Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
Az élesztőt meg futtatjuk kevés tejbe pici cukoral. Zsírt jó habosra kavarni és a többi hozzávalókat is hozzáadjuk. Puhára dagasztjuk és kellni hagyjuk kb 1órát. Pereceket formálunk belőle .Tepsibe rakjuk ,egymástól távolabb .Tojással megkenjük és még pihen egykicsit sütés előtt kb fél órát. Utánna lehet sütni. Sok sok sikert hozzá!!!!! Ha kérdésetek van vele kapcsolatban irjatok.J JÓÉTVÁGYAT HOZZÁ!!!!!!!! Rózsika50. ÜDV:MINDENKINEK. kosrozsika@citromail.hu
Biztosan kipróbálom.
Hasonló kalácsot sutôtt az anyukám, 10-dekásnak hívtuk mert 1 kg liszthez 10 deka élesztô kellett.
A kulômbség annyi, hogy a kinyújtott tésztát megkente zsírral, rászórta a cukrozott mákot, diót, vagy kakaót, ôsszecsavarta, de mindig csak 2 hengert csavart ôssze. Néha az egyik mákos, a másik diós volt és érdekes mozaikot adott.
A rászórt tôltelék nem volt vastagon szórva, az osszecsavart részek szépen foszlódtak egymástól.
Én ha csinálok 2 adagot, két gyüm.kenyér formában, mert mindenki nagyon szereti.
1 adag:
4 tojásfehérje 14 dkg cukor 14 dkg liszt 8 dkg mandula (a barna héjával, mert igy szép, jól megmosom, áttörlöm)
Tojásfehérje felverve habnak, lassan beletenni a porcukrot. Eddig robottal, innen óvatosan, hogy ne törjön a fehérje a 14 dkg cukrot a mandulával összekeverve belekeverni. Zsirozott gyüm.kenyér tepsibe sütni. Hagyni 2 napig száradni, majd felszeletelni egyforma vékonyra. Előmelegített sütőben sűtőlapra tenni és 4-7 percig sütötől függ újrasütni. Nem szabad barna legyen (sajnos nekem egy-egy vékonyabbra vágott az lett) Vigyázni hamar megég!!
A tésztát összekeverni ( én a kenyérgépben csináltam) ez egy linzertészta, majd fóliába tettem és 2 órát hütöttem. közben a tejet felforraltam és a mákkal, összetört tökkel és a többi hozzávalóval összeforraltam.
A tészta kétharmadát kinyujtottam a tepsibe tettem, majd ráraktam a tölteléket és a tészta többi részéből rácsot készítettem rá végül tojássárgájával lekentem. 25-30 percig sütöttem.
Küldök 2 csodásan jó receptet, én egy nagyon kedves osztálytársamtól tanultam őket, de nagyon jó vendégváró és nagyon szeretik. Karácsonykor megcsinálom, majd akkor megy a kép róla, hátha valaki addig is elkészíti őket. Igazán szilveszter várónak a legjobb!!
Majomeledel
Maradék tojásfehérjék jó felhasználása, én dupla adagot szoktam csinálni kicsit macerás de isteni izű, ropogtatós keksz és különleges.
Hozzávalók:
4 tojás fehérje
14 dkg porcukor
14 dkg liszt
8 dkg mandula
Tojásfehérjét felverjük habnak, belekeverjük a porcukrot, eddig robotgéppel, majd a lisztet a mandulával együtt óvatosan belekeverjük, hogy a hab ne törjön össze..
Kizsírozott, lisztezett őzgerincformában megsütjük. Kb.30 perc., kiszedem és állni hagyom konyharuhába tekerve, vagy annélkül. 2 nap múlva vékonyrafelszeletelve sütőlemezen újra sütjü, ill. kicsit megkapatom amig vil.mogyórószinű nem lesz.. (Ha van kenyérszeletelő gép, azzal a legjobb szeletelni) A második sütés lapos tepsiben történik, szorosan egymás mellé rakva. Vigyázni kell, mert hamar odaég. Előmelegitett sütőben kb. 5-7 perc.
Sós mandulás
Hozzávalók: - 40 dkg liszt
- 25 dkg Rama margarin
- 1 pohár tejföl
- 3 mokkás kanál só
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd 24 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd kis karikákat szaggatunk és tojásfehérjével megkenjük, félbe vágott mandulát teszünk a tetejére és megsütjük, lehet sajttal is varriálni, vagy mindkettővel.(formára 10 Ft-os nagyságú kör, rajta a mandula)
Én egy kis likörös pohárral szaggatom. olyan 10 Ft-os nagyságúra. Szorosan egymás mellé lehet rakni. Nekem 2 tepsi megtelik. Sütési idő: kb. 30-40 perc. (sokáig eláll, finom.)
Küldök még egy receptet, ez is ünnepi és finom, ez a mindmegettéről van, de már többször kiprobáltam kicsit átvariáltam, de isteni, a család imádja!
Rumos-szilvás falatkák
kb.50 db
a tésztához:
9 dkg margarin
4 dkg porcukor
2 tasak van.cukor
12 dkg liszt
A töltelékhez:
kb. 50 szem magozott szilva
fél dl. rumű
diszítéshez
20 dkg tortabevono
50 szem mandula
Előkészítés, a margarint, porcukrot, csipet sót, vaniliás cukrot gépi habverővel habosra keverjük és a liszttel együtt tésztává gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, fóliába tesszük és 1-2 órát pihentetjük. (én előző nap szoktam megcsinálni)
elkészítés: tepsit sütőpapirral bélelni, sütőt 200 fokra előmelegíteni (gáz 3-as fokozat) A tésztát 3 mm-re nyujtani és kb. 4 cm köröket kiszaggatni belőle. A köröket sütőben 8-10 perc alatt megsütni vil.-ra, majd hűlni hagyni. Az aszalt szilvát apóra összevágni és a rummal összekeverni, majd kiskanállal halmokat (sűrü kell legyen) tenni a tésztakarika tetejére. A tortabevonot felolvasztani vizgőzön és bevonni vele a szilvás kekszeket. a Tetejüket pirotott mandulaforgáccsal, vagy ha van félbevágott pirott mandulával diszíteni. Száradni hagyni! (napok múlva is finom.
A tésztához a tolássárgáját a porcukorral kikeverjük.A kávét,vizet,sütőporral összeforgatott lisztet hozzáadjuk.Végül a felvert tojáshabot keverjük bele.20-25 percik sütjük.
A tejet,a liszttel,tojásokkal összekeverjük és felfözzük.A margarint kikeverjük a porcukorral,majd a kihült kzémmel összekeverjük.
A tésztát kettévágjuk,a krém máromnegyedével megtöltjük.A maradékot a tészta tetejére kenjük.
A tojásfehérjét a porcukorral,kávéval felfözzük.A diót durvara vágjuk a sütemény tetejére szorjuk,és rácsurgatjuk a mázt.
Nagyon könnyü sütemény.A diót én most elhagytam a tetejéről igy is finom lett.
A tésztához: 2,5 dkg élesztő kb. 2 dl tej 50 dkg liszt + a nyújtáshoz 3 evőkanál porcukor 1 tasak vaníliás cukor 3 tojássárgája 1 citrom reszelt héja 3 evőkanál rum 8 dkg vaj + a tepsihez A töltelékhez: 40 dkg kimagozott aszalt szilva 1 evőkanál rum 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj 1 csipet őrölt szegfűszeg A kenéshez 1 tojássárgája 1 kávéskanál rum 3 evőkanál sárgabaracklekvár 1/2 citrom leve (3 evőkanál) 3 púpozott evőkanál porcukor
Előkészítés: Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, 2 evőkanál lisztet belekeverünk, és meleg helyen 15 perc alatt felfuttatjuk. A többi lisztet tálba szitáljuk, a porcukrot, a vaníliás cukrot beleszórjuk. A tojások sárgájával, egy csipet sóval, a citromhéjjal, a rummal, a felfuttatott élesztővel és a maradék langyos tejjel 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Közepesen kemény, de nem hólyagos tésztát kapunk. Letakarva, meleg helyen úgy 30 percig kelesztjük. Közben az aszalt szilvát földaraboljuk - egy szemet háromba-négybe vágunk -, a rummal ízesítjük, a fahéjjal, a szegfűszeggel fűszerezzük.
Elkészítés: A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, gömbölyűre formáljuk, és továbbra is letakarva, meleg helyen 20 percig kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkán egyenként kb. 35x15 centis téglalappá nyújtjuk a tésztát. Hosszában a közepére egyenletesen szilvát halmozunk, feltekerjük. Ha mindhárom cipó kész, hármas copffonással összefonjuk, és kivajazott tepsire tesszük. Tojássárgájával megkenjük, és 20 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 C-fokra, és a kalácsot 35-40 percig sütjük. Előfordulhat, hogy félidőben túlzottan pirulni kezd, ilyenkor borítsunk rá alufóliát. Kihűtjük. Ha kihűlt, a rummal megforrósítjuk a lekvárt, és megkenjük vele a kalácsot. A citromlevet a porcukorral kevergetve kissé megmelegítjük, végül a kalácsra kenjük. Csak akkor szeleteljük fel, ha a máz megdermedt rajta.
Munka: kb. 45 perc Fogyasztható: kb. 4 óra múlva 1 szelet: 403 kcal
(én egy kg csak kocka alakú háztartási kekszet szoktam venni a tescoban és annyit készítek amennyit gondolok hogy elfogy egy-két nap alatt, és függ az edénytől. Azért is jó, mert először nem tudja az ember mennyi fog kelleni. Kell találni egy jó alaku edényt hozzá)
Ehhez a mennyiséghez:
1 nagy pohár tejföl kell, 4-6 kanál porcukor (ki mennyire szereti édesen) 2 csom. vaniliáscukor. Ezeket habverővel habosra keverni (kicsit besürüsödik)
Ezután lerakni (kibélelni a tálat) egy sor keksszel, rárakni a tejfölös masszábaól egy adagot, elteríteni rajta, nem kell túl vastagon, de ne látszon a keksz (ugyis részben beszivja) utána keksz, tejföl és addig folytatni mig a végén elfogy.
Ezután kétféle szinű gyümölcsöt vágni (ez nekem most nem úgy sikerült, mert sajnos nem kocka alaku kekszből csináltam, tehát nem is az igazi) és minden kockára más szinű gyümölcsöt tenni, és ha az első egy kiwi, akkor alá egy banán a banán alá egy kiwi és akkor soronként és kockánként is más mint a sakktábla. Mindenféle idénygyümölccsel lehet csinálni. Majd zselatinnal bevonni. Érdemes 1 nappal előbb elkészíteni mint ahogy fogyasztod. Nem munkás és finom! (ismerösök szerint, családom is szereti mert én nem eszek tejfölt, soha nem kostóltam, de sokszor csináltam)
Sütőtökös-mogyoros muffin:(Nők L.ból vettem, kicsit máskép csináltam meg)
Hozzávalók: 1,3 dl napraforgó olaj
1 citrom, 250 gr. sütőtök, 20 dkg piriott mogyoró (gömbölyű)
200 gr finomliszt, 1/2 tasak sütőpor, 1 kk fahéj (én 1 1/2)
2 tojás, 1 csipet só, 210 gr porcukor, 1 tasak van. cukor,
A máz nekem most kész otker máz volt, de lehet csinálni:
80 gr porcukor,1 evőkanál citromlé
diszíteni: aszalt gyüm, vagy koktélcseresznye
sütőtök puhára főzni, kiturmixolni összekeverni az olajjal, liszttel, van.110 cukorral, mogyóraval, liszttel, fahéjjal, sütőporral és a 2 tojás sárgájával. A fehérjéből 100 gr cukorral sóval habot verni. Az előzöleg gépi habverővel összekevert masszához fakanállal ovatosan hozzákeverni a habot. A kikent muffinformába tenni (nekem + 2 db lett, amit papirba tettem)
Rozs- és grahamlisztes kenyér (Frankenlaib) 175 g rozskovász 250 g teljes kiörlésű rozsliszt 100 g grahamliszt 1 Tk. só (szűken mérve!) 1 Tk. őrölt köménymag ca. 350 ml langyos víz
10 percig összeállítjuk, dagasztjuk a tésztát só és fűszer nélkül, majd 30 percig pihentetjük a bekapcsolt lámpájú sütőben.
Ezután hozzáadjuk a sót és fűszert és jól össze dagasztjuk. (A magas rozstartalom miatt ragadós tésztát kapunk!
A kelesztő kosarunkba tegyünk egy kenyérkendőt (könnyű, szellős szövésű friss törlőruhát) és bőven szórjuk meg liszttel (egy kis szemes köménymagot is szórhatunk bele) és ebbe tegyük bele a ragadós gombóccá összegyúrt tésztánkat.
A kelesztő kosarat tegyük ismét a csupán lámpára kapcsolt sütőbe és 3 órát hagyjuk bent kelni. Csupán a lámpa hőmérséklete kellemes langyossá teszi ezidő alatt a sütőt és a kenyértészta nagyon szépen megkel.
Ezután finoman borítsuk ki a tésztát szilikonos sütőpapirral kibélelt sütőtepsinkbe, vizes kézzél simítsuk körbe a szélét, majd toljuk be a tepsit a tésztával a közben 240 fokosra előmelegített sütőbe. Vízporlasztóval nedvesítsük meg a tésztát és jól gőzösítsük fel a sütő légterét a sütő mindkét oldalára porlasztott vízzel.
15 percig kell sütni így a kenyeret többszöri befecskendezéssel.
Ezután állítsuk a hőfokszabályozót 200 fokra és még 45 percig süssük a kenyeret.
Amikor kisült, tegyük hűtőrácsra és ismét fecskendezzük le bőségesen vízzel. Hagyjuk kihűlni majd ruhával letakarva másnapig pihentessük, hogy az ízek a kenyérben kellemesen összeérjenek.
A tésztából 3 lapot nyujtunk,és izlés szerint lekvárral töltjük.A tetejét villával megböködjük,de csak az alsó tészatalapig.A süteményt 20-30 percig sütjük.A mázhoz a cukorból vizből sűrű szirupot főzünk,majd ebbe keverjük a darabokra tört csokit és vajat.A langyosra hűlt tésztára simitjuk.
Elkészítés: A tököt meghámozzuk, felkockázzuk, és egy pici vizet aláöntve puhára pároljuk, majd leturmixoljuk. Kb. 0,5 l sütőtökpép kell hozzá. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, és mielőtt teljesen jó lenne, a cukrot is belekeverjük. A kekszet és a diót hozzáadjuk, és egy 26 cm-es, morzsával behintett formába kenjük. Sütőben nagy lánggal (200-220 fok) 15 percig elősütjük. Ezalatt a 2 tojást és a cukrot kikeverjük, hozzáadjuk a fűszereket (só, bors csak óvatosan, mert alapjában ez egy édes pite), majd a sütőtökpürét, a vaníliás pudingport és a wishky-t. Az elősütött tésztára öntjük, majd 170 fokon 45 percig sütjük.
Ezzel megkentem és feltekertem a tésztát, felszeleteltem a muffinba helyeztem, kelesztettem még egy kicsit, tojással lekentem. Sütés
(sajnos elején vékony karikákat csináltam és kisebbek lettek)
2./ a fehér: a gesztenye masszát 1 evőkanál rum, 2 evőkanál tejjel habosra kevertem ezzel kentem meg a tésztát, feltekertem, felszeleteltem, tojássárgájával megkentem és muffinban megsütöttem.
Egy finom csirkehús recept:
A csirkét (comb-mell) előzőnap belolajoztam, befüszereztem (provanszi + szárnyashus füszerkeverék, só, bors) tepsibe raktam,aláöntöttem 1,5 dl száraz fehérbort, 1 kis fürt szölő (de lehet alma, narancs idény szerint)
Másnap lefóliázva sütöttem 30 perc, majd levéve a fóliát pirosra sütöttem. Isteni zamatos, finom, porhanyos! (a vendégeim elájultak tőle)
Sütöttem egy egyszerű fehérkenyeretet (a te recepted az elronthatatlan) abba tettem kukoricapelyhet. Jó izű és állagú lett.
100g joghurt 170g kovász (vegyes) 15g élesztő 1 kk. cukor 1,5 kk só 1 ek. ecet 1 kk. sikér 1 ek olivaolaj kb. 0,5 dl víz 250g bl 80 liszt 150 g teljes kiőrlésű rozsliszt 1 kk. kőmény őrölt 1 kk. lenmag
Gépbe tettem és a leghosszab programot állítotam be, majd sütöben sütöttem.
Sajtos kenyér
100 g joghurt 1 tojás 1 kk. cukor 1 ek ecet 3 ek olivaolaj 1 dl tej 1 kk. só 250g BL 80 liszt 100 g teljesőrlésű tönkölyliszt 100 zabpehelyliszt 50 g búzacsíra 10-15 dkg sajt
Alapprogramon sütöttem közepes szinnel de kicsit sötét lett és behorpadt a teteje de finom kenyér lett belőle.
Magos rudak 25 dkg vaj 30 dkg liszt 25 dkg túró fél sütőpor kis só
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, kinyújtjuk. Tojássárgájával megkenjük és reszelt sajttal + magvakkal (len, napraforgó, szezám) megszórjuk. Derelyeszaggatóval rudakra vágjuk és előmelegített sütőben , közepes hőfokon megsütjük. Könnyen elkészíthető (nagyon jó a tésztája) és nagyon finom!!! :-)
Nagyon izgatta már a fantáziámat az alábbi sütemény, ugyanis tavaly így karácsony előtt többször is vettem ilye Stollent. Ezt a recit a 100 recept kenyérsütőgéphez című könyvből próbáltam ki.
Stollen
Hozzávalók: 2,5 dl meleg tej 3 evőkanál méz 2 db tojás sárga 1/2 teáskanál só 1 citrom hája reszelve 5 evőkanál margarin 1/2 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg 50 dkg BL-80 fehér kenyérliszt 1/4 friss élesztő
Az első kilenc hozzávalót a fenti sorrendben a kenyérsütőgépbe tenni. A kelesztő programra rakni a gépet. Amikor a program jelzi, adjuk hozzá a többi hozzávalót kivéve a marcipánt és a porcukrot. A program végén a tésztát vegyük ki liszttel vékonyan megszórt gyúródeszkára. Vágjuk két darabra és az egyikből nyújtsunk ki egy nem túl széles téglalapot. A marcipán feléből formáljunk rudacskát, de egy kicsit rövidebbet mint a kinyújtott tésztánk. Tegyük a tészta közepére a marcipánrudat és a tésztát a hosszabbik oldalnál kezdve hajtsuk a marcipánra úgy, hogy teljsen befedje azt. Alaposan nyomkodjuk össze a tészta végét és hosszában ahol összeér, majd fektessük margarinnal kikent és liszttel megszórt tepsire (én őzgerinc formába tettem, hogy ne tudjon széltében nagyon elmászni a rúd). Ugyanígy járjunk el a megmaradt tészta valamint marcipándarabbal is. Kb. 30-40 perc kelesztés után 200 fokra előmelegített sütőbe süssük kb. 20-25 percet. Amikor aranysárga és jól átsült fektessük fémrácsra és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt finoman szórjuk meg a tetejét porcukorral.
Fenti adagból két rúd lesz. Én a felét csináltam meg. A margarint felolvasztva és kihűtve írja a recept, de én csak a hűtőből kivett margarint tettem bele. Kevesebb mazsolát és több kandírozott gyümölcskeveréket raktam bele, sajnos mandulám sem volt itthon. Arra törekedtem, hogy az összes hozzávaló mennyisége meglegyen. Régebben lehetett kapni Mézes sütemény fűszerkeveréket (most nem jártam utána) és azt az őrölt fahéj és szegfűszeg helyett lehet használni szerintem. Az eredeti recept is fűszerkeveréket ír.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit