Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
Ne szégyenkezz igazán, én elmultam 56 és bevallom lekvárt még én sem csináltam soha. Savanyuságokat már tettem el, de nálunk annyira kevés fogy, hogy nem éri meg, hogy vesződjek vele. Amig családi házban laktunk az jó volt, mert ott volt spejz, de itt a panelban volt amikor megforrt és a hely is kevés. Azóta amióta nincs családi ház, nincs eltevés!!!!!
Bellus akkor én mennyire szégyellhetem magam, hiszen (39 éves vagyok) és még csak tavalyelőtt csináltam először lekvárt, mást nem. Aztán tavaly már lekvárt és vörösboros szilvát. Nálunk soha senki nem főzött be (hát ez elég magyartalanul hangzik így, de nem tudom hogyan írjam másképp) se lekvárt, se savanyúságot, én az internet hatására álltam neki, no meg az egészséges életmód miatt (kevesebb cukor, kevesebb só), meg azért mert a bolti lekvárok nekünk nagyon édesek, számunkra ehetetlenek.
Yldyco , már szégyelltem magam , hogy eddig semmit nem főztem be. Egyszerűen nem termett sem cseresznye , sem sárgabarack , sem semmi , amit a nyár folyamán befőzhettem volna.Most aztán hirtelen sok minden lett , és ma is csücsülnek a dunsztban az újabb adagok .Tele vagyok tervekkel , majd hozom az alkotásokat.
Nekem most sül a második adag szilvalekvárom. A tegnapi adagot sülés után merülőmixerrel pürésítettem, a mait viszont hagyom, szeretjük a darabos lekvárt.
Én tavaly találtam a neten a sütőben sült szilva lekvár receptjét, amikor kerestem hogyan lehet cukor és édesítőszer nélkül "édes" lekvárt készíteni. Már csináltam eperből is, ugyanezzel a technikával, abba sem tettem egy porszemnyi cukrot sem. De mi nem szeretjük sem az édeset, sem a sósat. Ez ízlés kérdése.
Zsuzsa azért olyan sokáig mert idő kell amíg magától megédesedik, egyáltalán nem kell bele cukrot tenni, meg még kioldódik valami azt hiszem a pektin, ami megint csak szükséges a lekvárhoz. Én se nem ecetezem az edényt, se nem öntök rá ecetet, csak a szilva és sütés lefedve.
A sült lekvárhoz én teszek gyümölcs kg-onként 20dkg cukrot .Ledarálom a szilvát húsdarálón , a tepsi aljára vékonyan ecetet öntök.( 3 evőkanál) 230 fokon sütöm amíg felforr , utána 140 fokon 4 óra .Nem kell keverni .
Yldyco, miért olyan sokáig? Még sosem mértem a hőmérsékletet a platnin amikor lekvárt főzök de azt hiszem ott még kevesebb is. És egy óra biztosan elég. A 6 óra nekem nagyon soknak tűnik, mert ismerek egy receptet, miszerint a sütőben egy 3 kilós birkacombnak 80°-on 6 óra kell, hogy megsüljön.
Azért mert a sütőben meg sem kell keverni. Csak kimagozom, beleteszem egy öntöttvas hatalmas sütőedénybe, lefedem, nem teszek bele semmit és 130 fokon 6 órára beteszem a sütőbe. Amikor letelt a 6 óra kiveszem, én nem szoktam lemixelni, de van aki igen, aztán forrón üvegekbe merem, fejre állítom az üvegeket 10 percre, aztán visszafordítom, ha kihűlt mehet a polcra.
Iza, Yldyco, mi is az a dolog, hogy sütni a lekvárt? Azt hittem rosszul olvastam... Azon kívül, hogy nem tesztek cukrot bele mi a különbség? Miért jobb sütni?
Ma én is szilvalekvárt sütök. A férjem már leszedte délelőtt a szilvát, már csak magoznom kell és irány a sütő. Pár óra és kész a teljesen cukor- és tartósítószermentes szilvalekvárom.
Iza szép a felhozatal! Én csak vörösboros szilvát meg csalamádét csinálok a lekváron kívül. Még van egy kisebb üveg kovi ubim (elvileg az egész nagy üveggel télre szántam, de két üveggel már megettünk) remélem ez már megéli a telet, hogy tudjam tesztelni a téliesített kovi ubimat.
Kiszereltem a megérett sós-vizes uborkát és a kovászos uborkát .3 db 5 literes üvegből ennyi hétdecis lett.Nagyon finomak lettek , nem is értem eddig miért nem próbáltam meg.
Szilva minden mennyiségben.Ecetes szilva (bár az nincs a képen kb. ugynennyi.)Sült szilvalekvár , szilva sütibe gombócba , rumos- almás szilva , szilvareszter és ecetes körte.
Kenyérke! Köszönöm a recepteket! Mindkettöt megcsinálom.
Zsuzsa! Örülök, hogy kedvet kaptál az eltevéshez. Ez nagyon jó recept! Megcsinálom én is. Nálunk inkább az édes iz megy jobban, a férjem igy szereti. Majd én is kóstolgatni fogom, készítés közben!!!!
Kenyérke, Marika! Ennek a csalamádénak olyan szép színe van(piros-fehér-zöld ), hogy szinte enném azonnal. Le is fényképeztem. Most még csak a tálban van; nem tudom megmaradnak-e a színek így, vagy összemosódnak egy kicsit? Képzeljétek, a cukorból csak 8 dekát tettem 18 helyett (3kg az összsúly), mert rengetegnek nézett ki; akkor megkóstoltam és pont jónak találom! Sőt, csudajónak! Meggratuláltam magam! Kenyérke igazad van, utána tenni mindíg lehet, de elvenni nem.
Lehet az is, hogy itt az ecet nem olyan erős mint otthon (nincs ráírva) és azért nem kell bele annyi cukor, nem tudom. Tettem még bele a kapor ernyővirágját.
Szalicil itt nem tudom hogy hívják, de borkénport találtam a patikában... remélem elég lesz bele.
I. Erős Pista 1kg piroscseresznyepaparika 20 dkg só
--------------------------------- II. Édes Anna 1 kg paradicsompaprika 2o dkg só
A paprikát magvasan le kell darálni. Ezután össze kell keverni a sóval. Másnap reggel kis üvegekbe tölteni s a tetejére egy kis étolajat önteni. Rácsavarni a tetőt s mehet a kamrába.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit