben erős paprika levébe tettem a csicsókát. Csak picit felforraltam a levet és abban főztem pár percig, majd lezártam csavaros tetővel. Eddig simán elállt.
Tegnap birsalmát főztem , hogy legyen birsalma sajt.
A főzőleve megmaradt, és nagyon izlett. Egy kis cukorral keverve az is finom volt.
Eddig 8 tepsi paradicsomot aszaltam. Most nem tettem üvegbe, olajjal, hanem a fagyasztóba. Már vettem ki belőle, nagyon finom elrágcsálni.
A szárított almahéj frissen ropogós. Egy marékkal elcsemegéztem.
Eddig kétszer kovászoltam fehérkáposztát. Gyorsan kész, és izletes. Most ki fogom próbálni, hogy üvegbe elteszem, mint a kovászos uborkát szoktam. Majd beszámolok az eredményről.
Gyümölcslé télire: Kopaszbaracnak lehúztam a haját, turmixban teljesen összeverettem. Pontos adatokat nem tudok írni mert gondolomra készítettem. Kb. 6kg volt a barack turmixolva ehhez raktam 1,5 kg cukrot és a 20 literes fazéba annyi vizet öntöttem hozzá, hogyha felforra haja ne fusson ki. Ehhez az adaghoz raktam 1,5 tasak citromsavat. Addig főzten míg a hab eltűnt a tetejéről és raktam az üvegbe. Tetejére tettem egy csipetnyi natriumbenzonátot, lekötöttem és szárazdunsztban hagytam kihülni. Most még mindeggyik szép. Remélem ilyen is marad.
Mi vízzel hígítva isszuk mert sűrű és édes is. Úgytudo bármilyen gyümölcsből lehet így készíteni. Én még nem próbáltam mással.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit