Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
Egy nagy tálba beleszitáltam 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly lisztet és 25 dkg tönköly réteslisztet. Összekevertem őket egy csomag (7g) szárított élesztővel, 1 teáskanálbarnacukorral, hogy az élesztőnek legyen mit enni :o), 2 csapott teáskanál sóval, 1 kupica mákkal, és 2,5 dl langyos vízzel addig gyúrtam, míg sima rugalmas kenyértésztát kaptam.
Ideális esetben ugye 1 órát kelesztjük a tésztát langyos helyen, ismét átdolgozzuk, formázzuk, majd újabb fél órás pihenő után mehet az előmelegített 200 fokos sütőbe kb. 50 percre.
Na de ez egy minden szempontból kísérleti kenyér akart lenni, úgyhogy egyúttal kipróbáltam a hűtőben kelesztést is. Egyes leírások szerint a tésztát sokkal lassabban (8-10 óra alatt) lehet megkeleszteni a hűtőben. Számomra ez azért lett volna érdekes, mert azt gondoltam, hogy ha este meggyúrom és éjjel kelesztem, akkor időt takaríthatok meg. Ez sajna nem jött be. Ugyanis miután a tésztát előveszem a hűtőből, hagyni kell, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. Ez több időt vesz igénybe, mint normál esetben a langyos helyen történő 1 órás pihenő. Megpróbáltam a folyamatot gyorsítani, úgy hogy, a langyos cserépkályha tetejére helyeztem a megformázott veknimet, de így meg alul gyorsabban melegedett, minek következtében keresztben elkezdett szétterülni. Lévén, hogy nem lepényt akartam sütni, gyorsan formába helyeztem a tésztát.
Az íze fantasztikus, pont azt hozza amit vártam. Díszítés gyanánt a tetejét is megszórtam mákkal, így szerintem nagyon gusztusos kis kenyérke lett.
Ez az eredeti recept Én tettem bele 25g friss élesztőt és 1dl kefírt is víz helyett, nem volt csak rendes réteslisztem azt használtam.A képen látszik milyen lett.
Hagyma: 40 dkg lilahagymát vagy vöröshagymát félkarikára vágunk. Kevés olajon pároljuk, sózzuk, borsozzuk, kicsi köményt adunk hozzá és 1ek cukrot. Nem baj, ha a cukor karamellizálódik. Öntünk rá 1 dl száraz vörösbort és 3ek vörösborecetet. Nagy lángon összeforraljuk, ha kell, cukorral ízesítjük.
Polenta: 1 liter sós vizet felforralunk és beleszórunk 20 dkg kukorica darát. Kevergetve főzzük kb. 5percig ill. amíg sűrűsödni nem kezd. / olyan, mint a tejbegríz / .Félrehúzzuk és teszünk bele 5dkg margarint. Nem kell elkeverni, majd elolvad. Állás közben sűrűsödik!! Lehet hígabban is enni és lehet sűrűbben egy tepsibe teríteni és megvárni, míg megdermed, ezután szeletelni lehet. A szeleteket forró, olajos serpenyőben át is lehet sütni, az olajat ilyenkor lehet ízesíteni fokhagymával, zsályával vagy grillezni lehet a szeleteket.
A megtisztitott kelbimbókat sós vizben félpuhára fözöm. Mikor kész, üvegbe rakom és ráöntöm a levet forrón. Felöntölé: Viz, ecet, só, cukor, köménymag, bors, vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél. Az ize nagyon pikáns legyen, mert a kelbimbó csak akkor lesz késöbb finom. A kapribogyóhoz hasonlit jellegében.Szárazdunsztba teszem. Kicsi üvegbe célszerü rakni, mert nincs benne tartositószer. Felbontás után hütöbe tárolom.
Természetesen lehet kevésbé sós-savanyún elkésziteni. Ki hogyan szereti.
Ezeket összekeverni,a tojáshabot és a lisztet lazán belekeverni,gáztepsibe be,forró sütőben megsütni,vigyázni ,hamar megsül.
Közben 15 dkg porcukrot 6 tojássárgájával kikeverni a megsült,forró tésztára kenni még melegen és a sütőbe vissza kb.10percre amíg rózsaszín nem lesz,ez is hamar pirul,figyelni kell!
Ha kihűlt a tetejére kenni 10,5 dkg mandula 10,5 dkgvaj,7,5 dkg porcukor keverékét.
És végül a tetejére szórni 10,5 dkg mandula,1,5 csomag vaniliáscukor keverékét.
Hozzávalok:25dkg liszt,5dkg margarin,5dkg porcukor,1evőkan.kakako,1evőkan.méz,1tojás,1gr.szalakáli kevés tejbe,összegyurjuk,2lapot sütünk,ugy mint az előző tésztánál.
Krém:2vaniliás pudingot 7dl tejbe megfözünk.25dkg margarint,25dkg porcukorral kikeverünk,majd a kihült krémhez adagoljuk.Az egyik lapot megkenjük a krémmel,ráhelyezzük a másik lapot,majd a tetejét csokimázzal bevonjuk.
Mindkét süteményt másnap szeleteljük.Jo sokáig eláll.
Hozzávalok:25dkg liszt,5dkg zsir,1tojás,1evőkan.méz,1evőkan.kakao,1gr.szalakáli kevés tejbe,10dkg cukor.
Krém:6dl tej,5evőkan.liszt,1evőkan.cukor,ezt sürü péppé fözzük.25dkg margarint,20dkg cukorral habosra keverünk és ha a krém kihült hozzákeverjük.Az egyik lapot megkenjük a krémmel,majd 1doboz babapiskotát a krémmel megkent tésztára sürün egymás mellé rakjuk és rummal meglocsoljuk,Majd ismét krémet teszünk a babapiskoták tetejére,ráhelyezzük a másik lapot és a tetejét a maradék krémmel megkenjük,csokidarával diszitjük.
Hozzávalók: 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 1 kk só, 1 dl pohár tejföl, 2,5 dkg élesztő
A töltelékhez: 15 dkg reszelt sajt, 25 dkg darált sonka, 1 ek tejföl, 1 tojás
A tésztához valókat jól összedolgozzuk. Legalább 1 órát hagyjuk a hűtőben állni, vagy másnapra is eltehetjük. Közben összekeverjük a reszelt sajtot, a darált sonkát, a tejfelt és a tojást. A tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagú téglalapra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, és szorosan feltekerjük. A rudat 1/2 cm vastagságú szeletekre vágjuk, a szeleteket margarinnal kikent sütőlapra helyezzük, és a megmaradt sajtreszelékkel megszórjuk. Előmelegített sütőben világosra sütjük (kb. 15-20 perc
A gombát apró kockára vágjuk. Vöröshagymát v. ujhagymát apróra vágjuk és olajban megdinszteljük világosra. Rátesszük a gombát, só, bors,petrezselyem (pici vegeta), majd addig sütjük, mig elfő a leve. A tüzröl levéve, összekeverjük a fött tojással és izlés szerint tejföllel vagy majonézzel kikavarjuk. Friss kenyérrel finom vacsora.
A kelkáposzta leveleket sós vizben előfözzük. A kiteritett levélbe egy ceruzányi sajtdarabot teszünk, ill. amilyet gondolunk, majd a szokott módon a két oldalát behajtjuk, és felgöngyöljük. Lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk, majd bö olajban kisütjük.
A vastag ereket célszerü kivágni, vagy elvékonyitani.
Ezt tepsiben sütöttem, de lehet muffinformában is. Íme:
250 g kristálycukor
2 db tojás
1 dl étolaj
16 dkg liszt
6 dkg búzadara
fél csomag sütőpor
10 dkg dió
50 dkg cukkíni
fél citrom reszelt héja
Tegyük egy tálba a cukrot, a tojásokat, az olajat, és a citrom héját. Keverjük jól össze, de nem kell habosra keverni.
Egy másik edénybe kerül a liszt, búzadara, sütőpor.
Reszeljük le a cukkínit, majd egy csipet sóval szórjuk meg, hagyjuk állni 10 percet.
A cukros tojásos keverékhez adagoljuk lassan a lisztes keveréket és a durvára darált diót. A megsózott cukkínit kicsit nyomkodjuk ki, majd azt is keverjük a tésztába. Kb. 30 percig süssük.
A receptben nincsenek mennyiségek, a hozzávalók ízlés szerint adagolandók.
Villával összetört avokádó, reszelt v. tört fokhagyma, citromlé / zöldcitrom nem olyan savanyú/ , nyers chilipaprika összevágva, só, bors. Ennyi az eredeti.
Lehet bele tenni hagymát, citromhéjat reszelve, majonézt, tejfölt, pici rómaiköményt, korianderzöldet, cheddar sajtot reszelve, worcestert.
Én az eredeti receptbe esetleg majonézt tettem, hogy kicsit krémesebb legyen.
Szia Limara ! Nagyon jól hangzik a leves. Meg fogom főzni az már egyszer bizti. Összefutott a nyál a számban, pedig most ettem egy kis padlizsánkrémes kenyeret.
Tejfölt én csak a tányérokba szoktam tenni, a levesbe nem főzöm bele. Sűríteni nem szoktam, csak néhány szem krumplit szétnyomok fakanállal, az eléggé besűríti. Igen, valóban olyan mint egy gulyásleves, csak nem marha, hanem sertésből készül, és pikáns savanyú leve van. Nagyon finom. Üdv
Köszönöm a receptet és kivételesen még itt kérdezek róla valamit. Azt írtad, hogy tejföllel tálalod? Ezt most a receptben nem írtad. Írjam hozzá? A másik kérdésem, hogy habarás vagy más sürítés nem kerül bele? Ez tulajdonképpen egy pikáns gulyásleves + tojás + tejföl. Várom még a kiegészítést, köszönöm előre is, üdv, Margit
Kb. 40-50 dkg soványt lapockát kisebb kockákra vágunk, majd egy fej üvegesre pirított vöröshagymán megpároljuk,Belereszelünk 1-2 g. zúzott fokhagymát, kevés vízzel felengedve majdnem készre főzzük. Megszórjuk pirospaprikával, kockára vágott sárgarépát, gyökeret, zellert, és burgonyát adunk hozzá, felengedjük vízzel, adunk hozzá 1 paradicsomot, zöldpaprikát, 2 db babérlevelet (vagy majorannát), beledobunk 2 húsleveskockát. Készre főzzük. Ezalatt 2 db tojást keményre főzünk, majd a már kész levesbe tesszük karikára vágva, végül a levest ecettel savanyítjuk.
Ez az a tésztalepény, amiről már írtam. Elég sokszor sütök ilyet, mert jó vacsora és jó vendégváró és főleg jó maradék felhasználó! Sütőtökből még nem csináltam, mert annyi más lehetőség volt, de azért leírom. A tészta szinte mindég egyforma omlóstészta, néha kicsit ízesítve a lepényhez igazodva.
20 dkg finomliszt, 9dkg hideg vaj/ margarin/, 1mk. szerecsendió, 5dkg reszelt ementáli, 1 tojássárgája, sz.e. 1-2-3ek. hideg víz
Ebből tésztát gyúrunk és kb. 20 percig hűtőben pihentetjük.Én csak akkor szoktam, ha nem tudom kinyújtani.
Egy 23 cm átmérőjű kerek formát / torta, gyüm.torta / olajjal kikenünk és beletesszük a tésztát úgy, hogy az oldalára is jusson. A tésztát 10 percig elősütjük.
Töltelék:10dkg csíkokra vágott húsos füstölt szalonna ropogósra sütve + 40 dkg nyers sütőtök megsütve és pépesítve + 1cs snidling összevágva +1 ek összevágott bazsalikomlevél, + só, bors,+ 1 ek liszt és sz. e. 1 ek olaj = ezeket összekeverjük és a félig megsült tésztára terítjük. Leöntjük a köv.-vel: 1 1/2 dl tejszín és 3db tojás keveréke.
180 fokos sütőben sütjük kb. 35-40 percig ill. amíg kocsonyás lesz a teteje. Melegen tálaljuk, teával, forralt borral v. salátával.
Ennek a mintájára bármiből lehet tésztalepényt sütni. A tésztára bármit lehet tenni, de mindég le kell önteni tojás és tej v. tejszín keverékével. Lehet rá szórni reszeltsajtot is.
A sütőtökpépet lehet gombóctésztába is keverni és nudlikat gyártani belőle. Fahéjas mézzel átsütve vagy sajttal megszórva is finom.
Én csináltam gnoccit belőle. Sziszifuszi munka volt, de sikere lett.Tulajdonképpen nudli helyett kicsi golyókat csináltam és villa hátán átgörgettem őket, hogy csíkosak legyenek. Kifőztem és sajtmártással öntöttem le.
Szerintem lehetne hagymaszósszal, gombaszósszal is enni és a sima nudli vagy kis golyó forma is megteszi.
Sütemény
3dkg vaj + 2 ek. cukor + 2dl főtt v. sült tökpüré + 1 tojás = ezeket összekeverjük
25dkg lisztet 1cs. sütőporral összekev. és 10dkg mazsolát teszünk hozzá
A két anyagot összekeverjük és tésztává gyúrjuk, kb. 20 cm-es cipót csinálunk belőle. Tepsire tesszük és késsel 8 cikkre vágjuk, de egyben hagyjuk, nem szedjük szét. Tetejét tejjel megkenjük és kb. 20-25 percig sütjük, 220fokra előmelegített sütőben.
Langyosan, vajjal megkenve nagyon finom. Régebben többször sütöttem, főleg télen.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit