Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
Sziasztok! Tegnap képzeljétek elküldtem a férjem a patikába mert alvászavarral kűzködök és képzeljétek el a patikus citromfű teát adott a férjemnek.Most jött el az idő, hogy leszüreteljem a citromfüvet a kertből és Virág receptje alapján szörpit csináljak belőle. A menta nagyon jól sikerült, a fekete szeder is imádja a család. Tegnap paradicsom levet főztem be, de nem mogyoró hagymát használtam hozzá, hanem fokhagymát és szerintem finom lesz. Ma kell kivennem a szárazdunsztból délután. Az ötletem az volt, hogy mikor jöttek muldkór fát vágni segíteni hozzánk az apósomák, mondtam a férjemnek, hogy üveges sört vegyen neki. Nem értette, hogy miért, na most már belátta. Abba tettem el a paradicsomlevet. Majd teszteljük és leírom a véleményt róla.
80 dkg cukorból és 2dl vízből szirupot főzünk, ebbe keverjük az 1 kg leszemezett, leöblített fekete bogyót.. Erős tűzön főzzük, míg sűrűsödni kezd. Forrón töltjük üvegekbe, s száraz dunsztba tesszük.
Mi nem szeretjük benne a magokat, ezért én a bogyót főzöm kicsit a vízzel, majd paszírozom, s minden kg léhez főzöm hozzá a cukrot. /Általában ezt készítem/
Bodzalé:
1 kg bogyót felteszünk főzni 50 dkg cukorral. Egy óráig főzzük, mjd a levét leszűrjük. Forrón tesszük üvegbe, majd szárazdunsztba. / ez kevésbé gazdaságos, mert a magokkal és héjjal sok cukor is elvész, de dzsemnek eltehető/ A lé hígítva szörpként fogyasztható, krémek, öntetek ízesítésére, festésére használható.
PÁCOLT FOKHAGYMA / Frank J. Házi befőzés c. könyve/Masala
15 fej szép nagy, zsenge fokhagyma
1 l száraz fehérbor
2 dl 10%-os ecet
15 dkg kristálycukor
8 evőkanál olaj
2 cseresznyepaprika
3 babérlevél
2 csokor friss tárkonylevél
1 púpozott evőkanál só
1 púpozott teáskanál tört fekete bors
Megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket.A borba belekeverjük az ecetet, a sót, cukrot és a fűszereket, majd felforraljuk. Beletesszük a finomra metélt tárkonyt és a cseresznyepaprikát. / én csak az üvegbe szoktam tenni / Apránként a forrásban levő páclébe tesszük a fokhagymát és az újraforrástól 5 percig főzzük. / én egyszerre szoktam beletenni a lébe és úgy főzöm /.Ezután egy nagy befőttesüvegbe töltjük a levével együtt és másnapig így érleljük./ én abban az edényben hagyom, amiben főzöm /Másnap ismét felforraljuk és még 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni / én nem szoktam teljesen kihűteni /.A fokhagymagerezdeket kicsi üvegekbe rakjuk / én tormás üvegekbe szoktam /, felöntjük a főzőlével, végül minden üveg tetejére 1-1 ek. olajat öntünk.Díszíteni szoktam a babérlevéllel és a paprikával / most pici chilivel Légmentesen lezárjuk és mehet a kamrába. Felbontás után hűtőben sokáig eláll.Évekig nem tartható el, mert az olaj a tetején megavasodhat. A fokhagyma elveszti jellegzetes illatát, az íze viszont páratlan!
Sok éve csinálom már ezzel a recepttel és nagyon szeretjük. Ha másnap nincs idő üvegekbe rakni, semmi baja sem lesz, ha még egy napot áll a lében.
Marika, mit nem mondasz? Sose hallottam, hogy a paprika magot így lehet használni ízesítőnek. A szőlőlevél már régóta izgat, de én csak konzerv töltikét ettem és az ízesítése nagyon nem ízlett! Biztosan van másfajta is, mint nálunka töltöttkáposzta, de most meg már nincs szőlőlevelem. Kivágtuk azt a három tőkét, ami volt, mert teljesen tönkrement. / jó kifogás..../
Érdekes dolgokat irtál a paprika és paradicsom eltevésröl. Szerintem is kész pocsékolás annyi finomat kidobni. A görögök a paprika magot megszáritják, ledarálják és ugy használják.
A tölteni való zöldpaprikát kimagozom, egy pillanatra lobogó forro sós vizbe meritem, majd csavaros üvegekbe teszem. kb. 4-6 db fér egymásba rakva kényelmesen. A forró paradicsomlével felöntöm. Izlés szerint lehet rá tenni tartósitót, én pici nátrium-benzoátot teszek rá. Száraz dunszt. Egy üveg elég két embernek.
A szőlő levelet blansirozás után a fagyasztóba tettem. üdv. Marika
A magos paradicsom szintén az én kitalációm, mert én kimagozom a paradicsomot és csak a húsát teszem a lecsóba. Sajnáltam volna kidobni, ezért elfőztem egy kicsit a vizet és eltettem ezt is. Jó lesz pörköltbe.
A paprika csumákat pedig lefagyasztottam és eltettem, ez is jó lesz télen levesbe, pörköltbe.
A fokhagymára egy fehérboros páclé kell. Ebben kell főzni, állni hagyni, másnap újra főzni és mehet az üvegbe. Igazából én a korai zsenge fokhagymából szoktam csinálni, mert így szól a recept, de az idén csak júl. elején csináltam.
A lecsó alap nagyon egyszerű / szerintem /. Az összevágott paprikát sima vízben kb. 2 percig elő kell főzni és felváltva üvegbe rakosgatni az összevágott paradicsommal / a héját le lehet húzni / . Pici Na- benzoát a tetejére és mehet a vizes dunsztba. Újraforrástól 20 perc. A vízben hagyjuk kihűlni és másnap ezt megismételjük.
A paprika főzőlevét én találtam ki, hogy elteszem/ pici tartósítóval /, mert így télen is lehet paprika ízű paradicsomos gombócokat csinálni.
A lében levő paprika az idei kísérlet, hátha meg lehet tölteni télen és akkor nem csak a leve lesz paprika ízű. Kicsit megfőztem ezeket is a lében.
50 dkg citromfűlevél, 2,5 l víz, 2,5 kg cukor, 2 citrom felkarikázva, ízlés szerint szegfűszeg
Az egészet egyszer felforraljuk, majd addig kevergetjük, míg a cukor felolvad. Egy napig áll, majd leszűrjük. Másnap forralunk rajta, üvegbe töltjük, és szárazdunsztba tesszük.
Mentaszörp: /anyóka/
30 dkg cukorból 3 dl vízzel szirupot főzünk. Ebbe teszünk egy marék aprított mentát. Fedő alatt 15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, majd 15 percig áll. Felforraljuk, pici tartósítót teszünk bele. Forrón üvegbe, majd szárazdunsztba.
1 liter űrtartalomnak megfelelő fűszernövény levelét leönteni annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt fél óráig főzni, majd egy óráig állni hagyni. Azután duőla gézen átszűrni, és literenként 60 dkg cukrot belekeverni. Fél óráig kis lángon főzni, majd üvegbe tölteni, és száraz dunsztba tenni.
Hát sajnálattal látom, hogy nem túl élénk itt a szöveg-és képváltás. Egy oldalon lesz a lecsó alapom a tavalyival, de hát az idén is csináltam.
Ami megmaradt belőle, azt is hasznosítottam. A paradicsom kinyomott vizes magját beforraltam és jó lesz majd pörköltbe. A paprika főzővizét pedig eltettem a téli töltöttpaprikának.
A paprika a lében csak egyéni kísérlet, lehet, hogy nem lehet megtölteni, mert szétmegy. Majd meglátjuk!
Az idén is készült ecetes fokhagyma egy kis chilivel bolondítva.
A csokis lekváromról már írtam, de itt a helye ezen az oldalon.
Nekem nem ízlett, de azt hiszem hiányzott a holl. kakaó. Nekem más volt itthon.
Tudod, mi évek óta aszalunk, de géppel. Ahhoz blansírozni kell a gyümölcsöket, mert--szinte hihetetlen--így előbb kiszáradnak. Olvasom, Neked sok almád-szilvád van. Próbálkozhatsz a napon szárítással is. Az almát vékonyra szeleteld, a szilvát elég ketté vágni. Igaziból , szellős helyen, nem tűző napon kell aszalni ( nagyanyáink padláson aszaltak) Az almát felfúzheted jó erős cérnára ( mint a nyakláncot szoktuk) úgy is lehet szárítani, vagy pedig készíts szúnyoghálóból egy keretet, arra vékony tüllszerű anyagot tegyél és mehet rá az almaszelet, szilva is. A tetejét szintén takard le vékony ruhával. A szellőzés fontos!!! Időnként átforgatod a gyümit. Hangyákra figyelni kell!!
Mivel idom nagyon keves van,nem sokat foztem be iden.
Sargabarack- es eperlekvart keszitettem,eleg sokat,aztan fagyasztottam is le ezekbol.Malnat tettem be fagyoba es tervezek abbol is dzsemet.Hetvegen lesz a meggyszedes,abbol fagyasztok le meg,es esetleg(!) keszitek kompotot is...
Hamarosan sutok le tobb kilo padlizsant mert abbol mindig sokat szoktunk,egesz telire lesz padlizsankremnek valo.Uborkaval nem foglalkozom,mert nem lesz annyi,raadasul tok olcson lehet megvenni es finom is.Esetleg paprikat teszek el savanyusagnak sulve,es ecetes-cukrosan.Tobb kilonyi zoldbab is csucsul a fagyoban,es sok zoldpetrezselyem,mert en a zoldfuszerekbol is jocskan szoktam lefagyasztani.Tokot is teszek be meg fagyoba,egy keveset,es zoldborsot is jocskan.
1250 g meggyhez szükségeltetik 300 g cukor, 1 csomag Dr.Oetker Dzsemfix Szuper 3:1 és 2 púpozott evőkanál holland kakaópor A meggyet forró vízben alaposan megmosom, kimagozom, a felét egy fazékba töltöm, a másik felét robotgépben leturmixolom, majd azt is a fazékba adom. Hidegen belekeverem a dzsemfixet és a cukrot, majd a tűzre teszem, és miután felforrt, még 3-4 percig főzöm. Az utolsó percben leszedem a habját és belekeverem a kakaót. Alaposan kimosott, esetleg vízben forralva sterilizált üvegekbe töltöm, a tetejüket lezárom, és 2 napra száraz dunsztba teszem az üvegecskéimet.
Megjegyzés: Én egy kis csokilencsét is tettem bele a legvégén, mielőtt az üvegekbe raktam. Többen megállapítottuk, hogy egy kis rum vagy konyak nem rontaná el.
Mi már lassan túl is vagyunk a javán.tettem egy nagycsomó meggyet,még több lett volna,ha nem viszi el a vihar.Én úgy szoktam,hogy egy kicsit ecetes vizben teszem,majd lemosom,és mehet az üvegbe.Így nagyon finom ropogós marad.
Következett a sárgabarack,aminek nagyon örülök,mert teljesen lemondtam róla,hisz az járta a környéken,hogy elfagyott mindenütt.De aztán a barátnőm által sikerült hozzájutni.Na,ha lúd,legyen kövér alapon,abból is lett 30 üveg.tegnap a lekvár is kifőtt,az is hasonlóan alakult.Na,nehogy azt higyjétek,hogy bélpoklosok vagyunk,ezt elosztjuk a családban.
Főztem még eperlekvárt,tettem a fagyóba málnát,és még várom mi lesz szilvafronton,abból is szeretnék gombócba valót,és lekvárt is késziteni.
Savanyúságnak talán paprikába töltött káposztát teszek,mert az uborka olcsóbb,.ha boltba veszem.
Én ezeket a munkákat végeztem,és még tervezem,Ti hogy álltok?
Nálunk is telnek a polcok befőttekkel. Cseresznyével kezdtünk, majd egy kevés meggy is került be, tegnap pedig sárgabarack befőttet és s.baracklekvárt készítettünk .
Évek óta a befőtteket Knorr vagy Oetker befőtt tartósítóval készítjük. Nekünk ez nagyon bevált, egyszerű vele dolgozni és szépen megmaradnak a gyümik ,az eredeti színük sem változik
Újra itt a nyár, elkezdődött a befőzés, a kamrák feltöltése. Ilyenkor sokat dolgozunk a gyümölcsök-zöldségfélék elrakásával, de majd télen örömmel , jó ízűen csemegézzük a nyár ízeit.
Kérlek Benneteket, hozzatok sok-sok hasznos ötletet, mutassátok meg, hogy telik a kamrátok!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit