Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
Ez a kedvenc sutije a csaladomnak!Bonyolultnak tunhet,de nagyon egyszeru es isteni finom!!!
MAKOS SZELET
Hozzavalok:Tesztahoz:6 tojas feherje
20 dkg cukor
10 dkg mak
8 dkg kokuszreszelek
3 evokanal liszt
1/2 csomag sutopor
Kremhez:6 tojas sargaja
7 evokanal cukor
5-6 evokanal liszt
1/2 l tej
vanilia
egy csomag Rama
Tetejere:egyszeru kemeny keksz
capuccino por v nesszkavepor
kokuszreszelek
Elkeszites:
A tojasfeherbol es cukorbol kemeny habot verunk(vigyazz,a cukrot csak majdnem a vegen szabad hozzaadni,kulonben nem lesz kemeny!).Beleszorjuk a makot,kokuszreszeleket,es a sutoporral elkavart lisztet.Megsutjuk zsirozott,lisztezett tepsiben.
A Kremhez a tojassargakat osszekavarjuk a cukorral,liszttel,vaniliaval,tejjel es suru pepet fozunk belole.Amikor meg langyos belekavarjuk a Ramat.Negyed reszet kivessszuk es belekavarjuk a capuccinoport.
A kovetkezokeppen allitjuk ossze:
a tesztara rakenjuk a kremet,rahelyezzuk a kekszeket szorosan egymas melle,megkenjuk a cappucinokremmel es megszorjuk kokuszreszelekkel.
Kicsit hagyjuk amig a kekszek megpuhulnak a kremtol.
ISTENI!!!
Megkérek mindenkit, hogy ide több receptet ne írjon! Ez a topik megmarad, de csak a menüből, a fórumok közül lesz elérhető, a bal oldali, kinti elérhetőségét megszüntetem. Ezzel egyidőben nyitok egy új receptes fórumot, amiben újra várom majd a recepteket.
Hozzávalók: - 1kg liszt - 600g margarin vagy vaj - 50g élesztő - 4dl tej - 100g cukor - 4 tojássárgája - 10g só
- cicakakaó és hozzá cukor (tölteléknek) - egész tojás a kenéshez - kis vaj vagy margarin a tészta megkenéséhez
Elkészítés: Vajastészta: A margarin vagy vaj 90%-át összedolgozzuk a liszt 10%-ával, majd megformázzuk kb 2cm vastag téglalapnak,és fóliába csomagolva hűvös helyre tesszük.
Előtészta (forteig) A maradék anyagokból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. (én bepakoltam mindent a kenyérsütőgépbe, a tésztadagasztó programra és szépen elindítottam. Miután meggyúrta, még kelesztettem egy 20 percet és kikapcsoltam a gépet. Bár, így elkészítve kicsit több tejet kellett beletennem.)
Majd a megkelt tésztát lóherealakúra nyújtjuk. közepébe helyezzük a vajastésztát, majd ráhajtjuk a tészta "leveleit". Az először megütögetett, 1cm vastagságúra kinyújtott tésztát meghajtjuk szimplán, majd újranyújtás után duplán.
SZIMPLA HAJTOGATÁS: Három egyenlő részre bejelöljük a tésztát, majd az egyik oldalt behajtjuk a második jelölésig,és erre ráborítjuk a másik oldalt. Így három réteg lesz egymás felett.
DUPLA HAJTOGATÁS: Miután kinyújtottuk a tésztát újra,négy egyenlő részre bejelöljük, a két oldalrészt behajtjuk a középjelölésig, majd egymásra borítjuk őket, és ezáltal négy tésztaréteg lesz egymás felett.
20 perces kelesztés után, megismételjük a hajtogatásokat, majd újabb 20 perces pihentetés után a tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik adagot szépen kinyújtjuk kb. 1cm vastagságúra. Megvajazzuk és jó vastagon megszórjuk cukros kakaóval,és szépen felcsavarjuk .Karikákat vágunk belőle és kikent sütőlemezre téve még 10 percet pihentetjük, mielőtt betesszük a sütőbe. A tetejüket felvert egész tojással megkenjük. Így teszünk a másik rúddal is. A sütőt közben előmelegítjük 200-220 fokra. Majd betesszük a csigákat a sütőbe, 5-10 perces sütés után visszavesszük a hőfokot 180-200fokra és így folytatjuk tovább a sütést. Kb. még 20-25 percet sütjük, de közben lehet nézegetni, nehogy túlsüljenek;)
Tanácsok: Most készítettem el először ezt a változatot és a párom el volt tőle ájulva! Olyanra sikeredett mint amit a boltban is ,meg a sulikban lehet kapni, nem egy nagy élesztős puffancs, hanem olyan réteges...ropogós...:p Isteni finom! Csak ajánlani tudom. Macerásnak tűnik, de egyáltalán nem az! Ha én mint kezdő megtudtam profi módon csinálni elsőre, akkor tuti nem nehéz;) Másnap se száraz egyáltalán, bár elő nap a legfinomabb...még ropog:)
FEHÉR GYÜMÖLCSKENYÉR
6 dkg puha mazsola 4 ek rumba áztatva, 6 dkg dió, 6 dkg aszalt sárgabarack, 12 dkg margarin felolvasztva, 12 dkg kr. cukor, 6 tojásfehérje / kb. 210 gr. /, 1 cs vaníl. cukor, 18 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja....marg. + liszt a forma kikenéséhez ELKÉSZÍTÉS: A diót durvára törjük, a barackot apróra vágjuk , a tojásfeh. azért kell lemérni, hogy a többi hozzávaló arányát ki lehessen számolni.A lisztből elveszünk egy keveset és belekeverjük az aszalt gyümölcsöket, hogy ne szálljanak le a sütemény aljára. AZ ÉN véleményem szerint a kevert tésztáktól nem kell megijedni. KÉSZÍTÉS TOVÁBB: a tojásfeh. kicsi sóval felverjük keményre, beleszórjuk a kétféle cukrot és fényesre verjük. Apránként belekeverjük a lisztet, az aszalt gyümölcsöket, a diót, a citr. héjat és végül az olvasztott margarint. Ettől egy kicsit összeeesik, de nem kell megijedni tőle. A massszát a sütőformába öntjük és középső magasságon sütjük 45-50 percig / tűpróba / kb. 180-160 fokon. Én a sütés közepétől szoktam kisebb hőmérsékleten sütni, hogy átsüljön. Alufóliába csom. sokáig eláll. Mélyhűthető!! Savanykás dzsemmel is finom.
• A tetejére: • 5 dkg margarin • 1 evőkanál cukor • 1/2 dl tej • 1 tasak vaníliás cukor
Előkészítés: Az élesztőt kevés langyos tejben, csipetnyi cukorral fölfuttatjuk. A maradék tejjel, a cukorral, a liszttel, a tojással és 1 kk. sóval alaposan kidagasztjuk. Letakarva, langyos helyen, 1 órán át kelesztjük, közben egyszer finoman átgyúrjuk.
Elkészítés: A töltelékhez a puha vajat a darált dióval és a porcukorral összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Rákenjük a diókrémet, és mint a bejglit szokás, felcsavarjuk. A margarint felolvasztjuk, belemártjuk a kést, és a tésztát 12 egyforma szeletre vágjuk. Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A szeleteket egymás mellé állítgatjuk benne. Olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és fél órán át pihentetjük. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A kalácsot kb. 20 percig sütjük a sütőben. A cukrot elkeverjük a tejben, megkenegetjük vele a kalácsot, és további kb. 20 percig sütjük. A sütőből kivéve, még melegen meghintjük a vaníliás cukorral. Jó étvágyat.
1,5 dl víz (először csak 1,2-tettem bele, és amikor láttm, hogy kevés akkor adagoltam bele a többit), 1 kanál olaj vagy margarin, 2dl bl80-as liszt, 1dl barnaliszt, 1 dl fehér tönkölyliszt, 1ek. burgonyapehely, 1kk. sikér, 1kk. cukor, 1kk só, 1tk ecet (nekem még nincs aszkorbinsavam itthon), 1 dkg friss élesztő.
Ezt sütöttem normál programon, és nagyon finom, puha és nem morzsálodó kenyérke lett.
felvert tojásfehérje, 15 ml cukor, 30 ml mandulaforgács
1.Tegyük a gépbe a következő sorrendben az anyagokat: víz, tojás, reszelt alma, erre a liszt, ami fedje be teljesen a folyadékféléket. Ezután a tejpor, vaj, cukor, a forma sarkaiba. A közepébe kis mélyedésbe az élesztőt. Ezután dagasztóprogramra állítsuk be a gépet.
Ha kész, vegyük ki a tésztát, tegyük liszttel meghintett gyúródeszkára. Gyengén dögönyözzük át, maj nyújtsunk belőle 40 cm-es négyzetet. Rendezzük el rajta a meggyszemeket,szórjuk rá a marcipánt, és egy kis fahéjat.
Ezt feltekerjük, s a rudat belehelyezzük egy tortaformába.
Ezután kelesszük,kb. 40 percig. A megkelt sütit kenjük meg tojásfehérjével, szórjuk meg cukorral és mandulaforgáccsal.
4 ek frissen főzött kávé, 2 ek kakaópor, 1 bögre porcukor, 2 ek olvasztott vaj, fél bögre kókuszreszelék
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A vajat a cukorral, a van.cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Belekeverjük a kakaóport és a tejet.
A lisztet elvegyítjük a sütőporral, és beledolgozzuk. A tésztát a tepsibe simítjuk, és a sütőben (középen, légkeveréssel 180 fok) 15 percig sütjük. (Nekem tovább kellett, mert kisebb tepsibe tettem, ezért magasabb lett, tehát tűpróbáig kell)
A kávét elkeverjük a kakaóporral és a porcukorral. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és az egészet simára keverjük. A langyos süteményt bevonjuk a mázzal, kicsit száradni hagyjuk, majd megszórjuk kókuszreszelékkel.
Hozzávalók: 25 dkg liszt 1 db tojás 1 pohár tejfel késhegynyi só Elkészítés : A fent említett anyagokat összegyúrjuk, azután kinyujtjuk. 7dkg lisztet, 10 dkg olvasztott disznózsirral összekeverünk, majd a kinyújtott tésztára kenjük, ezután összehajtogatjuk. Ezt követően félórát pihentetjük, majd négy adagra osztva nyújtjuk és töltjük. A rudakat kizsirozott tepsibe tesszük, tetejüket olvasztott zsirral megkenjük, forró sütőben sütjük. Zöldséges besamellel is tölthetjük. üdv. Paula
Sajtos, sós süti Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 30 dkg margarin, 1 tojás és 1 sárgája, 2 dkg élesztő, annyi tej és cukor, amennyi az élesztőhöz kell, 2 csapott tk só. Az egészet összegyúrom, és legalább 1 órára hűtőbe teszem, de legjobb, ha 1 éjszakára. Másnap kinyújtom, kiszaggatom. Tetejét megkenem a maradék tojásfehérjével, majd megszórom reszelt sajttal, köménymaggal.
pontos adgokat nem tudok, csak saccra szoktam csinálni. A tészta és a zöldség mennyisége kb. fele-fele.
A vékonyra csíkozott répát, gombát, zellert, hagymát megpirítom olajon, lehet bele tenni egy kis szezámmagot is, majd hozzáteszek kifött tésztát, valami vékony szálas fajtát (lehet rizsből is csinálni). Kell bele egy kis szójaszósz, mást nem nagyon teszek bele. Esetleg egy kis habos tojásrántottát. Vagy ha valaki kiadósabbat szeretne, az hússl indít.
Tálaláskor megszórom egy kis pirított szezámmaggal, friss zöldhagymával, és ha bátor vagyok, akkor csilivel is.
A vajas tésztát 2 mm vékonyságura kinyújtjuk úgy, hogy a tészta egyik oldala 60 cm széles legyen. Most 2 cm széles és 60 cm hosszú csíkokra vágjuk, és 40-50 mm átmérőjű csövekre felcsavarjuk úgy, hogy a csíkok ½ cm szélesen fedjék egymást. Úgy helyezzük a sütőlemezre, hogy a végek alulra kerüljenek. Egész tojással megkenjük, és forró sütőben sütjük.
Tejszínhabbal vagy tojáshabbal töltjük.
Forrázott tojáshab tölteléknek
Egy tojásfehérjéhez 6-8 dkg cukrot veszünk, vaníliával ízesítjük. A cukorból szirupot főzünk egészen addig, amíg egy villával vagy drótkarikát belemártva, azon keresztül gömböt lehet fújni. (Ez a próbája a sűrű cukorszirupnak.) Közben a tojásfehérjét keményre felverjük, és amikor a szirup kész, forrón, vékonysugárban, folytonosan keverve a felvert habhoz csurgatjuk. Pár percig verjük, amíg olyan kemény lesz, hogy a habverőn megáll a hab.
Gyorsan készíthető leveles vajas tészta
Hozzávalók:
28 dkg liszt
22 dkg. Ráma margarin,
2 dl. Tejföl,
½ citrom leve vagy egy evőkanál enyhe ecet,
egy csipet só.
A hozzávalókat széles pengéjű késsel összedolgozzuk, és frizsiderben egy éjjelen keresztül pihentetjük. Minél kevesebbet érünk hozzá a meleg kezünkkel, annál levelesebb lesz a tésztánk. Bármelyik leveles vajastésztából készült süteményt készíthetjük belőle.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma (én hármat tettem, mert nem volt itthon ducigerezd :-) )
- diónyi friss gyömbér
- 25 dkg csirkemellfilé
- 2 ek olaj
- kevés cayenne-bors
- 1 teáskanál curry
- 1-2 szegfűszeg (késhegynyi őröltet tettem bele)
- 1 dl főzőtejszín
- 6 dl tyúkhúsleves (kockából)
- 10 dkg vörös lencse
- 1-2 teáskanál ételsűrítő (sztem nem volt rá szükség, a lencse kellőképpen besűrítette)
- fekete szezámmag és friss korianderlevelek
(sima szezámmagot megpirítottam, és azt szórtam a tetejére. A koriander ezúttal elmaradt, mert nem volt itthon)
Elkészítés:
A vöröshagymát, fokhagymát és gyömbért finomra felaprítjuk. A csirkemellfilét apróra felkockázzuk és a felforrósított olajon a többi előkészített hozzávalóval együtt hirtelen megpirítjuk. Sóval, cayenne-borssal, curryvel és tetszés szerint szegfűszeggel ízesítjük. A tejszínnel elkeverjük, a levessel felöntjük és felforraljuk. A lencsét a levesbe szórjuk és kb. 15 perc alatt puhára főzzük. A levest az ételsűrítővel kissé besűrítjük és szükség esetén utánízesítjük. Friss korianderlevelekkel és fekete szezámmaggal meghintve kínáljuk
Zitka (7514) - valamelyik Index topikból.
A Tina Extra húsvéti főzős különszámából van, nagyon finom lett!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit