Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
Ezt már én is próbáltam, de nekem nem sikerült! Én paradicsomot akartam aszalni, de inkább főtt mint aszalódott.A végére a vékonyabbak kiszáradtak, a többit kidobtam!Többet nem próbálkozom, ezért vettem aszalót.
Az aszalást ki lehet próbálni hőlégkeveréses villany tűzhellyel is. Én almát készítettem így. Rengeteg belefér, csak a tepsiketkell cserélgetni és forgatni a gyümölcsöt. 50 fokot írtak légkeveréssel (már nem tudom hol olvastam) én az elején egy kicsit magasabbra vettem. Egyéb gyümölcs híján mást még nem próbáltam, de az alma jó lett.
Kartika ! A csalamádé recidet leírnád, amit másnap már lehet enni ?
Hát, ma túlestem életem első zöd dió befőzésén, természetesen Masala sok-sok segítségével. Ugyanis tegnap felfőztem a diót az ecetes vízben és beletettem a szirupban. Majd kettévágtam egy diót. Nem fogjátok elhinni, de érezni lehetett a kemény barna héját. Na ekkor kétségbeestem és dühös voltam miért nem néztem meg elöbb. Így tegnap este Masalától kértem segítséget. Tanácsára ma még főztem a szirupban és utána dunsztoltam csk. Hát majd meglátjuk mi lesz belőle. Üdv:Julika
Ja én is használom a borként egy csalamádéhoz, ami olyan savanyuság, hogy ma megcsinálom, holnap lehet enni és isteni finom. Igazán kb. 1 hónapig szép és nagyon jó. Mindig csinálok egy kis vödörbe frisset és pincében tartom v. a hütőben ha már kevesebb. Mindenki szereti, a vendégek elkérik a receptjét. és használom a hordos savanyuságomhoz is, amihez egész tél elejéig lehet tenni mindig friss dolgokat és ki lehet enni és feltölteni.
Ezt a marinált fokhagymát meg kell csináljam úgy látom a páromnak, mert Ő fokhagymát enne hagymával legszivesebben. És savanyústól szoktunk venni ilyen ecetes fokhagymát. Köszönöm Neked. Üdv:Julika
A kénezéshez annyit tudok szólni, hogy a nagymamám a sárgabarackbefőttet mindig így készítette. A megmosott megtisztított barackokat szitára tette (régimódi nagy eszköz) ez alá tett egy kén lapot amit meggyújott. (keskeny sárgás kb 2 ujjnyi széles 15 cm hosszú csík). utána kiment a helységből!!! mikor leégett a lap akkor főzte a szokásos módon. Szerintem mezőgazdasági, borászai üzletben lehet kapni hasonlót, úgy tudom a boroshordokhoz is használnak hasonlót.
A borkénport én savanyúságba (csalamádé) szoktam használni, úgy tudom ettől marad ropogós a zöldségféle.
Sziasztok! Margit, ezt a paradicsomot mennyi ideig aszaltad?
Az én gyümölcseim tegnap szintén 9-1o óra alatt készültek el és tele volt az öt tálca.A meggyek nagyon jól néznek ki, bár ezzel volt a több munka, a barack viszont nem éri meg az áramot!! Annyira vizes a gyümölcs, hogy mire a víz elpárolgott, eltűnt a barack is. 1,5kg gyüm.-ből lett kb. 1odkg aszalvány. 1kg barack 25o ft.+ az áram, a munka nem számít! 2odkg aszalt barackot veszek 25oft.- ért. Annyi kompromisszumot kell kötni azéletben, hogy ez simán belefér!
A paradicsom azért érdekelne,az enyém nagyon kiszáradt tavaly. Banánnal nem próbálkozott még senki? Van egy banán csipsz nevű rágcsa, de még nem vettem azt sem.
Gerezdekbe szedünk, megtisztitunk fél kg fokhagymát, és lobogva forró sós vizbe rakjuk, 5 percig főzzük, majd leszűrjük, üvegbe töltjük.
Borecetből vízzel, sóval, néhány szem borssal, két babérlevéllel, meg csipet cukorral 3 dl kellemesen savanykás páclevet készítünk és ha van, tehetünk bele egy darabka gyömbért is.
Kis lángon 5 percig forraljuk, majd az üvegben lévő fokhagymára forrázzuk. Ha kihült, lekötjük és a hütőben legalább 1 hétig érleljük.
Ezután beleöntünk 2-3 evőkanál olajat, és még egy napig állni hagyjuk.
Spanyolországban leszürve kínálják minden frissen sült húshoz, halhoz ezt a különleges savanyúságot. A fokhagyma a főzés során elveszti illatát, de az ize finom. (F.N.Angéla receptje)
Margit, a kén is biztos működik, jó ötlet, de talán a citromlé (esetleg citromsav - tudom, penészgombából készül :-) is megteszi, az csak a nagyon barnulóképes gyümölcsökkel nem bír (avokádó - de azt úgysem aszaljuk :-).
Most készül a kenyerem, megmértem együtt, a paprika és a paradicsom 6,2 dkg volt. 6 db jó közepes, inkább nagyobbacska paradicsom és 2 szép nagy paprika volt eredetileg. Szerintem nagyon összement, kevés lett belőle. Ja, és még egy, hogy nem zörgősre szárítottam ki, mert tudtam, hogy elhasználom kenyérbe, gumis állagú volt. Nem tudom, hogy amit kapni lehet az milyen, vagy milyenre kellene kiszárítani, hogy eltartható legyen.
Sziasztok! Hát valóban nem lehet elszakadni a géptől, mert aki lemarad, kimarad! Batka írt arról, hogy nagyüzemileg kénezik a gyümölcsöt. Nem tudom hogy ez miként történik, én egyszer VÉLETLENÜL borkősavpor helyett borkénport tettem a málnára, amiből szörp készült volna, és abban a pillanatban kikapta a színét, ronda fakóvá vált a piros málna. A szódabikarbónáról hallottam, hogy picit tesznek a zöldségfélék főzővizéhez és akkor azok megtartják szép színűket. Ezt még nem próbáltam!
Mindenkinek jó munkát és sok sikert az aszaláshoz! Üdv
Hozok majd képet az aszalt paradicsomról és paprikáról is. A tapasztalatom a következő: paradicsomot leközelebb úgy fogom csinálni, hogy a közepét kiszedem, mert az sose akart kiszikkadni. A paprika érdekes lett, olyan az illata, mint a sült paprikának. Most egész nagy, vastag húsú paprikám volt kéznél, szerintem a lecsónak való, vékonyabb paprika ennek jobb lenne. Most akarok egy kenyeret sütni ezekkel, majd elmesélem, hogy mit találtam ki, mert a bazsalikomos változattól egy kicsit tartok.
Batka! A kénezésről olvastam, hogy már korábban is írtál. Erről jutott eszembe, hogy borként szoktak a savanyúságokba tenni. Mi lenne, ha a blansírozó folyadékba tenne egy késhegynyi borként az ember? Szerintem ez is segítene a színét megőrizni mindennek.
Ezeknek a barackoknak szép maradt a színe, még a két féle őszibarackot is meg lehet különböztetni az aszalás után is. Csak egy kicsi cukros vízben blansíroztam, mert azt olvastam, hogy ettől is szebb marad.
2kg meggy és kb. 2kg s. barack blansírozva be van pakolva a gépbe.Ennyivel lett tele at öt tálca. 3 barack és 2 meggy.Előtte kitettem szikkadni a levegőre és ebédre a darazsaknak.Az aszalót is kitettem az udvarra, nagyon jól elvan odakinn.Majd estére behozom, ha addig nem végez.
Megtaláltam a tavalyi meggy kísérletemet,egy géz zacsiba volt a spájzba.Savanyú, mert nem jól csináltam tavaly, de az állaga nagyon klassz! Emlékszem, tényleg száraz volt, talán azért is maradt meg, de most jó gumiszerű, ruganyos.Teljesen feldobódtam.Azt hiszem, egy kalácsban fogja végezni!
Sziasztok! Ma vettem megyet és S. barackot, hogy holnap elkezdjem az aszalást.Szuperkeri annyi jótanácsot adott már nekem is, de most, hogy Margit is lelkesedik már, kénytelen vagyok elkezdeni én is.Már a piacos hölggyel is kitárgyaltuk az aszalást, mert ő is úgy kezdte, ahogy én, olyan türelmetlenül és persze nem volt igazán jó.Most megbeszéltük, hogy konzultálunk időnként, és elmondtam neki, hogy kell csinálni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit