Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
150 g ananász konzerv (én 12 kicsi db-ot félretettem a tetejére disznek)
2 ek. rum (izlés szerint)
25 dkg finom liszt
5 dkg kokuszreszelék
2 1/2 tk. sütőpor
1/2 tk. szódabikarbóna
1 tojás
12,5 dkg cukor én 1,5 tk folyékony édesitőt tettem bele
0,8 dl növényi olaj
2 dl natur joghurt
zsir a formához vagy 12 papir
sütés 180 fokon, légkeverésesnél 160 fok, 20-25 perc
1. Ananászt lecsöpögtetjük, felapritjuk és megáztatjuk a rummal és 0,5 dl ananászlével.
2. Összekeverjük a lisztet, kókuszreszeléket, a sütőport és a szódabikarbónát.
3. Tojást felverjük. Belekeverjük a cukrot, az olajat, joghurtot és az ananászt. Hozzáadjuk a lisztkeveréket, és csak addig keverjük, mig a száraz hozzávalók nedvesek nem lesznek.
4. A tésztát a mélyedésekbe töltjük. Én tettem a mindegyik tetejére egy-egy darabka ananászt és keserü csoki darabkákat.
Én az élesztőt a tejjel és cukorral felfuttattam. A magok és joghurt kivételével mindent a beletenni egy tálba és megdagasztani. A tésztát nem kell keleszteni rögtön lehet sütni.
6 egyforma golyót kell formázni és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe körbe, szorosan egymás mellé tenni a tésztagolyókat. Tetejét joghurttal megkenni és szezám, mák, napraforgó, len (stb) maggal megszórni az egyes golyócskákat.
Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatni, majd az egészetaz 1 tojássárgája és szezámmag kivételével bedagasztani. A tojástól függően, ha szükséges lisztet ill. tejet hozzátenni.
30 percet keleszteni.
Hosszukás formára sodorni és 6 lehetőleg egyenlő részre vágni, majd golyókat formálni. A golyók közepébe belenyomni egy fakanál nyelét és addig mozgatni a fakanalat, míg gyűrű alakú tésztát nem kapunk.
Egy lábosban ¾ liter vizet felforralni, és 3 gyűrűt beletenni, 1/2 percig főzni, majd habszsedő lapáttal kiszedni, rácsra tenni és lecsöpögtetni, a gyűrűk tetejét megkenni tojássárgájával, amibe 3 ek. vizet kevertünk. Tetejét megszórni szezám maggal. Sütőpapirral kibélelt tepsiben 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig aranybarnára sütni.
Ezeket hidegen keverni, dagasztani. Letakarva egy éjszakára hűtőbe tenni. Reggel kicsi golyókat formázni, tetejét megcsipkedni, vagy bevágni, tepsin egy órát keleszteni, majd tojásfehérje-pici sárgája keverékkel megkenni és előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréssel 15 percig sütni. Gőz nélkül sütöttem, mert én nem veszek észre különbséget a gőzös és gőz nélküli sütésben, így nem vacakolok vele. Sütés után hideg vízzel megkentem, ettől megrepedezett a héja és nagyon szép lett, bár nem lett ropogós. Egy jó nagy tálba tegyétek a hűtőbe, mert 3xrosára fog kelni, és képes kifolyni. Én kenyérlisztből csináltam. Sok sikert hozzá, ha vki próbálkozik vele. Sziasztok.
A kovászos káposzta receptjét elég sokan elkérték korábban a Nők Lapja fórumán. Beírom ide is, hátha érdekel valakit.
Kovászos káposzta
Apróra vágott fejes káposztát kell szorosan belegyömöszölni egy üvegbe babérlevéllel és egész borssal. Sós vízzel kell felönteni (1 l vízbe 1 evőkanál só), úgy, hogy tele legyen az üveg és a tetejére 2 szelet kenyeret tenni. Én barna kenyeret tettem és becsomagoltam gézbe, hogy nem potyogjon bele a morzsa a káposztába. Rá az üveg tetejét, amire egy késhegynyi lyukat ütöttem. Néhány nap alatt a napon megérik. Nagyon finom magában is, savanyúság gyanánt, de isteni finom nyári töltött káposztát is lehet belőle csinálni. Ilyenkor nem szoktam olyan füstölt húsos-zsírosra csinálni és tejföl helyett aludttejet vagy kefirt teszek rá.
Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit