E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Aszalás - Tartósítás Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
nogea

2006.03.08. 11:51 -
Sziasztok!! Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni. Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket. Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea

Fruzska Előzmény | 2008.08.22. 09:57 - #178

Sziasztok! Tegnap képzeljétek elküldtem a férjem a patikába mert alvászavarral kűzködök és képzeljétek el a patikus citromfű teát adott a férjemnek.Most jött el az idő, hogy leszüreteljem a citromfüvet a kertből és Virág receptje alapján szörpit csináljak belőle. A menta nagyon jól sikerült, a fekete szeder is imádja a család. Tegnap paradicsom levet főztem be, de nem mogyoró hagymát használtam hozzá, hanem fokhagymát és szerintem finom lesz. Ma kell kivennem a szárazdunsztból délután. Az ötletem az volt, hogy mikor jöttek muldkór fát vágni segíteni hozzánk az apósomák, mondtam a férjemnek, hogy üveges sört vegyen neki. Nem értette, hogy miért, na most már belátta. Abba tettem el a paradicsomlevet. Majd teszteljük és leírom a véleményt róla.


virag Előzmény | 2008.08.21. 16:05 - #177

Bodzadzsem:

80 dkg cukorból és 2dl vízből szirupot főzünk, ebbe keverjük az 1 kg leszemezett, leöblített fekete bogyót.. Erős tűzön főzzük, míg sűrűsödni kezd. Forrón töltjük üvegekbe, s száraz dunsztba tesszük.

Mi nem szeretjük benne a magokat, ezért én a bogyót főzöm kicsit a vízzel, majd paszírozom, s minden kg léhez főzöm hozzá a cukrot. /Általában ezt készítem/

Bodzalé:

1 kg bogyót felteszünk főzni 50 dkg cukorral. Egy óráig főzzük, mjd a levét leszűrjük. Forrón tesszük üvegbe, majd szárazdunsztba. / ez kevésbé gazdaságos, mert a magokkal és héjjal sok cukor is elvész, de dzsemnek eltehető/   A lé hígítva szörpként fogyasztható, krémek, öntetek ízesítésére, festésére használható.


Limara Előzmény | 2008.08.17. 16:08 - #176

         PÁCOLT FOKHAGYMA / Frank J. Házi befőzés c. könyve/Masala


15 fej szép nagy, zsenge fokhagyma
1 l száraz fehérbor
2 dl 10%-os ecet
15 dkg kristálycukor
8 evőkanál olaj
2 cseresznyepaprika
3 babérlevél
2 csokor friss tárkonylevél
1 púpozott evőkanál só
1 púpozott teáskanál tört fekete bors

 

 Megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket.A borba belekeverjük az ecetet, a sót, cukrot és a fűszereket, majd felforraljuk. Beletesszük a finomra metélt tárkonyt és a cseresznyepaprikát. / én csak az üvegbe szoktam tenni / Apránként a forrásban levő páclébe tesszük a fokhagymát és az újraforrástól 5 percig főzzük. / én egyszerre szoktam beletenni a lébe és úgy főzöm /.Ezután egy nagy befőttesüvegbe töltjük a levével együtt és másnapig így érleljük./ én abban az edényben hagyom, amiben főzöm /Másnap ismét felforraljuk és még 5 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni / én nem szoktam teljesen kihűteni /.A fokhagymagerezdeket kicsi üvegekbe rakjuk / én tormás üvegekbe szoktam /, felöntjük a főzőlével, végül minden üveg tetejére 1-1 ek. olajat öntünk.Díszíteni szoktam a babérlevéllel és a paprikával / most pici chilivel Légmentesen lezárjuk és mehet a kamrába. Felbontás után hűtőben sokáig eláll.Évekig nem tartható el, mert az olaj a tetején megavasodhat. A fokhagyma elveszti jellegzetes illatát, az íze viszont páratlan!

 

Sok éve csinálom már ezzel a recepttel és nagyon szeretjük. Ha másnap nincs idő üvegekbe rakni, semmi baja sem lesz, ha még egy napot áll a lében.

 


masala Előzmény | 2008.08.17. 13:52 - #175

Marika, mit nem mondasz? Sose hallottam, hogy a paprika magot így lehet használni ízesítőnek. A szőlőlevél már régóta izgat, de én csak konzerv töltikét ettem és az ízesítése nagyon nem ízlett! Biztosan van másfajta is, mint nálunka töltöttkáposzta, de most meg már nincs szőlőlevelem. Kivágtuk azt a három tőkét, ami volt, mert teljesen tönkrement. / jó kifogás..../

 


rabim Előzmény | 2008.08.15. 22:08 - #174

Szia Masala!

Érdekes dolgokat irtál a paprika és paradicsom eltevésröl.   Szerintem is kész pocsékolás annyi finomat kidobni.  A görögök a paprika magot megszáritják, ledarálják és ugy használják. 

A  tölteni való zöldpaprikát kimagozom, egy pillanatra lobogó forro  sós vizbe meritem, majd csavaros üvegekbe teszem. kb. 4-6 db fér egymásba rakva kényelmesen. A forró paradicsomlével felöntöm. Izlés szerint lehet rá tenni tartósitót, én pici nátrium-benzoátot teszek rá. Száraz dunszt.  Egy üveg elég két embernek.    

A szőlő levelet blansirozás után a fagyasztóba tettem.     üdv. Marika


masala Előzmény | 2008.08.13. 19:14 - #173

A magos paradicsom szintén az én kitalációm, mert én kimagozom a paradicsomot és csak a húsát teszem a lecsóba. Sajnáltam volna kidobni, ezért elfőztem egy kicsit a vizet és eltettem ezt is. Jó lesz pörköltbe.

A paprika csumákat pedig lefagyasztottam és eltettem, ez is jó lesz télen levesbe, pörköltbe.


virag Előzmény | 2008.08.13. 19:12 - #172

Masala!

Köszönöm!


masala Előzmény | 2008.08.13. 19:09 - #171

A fokhagymára egy fehérboros páclé kell. Ebben kell főzni, állni hagyni, másnap újra főzni és mehet az üvegbe. Igazából én a korai zsenge fokhagymából szoktam csinálni, mert így szól a recept, de az idén csak júl. elején csináltam.

A lecsó alap nagyon egyszerű / szerintem /. Az összevágott paprikát  sima vízben kb. 2 percig elő kell főzni és felváltva üvegbe rakosgatni az összevágott paradicsommal / a héját le lehet húzni / . Pici  Na- benzoát  a tetejére és mehet a vizes dunsztba. Újraforrástól 20 perc. A vízben hagyjuk kihűlni és másnap ezt megismételjük.

A paprika főzőlevét én találtam ki, hogy elteszem/ pici tartósítóval /, mert így télen is lehet paprika ízű paradicsomos gombócokat csinálni.

A lében levő paprika az idei kísérlet, hátha meg lehet tölteni télen és akkor nem csak a leve lesz paprika ízű. Kicsit megfőztem ezeket is a lében.


Fruzska Előzmény | 2008.08.13. 16:02 - #170

Megcsináltam a menta szörpöt, egyszerű, gyors és valami csodafinom, köszönöm a receptet Virág


virag Előzmény | 2008.08.13. 13:28 - #169

Citrofűszörp: /anyóka/

50 dkg citromfűlevél, 2,5 l víz, 2,5 kg cukor, 2 citrom felkarikázva, ízlés szerint szegfűszeg

Az egészet egyszer felforraljuk, majd addig kevergetjük, míg a cukor felolvad. Egy napig áll, majd leszűrjük. Másnap forralunk rajta, üvegbe töltjük, és szárazdunsztba tesszük.

Mentaszörp: /anyóka/

30 dkg cukorból 3 dl vízzel szirupot főzünk. Ebbe teszünk egy marék aprított mentát. Fedő alatt 15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, majd 15 percig áll. Felforraljuk, pici tartósítót teszünk bele. Forrón üvegbe, majd szárazdunsztba.


virag Előzmény | 2008.08.13. 13:12 - #168

Fruzska!

Ezt találtam egy másik fórumon "anyókától"

Borsmenta v. citromfű szörp:

1 liter űrtartalomnak megfelelő fűszernövény levelét leönteni annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt fél óráig főzni, majd egy óráig állni hagyni. Azután duőla gézen átszűrni,  és literenként 60 dkg cukrot belekeverni. Fél óráig kis lángon főzni, majd üvegbe tölteni, és száraz dunsztba tenni.

 


virag Előzmény | 2008.08.13. 05:47 - #167

Masala!

Nagyon jól néz ki a lecsóalapod! Hogyan készíted? Én mindig a kész lecsót teszem üvegbe, de ezt is kipróbálnám.

Az ecetes fokhagymára milyen felöntő kerül? Arra is kíváncsi lennék.

Üdv: Marika


masala Előzmény | 2008.08.08. 21:45 - #166

Hát sajnálattal látom, hogy nem túl élénk itt a szöveg-és képváltás. Egy oldalon lesz a lecsó alapom a tavalyival, de hát az idén is csináltam.

Lecsó.jpg

Ami megmaradt belőle, azt is hasznosítottam. A paradicsom kinyomott vizes magját beforraltam és jó lesz majd pörköltbe. A paprika főzővizét pedig eltettem a téli töltöttpaprikának.

Töltttpapr és parad marad A paprika a lében csak egyéni kísérlet, lehet, hogy nem lehet megtölteni, mert szétmegy. Majd meglátjuk!

ecetes fokhagyma.jpgAz idén is készült ecetes fokhagyma egy kis chilivel bolondítva.

A csokis lekváromról már írtam, de itt a helye ezen az oldalon.

Kakaós meggylekvár.jpgNekem nem ízlett, de azt hiszem hiányzott a holl. kakaó. Nekem más volt itthon.


superkeri Előzmény | 2008.08.04. 16:35 - #165

    Kenyérke!

 Tudod, mi évek óta aszalunk, de géppel. Ahhoz blansírozni kell a gyümölcsöket, mert--szinte hihetetlen--így előbb kiszáradnak. Olvasom, Neked sok almád-szilvád van. Próbálkozhatsz a napon szárítással is. Az almát vékonyra szeleteld, a szilvát elég ketté vágni. Igaziból , szellős helyen, nem tűző napon kell aszalni ( nagyanyáink padláson aszaltak) Az almát felfúzheted jó erős cérnára ( mint a nyakláncot szoktuk) úgy is lehet szárítani, vagy pedig készíts szúnyoghálóból egy keretet, arra vékony tüllszerű anyagot tegyél és mehet rá az almaszelet, szilva is. A tetejét szintén takard le vékony ruhával. A szellőzés fontos!!! Időnként átforgatod a gyümit.  Hangyákra figyelni kell!!


Edo-bedo Előzmény | 2008.07.25. 22:15 - #164

Sziasztok itt is!

Mivel idom nagyon keves van,nem sokat foztem be iden.

Sargabarack- es eperlekvart keszitettem,eleg sokat,aztan fagyasztottam is le ezekbol.Malnat tettem be fagyoba es tervezek abbol is dzsemet.Hetvegen lesz a meggyszedes,abbol fagyasztok le meg,es esetleg(!) keszitek kompotot is...

Hamarosan sutok le tobb kilo padlizsant mert abbol mindig sokat szoktunk,egesz telire lesz padlizsankremnek valo.Uborkaval nem foglalkozom,mert nem lesz annyi,raadasul tok olcson lehet megvenni es finom is.Esetleg paprikat teszek el savanyusagnak sulve,es ecetes-cukrosan.Tobb kilonyi zoldbab is csucsul a fagyoban,es sok zoldpetrezselyem,mert en a zoldfuszerekbol is jocskan szoktam lefagyasztani.Tokot is teszek be meg fagyoba,egy keveset,es zoldborsot is jocskan.

Kb ennyi nalam.Puszi mindnekinek,szep napokat!

 

 

 


majorkaj Előzmény | 2008.07.03. 18:58 - #163

Feketeerdő dzsem/Mamihami oldaláról

1250 g meggyhez szükségeltetik 300 g cukor, 1 csomag Dr.Oetker Dzsemfix Szuper 3:1 és 2 púpozott evőkanál holland kakaópor

A meggyet forró vízben alaposan megmosom, kimagozom, a felét egy fazékba töltöm, a másik felét robotgépben leturmixolom, majd azt is a fazékba adom. Hidegen belekeverem a dzsemfixet és a cukrot, majd a tűzre teszem, és miután felforrt, még 3-4 percig főzöm. Az utolsó percben leszedem a habját és belekeverem a kakaót. Alaposan kimosott, esetleg vízben forralva sterilizált üvegekbe töltöm, a tetejüket lezárom, és 2 napra száraz dunsztba teszem az üvegecskéimet.

Megjegyzés: Én egy kis csokilencsét is tettem bele a legvégén, mielőtt az üvegekbe raktam. Többen megállapítottuk, hogy egy kis rum vagy konyak nem rontaná el.


Brigitta Előzmény | 2008.07.03. 13:02 - #162

Sziasztok!

Szia Superkeri!

Látom,nálatok is megy a munka!

Mi már lassan túl is vagyunk a javán.tettem egy nagycsomó meggyet,még több lett volna,ha nem viszi el a vihar.Én úgy szoktam,hogy egy kicsit ecetes vizben teszem,majd lemosom,és mehet az üvegbe.Így nagyon finom ropogós marad.

Következett a sárgabarack,aminek nagyon örülök,mert teljesen lemondtam róla,hisz az járta a környéken,hogy elfagyott mindenütt.De aztán a barátnőm által sikerült hozzájutni.Na,ha lúd,legyen kövér alapon,abból is lett 30 üveg.tegnap a lekvár is kifőtt,az is hasonlóan alakult.Na,nehogy azt higyjétek,hogy bélpoklosok vagyunk,ezt elosztjuk a családban.

Főztem még eperlekvárt,tettem a fagyóba málnát,és még várom mi lesz szilvafronton,abból is szeretnék gombócba valót,és lekvárt is késziteni.

Savanyúságnak talán paprikába töltött káposztát teszek,mert az uborka olcsóbb,.ha boltba veszem.

Én ezeket a munkákat végeztem,és még tervezem,Ti hogy álltok?


superkeri Előzmény | 2008.07.03. 10:15 - #161

  Nálunk is telnek a polcok  befőttekkel. Cseresznyével kezdtünk, majd egy kevés meggy is került be, tegnap pedig sárgabarack befőttet  és s.baracklekvárt készítettünk .

Évek óta a befőtteket Knorr vagy Oetker befőtt tartósítóval     készítjük. Nekünk ez nagyon bevált, egyszerű vele dolgozni és szépen megmaradnak a gyümik ,az eredeti színük sem változik


superkeri Előzmény | 2008.07.03. 10:09 - #160

   Sziasztok  Háziasszonyok!

 Újra itt a nyár, elkezdődött a befőzés, a kamrák feltöltése. Ilyenkor sokat dolgozunk a gyümölcsök-zöldségfélék elrakásával, de majd télen örömmel , jó ízűen csemegézzük a nyár ízeit.

 Kérlek Benneteket, hozzatok sok-sok hasznos ötletet, mutassátok meg, hogy telik a kamrátok!


superkeri Előzmény | 2008.01.17. 17:43 - #159


[378-359] [358-339] [338-319] [318-299] [298-279] [278-259] [258-239] [238-219] [218-199] [198-179] [178-159] [158-139] [138-119] [118-99] [98-79] [78-59] [58-39] [38-19] [18-1]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?