Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
nagyon finom savanyúságott csináltunk,lehet ,hogy még valaki nem ismeri ezért le írom!!!!!Cékla répa le reszelve a sajt reszelön ,torma úgyszintén és nyakon öntve egy kis ecetes savanyúság lével nem kell főzni órákig a céklát a vitamin így meg marad és KÍVÁLÓÓÓÓ! A kertünkbe termet egy bokor dinnye,nem tudni hogyan került oda de meg hagytuk és 2 db kis dinnye nőt rajta ebbe a céklás lébe fel szeleteltük a dinnyét és olyan finom pikáns ize lett a céklától és a tormától ,KÁR,hogy nincs több dinnyénk PRÓBÁLJÁTOK ki érdemes!
Tényleg én is régen voltam itt! Micsoda szép fügéi lettek Superkerinek! Nekünk is sok termett az első fordulóban, most meg tele van kis fügékkel. Majd csinálok én is képet róla, már akkora a fügebokrunk, hogy elbújhatok mögé símán! Viszont a kovászos ubi téli elrakását kipróbálom, mert mi imádjuk, csak nem mertem még soha elrakni, mert mindig megromlott. De most majd!!!
Mondom átjövök ide is megnézni a pari aszalás fortélyait! és hopp, hát itt éppen füge van! Mi tavaly szeptember elején voltunk Horvátba, és a szállás parkolójában volt 2 fügefa. Azt szedtük meg majd minden nap. Hogy az milyen finom volt! Remélem most is találunk, mert 1-én indulunk megint a tengerre! De a hazai is jó! Az egyik koleganőm hozott olyat ami náluk termett, és az is mézédes volt!
Superkeri sóvárogva nézem a fügéteket mert én is úgy vagyok mint Masala ,hogy egyszer kaptam de azota mindig reája gondogatok ,mikor lesz a saját kertemben is olyan csodajó táplálék!
Jesszusom Superkeri ! Nekünk ha csak az egy tizede lenne akkor már boldog lennék. Nagyon szép nagyok ráadásul. Ügyik vagytok. Igaz idén már mi is ettünk 7 db-ot a saját fügénnkből és eddig mindig csak szeptember, októberben ettünk. Rengeteg van rjta, de hogy beérik-e azt nem tudom.
Jövő tavasszal majd metszési tanácsot is szeretnék kérni, emrt idén akkorára megnőtt,hogy muszáj lesz jövőre a metszés.
Azt hittem Magyarországon nincsenek nagy távolságok és hatalmas éghajlati különbségek. Az északi Duna partján nem nőnek a fügék az égig! Az én fámon van öt füge kezdemény, de hogy lesz-e belőle érett gyümölcs, az nem túl bíztató. Akkorák, mint egy közepes szilva és méregzöld. Amióta először ettem nyers / nem aszalt / fügét, azóta szeretnék újra és újra enni. Tavaly volt először egy boltban db.-onként 30-40 ft.-ért. Hát azt azért mégsem.....!
Ezek tenyleg oriasi fugek!! A mese jutott eszembe. Valyon EKKORA nagy fugetol mekkorara nonenek a fuleim HA megennem?? hihihi/arab mese: HA jol emlekszem/ Edesek voltak?? Nagyon szepek, tenyleg.
BOCSANAT!-Superkeri! Visszafele IS kell tudnom olvasni. Hm? Ezek a gyonyorusegek a Tieid.Gratula!
Hála az enyhe télnek és Nelly fügecsomagolási tippjének, az idén szépen termett fügénk. Ill folyamatosan érik még most is. Készítettem belőle fügedzsemet, fügezselét ( kicsit lágy lett, azt hittem sikerül úgy elkészíteni mint a birssajtot). És egy részét kitettem a napra aszalni. Remélem sikerül tartósítani.
Sziasztok!Látom más is szokott rumos meggyet tenni,nálunk ez elmaradhatatlan része a befőzésnek.Ha féllábon is,de 10 üvegnek mindig rumosnak kell lenni.De nagyon finom ropogós is,főleg,mert én üvegbe kerülés előtt 1/2 órát ecetes vizben áztatom,leöblitem,és mehet az üvegbe.Nagyon ress tőle a gyümölcs.
A nagymamám mindig tett el rumos meggyet. Ezt süteménybe használta, ill. ha nagyon kedves vendég toppant be, ezzel kinálta.
Most én is tettem el 5 üveggel. Kinn érlelödik a napon. A mamám módszerét követtem. A meggyet tisztitás után üvegbe raktam, annyi cukrot szórtam rá, ami kényelmesen ráment, majd felöntöttem 1 dl rummal. Sajnos az igazi Portoriko rum nagyon drága, abbol néhány kanálka is elég lett volna.
Nagyon finom meggylekvárt csináltam. A meggyet tisztitás után kimagoztam, darálás után elkezdtem süriteni. Mig forrt, egy kevés ribizlit, és málnát felforraltam, átpasziroztam, és ezt a gyümölcsvelöt tettem a meggyhez. Végül a cukorral még 15 percig föztem. Nagyon jól sikerült. Egy üveget fel kellett bontanom, hogy lemeózzuk.
Látom, a kovászos uborka ismét sláger. Nekem még maradt a múlt évröl pár üveggel. Nagyon jól sikerült. Mi az elkészült uborka levét leszürés után felforraltuk, és a tiszta üvegbe rakott ubira ráöntöttük. Rögtön lezártuk a patentos üveget, és mehetett a spájzba.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit