Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
3db tojasbol,10dkg cukorbol, 10dkg rizslisztbol es egy mokkaskanalnyi sutoporbol kizsirozott ozgerincformaban piskotat sutunk.A megsult piszkotat osszemorzsoljuk 10dkg vajjal,10dkg cukorral,2Ek pikans gyumolcsizzel, 1Ek kakaoval es 10dkg daralt dioval.A masszat porcukorral behintett folian kezzel szetnyomkodjuk, rakenunk gesztenye- vagy csokolade kremet, ovatosan feltekerjuk, es egy napig a hutoben allni hagyjuk, majd szeleteljuk.Ugyanebbol a masszabol kis golyokat is formalhatunk es 1szem rumos meggyet nyomunk a kozepukbe.
4-5db nagyobb , hibatlan almat meghamozunk, 1cm vastag szeletekre vagjuk, es ezekbol a maghazat kiszurjuk.Az almakarikakat elobb rizslisztbe, majd rizslisztbol keszitett suru palacsinta tesztaba martjuk, es bo forro olajban szep sargara sutjuk.Az olajtol lecspegtetve, meg forron, beszorjuk vanilias v. fahejas cukorral, es azonnal talaljuk.Keszithetjuk ugy is hogy a palacsinta tesztaba 2-3db hamozott almat es kisse vastagabb palacsintakat sutunk belole. Ezt is porcukorral megszorva talaljuk.
A rizslisztes palacsinta receptnel ha elhagyjatok a cukrot, sosan is keszithetitek es vmi sos toltelekkel is lehet tolteni.
Pl:fuszeres zoldseggel toltve es meg a vegeiit is behajtva olajban friturozni . /ezt itt LUMPIANAK nevezik.Kinai , Vietnamit is ismernek.husika db-okkal, pl: pipicici/
Ket egesz tojast elkeverunk 10.dkg rizsliszttel,csipetnyi soval,egy kanalka cukorral, es higitjuk 4dl tejjel.Zsirral v. olajjal megkent palacsinta sutoben a szokasos modon megsutjuk a palacsintakat./Ha a tesztaba 3-4Ek olajat keverunk, csak az elso db sutesehez kell a sutot kizsirozni./Izles szerinti toltelekkel toltjuk.
Kukoricadaras kenyer 1 kg finom liszt,2oo gr kukoricadara,dio nagysagu eleszto,cukor,so,viz.
A kukoricadarat megfozni higra ki huteni hozza adni az elesztot,1 kanal cukrot,lisztet es annyi vizet amennyit fel vesz tovabba ugy kell eljarni mint a kenyer sutesnel.4o percet sutni.
10 dkg tk. tönkölybuza liszt 35 dkg BL 80 liszt 2,5 dl kefir 1 ek méz 2 dkg Rama 2,5 dkg éleszt"o késhegynyi aszkorbin.
Dagasztás, kelesztés duplájára majd 4 felé vágtam és kb. 20x30 cm-es kinyujtottam a rövidebbik felét"ol kezdve feltekertem majd félbevágtam. Ugy tettem a tepsire hogy a tekerés legyen felül és ollóval megcsipkedtem. Hagytam megkelni majd ezt is forró vizzel lekentem miel"ott betettem a forró süt"obe. Jó b"oven kentem rá a vizet egy pici lecsorgott a tepsibe is igy jó g"oz lett a süt"obne.
ELKÉSZITÉS:a cukrot a tojássárgájával,1dl tejjel meg a liszttel simára keverjük,a többi tejet a vaniliás cukorral,a tejszinnel meg az összetört csokival addig fözzük mig a csoki fel nem olvad benne.A lisztes keveréket hozzáöntjük és habverővel kevergetve kb.3percet forraljuk,amig be nem sürüsödik.Végül a rumot is belekeverjük és forron tálaljuk a fánkhoz.
ELKÉSZITÉS:a lisztet a vajjal elmorzsoljuk,hozzáadjuk a többi belevalot,hogy rugalmas tésztát kapjunk.Két részre osztjuk és letakarva a frigoba tesszük kb.1orára.Közben elkészitjük a tölteléket,a turot áttörjük,majd tejföllel,porcukorral,ctromhéjjal,mazsolával összekeverjük.A tésztát kinyujtjuk,majd a töltelékből kb.12sb halmocskát rakosgatunk egymástol egyenlő távolságba.A másik tésztalapot is kinyujtjuk és a turoval megrakottra illesztjük.A töltelékek között a tésztát jol lenyomkodjuk,majd derelyemetszövel vagy késsel kivágjuk,igy négyzet alaku formát kapunk.
Bő forro olajban kisütjük és vaniliás porcukorral megszorva tálaljuk.
6 dl tej+2 dl olaj kb. 7-8 dkg élesztő só, cukor, a tölteléktől függően.
A lisztet tálba szitáljuk, sózzuk.A folyadékot (tej+olaj) meglangyosítjuk, a liszthez öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt és beleszórjuk a cukrot, jól kidagasztjuk. Az arányok fontosak, mert így nem kell sem folyadék sem több liszt hozzá. Nyolc kis cipóra oszjuk és bármilyen töltelékkel tölthetjük, nem kell keleszteni. Nálunk mákkal és lekvárral, vagy sajttal (ez alá kenek egy leheletnyi margarint) és párizsis tojáskrémmel a legnépszerűbb, de ma pl. virslis buci készül majd belőle. Felvert tojással megkenjük és sütjük. Mivel 1 kg liszt már nem fér a kenyérsütőmbe, 1/2 vagy 3/4-ed adagot szoktam belőle csinálni, ha nincs lelkierőm kézzel dagasztani.
Hozzávalók:50 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 margarin, 3 tojás, 10 g. sütőpor, 1 cs. van. cukor, fél dl tej., ribizli v. sárgabarack lekvár. ( kb. 30- 35 db)
A porcukrot a tojássárgájával habosra keverjük, majd a tejjel higitjuk. Hozzákeverjük a margarint, lisztet, vaniliás cukrot, sütőport, és lágy tésztát gyúrunk belőle
(robotgéppel is lehet).
30 percig állni hagyjuk, majd kb. 3-4 mm vastagságura nyújtjuk. A feléből egész , a másik feléből középen lyukas formára szaggatjuk. (virágos kiszúró)
langyos sütőben világossárgára sütjük (majdnem puha még a tészta, mikor kivesszük). A tepsiben hagyjuk kihülni. Az egészeket sült aljukkal felfelé forditjuk, közepükre mokkáskanálnyi lekvárt teszünk, majd a lyukas tésztákat sült felükkel lefelé, -előzőleg porcukorral meghintve,- helyezzük rá a lekváros tésztára.
Nagyon finom, mutatós omlós tészta!Egy baja van, hogy gyorsan elfogy!
mindent a gépbe, 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, kiborítani 4 részre osztani, kinyújtani, feltekerni, hogy kb. 30 cm-es rudakat kapjunk. 4 rudat formázni, bevágni, egész felvert tojással megkenni szezámmaggal megszórni.Tepsin keleszteni és sütni.
Gépben tésztát dagasztunk, hólyagos, lágy tésztát kapunk, amit letakarva kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztünk. A tésztát kiborítjuk, finoman átgyúrjuk, másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk, langyos helyen fél órát újra kelesztjük.
Sütéskor a tészta tetejét ujjunkkal kissé benyomjuk, középen, forró olajba tesszük, úgy, hogy a benyomott oldal kerüljön alulra! Fedő alatt, közepes tűzön másfél percig sütjük, majd a másik oldalát fedő nélkül! szintén másfél percig sütjük. Így biztosan szalagos lesz a fánk.
Évek óta ez a recept alapján készítem, mindig nagy sikere van. Narancshéjjat szoktam általában belereszelni, nagyon megbolondítja. Jó étvágyat hozzá!
Én megvariáltam a kefires lángost, Bezsa és Kriszti receptjéből csináltam egy harmadikat. Valahogy így:
Kefires lángos
60 dkg liszt
2 tojás
500 g-os kefir
3 dkg élesztő
2 csapott kk só
1 kk cukor
1 ek olaj
még kb 10-15 dkg liszt a dagasztás közben, mert szerteszét folyt a tészta
A tésztát annyira liszteztem, hogy még mindig a kenyértésztánál jóval lágyabb volt, kicsit még ragadt is a kezemhez amikor kiszedtem. Kb 15 pec dagasztás után olajozott kelesztőtálba borítottam és betettem a hűtőbe. Néhány óra múlva olajos tálcára borítottam, majd tenyérrel egy vaskos koronggá nyomkodtam szét. Ezt elvágtam a pizzavágóval 16 db-ra, egyenként kihúzogattam nagyobbra és forró olajban kisütöttem. Kicsit vastagabbra hagytam a tésztát, mert mi nem szeretjük, ha a közepén ropogósra sül a lángos, hanem, ha végig finom puha, van mit harapni rajta.
A lángos nagyon finom lett, egyáltalán nem szívta magába az olajat: A maradékot a hűtőbe visszatettem, hogy másnap süssem meg. Az eredeti recepteknél is szó van róla, hogy ez a tészta hűtőben tártolható egy darabig.
Kenyérsütőben dagasztom, ha kell, teszek még hozzá egy kis lisztet. 30 perc kelesztés után gyúródeszkán kinyújtom, szaggatom, és letakarva hagyom még kelni.
Kicsit meghúzgálva teszem a forró olajba. Ez a lángos nálunk hetenként készül. Ja, és néha a tésztába keverek pirított káposztát is, az nálunk a káposztás lángos
és ha kell,akkor tej,hogy sűrű nokedli tészta állagú legyen.
Összemixeljük,betesszük a hűtőbe,ott is kelesztjük.Nekem már volt olyan,hogy nem volt,csak 2 kefírem,akkor kiegészítettem tejjel,nem lett gond,bármit variáltam rajta,isteni lett.Szóval eredetileg olajos kézzel kihúzzuk,és úgy sütjük,na ezt látni kellett volna,mikor először csináltam.Könyékig olajban,már meg kellett volna fordítanom,de olajos kézzel hogyan????Mikor már minden úszott az olajban,akkor beújítottam,azóta egy evőkanálnyit beteszek az olajba,és nagyon gyorsan a kanál segítségével ellapítom.Így ugyan kisebbek lesznek,de nekem ez jobban bejött.Nagyon gyorsan sül,és nagyon finom,fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal.....Apukám pedig lekvárral szereti,úgy is finom.
A felfutatott élesztőt összekeverni a többi hozzávalóval és hűtőbe tenni egy pár órára. Ha hamarabb akarod akkor ne tedd a hűtőbe, hanem valamilyen meleg helyre. Olajos kanállal szaggatni és olajos kézzel kinyújtogatni. Forró olajban sütni. Minden, ami jó, rápakolni. Sajt, fokhagymás tejföl stb. Az a jó még benne, bár nálatok ez a veszély nem áll fent, hogy a maradékot a hütőben lehet tárolni és akkor sütöm ki amikor enni akarjuk. Vagy pedig előre el lehet készíteni amikor ideje van az embernek rá. Aztán zsupsz be a hütőbe.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit