Sokunkat gyötör a gondolat, hogy mit főzzünk holnap. Szerintem, itt, egy csokorba gyűjtve, nagy segítség lenne így egymás között receptjeink megosztása, mert lehet már jól bevált recept másnak esetleg még újdonság.És ha még képet is tesztek be a finomságokról, akkor már elképzelni sem kell a receptet, hanem egyből látszik a végeredmény.
Lányok, az egyik kolleganőm jól bevált recije. Holnap én is elkészítem. Egyszerű és nagyon fini.
Egy közepes méretű jénait kibélelünk bacon csíkokkal. Cs.mellet picit klpfoljuk, lisztbe tojásba forgatjuk és rárétegezzük a baconra. Megszórjuk reszelt sajttal. Ezet rétegezést megismételjük, de legalább 3-szor. Végűl ráöntjük a megmaradt tojást és mehet a sütőbe 30 percre. Melegen is hidegen is kitűnő. (Náluk a fiuk, még reggelire is eszik felvágott helyett.)
Én sokszor,mint Bau előre dolgozok.Ma is megfőzöm még a milánóinak való husit,a többi nem sok.Ha apa itthon van sokat segit,ez ma is igy volt,legalább babival elvan .Ez is segitség.
Vasárnapra csirkeaprólék levest terveztem,de a család májgombócot kért,ezért ma azt gyártottam:
Májacska ledarál,hagymácska összevág,megdinsztel,zsemlécske beáztat,kifacsar,és beleugrik egy tálba...Villácska előkerül,a tojás is mellérepül,keverem kavarom,kissé megborsozom,sóval megvadítom,majorannát utána küldöm,és finom liszt segítségével sűrű massza lészen...Vizet forralj,sózd meg,kiskanállal gombócot formázz,majd néhány perc alatt főzd ki.De teheted a forrásba lévő levesbe is,csak vigyázz mert a leves kissé zavaros lehet tőle.
Hússal töltött burgonyagombóc,tejfölös gombás mártásban
60 dkg burgonya,20-30dkg liszt,1 tojás,só,1 kanál zsír,a tésztához töltelék:a tegnapról megmaradt kihűtött pörkölt ledarálva,külön edényben a szaftja,2-3 kanál tejföl ,só,bors mártás:a pörkölt szaftját felengedjük vízzel,kiforraljuk és tejfölös lisztes habarással besűrítjük(.Közepesen sűrűre!) Aki szereti szaporíthatja felszeletelt gombával,forralás után turmixoljuk
Rövid leírás
Megfőzzük,megpucoljuk,majd átnyomjuk a burgonyát.Tálba tesszük a lisztet,a tojást,a sót,a zsírt,és a kissé kihűtött krumplit.Összegyúrjuk a burgonyás tésztát. Kisodorjuk,és 5x5 cm-es kockákra vágjuk. Közben vizet forralunk,és a tölteléket elkészítjük. Töltelék:a lé nélküli pörköltet ledaráljuk,tejfölt keverünk bele,utánsózzuk,borsozzuk. A pörkölt szaftját felengedjük vízzel,kiforraljuk és tejfölös lisztes habarással besűrítjük(.Közepesen sűrűre.)Ebbe kerül a kifőzött gombóc
Elkészítés leírása
A szilvásgombóc alaptésztájába kell beletenni a pörkölt ledarált húsrészét,(szaft marad!!)hozzá 2-3 kanál tejföl,hogy ne legyen száraz. Gombócokat formálunk,és sós vízben kifőzzük. Ha megfőtt a gombóc, akkor a szaftot kicsit felengeded vízzel, és besűríted tejfölös habarással(ne legyen nagyon sűrű!)Ebbe kell beleszedni a gombócot. Ha gombásra akarod,akkor szeletelsz a szaftba gombát és átturmixolod,ha felforrt.Nagyon laktató és különleges.
Köszi Neked is,igazad van teljesen.Ezek szinte magától értendő dolognak gondolná az ember,de van a mi mégis kifog rajtunk.Férjemnek a a nagymamája volt olyan igazi konyhatündér.Tőle nagyon sok mindent tanultam,ő otthon volt egész életében,minden fortélyt ki tudott kisérleztezni.Sajnos már nem él.Azóta,és peszre és azelőtt is anyukáméktól is sokmindent tanultam.De a nagymamitól tanultam meg kelt tésztákat sütni,és anyukámat már én tanitottam meg.Tehát minden jó ötlet,fortély nagyon jól jön,én szeretek másoktól tanulni,és ha valamit én tudok segiteni,szivesen megteszem én is.
Brigitta örülök, hogy sikerült! Ezek az apró trükkök a legnehezebbek, mert ehhez kell a gyakorlat és tapasztalat. Ezért tudnak a nagymamák sokat segíteni, mert Ők már kitapasztalták a trükköket. Mi pedig kísérletezünk, hogy olyan legyen, ahogy megszoktuk Tőlük.
Én már tudok néhány tanácsot adni, mégsem vagyok mindég elégedett és a nagymamám már nem tud segíteni, de még az Anyukám sem lesett el minden titkot.
Elkészült a káposzta,a tanonc az utasitást végrehajtotta.Nem mintha ördöngős dolog lett volna,ne is nagyon kuncogjatok rajtam,de ez most sikerült ilyenre először,talán nem voltam kitartó.Mégegyszer köszönöm Nektek!
Brigitta én a káposztás tészta káposztáját úgy készítem, hogy először a cukrot karamellizálom közepesen sötétre és ebbe teszem bele a sózott, kicsavart káposztát. Vizet öntök rá és megpárolom, a végén fedő nélkül, kevergetve elpárologtatom a vizet.
Érdemes nagyobb adagot készíteni, mert nagyon jól fagyasztható!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit