Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
Ez jó hír, akkor majd én is nekiesek egyszer, ha elfogy Vidovi ajándéka. Egyébként azt a fülest kaptam, hogy az Intersparokban kimérve lehet kapni az olívaolajban eltett változatot - hát nem tudom, sosem láttam, csak olajbogyót meg fetát meg ilyesmit. Szerencsére még van, de azért utánanézek. Az olajban eltevés azért is jó lehet, mert a sima aszalt paris recepteknél szinte kivétel nélkül le kell forrázni, és várni, míg megszívja magát vízzel, hogy ne legyen kőkemény. A szárított gombával is ugyanígy lehet eljárni (erdeit vettem egyszer, csillagászati áron, de megérte, mert a forrázólének is olyan erős íze volt, hogy másnap levest főzhettem belőle, míg maga a gomba ment a második fogásba), de a krémleves és a "gombás ételízesítő" sem rossz ötlet!
Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat. Nagyon izgatja a fantáziámat ez az aszalógép, meglátjuk, hogy sikerül-e beruházni egyre, még a nyár elejéig.
A szárított, őrölt gomba biztos nagyon finom ízesítő lenne, de akár gombakrém levest is lehet belőle csinálni.
Sziasztok!Tegnapkaptunk egy jó adag Fűzfa gombát (korábbról már ismertük), egy részét rántottam, pároltam, még mindig maradt belőle. A férjem ötltete volt, hogy próbálkozzunk az aszalással.
Tisztítás után kb. 2-3 mm vastagra szeltem és már tettem is a gép tálcájára. Ezt most nem blansíroztam. Másfél tálcányi lett (5 tálca van). Akkor jutott eszembe a hámozott konzerv paradicsom. Azt is felszeltem és tettem a gomba mellé. Gondoltam lesz ami lesz.
Hát sikeres volt az akció! 4 óra alatt kész lett a gomba: teljesen száraz, csipsz-szerű lett. Ha lesz több gomba ismét fogok aszalni, és egy részét porrá fogom őrölni. Szerintem nagyon finom izesítőt lehet így készíteni.
A paradicsom 4 és fél óra alatt lett kész. A doboznyi meny-ből nagyon kevés lett, de szezonban sokat fogok szárítani. Szerintem blansírozás helyett elég forró vízbe mártani a friss paradicsomot---lehúzni a héját és mehet a gépre. Én úgy látom hogy csak kemény húsú paradicsommal érdemes dolgozni:pl. szilvapar. és még ismerek egy fajtát ami majdnem úgy néz ki mint a paprika. Készen nagyon finom íze van.
Remélem tudtam egy kicsit segíteni azoknak, akiket érdekel az aszalás. Üdv. Superkeri
Batka!A piacon keleti fűszeresnél lehet kapni szárított paradicsomot-1300Ft/kg-.Ha nem találsz a környéketeken küldök szivesen.Nekem 20 dkg hosszú ideig elég.
Konkrétan a paradicsomban hőkezelés hatására több lesz a likopin (ez egy karotinoid vegyület, mint az A-vitamin, antioxidáns szerepe van), mint amennyi nyersen van benne. Megértem az álláspontodat, de én ennyire nem gondolkodom /nem gondolkodhatom végletesen ebben a kérdésben, mert nincs kertem, és a piacon vett áruról sem tudhatom, mivel kezelték (ez nem Pest, itt szinte nincs is bio cucc), szóval nekem az echte olasz, "természetes" paradicsomkonzerv só és minden egyéb adalékanyag nélkül - bár való igaz, hogy nagyüzemi körülmények között főzik - tökéletesen megfelel. Az igazán finom változat 2-300 Ft, ezért veszem csak akcióban.... De jó tudni, hogy így is, úgy is plötyi lesz, akkor talán én is kipróbálom a sütőben! Aztán olívaolajban gondoltam tartósítani, mint a fokhagymát (isteni fokhagymaolaj lesz belőle).
Batka! A gépi aszaláshoz blansírozni kell a gyümi és zöldségféléket. Pl. az almaszeletek is "plöttyek" blansírozás után, aszalás után pedig olyan lesz mint a csipsz. A hámozott paradicsom sem plöttyebb. Az ízével nekem sincs gondom, de pont az a lényeg a házi aszalásban, hogy tudjuk, hogy mit eszünk. A 100 Ft-os, hámozott paradicsomba szerintem nem sok egészség "konzerválódott"! Üdv.
Hááát, bátor vagy! Szerintem a főtt paradicsom már tök plötty az aszaláshoz, nem? Sajnálom, hogy nektek nem ízlenek, az olasz hámozott paradicsom konzervek nagyon tutik, tiszta "konzervált napfény", és még só sincs bennük. A Metróban szoktam venni, amikor 100-90 Ft alá leárazzák, mert nálunk sok olaszos kaja fogy. No, ha mégis nekilátsz, sok sikert - de ha mégsem, szerintem ráér.
Szia Batka! Korábban a társalgóban is érdeklődött már valaki a paradicsom aszalásról és látom Te is szeretnél többet tudni róla, hát úgy gondoltam, megpróbálkozom szezon előtt (még én sem láttam aszalt parit), hámozott konzerv paradicsom aszalásával. 1-2x már vettünk ilyen konzervet, kellemes ízű, de szerintem messze nem bio! Egy próbát meg ér. Ha sikerül az aszalás, jelentkezem. Üdv. Superkeri
Superkeri, majd ha kipróbálod a paradicsomaszalást, számolj be róla mindenképpen, Pécsett egyszerűen nem találok aszalt paradicsomot, és az olajbogyós-rozmaringos-mediterrán kenyereimet jó lenne ezzel is dúsítani. Persze gondolom megvárod, míg szezonja lesz :-) Én arra gondoltam, hogy a sütőben fogok csinálni, de ha neked előbb sikerül kivitelezni, szólj, hogy sikerült. köszi.
ez a 250 W tényleg nem számottevő, tehát akkor most elkezdek nézelődni, nagyon tetszik a dolog, mert a fagyasztó befogadó képessége ugye véges és a spejzban pedig rengeteg hely van!!:)
a sajtot milyen ízesítéssel csináltad? azért kérdem mert én még csak a vegetás változatát készítettem, de kiváncsi lenneék más ízesítésekre hogy válnak be!
Szia Endzsi! örömmel olvasom, hogy érdeklődsz az aszalás felől. Amit írtam az aszalási időről, az tájékoztató jellegű. Tulajdonképpen sok mindentől függ az idő hossza. Pl.:mennyire párás a környezet, gyümölcs--zöldség nedvességtartalma, szeletek vastagsága, stb. A tapasztalataim azt bizonyítják, hogy 10, max.14 óra elég. Ez annyit jelent, hogy közben ki-ki kapcsolom a gépet, átnézem a gyümit, mert az alsó tálcákon előbb szárad, átválogatom, megcserélem a tálcákat. Ez néhány perces munka és mehet tovább a gép. Megnéztem a gép útmutatóját, a teljesítmény:250 w.!!! Mi nem tapasztaltunk kiugró vill.számla emelkedést, pedig viszonylag sokat aszalunk, már évek óta.
Más: örülök, hogy meggyógyultál és megköszönhetem a fincsi recepteket. Már több alkalommal készítettünk sajtot és megsütöttük a tk. olasz kiflit is. Nagyon ízlik a családnak mindkettő. Üdv. Superkeri
végigolvastam mindent amit írtál. nagyon tetszik nekem is, de egy kérdésem lenne! hány wattos az aszalógép? csak azért mert írtad, hogy van zöldség vagy gyümölcs ami akár 20 órán keresztül is aszalódnia kell és hát ha annyi ideig megy akkor kérdés hogy mennyit fogyaszt!!! bár nem vagyok tisztában a működésével mert még megmondom őszintén nem is láttam ilyet.
Nagyon köszönöm a részletes leírást, nagyon klassz lehet ez a gép. Annyira tetszik, hogy egész kedvet kaptam hozzá. Na, majd meglátjuk mit hoz a jövő :-))
Kíváncsi vagyok, majd a nyári tapasztalatokra. Várom - most már még jobban - a jó időt.
Anyulia! Feltétlen írjál, majd Te is a tapasztalataidról, ha sikerül kipróbálni a gépedet.
Ha másnak is van tapasztalata ezzel vagy más tartósítással kapcsolatban kérem ossza meg velünk. Üdv, Margit
Sziasztok! Folytatom, most már valós tapasztalatokkal. Kertünkben a szamócától a birsig bezárólag folyamatosan érik gyümölcs. Ezért gondoltunk az aszalásra. Nem mondom van vele munka, de megéri, mert nagyon finom és nem olyan cukros mint a befőttek. Ezidáig almát, sárgabarackot, őszibarackot, szilvát, körtét aszaltunk. Egy gépnyi menny. kb. 4-5 kg alma (tisztítás, hámozás, darabolás előtt), megfelelő előkészítés után kb. 1,5l vízből és 30-35 dkg(ízlés sz.) cukorból szirupot főzünk, ebben blansírozunk úgy 1-2 percig. Vigyázni ne főjön szét a gyümölcs. Leszűrés után egy abroszra terítjük kicsit leszikkad és rakhatjuk a tálcákra. A szárítás során időnként ell. , hol tart az aszalódás.
Sárgarépát és fehérrépát is aszaltunk, hasonló az elkészítése, csak sós vízben kell blansírozni.
Én kéztörlővel bélelt műanyag dobozban tárolom, a gyümölcsös dobozba szórok néhány szem rizst is(nedv miatt). Ne ijedjetek meg , ha a gyümölcsök egy kicsit "megereszkednek": nem roppanósak a dobozban. Szerintem így finomabb.
Nogea! Kérdezted a borsót és z.babot. Ezekkel még nem próbálkoztam csak utána olvastam. Az útmutató azt írja, hogy a borsónak nagyon zsengének kell lenni, kb. 4-10ó alatt szárad meg, a z.bab aprítás, blansírozás után szintén 4-10 ó. Mindkettőnek törékenynek kell lennie aszalás után. A paradicsomot valószínű én is megpróbálom, erről azt olv. hogy le kell húzni a héját, darabolás után 6-24 ó alatt kész.
Amikor még nem volt aszalógépünk, megpróbálkoztunk a napon aszalni. Mindenféle előkész. nélkül fügét szárítottunk. Szép lett és rendkívül finom. Kb 4-6 nap kellett hozzá és jó meleg.
Másfajta zöldség tartósítást (üvegbe eltev.) nem használok, csupán sóskát és lecsót szoktam befőzni. Hát ennyi jutott eszembe, remélem érthető voltam, ha valami zavaros, kérdezzetek.
Most már csak a szép időre és bőséges termésre kell várakoznunk. Üdv. Superkeri
Sziasztok! Mi már néhány éve aszalással is tartósítunk, most megosztom Veletek is a tapasztalatainkat. A gépünk: Hauser FD-510. Kb.10-12cmmagas, kerek az alapegység, ezen található a ki-be kapcs.gomb. 5db szárítótálca tartozik hozzá, kb.1,5 cm magasak, vékony műanyag rácsos és a fedél. Igen egyszerű a működtetése, tisztántartása hagyományos mosogatással. Úgy emlékszem, 10 ezer Ft körül volt az ára.
ASZALÁS: érett,egészséges alapanyag szükséges. Az éretlen alapanyagokból íztelen, színtelen aszalvány lesz. A túl érett gyümölcsből, zöldségből pedig puha, gyorsan romló aszalvány lesz.
Az alapanyag előkészítése:alapos tisztítás, mosás, mag eltáv.(szilva, meggy), sz.sz. hámozás, aprítás. A gyümölcsöt citromos v. borkősavas vízben tartsuk, amíg tisztítjuk ill. daraboljuk. A zöldségeket sós vízben.
A zöldségben és gyümölcsben lévő enzimek okozzák az érési foly. során a szín és íz változásokat. Ezt a folyamatot az aszalás nem szünteti meg. Az enzim működés előkezeléssel lassítható. Az ekőkez. lehet: blansírozás, v. áztatás. Blansírozással a zöldségek íz- és színanyaga jobban megőrízhető. Szirupban történő blansírozás során a gyümölcsök színe szebb marad, az eredmény: nem túl édes aszalvány.
A blansírozás után valamelyest szárítsuk le a gyümölcsöt, zöldséget és egyenletesen, vékony rétegben rakjuk az aszaló tálcára. A tálcákat egymásra tesszük és indulhat a gép. A hőmérséklet az alsó tálcánál magasabb, ezért az egyenletes száradás érdekében cserélgetni kell a tálcákat.
Az aszalás időtartama függ a gyümölcs, zöldség nedv. tartalmától, szeletek vastagságától. Gyümölcs aszalása:kb. 4-20 ó, zöldség féle:4-10-12 ó. Az aszaltsági fokot úgy ell,, hogy néhány darabot kihűtünk! Az aszalt zöldségnek keménynek, törékenynek, a gyümölcsnek rugalmasnak kell lennie.
Sziasztok.Nagyon örülök hogy indult ez az oldal is,így az aszaláshoz is tudunk majd egymásnak tanácsokat adni.Én karácsonyra kaptam Hauser aszaló gépet, még nem használtam nagyon várom a nyarat amikor kipróbálhatom.Üdv.anyulia
Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit