Sziasztok!!
Arra gondoltam lehetne egy ilyen fórumot is nyitni.
Most számolgattam hogy a fagyasztóláda és szekrény nem épp gazdaságos megoldás.A kertben meg ha megteremnek a zöldségek gyümölcsök valahogy elkéne tenni őket.
Kérlek benneteket írjatok ötleteket !Üdv! Nogea
Sokat gondoltam Rád, hogy mi van Veled ? Sikerült új tűzhelyet venned ? Elégedett vagy vele ? Mi is vettünk egy gáztűzhelyet villanysütővel, Hónapokig vacilláltam, hogy merjek-e sütni, végül belevágtam. Nagyon elégedett vagyok . Szinte minden jól sikerült vele. Talán picit szárazabb lett néhány sütim, mint a gázsütőben. Pl. a kókuszos kocka. De a liszt, a tej, a ráma sem a régi. Viszont minden nagyon jó színt kap. A videókat azóta is rendszeresen nézem ! A múlt évben egy komoly betegségen estem át, hónapokig jártam kemóra. Ezek a videók valóságos gyógyítók voltak számomra. Semmi étvágyam nem volt, lefogytam 16 kg-t fél év alatt. De a hölgy, Aziza főzése, sütése, savanyúságai tartották bennem a lelket.
470 üveg befőttet raktunk el, a férjem segített. A savanyúságokat a videó szerint készítettem, és nagyon finomak lettek. Izgalmas volt kipróbálni az új ízeket. Ő sok kaprot, fokhagymát , mentát használt.
A Tkemali szósz egyenesen lenyűgözött. A zöld szilvából készítette. Megcsináltam, izlett, és ősszel csak játékból zöld és enyhén piros paradicsomból is főztem hasonlót. Úgy is finom volt !
A fokhagymát is savanyítottam az ő módszerével, az is jó lett. Uborkát is tettem el, meg csalamádét. Ő gyümölcsecettel ízesít, meg sóval. Tartósítót nem használ. Eddig szuper.
Örömmel tudatom Veled, hogy a második fiaméknál, Benikének huga született, a hatodik unoka, aki az öt fiu után megjött. Irj kérlek Te is, ha van kicsi időd ! sok puszi
Kedves Virág! Remélem, hamarosan sikerül új sütőt kapnod! A mi gázsütőnk is rendetlenkedik, nehezen tudom bekapcsolni.
Nyáron sikerült paradicsomot aszalni. Kétfélét készítettem. Egyiket enyhén sóztam, a másik adagot sóval és fűszerkeverékkel is megszórtam. Nagyon finom lett a fűszeres, jövőre is igy csinálom. Mostanában sütöttem zsemlét teljeskiőrlésű lisztkeverékkel és annak közepébe is tettem aszalt parit. Tetejét szezámmaggal szórtam be. Sajnos a fogyókúrába csak napi egy zsemlét ehetek.
A fagyasztóból sajnos elfogyott az utolsó uborka saláta adag. Még van egy kicsi brokkoli, spenót és sóska. A fogyókúra arra is jó, hogy elfogyjon a sok zöldségféle. :)) Te hogyan tartod számon, mi van a fagyasztóba?
Mostanában sajnos, semmit nem tudok sütni. A villanysütőm nagyon régi volt, már nem érdemes megjavíttatni. A gázban csak néhány dolgot tudtam sütni, ide tartoztak a kelt tészták is, de az is felmondott. Eltört a kapcsolója. Remélem, hamarosan lesz új tűzhelyem, s akkor újra indulhat a sütés is. Már nagyon várom, mert hiányzik.
Szia Marika! Köszi a tippet, gyümölcs-levesbe még nem használtam lekvárt. Jól hangzik!
Tegnap viszont eszembe jutott, hogy van a fagyasztóban gyümölcs velő (apró szilvából). A fagyott gyümölcsöt egy picit kiolvasztottam, hogy jégkása állagú legyen, tettem hozzá cseresznye dzsemet és pici tejszínt. Csodás fagyi lett belőle.
A birsalma sajtot a gyümölcskenyérbe tettem, egy kis kandírozott naranccsal együtt.
A lekvárokat nemcsak a sütikbe használom. Mi azzal is szoktunk enni palacsintát, gofrit, fánkot. Ha marad az üvegben, akkor azt a gyümölcslevesbe elhasználom. Mindig vegyes levest főzök.
Szia kedves Virág! Köszönöm, hogy tisztáztad a bogyósok elnevezését. Tehát nekem eperfám van fehér terméssel, tüskétlen szeder, málna, és földieper.
Rengeteg lekvárom van, amit sütiben kellene elhasználni. Van tipped a felhasználásra? A sárgabarack lekvárt mindent évben elhasználjuk :)), azzal nincs gond.
Akkor egy kis tisztázás a bogyósokkal kapcsolatban. Felénk, amit Te szederfának nevezel, az az eperfa. A termése lehet fehér, fekete. Lehet, hogy van más színárnyalat, én még nem láttam olyat. A szeder, az inkább bokros, hosszabb-rövidebb indákkal. Érdemes hozzá egy kis támrendszert is készíteni. Itt is, mint a málnánál, a letermett vesszőket el kell távolítani, mert mindig a frisseken van a termés. Van tüskés és tüskétlen változata. A tüskés finomabb, de házi kertbe nem tanácsos, mert nagyon szúrós. A szamóca, az a földieper. Abból is természetesen a vadon termő a finomabb, de az nagyon apró, csak a réten, erdőszélen szedve csemegézni való.
A málnát nyugodtan főzd magostól lekvárnak, nem lesz benne zavaró. A szörp viszont simán szűrhető, így nem kerül bele mag. Lekvárt sokfélét készítek, de a legkelendőbb nálunk is a sárgabarack.
Szia Marikám! Nekünk van egy fánk, amit szederfának hívok. Termése fakó fehér, apró, édes. Az eper nemesített , nagyobb szemű, bokros, abból csak pár tő van. Mifelénk nem használjuk a szamóca szót, mert itt alig van az erdőszélen szamóca tő. Málna van, de a paszírozás okoz nehézséget. A ribizli és egres .v. piszke töveket két éve áttelepítettem, mert kezdtek tönkre menni. Remélem, idén nem csak kóstolásra jut. Egy tő josta is van, annak csuda finom a lekvárja. Azért van mindenből kevés, mert a férjem nem eszik más lekvárt, csak a sárgabarackot. Ezért bátran kisérletezhetek, mert mindent nekem kell megenni. Az eperbefőtt a kedvencem, anyukám minden évben tett el nekünk. Sajnos nem tudom az ő receptjét. puszi
Semmilyen befőttre nem használok szirupot. Mindenféle gyümölcsöt így teszek el. Ízlés szerint cukrot, ízesítőket szükség szerint, majd felöntöm hideg vízzel, s mehet a dunsztba. Nekem így nagyon gyors és egyszerű.
Szederből lekvárt és szörpöt szoktam eltenni, meg fagyasztani is szoktam. Málnám nagyon kevés van, ha hozzájutok, akkor általában szörp készül belőle. Fán termő eprem nincs, de ha lenne, akkor a szederhez hasonlóan készíteném el. Eperből (ha a szamócára gondolsz), aból is hasonlóakat készítek. Dzsem, szörp, fagyasztás. Tettem el befőttnek is, előre lecukrozva, de így is nagyon összeesett. Persze az íze nagyon finom, de nem látványos. Vannak fiatal köszmétéim is. Ha bőségesebb lesz a termés, akkor abból is szörp és lekvár fog készülni, illetve cukor nélkül teszem üvegbe, s szósznak fogom elkészíteni. Remélem, hamar bokrosodik majd, s termés is lesz.
Köszönöm a tippet! Finomnak hangzik, szívesen kipróbálom a következő alkalommal.
Idén minden gyümölcsöt úgy tettünk el, hogy 1 liter vz, 30 dkg cukor, pici citromsav, Na-benz. Ezt felforraltuk , egy pillanatra beletettük a gyümölcsöt, aztán az üvegbe raktuk. Rá a forró szirup. Szárazdunszt.
A szőlőt egyik alkalommal egyenként kimagoztam, majd ledaráltuk nyersen, és ezután főztem pár percig és Dzsemfixet adtam hozzá. Ez finom volt, de nagyon macerás. A következő alkalommal úgy csináltam , mint Te, de akkor is Dzsemfixet adtam hozzá, mert úgy gyorsabb volt.
A szeder kifogott rajtam, mert hiába paszíroztam, mégis ment át mag. De azért az is finom lett.
Nagyon egyszerűen. A leszemezett szőlőt üvegbe teszem. Üvegenként 2-3 szegfűszeg, ízlés szerint cukor (4-5 kanál), felöntöm hideg vízzel, és forrástól számítva 5-8 percig dunsztolom, hogy a szőlőszemek ne repedjenek fel. Azután szárazdunszt, s mehet a polcra.
A lekvárt nem mustból készítem. A szemeket lábasban kevergetve forralom, míg szétpattannak. Azután paszírozom, s újra főzöm, míg kicsit sűrűsödik. A főzés vége felé adom hozzá a cukrot. Mustot is szoktam eltenni, bár most nem volt miből.
Kedves Virág! A fiam kérte, hogy legyen almakompót. A szőlőt csak én eszem befőttként, a család csak dzsemként kéri, mert abban nincs mag. Idén nem volt szüret, kevés szőlő termés volt. Amikor van must, dzsemhez az is jó. Most kézzel paszíroztam ki a levét a dzsemhez.
Te hogyan teszed el a szőlőt? Nekem alig van gyakorlatom, most tanulgatom.
Nagyon jól néznek ki ezek a befőttek. Almát nem szoktam üvegbe zárni, de szőlőt igen. Mi is nagyon szeretjük. Az almából frissen készítem a kompótot, de inkább nyersen esszük.
Ősszel készítettem almakompótot, és néhány üveg vegyes gyümölcs befőttet. Alul alma, majd fehér szőlő, legfelül Otelló szőlő . Pár nap múlva kellemes rózsaszínes , rozé színű lett a szirup, és nagyon finom. A szőlő szemek picit kisebbek lettek, de megőrizték a szemek a frissességüket.
Tegnap sötét lila apró szilvát főztem lekvárnak. Kimagoztam, nyersen ledaráltuk, 4 kg lett. Mivel jó sűrű és édes volt, csak rövid ideig főztem, majd dzsemfixel és 2 kg cukorral pár perc alatt készre főztem. Pompás lekvár lett.
A héten megint főztem egy kis lekvárt kísérlet képpen. Az apró szilva most érik. Olyan finom, és könnyen kijön a magja is. Ebből főztem egy jó adagot kimagozva, és tettem hozzá ugyan annyi reszelt cukkinit. Mikor megfőtt, botmixerrel pépesítettem, adtam hozzá egy kis üveg korábban megfőzött hígabb málan dzsemet, cukrot és egy evőkanál zselatint. Nem lett sűrű, viszont nagyon finom lett az ize. 5 kis üvegből kettőt már megettünk.
Az almáink sajnos potyognak, mert sokat fújt a szél. Ezeket tisztítás után héjastól ledaráltuk, és adtam hozzá vizet , cukrot. Egy éjjel állt, majd leszűrtem. Csodás ,friss , rostos almalevet kaptunk. Viszont csak hűtőben érdemes tárolni, mert nincs benne tartósító, és nincs hőkezelve.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit