Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
Sziasztok! Találtam egy kukoricás recit, egy sütős-főzős magazinban.
Édes koszorú
12 dkg kukoricaliszt, 12 dkg búzaliszt
20 dkg kukoricakonzerv, 10 dkg cukor
2 tk sütőpor, 2 tojás
2,5 dl tej, 4dkg vaj
Keverjük össze a liszteket, sütőport, kukoricát, cukrot, vajat, tojásokat, tejet. Dolgozzuk ki teljesen simára. Egy koszorú formát kenjünk ki vajjal, öntsük bele a tésztát, a tetejét szórjuk meg díszcukorral és süssük 180 fokon 50 percig. A formában hagyjuk hűlni! Lekvárral v. csokiöntettel is kitűnő reggeli.
Tökmagos aljú, csavart zsömle 270 ml víz 2 ek. tejföl 4 dkg margarin 550 g lisztféleség (3/4-e kenyérliszt, +búzakorpa, búzacsíra, lenmagpehely) 2 kk. só, 1 kk. cukor 2 dkg élesztő
Dagasztás, kelesztés, dagasztás után feltekertem beigli formára, kb. 8 cm-es szakaszokra vágtam. Az alját bevizeztem és tökmagba mártottam. Tojással kentem meg a tetejét. Kb. fél óra kelesztés után sütöttem. Nagyon jó ez a feltekert forma, köszi Margitka :-)
JOGHURTOS MAGOS KENYÉR EMargit Joghurtos zsemleje alapján
1 db 175g natur joghurt, 15g élesztő 1 kk. cukor 50 g zabkorpa 100g teljes őrlésű tönköly liszt 100g fehér tönkölyliszt 100g BL80-as liszt 1 kk sikér 1,5 kk só 0,5 dl víz a dagasztásnál ha szükséges.
20perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás ekkor teszek hozzá izlés szerint magokat is. Feltekertem és formáztam majd kelesztettem és sütöttem. Nagyon izletes puha kenyér lett belőle.
35dkr cukor,2dl tej,35dkg.mez, A mezet felforraljuk, hozzaadunk 5dkg margarint, majd az elobbiekkel is osszedolgozzuk melegen!
1kg lisztet 1Ek szodabik.bonat,izles szerint:fahej,orolt szegfuszeg 1 Csapott Ek kakaot,1z.vanilcuki,Ezeket mind egalizaljuk, majd hozzaadjuk a mar elkeszitett mezes masszat es 4 tojas sargajat.Meggyurjuk.Retesteszta kemenysegure keszitjuk. 1 ora pihentetes! Utana golyokat formalunk belole -FORRO sutoben sutjuk.
MAZ:4 tojas feherjet felverunk , beleteszunk:25dkg cukrot,1 vanilcuki es eztGOZFELETTT felverjuk.Egy vajlingba tesszuk az osszes megsult puszit es melegen raontjuk ezt a masszat es jol osszerazzuk vele vkeverjuk.Tepsibeegyenkent egymasnak dolve kirakjuk szaradni.Ha masnapra nemszaradnameg akkor langyos sutoben 5 percre berakni.Remelem izleni fog.
1kefirbe 1kk.cukrot teszunk, beletesszuk a 2dkg elesztot-hagyjuk felfutn.A liszteta Ramaval osszedolgozzuk,beletesszuka tojast a sot,a felfuttatott elesztot.Jol osszedolgozzuk es 1 ejszakat a hutobe rakjuk.Reggel kivesszuk egy kicsit allni hagyjuk, majd ujjnyi vastagra kinyujtjuk.Kiszaggatjuk pogi szaggatoval tepsiben meg 1/2 orat kelesztjuk, meleg sutoben sutjuk.
Sós vizet forralok. A nyers burgonyát az almareszelő apró lyukú fokán lereszelem, majd gyorsan összekeverem a felvert tojással, liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy a szokásos állagú galuskatészta legyen belőle. Közben a szalonnát egészen apró kockákra vágom és a zsírját kisütöm. A szalonnazsírt tűzálló tálba öntöm. A forrásban lévő vízbe beleszaggatom a galuskákat és felforralom. Ha kész ráöntöm a szalonnnazsírra. Ráteszem a juhtúrót, összekeverem. Mikróba vagy forró sütőbe teszem annyi időre, hogy felforrósodjon, de nem süljön. Tejföllel, szalonnapörccel meghintem.
1 adag kenyértészta 10 szelet pármai sonka 8 darab keménytojás 400 g reszelt sajt 2 marék friss bazsalikom paradicsom olajbogyó olívaolaj, bors, só
A kinyújtott tészta közepe mentén helyezze el az összes alapanyagot! Permetezze be olívaolajjal, ízesítse sóval és borssal! Hajtsa rá a töltelékre a tésztát! Sütés 35 percig
Ezt a receptet egy munkatársamtól kaptam. Egyszerű és finom!
Túrós stangli
Hozzávalók:
25dkg liszt,
1 Ráma margarin,
25dkg tehéntúró,
kenéshez 1db tojás,
tetejét meghinteni 5dkg reszeltsajttal,
2 mokkáskanál só.
A lisztet, a margarint, a túrót a sóval a tálban jól összegyúrjuk és egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük. Másnap kinyújtjuk kb. 2cm. vastagságúra, tetejét megkenjük a felvert egész tojással, meghintjük reszelt sajttal, csíkokra vágjuk és szép pirosra sütjük.
Toltelekhez:400gr enyhen piritott foldimogyoro,50grzsemlemorzsa,1/2Tk fahej, egy keshegynyi oroltszegfuszeg, 40gr reszelt keserucsoki,3ek barna rum, 60mlFORRO! tej, 2db tojasfeherje, 80grcukor.
Tovabbiakban meg:1db tojassargaja megkenni,vaj a tepsit megkenni vagy sutopapir,porcukor a meghinteshez.
1/ A lisztet beleszitalod egy nagy keveroedenybe es kozepebe egy arkot keszitesz.Az elesztot felette elmorzsolod es a 200ml langyos tejet hozzaadodmajdegyre tobbet a szelekbol elveve osszekevered allitod.Ha osszegyurtad teljesen akkor meghinted a tetejet liszttel es letakarod ruhavales egy meleg huzatmentes helyen hagyod keleszteni addig amig a teszta tetejen holyagosodni nem kezd.
2/ A vajat megolvasztani, a cukrot, sot, tojassargajat jol egybekeverni es a megkelt tesztahoz keverni es egy fakanallal hosszu nagy mozdulatokkal addig verni"mig a tesztacsuszos sima nem lesz es holyagosodni nem kezd. Ezutan gyurodeszkan jol atgyurni es meg az edenybe visszatenni letakarni ujra kekeszteni meg 2-szeresere.
3/ Atolteleknekvalo megpiritott foldimogyorot v. diot finomra daraljuk majd hozzaadjuk a panirport az orolt fahejat es szegfuszeget a megdaralt keserucsokit a rumotes a FORRO tejet. Ezt jol osszedolgozzuk utanna a tojasfeherjet felverjuk es a vegefele a veresnek a cukrot is hozzaverjuk addig amig ""csucsot"" nem hagy.
4/ A tesztat egy liszttel megszort deszkan 40x50cm teglalapra kisodorjuk. Az elkeszitett mogyoro v. dio masszat egyenletesen elosztjuk rajta ugy hogy a tavolabb eso hosszu szelen 4-5cm-ert szabado hagyunk es ezt a reszt egy felvert tojassal megkenjuk. A tesztat felrolnizzuk ugy hogya szabadoneso 4-5cm resz alulra keruljon a rolninak.Ezutan egy kivajazott tepsibe rakjuk letakarjuk es meg 15percet kekesztjuk meleg helyen.Megkenjuk az egesz rolt a maradek felvert tojassal es egy 200C elomelegitett sutoben 25-30 percig sutjuk vilagos barnara Felszeleteles elott megszorod porcukorral Jo etvagyat!
Gazdagithatod meg mazsolaval, citromhejjal, vanilias cukorra. etc. Ateszta foliaba csomagolva 1 hetig is elall!
En mar 4x elkeszitettem ISTENI!!! Ugy ahogy volt forditottam le nektek , talan ezert egy kicsit IGY korolmenyesnek latszik.
A darabokra tört étcsokit gőz felett felolvasztani, majd miután kihűlt egy tálba gesztenyemasszával, puha vajjal, lekvárral és cukorral, rummal és a tojások sárgájával jól kikeverni. A tojások fehérjét csipet sóval jó kemény habbá verni, majd a gesztenyés masszába nagyon óvatosan a sütőporos liszttel felváltava összekeverni.
Tetejere: 3tojasfeherje,28dkg cukor, csokidara v.mas is jo a disziteshez ha nem olvad el.
Teszta:6db tojasfeherjet 21dkg porcukorral gozfelett kemenyre verunk, majd hozzakaverjuk a 6db tojassargajat, a 3db Puncspudingport es a vanilia pudingport.AZONNAL sutjuk nem forro sutoben.
Krem: 1Rama vajat 20dkg porcukorral jol kikeverunk. Hozzakeverunk 3db tojassargajat es 1/2 dl Rumot, majd a kettevagott kihult tesztara kenjuk.
Tetejere:3db tojasfeherjet 28dkg cukorral gozfelett kemeny habbaverunk es a teszta tetejere kenjuk, mejd csokidaraval vagy mas "etwasszal"diszitjuk.Erdekes suti a szine vegett is es hogy nem kell bele liszt.
Remelem izleni fog valakinek.Fotom nincs rola mert regebben keszitettem.
Vanilias kifli
Hozzavalok:18dkg zsir v. 21dkg vaj, 28dkg liszt. 7dkg,orolt dio, 10dkg cukor , 1zacsko vaniliascukor, 1db tojas.
A fenti felsorol anyagokat osszeallitjuk,es kifliket formalunk belole. Elomelegitett sutoben megsutjuk kozepes langon ne barnara
Ha megsult; azonnal melegen vanilias porcukorba hempergetjuk vigyazva mert frissen torekeny lehet.
En masnap szeretem legjobban mert kicsit megpuhul es omlos lessz a vanilia iz is jobban ervenyesul .
Dios Tekercs
Teszta": 5db tojassargaja, 5db tojasfeherje 5dkg cukor, 5dkgorolt dio,
Toltelek:15dkg daralt dio,10dkg cukor, 10dkg vaj,
Teszta :Az 5db tojassargajat aaz 5dkg cukival es az 5dkg dioval jol kikeverni es a felvert tojashabbal ovatosan osszekeverni. jolkilisztezett sutoben sutni.
Toltelek:15dkg orolt diot 1/2 dl FORRO tejjel es a 10 dkg cukorral kikevert vajat kicsinyeskent hozzakeverni. ''Megbolondithatod"" meg fahejjal, reszelt citromhejjalv. pici Rummal. Tetejet diszitheted olvasztot csokival kinek izlese es fantaziaja szerint.
Bözsi leveles pogacsaja
50dkg liszt,2db Rama margarin/2x25dkg/ 1 Rama a tesztaba 1 pedig kenni, idob Kefir,20dkg Trapista sajt, 2 es 1/2dkg eleszto,4 tojassargaja,(tesztaba!/) 4tojasfeherje,/KENNI A TETEJET/, so, 25dkg Turo.
A tesztat osszeallitani, kisodorni, a masik Ramaval megkenni,felcsavarni rolad alakura es 1 ejjszakat a hutuben allni hagyjuk.Masnap 3cm vastagra kinyujtani ,kessel megracsozni , tojasfeherjevel megkenni es 20 dkg Trapista sajttal megszorni.Kicsi pogacsa szaggatoval kiszaggatni es megsutni.
Koszi a hartyani kremes receptjet....meg a hugom sutott egyszer, kb. 15 evvel ezelott...es azota sem talaltam ezt a receptet sehol...(lehet, hogy rossz helyen kerestem?)
Azt hiszem a het vegen meg is fogom sutni...meg egyszer koszike.
Van egy konnyu nyari edesseg receptem. Bocsi a hianyzo ekezetekert, de az en gepemen nincsenek ekezetes betuk...szoval a recept.. Eloszorre eleg borzasztonak tunik, de nagyon finom, es nem kell megsutni, csak egy kis idore a hutobe kell tenni, hogy egy kicsit osszeerjen, miutan mindent osszekevertel.
1 pohar tejfol
1 pohar pici meretu marshmallow (pehely cukor, pille cukor, ha nem pici kocka alaku, akkor vagd felbe)
1 pohar barack, mandarin vagy ananasz konzerv
1/2 pohar kokuszreszelek
azt hiszem nem hagytam ki semmit..cukor nem kell bele, mert a marshmallow eleg edes. Nekem mindig tobbszoros mennyiseget kell csinalnom, foleg a nagyon meleg nyari napokon..Remelem izleni fog!
A hozzávalókból tésztát gyúrok és egy pár óráig a hűtőben pihentetem. Kinyújtom (minél vékonyabb, annál jobban szeretjük), és megkenem sós felvert tojással és megszórom reszelt sajttal. Derelyevágóval csíkokat vágok és sütőben megsütöm.
Szoktam sajt helyett különböző magokat is szórni rá (szezám, len, napraforgó). Nagyon finom, és nagyon sokáig eláll. Mindig dupla adagot sütök belőle. Nálunk nincs szilveszter enélkül.
kb 1/2 dl tej (ennél több kell bele, majd dagasztásnál látod)
1 ek vaj vagy margarin
ízlés szerint só
Kenéshez:
1 tojás sárgája
1/2 dl sós tej
Az élesztőt a kockacukorral felfuttatjuk meglangyosított tejben.A lisztet a vajjal a tojássárgákkal a sóval és az élesztővel összedolgozzuk, annyi tejjel, hogy puha de ruganyos tésztát kapjunk.Lisztezett deszkán azonnal kinyújtjuk kb 2 cm vastagra és kockára vágjuk. (Szerintem egyszerűbb kör alakúra és cikkekre vágni) Minden kockára teszünk 1 szelet előre kisütött, vagy grillezett vékony szelet szalonnát(legjobb a szeletelt bacon) és egy szelet sajtot(én füstölt sajtot tettem bele)
Kifli formára összetekerjük, tepsibe tesszük, jó távolságra egymástól, mert lagalább a duplájára nő. A tetjét rögtön megkenjünk tojássárgájával és jól megszórjuk reszelt sajttal, majd legalább 1 órát kelesztjük.(nekem hamarabb megkelt mint egy óra)Előmelegített sütőben közepesnél nagyobb tűzön ( kb.200 fokon)aranybarnára sütjük.(hamar sül)A sütőből kivéve megkenjük sós tejjel és 1-2 percre visszatesszük.
Sziasztok! Olvastam, hogy valaki ostyamintás sajtos kekszet keresett. Leírom az én receptemet: Sajtos keksz:
1 csomag vaj,1kg liszt,25 dkg margarin, 3 dkg élesztő,2 tojás, 2 kis pohár tejföl, 30 dkg reszelt sajt, k ek zsir, 4 kk só, köménymag ( egész).
A tésztát vékonyra nyújtom, pogácsa szaggatóval kiszaggatom, és 3 db-ot tudok egyszerre sütni az ostyasütővel. Én mindig elszámolok először saccra kb 20-ig, aztán fordítok a lángon a másik oldalra, és újra elszámolok 20-ig, aztán kész. Ha nem elég piros, akkor tovább kell számolni mind a 2 oldalra, ha meg túl piros, akkor természetesen kevesebbet. A lángot is ki lehet tapasztalni, kb közepes legyen.
Ugyanez az ostyás keksz édes változatban:
1 kg liszt,25 dkg cukor, 25 dkg margarin, 5 dkg libazsír, 2 tojás, 1 cs sütőpor, 1 vaníliás cukor, 2 dl tej. Sütni ugyanúgy kell mint a sajtos változatot. Üdv. Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit