Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
Hozzávalók, elkészítés: 50 dkg mélyhűtött vajastészta 15 dkg fekete csokoládé 5 dkg fehér csokoládé. A gesztenyekrémhez:25 dkg gesztenyemassza 10 dkg Koronás porcukor 1/2 l habtejszín 2 dkg zselatin. A díszítéshez:Koronás színes tortadara.
Nyújtsa 3/4 mm vastagságúra a mélyhűtött vajastésztát. Tegye sütőlapra, jól szurkálja meg villával. Vágja két egyforma darabra. Süsse meg 200 Celsius-fokos sütőben (gázsütőjén ez a 3. fokozatnak felel meg). A lemezen hagyja kihűlni. Fordítsa meg a simábbik lapot, húzza át a fekete csokoládéval, a fehér csokoládéval rajzoljon rá márványmintát. Ha a csoki megdermedt, száraz késsel vágja négyzetekre. A másik lapon oszsza el egyenletesen a gesztenyekrémet, hagyja állni fél órát. Tegye rá szép rendben a négyzetekre vágott csokis lapot, és szeletelje fel. Színes tortadarával megszórva tálalja. Könnyű krém: Verje fel a tejszínt, lazítsa fel vele a gesztenyepürét, majd lazán keverje hozzá az olvasztott, langyos zselatinkrémet.
Hozzávalók, elkészítés: 30 dkg áthúzó étcsokoládé 20 dkg tejszínhab 10 dkg natúr gesztenyepüré 4 dkg Koronás sütőcukor 2 cl rum 15 szem egész gesztenye 5 dkg méz
Először csokolédékosárkákat készítünk. A felolvasztott, jól elkevert csokoládét lehűtjük, de még folyós állapotában készítjük el a kosárkákat: a mignon papír kapszlikat ecset segítségével egyenletes vastagon kikenjük a csokoládéval, majd szobahőmérsékleten dermesztjük, ezután 4-5 percre hűtőbe tesszük őket, ezután a kosárkák könnyen kiemelhetők a papírból. Közben a felvert tejszínhabot elkeverjük a gesztenyepürével, a sütőcukorral és a rummal. Ezzel a krémmel töltjük meg a kosárkákat, amelyeket ezután hűtőbe teszünk. Az egész gesztenyéket karamellizált mézben megforgatjuk, papírra tesszük, megvárjuk míg kihűlnek. E különleges karácsonyi desszertet végül a gesztenyével és csokoládéval díszítjük.
A gesztenyepüréből 4 db kis gesztenyeszívet készítünk. Olvasztott csokoládéban, hurkapálca segítségével kimártjuk. A zselatint 1/2 dl hideg vízbe áztatjuk, majd hozzáadjunk még 1/2 dl vizet és így feloldjuk. Ezután szobahőmérsékletűre visszahűtjük. A gesztenyepürét rummal, porcukorral kikeverjük, tejszínhabbal lazítjuk és az oldott zselatinnal egyneműsítjük. A gesztenyepudingot formába töltjük. Hűtőben dermesztjük. Tálalás előtt melegvízbe mártjuk majd tányérra borítva tálaljuk. Tejszínhabbal, eperöntettel és a kis gesztenyeszívekkel díszítjük.
Gesztenyés almás lepény
Hozzávalók:
25 dkg liszt
12 dkg margarin
2 tojás
pici só
kevés darált dió
alma
25 dkg gesztenyemassza
1 tejföl
lekvár
zsemlemorzsa
A lisztet a margarinnal és egy tojással és sóval összegyúrni, kinyújtani és lekvárral megkenni.
Erre dióval kevert zsemlemorzsával megszórni. Erre szeletelt almát tenni.
A gesztenye masszát egy tojással és a tejföllel összekeverem és rákenem az almákra. Forró sütőben megsütöm.
Ezt a párom édesanyja sütötte meg először, finom és egyszerű.
He, a reci jol hangzik, csak a nagyitom sem birta, igy a lanyom mikroszkopjaval fejtettem meg. Kozben idejott 2 bacillus is es jot rohogott rajtam, majd azt mondtak hogy kapjam el a
nathat.Jajj, szioka.Csokim,sztem keso volt mar kijavitani mert igy jott at"" a reci. Ha tudnad nagyobb formatomban is leirni, mert nemtudom hogy a tobbiek kozul mindenki eltudja-e olvasni. Nagyon jo illata van mar most!! Hmmm
A tejfölt a tojásokkal habosra keverjük,hozzáadjuk a cukrot,vaniliás cukrot,a sütőporral összeszitált lisztet és az olajat.Citrom és narancshéjjat reszelünk hozzá és alaposan összekeverjük.A meggyet és a felkockázott csokit is beledobjuk,majd a masszát vajazott lisztezett tepsibe tesszük.Kb.160 fokon 45percet sütjük.
3:2:1 az alapja a linzertésztának, azaz 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor.
Ez az eredeti linzertészta. Lehet tenni hozzá egy tojást, pici sütőport, én nem szoktam. A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, csak az ujjunk hegyével kell gyorsan elmorzsolni, de még jobb, ha aprítógépbe tesszük az egészet, és 1-2 perc alatt összeáll a tészta. Nem szabad sokáig gyúrni, legalább egy fél órára hűtőbe kell tenni. Nagyon jól fagyasztható.
LINZERVIRÁG (adventi aprósütemény)
1 adag linzertészta
Habcsókmassza: 2 tojásfehérje 10 dkg porcukorral pici sóval 1tk. citromlével kemény habbá verve, beleforgatni 20 dkg darált diót, vagy mandulát.
A linzertésztát vékonyra nyújtjuk, és kb. 4 cm átmérőjű virágformákat szúrunk ki belőle. A diós masszát nyomózsákba töltjük, és a virágokra kört nyomunk, a közepébe keményebb ribizli, málna, vagy eper lekvárt nyomunk. Előmelegített 175 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A maradék lekvárt kissé megmelegítjük, és a virágok közepén lévő lekvárt megkenjük vele, fényezzük.
Ennek a receptnekaz eredetije egy régi Tina újságból származik, évek óta sütöm karácsonykor, nagyon finom.
Nem láttam a Főtér műsorát, de pontosan ezt a köretet csináltam tegnap és írtam is róla a Mit főzzek...-be. Én sem ízesítettem mással ill. n kevés szerecsendióval. Mindenkinek ízlett,bár mi sok féleképpen szeretjük a sütőtököt.
Ma a Főtér műsorban a budai vár környékét mutatták be, a Fortuna étterembe a mártonnapi liba mellé sütőtökös köret volt.
1./ a sütőtököt lereszelni, izesíteni izlés szerint,(só, bors) 1 tojás és amennyi lisztet felvesz. Ebből a masszából nagyobb kanállal beletenni a zsirba és kicsit szétnyomni, megsütni mindkét oldalát gyorsan és nem nagyon (jól nézett ki)
2./ Tökös palacsinta:
12 db vastabb sós palacsinta
50 dkg sütőtök (héja nélkül)
1 gerezd fokhagyma
1 csokokr kapor
2,5 dl húslé
20 dkg natur túrókrém
20 dkg füstölt hal (lazac, pisztráng v. bármi)
Elkészítés:
A felkockázott tököt a fokhagymával a húlében megfőzni kb. 15 percig. Összeturmixolni, majd hozzákeverni a túrókrémet, a kaprot, a csikokra vágott halat és megtölteni a palacsintákat. Kaporlevéllel diszíteni.
Elkészítés: 2 toás fehérjét, 2 evőkanál cukorral kemény habbá verni, beletenni a reszelt kicsavar almát, hozzáadni a félek. fahéjat. Beleszitálni annyi lisztet, hogy szép massza keletkezzen + a sütőpor és kb. 1 evőkanál vaj v. margarin. Lehet még beleszórni apróra vágott diót, v. mazsolát. 20-25 percig kell sütni
2./hozzávalók:
24 dkg liszt
másfél kk sütőpor
1 kk fahéj
negyed kiskanál reszelt szerencsendió v. Kotányi almás füszerkeverék (én ezt szoktam)
10 dkg barnacukor
2 db meghámozott, reszelt, kicsavart alma
1 simára kevert tojás
2dl tej
5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés: a sütőt forróra (200 forróra)bemelegiteni. A lisztet a sütőporra és a fűszerekkel összekeverni. Külön edényben felverni a tojást tejjel, olvasztott vajjal és a cukorral, majd az almával. Ezután beleteni a fűszerrel kevert lisztet és lazán összekeverni a masszát. Kétharmad részééig belekanalazni a formákba és kb. 30-35 percig sütni. (kb 5perc után csökkentem a sütőt) ua.ezt a tésztát lehet kandirozott gyümölccsel, apróra vágott csokival, narancshéjjal kombinálni. a barna cukor nem feltétlenül kell bele, de ettől érdekesebb az íze. (én ezt sütöm inkább)
4 joghurtos pohár liszt (6 dl) 1,5 joghurtos pohár cukor (2 dl) 2 pohár natur joghurt 2 egész tojás
1 csomag sütőpor összekeverni és beleönteni a tepsibe,
A tetejére 2 csésze kókuszreszeléket 1 csésze cukorral és 1 vaniliás cukorral összekeverni és egyenletesen rászórni a tésztára. Kb. 25-30 percig sütni /tüpróba/. Egyenletesen meleg (160 C) sütöben kell sütni, nehogy a kókusz megégjen. Amikor megsült rögtön fórron 3 dl tejszint ráönteni. En ugy szoktam csinálni, hogy villával megszurkálom a tejszines pohár tetejét és ugy öntöm rá egyenletesen elosztva a tésztára a tejszint. A tejszin beleszivja magát a cukros kókuszba és olyan mintha krémréteg lenne a tetején. Nagyon gyors!
Grillázs Borikától 1 csomag ostyalap ( Tescoban lehet venni), 20 dkg dió, 25 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 egész tojás. A diót durvára kell apritani. A cukrot világosra piritani, mikor teljesen felolvadt, takarékra venni a höt, és bele a puha vaj, jól elkeverni, bele az egész tojás, amit elözöleg elhabartunk, végül a dió. A dióval pár percig kevergetni, lehet a höt fokozni. Hamar megkeseredik, ha nem figyelünk oda. Két darab ostyalapot lerakunk, a grillázst rákenjük a két lapra gyorsan, majd a másik kettövel beboritjuk. Tetejére deszkát, és valami nehéz edényt teszünk, jól lepréseljük. Mikor kihült, vizbe mártott késsel kis kockákra vágjuk. Puha, omlós, eteti magát.
Túrókrémek: tejföllel lazítani kell, estleg kevés olajjal is lehet és zöldfűszerekkel ízesítjük. Pl. kapor, petr.zöld, zellerlevél, tárkony, borsikafű, lestyán, metélőhagyma, majoránna, bazsalikom.
Juhtúrós krém: vajjal összekev. a túrót és beletesszük az összevágott fűszereket, snidling, petr. zöld, zeller,kapor.
Tojáskenőke: sok reszelt hagymát olajon v. más zsiradékon megpárolunk és tojást felverve hozzáadunk, kevergetve összesütjük, só, bors.
Paradicsomkrém: 4ek szójapelyhet 2dl langyos vízben áztatunk, 2ek olajat és 3ek parad. pürét adunk hozzá. Finomra vágott hagymával, fokhagymával, petr.zölddel, sóval, borssal és kevés cukorral ízesítjük. Annyi zabpelyhet keverünk bele, hogy jól lehessen kenni.
Szójapástétom: 10-15 dkg szójagran. kávédarálón ledarálunk és annyi vízzel keverjük el, hogy sűrű pép legyen. Kevés olajat, sót, borsot és fűszereket / hagyma, fokh., borsikafű, majoránna, szerecsndió/ adunk hozzá. Összekev. és enyhe tőzön kevergetjük, amíg kezd lesülni.
Élesztőpástétom:1 fej reszelt hagymát 1 ek olajon megpirítunk. Vízben feloldott 5 dkg élesztőt és 3 ek zsemlemorzsát tezsünk bele. Lassú tűzön kevergetve összefőzzük és 2 tojást ráütve, pástétom sűrűségűre pároljuk. Sóval és jó sok borssal fűszerezzük.
Pannon kaviár: Egy vizespohárnyi paradicsomlében 2 ek búzadarát sűrűre főzünk. Kevés cukorral, sóval ízesítjük és kihűtjük. Reszelt hagymát, borsot, kevés szardellapasztát vagy szardínia olajat adunk hozzá. Cseppenként keverünk hozzá egy kis borospohárnyi olajat és jó habosra keverjük. Lehűtve tálaljuk. Napokig eláll. Szerecsendióval is ízesíthetjük.
Hummusz / csicseriborsókrém /
" Libamáj" kenőke: 1/2 kg házizsírba öntsünk 1 pohár tejet és tegyünk bele 1/2 kg csirkemájat. Bőven fűszerezzük vágott hagymával, kevés fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával. Időnként megkeverve csendesen főzzük 2-3 óra hosszat. A máj is és a hagyma is szétfől. Hetekig eláll.
Hozzávalók:1 kg marhahús,só,zsemlemorzsa,2-3 tojás,őrölt bors,kakukkfű,fokhagyma,3-4 dl húsleves/kockából is készülhet/ és a sütéshez olaj
A húst rostjaira merőlegesen fölszeleteljük,mindkét oldalukat megsózzuk,zsemlemorzsával meghintjük és jól beleverjük,kloppfoljuk.Utána a szeleteket felvert tojásba mártjuk és forró olajban átsütjük/csak elösütjük/Tepsibe rakjuk,őrölt borssal ,kakukkfűvel,zúzott fokhagymával ízlés szerint megszórjuk.
Az olajat,amelyben sült,a húsra szűrjük,és 2-3 deci húslevest ráöntünk,hogy ellepje.
Fóliával letakarjuk és sütőben közepes lánggal kb.1 órán át sütjük,míg puha nem lesz.Köretnek párolt rizs vagy krumplipüré illik.
Én azért szeretem,mert a végén nagyon omlós lesz a marhahús,nem is lehet megállapítani,hogy marhahús.
Két helyen is láttam ezt a receptet,azért írtam fel két nevet is,a második helyen a húsleves helyett sörrel kell leönteni.Nekünk a sörös jobban ízlik,de mindkettő nagyon finom.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit