Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
Ez tenyleg megint igazi Hmmmm..nek tunik.Azt hiszem hetvegen kiprobalom.Nagyon koszonom!.Mond Te megis milyen gyumivel tartod a legfinomabbnak? Ezt egy kicsit megnyomkodod benne v. egeszben hutod ki vele?
Akkor én is mondok egy jót! Ez az én lucskoskáposztám.Állítólag nagyon hasonlít az Erdélyihez.
Egy-egy csontra vágott/nem füstölt/ oldalast kevés zsíron /olajon/ lepirítunk.Felengedjük vízzel és majdnem puhára pároljuk.Beletesszük a nagyobb/kisebb/ cikkekre vágott fejeskáposztát, és készre főzzük.Közben persze ízesítjük:só, bors, kapor, csombor/borsikafű/.Ha megfőtt, akkor tejfölös habarással besűrítjük.Ne legyen olyan sűrű, mint a mi főzelékeink. A kapor és a csombor adja a jellegzetes ízét.
Lu.cskoskáposzta néven én egészen más káposzta ételeket hallottam, de egy régi szakácskönyvben ez volt ezen a néven.
Ma olyan ételt főztem, amit még soha azelőtt. Egy kedves ismerősöm a Nyirségből származik, és ott ez megszokott étel.
Kapros gombóc fehér káposztával:
Hagyományos húsgombócot készitünk: darált hús, rizs, só,bors,pici piros paprika, fokhagyma, vöröshagyma, kevés örölt kömény, tojás. Apró gombócokat készitünk, és forró , sós vizbe feltesszük főni. A fehér káposztát laskára vágjuk, és a gombócokkal együtt puhára főzzük. Izesitjük : só, pici vegeta, apróra vágott kapor, (recepten kivül én tettem bele jó sok vöröshagymát, és fokhagymát apróra vágva, egy zöldpaprikát, egy marék koktél paradicsomot, kevés lestyánt. Azt hiszem legközelebb teszek bele tárkonyt,és pici babérlevelet is.) (Mikor megfő, gyenge rántást lehet bele tenni, és tejfölt.) Most én csak natur joghurt+kicsi tejföl+egy kávéskanál liszttel készült habarást tettem bele. Nagyon finomra sikeredett!
2 uveg teszta vagy pizzaszosz. (ha van izesitett akkor jo a gombas bele+7 fuszeres, vagy hagyomanyos teszta szosz -arra gondolok, amit a spagettire hasznaltok.
Megpiritom a hagymat vajon, hozza adom a 2 evokanal barnacukrot..icipici piritas utan bele a daralthusit, aztan egy kicsi chili borssal megszorom, majd jon a cayenne bors.
Ezutan johet a pizza vagy teszta szosz + 1 evokanal barnacukor.
Miutan a husika megfott, ontsd egy nagy labosba, ..add hozza meg az osszes hozzavalot, amit meg nem hasznaltal fel...keverd ossze....fozd 3 orat...es kozben kostolgasd, hogy eleg e bele a fuszer (bors). Vigyazz, hogy nehogy leegjen. (Lehet, hogy a cukrot a vegen kellene bele tenni?????)
Isteni, akik ettek mar itt chilit, mindenki azt mondta, hogy eddig ez volt a legjobb, amit eddig ettek, Remelem otthon minden hozzavalot meg lehet kapni
csiky/Noreno/latsia
230 ml víz
1 tojás
450 g liszt
45 ml sovány tejpor
1/2 tk só
50 g porcukor
75 g vaj
7,5 ml (1 1/2 tk ) szárított élesztő
Én kenyérsütőben szoktam összekevertetni és keleszteni.
Kelesztés után kinyújtom kb 65x45 cm-re(csak kb!!),megkenem mogyorókrémmel(nutellát szoktam),kettévágom a tésztát és belülről kifelé mindkettőt feltekerem.Majd a két feltekertet összecsavarom. A két végét összenyomom, és az eredeti recept kapcsos tortaformát ír,aminek van egy belső betétje,de nekem nincs így ,kuglófformában szoktam, amit én kikenek egy kis olajjal,épphogy!!
Meleg helyen kb 30-45 perc újabb kelesztés,majd 200 fokos sütőben 30-35 perc sütés."
Én tejpor és víz helyett tejjel csináltam. Nem kell sajnálni belőle a nutellát!
Szeretném elmesélni a baracskai pompos receptjét, ahogy én készítem. Ez gyerekkoromban disznóvágás idején készült, minden család ismerte. Manapság már csak páran sütjük.
Kelt tészta kell hozzá, lehet sima kenyértészta, esetleg pici főtt krumplival is készithetjük. A kelt tésztát kinyujtjuk kb. 1 cm vastagra, vékonyan beolajozzuk a tetejét, és rászórunk vékony csikokra, vagy kockara vágott füstölt szalonnát, füstölt kolbászt. (Ezt régen fehér szalonnával csinálták, és csak a kolbász volt füstölt.) Majd feltekerjük , mint a beiglit vagy a rétest. Lehet rudban sütni, vagy patkó alakba formázni. A tepsi mérete szerint elhelyezzük, és pihentetjük langyos helyen kb. 20 percig. A sütőben közepes hőfokon szép világos pirosra sütjük. Melegen, hidegen egyformán finom. A mikróban is fel lehet melegiteni. Mi savanyusággal esszük. A töltelék izlés szerint változhat! Csináltam párizsival, tojással, hagymával ......., ami éppen van otthon.
"Imádtam őket amcsiban...:-) a kedvenc a fahéjas mazsolás Philadelphia krémsajttal :-) A receptet az Oetker sütiskönyből vettem (a kezdőknek szóló :-)
3 dl víz, 1 kocka élesztő, két teáskanál cukor (felfuttatni), egy-két teáskanál só és kb 50 dkg liszt a tészta...
Én robotgéppel dagasztottam. Miközben kelt (20 perc) beáztattam egy kis mazsolát vízbe (hogy majd ne égjenek meg), bemelegítettem a sütőt 200 fokra, és odatettem egy fazék vizet.
12 (10-re is elég) részre osztottam a tésztát, kis fánkokat görgettem belőlük, a közepükbe belnyomtam az ujjam, hogy karikák legyenek (nem kell sok liszt a deszkára) aztán a gyöngyözű vízben 1-1 percig főztem mindkét oldalukat és kivajazott sütőlemezre tettem (6-6) őket. A forr víz szerintem kinyírja az élesztőt, mert jellegzetesen "nehéz" marad a tészta így....
A tetejét megkentem tojássárgával, szezámmaggal, mákkal, metélőhagymával (friss jobb) szórtam meg.
A kedvencem a fahéjas/mazsolás. A tészta ugyanez, tehát nem édes. Egy fél mokkáskanál fanéj és egy teáskanál mazsolát adtam, minden kis fánkhoz, így alakítottam őket karikává... Nagyon pikáns ízű, különösen krémsajttal!!!!
Egyébként a változatok száma végtelen: lehet vajjal enni piritósként, szendvizsnek lazaccal, sonkával, sima krémsajttal is, körözöttel is...stb"
10 dkg margarint megolvasztunk. Az élesztőt megfuttatjuk a tejben, hozzáadjuk a liszthez és a többi hozzávalóval összekeverjük. Kelesztőtálba tesszük, kb. 20 percre. Ha kész, kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, az olvasztott rámával megkenjük a tésztát, és rászórjuk a tölteléket. Feltekerjük, és ujjnyi szeletekre vágjuk. Közepes méretü tepsit a maradék rámával kikenjük, a tésztát lerakjuk. A tekercsek oldalát is megkenjük a rámával. Ha maradt a 10 dkg-ból, azt a sütemények tetejére locsoljuk. A sütőt előmelegitjük közepes lángon, és a pihentetett tésztát kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük..
Fél kiló liszthez 1 ek. sót adunk, majd 1 cs. Ramat elmorzsolunk benne. Ekkor jöhet hozzá 20-25 dkg reszeltsajt, 1 tojás, és 1 doboz tejföl, amiben 2 dkg élesztőt felfuttattunk. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, és legalább 2 órára, de a legjobb 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tojással lekenjük, tetejét sajttal megszórjuk, apró pogácsákra, vagy hosszu stanglikra szaggatjuk.
A recept készülhet élesztő nélkül is, akkor is kell pihentetni, és akkor is nagyon finom.
Uez a tészta az alapja a sajtos szálnak is, de akkor a tésztából kihagyom a sajtot, egészen vékonyra nyújtom, kb. 2 mm, és az összes 30-35 dkg sajtot a tetejére teszem. A sajt vastagabb legyen mint a tészta. Előtte tojással lekenem, amibe egy kevés ételízesítőt teszek. Csíkokra vágom és úgy sütöm. Jó étvágyat hozzá! Üdv
Szia Margitka!
Nekem is a testkontrolos tortilla volt a kedvencem, hihetetlenül finom. Mikor fogyiztam, nagyon sokat készítettem. A fogyi most is aktuálissá vált, mert tegnap majd leszédültem a mérlegről, fél év alatt, mióta megvan a gépem és állandóan sütögetek, 8!!!! kilót híztam. Azon gondolkozom, hogy elcsomagolom a gépet. Tiszta depresszióba estem, bár tudtam nyílván, hogy híztam, a ruháim mutatták, na de ennyit! Szóval jöhet megint a zöldséges tortilla, még jó, hogy azóta van Norbi majonéz is.
Üdv: Limara
A tortillat magam sütöm a Testkontroll könyv receptje szerint.
4 rész kukoricaliszt,
4 rész búzaliszt,
1 rész búzakorpa,
1 rész búzacsira.
Egy kis langyos mézes vizben megfuttatott élesztővel, némi sóval, vajjal, és annyi vizzel, hogy jó lágy tésztát kapjak, összekeverem. Teflon serpenyőben mint a palacsintát megsütöm. Ne süssük túl, mert akkor tekergetni nem lehet.
Töltelék: párol brokkoli, karfiol, nyers sárgarépa reszelve, esetleg cukkini, tök izlés szerint
Elkészitése: a tortillát kenjük meg vékonyan majonézzel, erre kell rászórni a fenti zöldségeket, rá kevés savanyukáposzta, vagy helyette kovászos ubi, saláta, csirák,vagy csak kevés lilahagyma ki-mit szeret. Kicsi ketchuppal meglocsolni, pici só, majd feltekerni. Ha fóliában van , meg lehet melegiteni tálalás előtt. Fantasztikusan finom!!!
1 kg lisztet összemorzsolunk 15 dkg margarinnal, 60 dkg porcukorral, 3 kávéskanál szódabikarbónával, púpos kávésk. fahéjporral és 20-30 szem tört szegfüszeggel. ( lehet kész keveréket is használni, ill. kardamom magot is tehetünk bele).
Jól összekeverjük, a közepébe önteni 60 dkg langyos mézet és 6 egész tojást. Fakanállal keverni a folyós anyagokat, hagyni, hogy beomoljon a többi. Utána kézzel gyúrjuk és még 1/2 kg lisztet adunk hozzá. Amikor nem ragad, akkor jó. Pofozni! 2-3 mm vastagra nyújtjuk, nagyon lisztezett deszkán. Formára szaggatjuk. Vajazott tepsiben sütjük, és rögtön kiszedjük, egyenes asztalon hagyjuk kihülni. Lehet használni sütőpapirt. A sütési idő 4-5 perc. Ez az adag egy 20 tagú családnak is elég, én a felét vagy a három- negyedét sütöm egy alkalommal. Diszités: 1 tojásfehérjébe 10 dkg szitált porcukrot teszünk. Fehéredésig keverjük . Vékonyan diszitjük a tésztát.
Ez a madártej olyan jó,hogy akár nekem is eszembe juthatott volna.Most is van lefagyasztott fehérjém és a madártejet ki ne szeretné? A kókusz is nyerő málunk,úgyhogy a kókuszcsók is tetszik.Köszönöm az ötleteket.
szia julika!megsütöttem a vajastésztás töltött kifliket.nagyon finom lett!2éves kisfiamnál teljes siker!holnap ha lesz ídőm leirom mindenkinek hátha valaki szeretné kiprobálni.addig is mindenkinek további szép napot!
Sziasztok! Most van itt az epres édességek ideje!
Egy könnyen elkészíthető tortareceptet írok le.
Epres túrótorta hidegen
Hozzávalók:50dkg tehéntúró, 12dkg vaj,{margarin}
15dkg cukor, 2 csomag vanilincukor, 4,5dl tej, 4 tojássárga, 1,5 csomag zselatin, 2 csomag gyümölcszselépor, 30dkg eper.
A zselatint a langyos tejben feloldjuk. A túrót kikeverjük 10dkg vajjal, {margarinnal} a tojássárgákkal, a vaníliáscukorral és a cukorral. Végül belekeverjük a zselatinos tejet. A masszát vajjal kikent tortaformába öntjük, elsimítjuk. Ha megszilárdult, a tetejét kirakjuk eperszemekkel. Az előírás szerint elkészített gyümölcszselével bevonjuk a torta tetejét. Legalább 1 órára hűtószekrénybe tesszük.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit