Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
Karácsonyra csinálok pár adag ajándék pácolt fokhagymát, balzsamecetesen, hogy jól nézzen ki. Másra nem fog telni se időből, se pénzből, már most látom. Tavaly a kellemest a hasznossal alapon narancslekvárt ajándékoztunk, főztem magunknak is. Marha kreatív vagyok, mi? az sk. aszalt paradicsomomból már most nem sok van, de jövőre tonnaszám fogom aszalni a teraszon.
A megtisztitott kelbimbókat sós vizben félpuhára fözöm. Mikor kész, üvegbe rakom és ráöntöm a levet forrón. Felöntölé: Viz, ecet, só, cukor, köménymag, bors, vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél. Az ize nagyon pikáns legyen, mert a kelbimbó csak akkor lesz késöbb finom. A kapribogyóhoz hasonlit jellegében.Szárazdunsztba teszem. Kicsi üvegbe célszerü rakni, mert nincs benne tartositószer. Felbontás után hütöbe tárolom.
Természetesen lehet kevésbé sós-savanyún elkésziteni. Ki hogyan szereti.
Folytatjuk a kamra feltöltését. Ma ismét aszaltunk, mégpedig almát. Utána pedig tettem el zöldségeket Joli receptje szerint: Bio vegeta. S. répa, f. répa, zellergumó és zellerzöldje került bele. Szép tarka az üvegben, majd a télen kellemes ízt és színt ad az ételnek.
Örülök, hogy hallok rólad! Gratulálok a szilvához, persze aTe tapasztalatoddal nem is lehetett volna másképp. Azért én is elhasználom az enyémet, csak jó lett volna többet aszalni, hogy legyen, mit rágcsálmi. Ezeket a kalácsokhoz teszem, mert abban így is jó. Nekem van még mit gyakorolni aszalás terén, de már így is sokat haladtam az idén. Még karácsony előtt megpróbálom a narancs aszalást, dísznek szoktam használni és eddig a gázkonvektoron csináltam, de ott csak kevés fért el.
1,25 kg zsenge fejtett babot sós vizben elöfözünk, és hozzátesszük a fenti keverékhez. izesités: só, bors, 3 babérlevél,pici cukor. Addig kell fözni, hogy jól bugyogjon. Forrón üvegbe tenni, 1-1 kanál olaj a tetejére. Lekötve száraz dunsztba tenni.
Tegnap elkészült az aszalt szilvám. Hát elég hosszú ideig kellett szárítani, szép nagy szemű szilva volt és csak nagyon rövid ideig blansíroztam. Úgy kb. 10-12 ó alatt kész lett. Szerintem a rövid blans. miatt szépen megtartotta a fél szem formáját és jó szárazra aszaltam. Üdv.
Örülök ha tudok segíteni, mert a mostani módszerem évek alatt alakult ki. Sokat tanultam közben és finomítottam rajta. Most ott tartok, hogy mindenki örül ha kap ajándékba egy kis üveggel, és már előre jelzik, hogy azt kérnek.
Új vagyok nálatok, de a paradicsom aszalásba már igen régi. Én így csinálom: Csak lukulusz paradicsomot használok. a hosszabbikfelén a két szembenálló oldalról recés késsel lehúzom a héját, hérom szeletre vágom, igen erőssen besózom mindkét oldalt, rácsra teszem, alá tálcát /általában ezt este csinálom és reggelig hagyom lecsöpögni/ reggel kitörlöm alóla a folyadékot és kiteszem a napra amit ma tettem ki az félig már kész, ha holnap süt a nap délre kész lesz, ha nincs nap akkor beteszem még a légkeveréses sütőbe 80 fokra kb két órára nem kell csont száraznak lennie.
Ezután ollóval körömnyi darabokra vágom olajat öntök rá, nem kell tiszta olivának lenni én kukoricacsira olajjal keverem ezt tálba csinálom,hogy jó érje az olaj, ezután kis üvegekbe tömködöm tetejére teszek egypici csilipaprikát, feketeborsot, bazsalikomlevelet, mikor mit.Télen a legegyszerűbb salátának is nagyon jó íze lesz tőle, de lehet körözöttbe tenni, vajaskenyér tetejére, belesütni kenyérbe és még sok mindenre fellehet használni.
Végre, indulhat a paradicsom aszalós projekt. ma reggel kaptam 1 vödör gyönyörű paradicsomot. De eddig sem tétlenkedtem, már elkészült 1 gépnyi aszalt alma. Ugyanis nagyon hullik az egyik fajta téli almánk, úgykb.80% érettségű. Ebből sokat fogunk aszalni. A következő adagot megpróbálom enyhén kénezni, hátha szebb lesz a színe.
Köszönöm szépen a segítséget. Gondoltam, hogy kipróbálom. A Metróban vettem már, és az nagyon finom volt, de azok négybe voltak vágva, és gondolom nagyüzemileg aszalták őket.Majd kiderül, hogy nekem milyen lesz.Nelly
Nelly! Mi már másik évben aszaltunk körtét. Az íze biztos fajtától is függ, de nem igazán volt nyerő. (jellegtelen)Kb.fél centi vastagra szeltük, karikáztuk, így blansíroztuk. Ha kicsit szétszakad, amikor atálcára teszed, szépen vissza lehet igazítani. Egy próbát azért megér! Jó munkát!
Ó, akkor ezért annyira drága ott, ahol lehet kapni. Nekem kb. egy-másfél kilóból lett 4,5 deka. Most várom a hőséget, akkor megyek a piacra, és kiteszem a teraszra aszalódni őket (költséghatékony módszer villanysütősöknek :)
Lassan elmegy a kedvem az aszalástól. Megmértem a kész paradicsomot és össz. 10dkg lett a majdnem 3kg nyersből. Tényleg csak azért érdemes csinálni, mert én csinálom?
Szia Szuperkeri! A lukullusznak elég vastag a héja, nem lenne jó szerintem ha rajta maradna. Leszedtem és egy picit kinyomtam a levét is bár az sem nagyon sok benne.
Egy jó fogás, ha elfogadod: nem vagdostam be a héját főzés előtt, utána pedig előbb félbevágtam egy recés késsel /ezzel volt a legkönnyebb/ mert a héj megtartotta addig a puha paradicsomhúst, amíg kinyomtam a levét.Aztán szépen kifordítottam a héjából. Szikkasztottam egy konyharuhán néhány órát és azután tettem a gépbe. 5óra múlva már szedtem ki belőle kész paradicsomokat. A többit holnap folytatom.
Kb 3-3,5 kg paradicsomot blansíroztam és most az aszalóban szárad. Kíváncsi leszek, mennyi idő kell nekik. Elég jól tele lett az öt tálca, nem is igen fért volna bele több.
Te szenzációs vagy! Megnéztem az aszaltparadicsomos recepteket, és nagyon megörültem. Korábban nem figyeltem rá, mert nem ismertem ezt a paradicsom-felhasználási módot.
Most aztán tobzódhatok a jobbnál-jobb receptekben! A kürtöskalácsról ma azt hallottam, hogy pl. seprünyél vastagságu fadarabokra tekerik fel a tésztát, és nagyon bő olajban sütik ki. Batka! Köszi mindent:puszi Marika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit