E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Általános Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2005.07.26. 21:00 -

Sziasztok kedves Látogatók!

Remélem előbb-utóbb sokan leszünk és élénk társalgás fog folyni. Kívánom, hogy mindenki érezze jól magát.

Üdvözlettel, Margit

rabim Előzmény | 2010.08.03. 22:41 - #43671

Szia ILDIKO !

Nagyon  szomorú, hogy az időjárás nem volt kegyes hozzátok, és elrontotta a Balatoni nyaralást.  Remélem, azért a barátok , ismerösök kárpótoltak kedvességükkel, és megvigasztaltak benneteket.  Jó pihenést kivánok!   sok puszi : Marika (rabim)


mosolygi Előzmény | 2010.08.03. 17:52 - #43670

Kedves Mindenki!

(Bocsánat a hosszúságért!)

Bár rég jártam erre, recepteket innen előszeretettel szoktam bogarászni. Azért írok ide, mert nem élszetős kenyerekkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, s többen jelezték, hogy inkább ide írjak, ne a diétás fórumba.

/Hogy a kályhánál kezdjem: egyrészt pedzegették, hogy a kelt tészták iránti olthatatlan vágyam, candida túltengés okozza, más részt szigorú diétára fogtak (tej-, tojás-, állati fehérje-, élesztős dolgok, cukor.... kb. minden), mert egy nagy csomó kiütés/csípés...nem tudni mi, jött ki rajtam, s nagyon nehezen múlik. Érdekes módon a vérteszti allerg. vizsg. nem mutatott ki semmit, csak a meglevőket, parlagfű, mogyoró pollen./

Én viszont a reggelim nagyon nehezen tudom legaláb 1 szelet kenyér nélkül elképzelni, s úgy gondoltam, hogy talán teljeskiőrlésű-, rozs....stb. liszből készültet ehetek mindkettőre. El is kezdtem sütögetni, de nagyon nem akarnak sikerülni....Konkrétan általában mint a fél téglák, nehézségüket nézve, a szó szoros értelmében..... S sokszor nem is sülnek meg. "Szalonnásak", ahogy Anya mondta. Viszont szétrepednek, keresztben, hosszában egyaránt, mintha "jól megkeltek volna". A számomra érdekes dolog, hogy a tészta összeállításánál aránylag jónak mondanám, hamar leválik a kezemről, a tálról - kézzel készítem, villanysütőkben sütöm -,  "nem túl lágy, nem túl kemény" - legalábbis szerintem, báár, ha belenyomom az ujjam, nem jön vissza... S mégsem sül meg az előírt sütési idő alatt. (Többnyire TK liszt, és esetleg rozs/kukorica liszt van benne, a kukoricából a legkevesebb; víz, olivaolaj, só, fűszerek, sütőpor vagy szódabikarbóna, amit ír a recept, pl. itt, Bekenye barna kenyere. N e m   é l e sz tős! Többnyire a recepteket követem, tehát, ha ír, teszek bele "sima lisztet" is.  Általában 250-200 fokra melegíten elő, beteszem a kenyérkét ,s 10 perc után leveszem 180 fok körülire a hőmérsékletet, Bártfai Laci bácsinál olvastam ezt, igaz, élesztős dolgokra.)

Nagyon szívesen venném, ha tudnátok egy sütőporos/szódabikarbónás kenyér-"kiokost" összeállítani, mint Margitka az élesztős kenyereknél, a hibáknál, avagy tanácsot adni, mi lehet a rossz.

Pl. pár hete, hétvégén, zabpelyheset akartam sütni, s egyszerűen, másodjára sem sült meg! 40:30 arányban kell benne lennie TK lisztnek, s beáztatott zabpehelynek, víz, bazsalikom, koriander. Még sütőpor sem kell bele. Konkrétan semennyire sem sült meg 2,5 óra alatt sem, ellenben szép héja lett...Jó fogtörős.....Szintén  a szó szoros értelmében....Igaz, eleve volt vele gondja a kollegámnak.)

S lenne még egy kérdésem: még kora tavasszal sütöttem sima pizza tésztából kenyeret úgy, hogy csak összeállítottam a tésztát, megkelesztettem, s egyből be a sütőbe. S úgy igen finom, jó állagú is lett az élesztős kenyerem! Holott anno én pont  azért írtam, mert az sem sikerült igazán, s azt tanácsoltátok, hogy még eggyel többször kelesszem, dagasszam. (inkább 4-5-ször, mint 3-szor.) De így vajon miért sikerült? (liszt, élesztő, víz, só volt benne.)

Nagyon köszönöm a segítséget, a recepteket!

Üdvözlettel Mindenkinek: Andi


ILDIKO Előzmény | 2010.08.03. 12:01 - #43669

Sziasztok!

Vegre Szombathelyen vagyunk ujra.Jelenleg Koszegbol jelentkezem.Az ido ujra burus hogy bennunket bosszantson.Sebaj, varost nezunk majd es " nyalakodunk egyet. Ha tudok meg majd jelentkezem. ZSULUSKA, es GABO, megkereslek majd bennetek, csak a telefon a gond.Az elem kaduki igy hiaba vettem bele a Magyar kartyat. Megoldjuk majd ezt is. Puszi mindenkinek!!!!!!!!!!!

 


ILDIKO Előzmény | 2010.08.01. 13:15 - #43668

Sziasztok Draagaim!

Itt vagyok most Budapesten ma du-tan a rokonoknal.Csak most tudtam feljonni mert eyidaig nemvolt megoldhato ez. Jol vagyunk.Az ideut dugoval volt tele mert a Nemeteknel es az Osztrakoknal utat epitenek.A Balatonrol ido nap elott eljottunk annak ellenere hogy kifizettuk, mert olyan rossz es esos volt az ido ezidotajt.Sajnos! Nincs szerencsenk.Most meg 2 napig leszunk Bp-en aztan visszamegyunk Szombathelyre.Megnezzuk ott majd a kornyeket es talan majd a strandhoz tobb szerencsenk lesz majd.Nagzon szep fotokat tudtunk kesziteni.Majdha mar Nl-be leszek akkor a ferjem felrakja majd es Ti is lathatjatok.Hat, egyenlore ennyi lenne.Ha tudok talan Szombathelyen feljovok majd a NET-re.Addig is sok-sok puszika mindenkinek!!!!!!!!!!!!!Sussetek finomakat! Sziasztok!


ancsi54 Előzmény | 2010.07.30. 17:52 - #43667

Kedves Marika /rabim/

Köszönöm a névnapi jókivánságot!


Pannika Előzmény | 2010.07.30. 17:45 - #43666

Sziasztok!

Marikám köszönöm a névnapi köszöntésedet!

Limara jó nyaralást ,jópihenést a kis családoddal !!


rabim Előzmény | 2010.07.30. 17:13 - #43665

Kedves Pannika , Anna, Anikó!

Névnapotok alkalmából sok szeretettel köszöntelek Benneteket! 

Kellemes hétvégét kívánok minden Péktársunknak!

Limara!   Jó nyaralást,  pihenést és kikapcsolódást kivánok!

üdv.  Marika (rabim)


EmMargit Előzmény | 2010.07.29. 18:32 - #43664

Szia Iza!

A Ciabatta is jó ötlet, lehet, hogy majd sütök én is. Nagyon régen csináltam már és a férjem szerette.
Kíváncsian várom a képeidet a Te sütésedről.
Majd valahogy lehet, hogy én is megpróbálok képet feltenni, de ezzel a korlátos nettel nem igazán merek egyelőre. Üdv, Margit


paariza Előzmény | 2010.07.29. 12:13 - #43663

Margitka nagyon örülök , hogy érdekeltek téged a képeim és hogy a tetszésedet is elnyerték.Legutóbb olivás rozsos ciabattát sütöttem , de sajnos az usb csatlakozásommal van valami gond , nem tudok képeket egy ideje feltenni. Próbálom mihamarabb rendbehozatni , de olyan keveset vagyok otthon , hogy nem tudtam még időpontot egyeztetni a szerelővel.


nelly Előzmény | 2010.07.29. 10:54 - #43662

Yldyco! MInden elismerésem a Tied! Nekem most nem lenne sem kedvem, sem lelkierőm egy ilyen kimerítő hatalmas munkához, az anyagiakról nem is beszélve. Tudom, hogy a végeredmény mindenért kárpótol, de az oda vezető út számomra már nagyon göröngyös lenne....


Yldyco Előzmény | 2010.07.28. 18:30 - #43661

 Szia Pannika!

Már majdnem kész, parketta szegélyt kell felragasztani, étkező asztalt és székeket kell vennünk, meg a kandalló alját szeretném még burkoltatni, ja meg szőnyegeket is kell venni, aztán elvileg készen van. Szerencsére.


Pannika Előzmény | 2010.07.28. 18:21 - #43660

Sziasztok!!

Köszönöm a névnapi köszöntéseket  Anna napra, mert ez az igazi !!!

Ancsi54 köszi a vissza jelzést !!örültem neki!

Yldycó már kész a lakás?

Pariza de jó hogy te is itt vagy!! Végre!

Margitkánk is jelentkezett....jó a kedve is már,össze jön a kis csapatunk.

Nellykénk is,HB Katikánk,Bezsa a Boldog nagymama! Georgina, Mary,Mariska,Vikikénk,Nagyzsuzsa,Limara  merre vagy,Emes,ILDIKÓ itt van

Magyarországon  nyaralní.Meg még sokat nem tudok ide írni  !! MINDENKÍNEK sok puszit küldök a fincsi tortámról nem készült kép elemek nem voltak feltöltve a gépemen. Rumos Dió tortám volt.


ancsi54 Előzmény | 2010.07.28. 15:27 - #43659

Limara!

Gratulálok, a mai gasztro magazinban szerepelsz a finomságaiddal.  A levendulás fonatod csinoska, de hát Tőled ez már megszokott dolog.


EmMargit Előzmény | 2010.07.28. 12:08 - #43658

Szia Nelly!

Köszönöm neked is, Margit


EmMargit Előzmény | 2010.07.28. 12:05 - #43657

Szia Zsuzsa!

Próbáltam rákeresni a svájci lisztekre, de nem jutottam eredményre. (Annak idején a német lisztekről volt egy összehasonlító táblázatom.) Most kenyérliszt híján, az olcsóbb finom és rétesliszttel sütök, ezeknek a keverésével is nagyon jó eredményt lehet elérni és talán nálatok is könnyebb ezeknek a megfelelőjét megtalálni. A keverék liszteket én nem szeretem, nem tudom, hogy mi van benne, és az milyen minőségű. 

Rozslisztből két félét vettem. Világos és teljes kiőrlésűt, ezeket felesben használom a kovászhoz és a sütéshez is.
Rozskovász: este 1 dl vízbe 1 kk cukrot és 0,7 dkg élesztőt tettem, majd amikor az élesztő elfolyósodott, belekevertem 7-7 dkg rozslisztet. Ezzel másnap reggel (tehát kb. 12 óra múlva) már lehet sütni.
 
Most általában két naponta sütök, így minden másnap este szoktam megetetni a kovászomat és délelőtt sütök vele. A lényeg most (régebben nem így volt), hogy friss, még aktív, habzó, de már igazán megsavanyodott, kovászillatú legyen a kovász. Tulajdonképpen a beérés teljében, a lefutó fázis elején sütök vele.
70 dkg lisztféléhez teszek 35 dkg kovászt, így összességében a lisztnek majdnem a fele rozs, és szintén az össz lisztmennyiség majdnem 1/3 része teljeskiőrlésű. Ez már nem igazán nevezhető fehérnek és mégis egészen könnyű állagúak a kenyereim.
Írnál arról, hogy milyen liszteket lehet nálatok kapni? Gondolom rengeteg félét, de az általánosan használtakra lennék kíváncsi.

Sok sikert a kovászhoz, majd mesélj róla, üdv, Margit


nagyzsuzsa Előzmény | 2010.07.27. 20:32 - #43656

Margitkám, igaz, hogy a nyanyában volt mindaz amit mondasz és ami a kovászba nem kell, de ez a kovász ami most van, az már csak az ük-ük-ük-ük-ük-ükunokája a nyanyának! Viszont azt a szalonnaszerű kenyeret aminek a képe lejjebb van, azt még rendes szabályszerű kovásszal készítettem.

Ha tudnék olyan kenyeret produkálni mint még lejjebb, akkor akár naponta megcsinálnám a kovászt!

A helyzet azért is bonyolult mert halvány fogalmam sincs milyen itteni (svájci) liszt felel meg a BL80-nak. Azért is próbálkozom mindenféle mással, keverékekkel. A fehér kenyeret megeszem, de nem nagyon szeretem...

Hát akkor hogy csináljam a rozs kovászt? Tiszta rozs lisztből? Légyszi! 

Köszönöm szépen előre is, üdv, Zsuzsa


nelly Előzmény | 2010.07.27. 15:19 - #43655

Szia Margitka! Nagyon örülök annak, hogy újra látlak közöttünk. Annak sajna nem, hogy a dolgaid még nem igazán rendeződtek. Szorítok, hogy sikerüljön találnotok a családnak munkát.....én is próbálok keresgélni, hátha látok valamit.....


nelly Előzmény | 2010.07.27. 15:16 - #43654

Isten éltessen minden Annát, Anikót és Pannikát!


EmMargit Előzmény | 2010.07.27. 12:45 - #43653

Sziasztok!

Minden névnaposnak gratulálok én is, sok boldogságot kívánok!

Szia Zsuzsa!

Hát, szó, ami szó, az a kenyér valóban nem túl sikeres, de szerintem érdemes próbálkozni a kovásszal.
Annak idején én is a fehér lisztes kovászomból etettem át rozsosra egy keveset. A nyanyából lett kovászod tényleg jó? Az eredeti nyanyában van só és zsiradék is, ez a kovászba nem való.
Kérdezed, hogy a rozskovász erősebb-e? Hát, kicsit más, mint ahogy a búza és a rozsliszt is más. Szerintem egy kicsit intenzívebben savanykás kovászillatú, mint a búzalisztből készült. Én nagyon szeretem, talán ezért is most csak ilyet csináltam. Ha gondolod, leírom szívesen egészen pontosan, hogy most milyen kenyereket csinálok, ez bevált. Kicsit kireped mindnek a teteje, de ez engem nem zavar, sőt...

Szia Paariza!

Örülök, hogy neked is bevált a kovászolás. Megnézegettem a képeidet, gratulálok, nagyon sok szép dolgot sütöttél.

Üdv, Margit


paariza Előzmény | 2010.07.27. 08:22 - #43652

Pannika és Ancsi Boldog  névnapot kívánok nektek !


[Későbbi] [43754-43735] [43734-43715] [43714-43695] [43694-43675] [43674-43655] [43654-43635] [43634-43615] [43614-43595] [43594-43575] [43574-43555] [43554-43535] [43534-43515] [43514-43495] [43494-43475] [43474-43455] [43454-43435] [43434-43415] [43414-43395] [43394-43375] [43374-43355] [43354-43335] [43334-43315] [43314-43295] [43294-43275] [43274-43255] [43254-43235] [43234-43215] [43214-43195] [43194-43175] [43174-43155] [43154-43135] [43134-43115] [43114-43095] [43094-43075] [43074-43055] [43054-43035] [43034-43015] [43014-42995] [42994-42975] [42974-42955] [42954-42935] [42934-42915] [42914-42895] [42894-42875] [42874-42855] [42854-42835] [42834-42815] [42814-42795] [Korábbi]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?