Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
Ezek nem az én receptjeim, az alpötleteket hasznosítom.
Kb. 1,5kg-os tökhöz: 2teáskanál koriander, 2tk. oregánó, 1/2 tk. édeskömény, 1tk. só, 1tk. frissen őrölt bors, 1ger. fokhagyma, 2kicsi chilipaprika v. por
Mindezeket összetörjük és 1ek olajjal összekeverjük. Megkenjük vele a tökszeleteket és sütőben 200 fokon megsütjük, kb. 30 perc ill. amíg meg nem puhul.a
Én szoktam apróra vágott hagymát is keverni bele és néha kihagyom a fokhagymát. Kevertem már bele fahéjat is és gyömbért. Só helyett ételízesítőt is raktam már bele. Volt, hogy mézet kevertem a fűszerek közé, de akkor jobban kell figyelni sütés közben.
Ezzel a fűszeres tökpéppel lehet tölteni tésztácskákat is, mint a ravioli pl., lehet kenyértésztába keverni és úgy megsütni, lehet rizottóba tenni sok sajttal.
Egy másik változat /Jamie Oliver/
Chilipaprika v. szárított chili, só, frissen őrölt bors, nagy marék zsályalevél, egy fahéjrúd összetörve
Mindezeket összekeverjük olajjal és rákenjük a tökszeletekre. Kb. 180-200 fokon sütjük 30 percig.
A liszt közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a barna cukrot, öntünk rá 1 dl langyos aludttejet, befedjük egy kevés liszttel, majd 15 percig pihentetjük. A többi hozzávalóval bedagasztjuk a tésztát. Kezdetben ragadni fog. Ha már jól eldolgoztuk, hozzáadjuk a káposztát, köményt és az olajat. (A káposztától könnyű, lyukacsosabb lesz a tészta, nem olyan tömör, mint a tk. liszből sütött kenyereké) A tésztát duplájára kelesztjük, majd gyöngéden átgyúrjuk, és 10 részre osztjuk. Formázzuk. Még 15 percig kelesztjük, megkenjük a tetejét aludttejjel, és előmelegített, 200 fokos sütőben 30-35 percig sütjük.
A szokott módon bedagasztjuk a tésztát, majd12 zsemlét formázunk, mélyen bevágjuk, forró sütőben 10 percig, majd közepes lángon további 15-20 percig sütjük.
A graham lisztet átszitáljuk, a korpát félretesszük. A liszt közepébe mélyedést csinálunk, ide morzsoljuk az élesztőt, egy ek. cukorral megszórjuk, ráöntünk 1 dl langyos aludttejet. Lisztet szórunk rá, és letakarva kb. 15 percig kelesztjük. Közben felverjük a 2 tojást, hozzáadjuk a sót, barna cukrot, többi langyos aludttejet, tejet, mazsolát, fűszereket. Jól bedagasztjuk. Ha már síma a tészta, a tál oldaláról belecsorgatjuk a langyosra olvasztott vajat. Addig dagasztjuk, míg a tál oldaláról elválik. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, könnyedén átgyúrjuk, 6 részre osztjuk, mindből hosszú rudat sodrunk, majd 3-3 darabból két kalácsot fonunk. A fonást a kiszitált korpával megszórt deszkán végezzük, így a korpa díszíteni fogja a kalácsunkat. Formába tesszük, majd ismét kelesztjük, tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben 35-45 percig sütjük.
Egyszer valamelyik nlc-s topikon én már szemezgettem a Donuts-sal, csak úgy emlékszem, hogy valaki azt írta, hogy ahhoz speckó Donuts sütő kell, ezért elvetettem az ötletet. De a recceptet bepötyögöm nektek, mert akkor kiírtam.
Donuts
3,5 dl tej
1,5 dl víz
18 dkg vaj
1 cs. vanília cukor
1 tk reszelt citromhéj
1 kg finomliszt
10 dkg élesztő (2 kocka)
1 tk cukor
1 kk só
2 db tojás
13 dkg cukor
olaj a sütéshez
Egy edényben a tejet a vizet felmelegítjük, hozzáadjuk a vajat, a 13 dkg cukrot és hagyjuk felolvadni. Belekeverjük a vaníliacukrot a reszelt citromhéjat.Egy kevés langyos vízben az 1 tk cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba kimérjük a lisztet hozzáadjuk a tojásokat (én a tojásokat is a teljes miskurenciába kevertem bele) a sót, a vajas-tejes keveréket és a felfutatott élesztővel jól bedagasztottam a tésztát. kb 1 órát hagyom kelni.Ha megkelt, henger formájura kinyújtom, kis darabakora felvagdosom és karika formájura igazítom a tésztadarabokat és a deszkán hagyom kelni egy kicsit őket.
Olajat hevítek és 2-3 perc alatt (oldalanként) szép viágosra sütöm a karikákat. Papírtörlőn leitatom és megszóróm vaníliás vagy fahéjas cukorral. Ha valaki szereti, cukormázzal os bevonhatja.
ELKÉSZITÉS:Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk,a margarint a liszttel,szalakálival,soval elmorzsoljuk,majd 1egész tojással és 2tojássárgájával,az élesztővel és kevés tejjel összegyurjuk.Fél oráig meleg helyen kelesztjük,ujbol összegyurjuk és kis cipokat formálunk belőle (kb.6-8cipo)A cipokat egyenként kerekre nyujtjuk,átlosan átvágva 12részre szabjuk,és a cikkeket a széléről feltekerjük.A kis kifliket tojás sárgájával megkenjük,reszelt sajttal megszorjuk és forro sütőben megsütjük.
Előnye,hogy sokáig puha marad.A tésztába tehettek egy kevés reszelt sajtot is,a tetejét megszortam egy kevés örölt pirospaprikával is.
A forró burgonyát a vajjal összetöröm simára, s úgy teszem az üst aljára. Rá a hűtőből a hideg tejet. A géppel néhányat kavartatok rajta (1-es program), majd ezután sorra bele teszem az üstbe a további anyagokat és az 1-es programon elkészítem a kenyeret.
Az első dagasztás vége felé simán s gömbölyűen kell a tésztának gurulnia az üstben. Ha farka van a gombócnak, akkor egy pár kanál graham lisztet adagoljunk hozzá, mert az jó nedvszívó, sőt árpa-, búza- vagy zabpehellyel is lehet a folyadékmennyiséget ellensúlyozni.
A burgonyát sós vízben főtt sütőtökkel is helyettesíthetjük. Ennél ne adjuk hozzá a teljes folyadékmennyiséget, mert a tök vizesebb pürét ad!
Mind a két kenyér finom rugalmas és tovább friss marad ellenben a sima fehérkenyerekkel.
Elkészítése: A zabot kissé megpirítjuk a sütőben, majd a lereszelt hagymával és a tejföllel összekeverjük. A sajtot a vajjal vagy margarinnal összekeverjük, majd hozzáadjuk a zabpelyhes keverékhez. Ízesítjük és máris kenhetjük
ELKÉSZITÉS:Az élesztőt 2dl langyos tejben elmorzsoljuk,majd lefedve meleg helyen kelesztjük,ha megkelt összegyurjuk a liszttel,margarinnal,pici soval.
A diobol a pocukorral és tejjel sürü tölteléket készitünk.A tésztát vékonyra kinyujtjuk,kb 10x10-es kockákra és mindegyikre 1evőkan.menyiségü tölteléket rakosgatunk.Átlos irányban összhajtjuk a 2csücskénél.A kiflik tetejét megkenjük tojással,majd kelesztés nélkül forro sütőben kb.15-20percet sütjük.
A töltelék még lehet édes turokrém,lekvár vagy gesztenyés is.De tölthetjük sonkával is csak akkor a tésztáját 1kicsit jobban sozzuk.
A vöröshagymát felkarikázzuk, az olajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott zöldpaprikát,sót, és igy is dinszteljük egy darabig. Az elöre megfözött babot és a paradicsolét és beletesszük,és még kb. 10 percig rotyogtatjuk. Forrón üvegekbe tesszük, tetejére késhegynyi tartósitó. Száraz dunszt.
1,25 kg zsenge fejtett babot sós vizben elöfözünk, és hozzátesszük a fenti keverékhez. izesités: só, bors, 3 babérlevél,pici cukor. Addig kell fözni, hogy jól bugyogjon. Forrón üvegbe tenni, 1-1 kanál olaj a tetejére. Lekötve száraz dunsztba tenni.
50 dkg liszt (3 dl-s csészével mérve 3 1/3 csésze)
1 kis doboz kefir
1 tojás
2 kk só
1 dl langyos tej
1 tk cukor
2,5 dkg (fél kocka) élesztő
Én csak ezt a fajtát készítem már évek óta. Azért jó, mert nem kell méricskélni, egy háromdecis csészével saccra is tökéletes lesz. Nagy ritkán kell bele még egy kis tej, de elég kemény a tészta. Dagaszt, keleszt, formáz, pihentet, süt.
Egy nagyétkű ember ebből éhgyomorra max. hármat tud megenni (sajtos-tejfölös-fokhagymásan), ebből a mennyiségből kb. 10 db lesz (de mérettől és vastagságtól függ). Én fél kiló lisztből szoktam csinálni, és mindet kisütöm, kb. 2-3 szokott maradni belőle, ha két fő főételnek eszi. Elvileg a tészta elállna a hűtőben is, de minek kétszer bebüdösíteni a lakást, ha ott a mikró?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit