Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
A lisztet elkeverjük a sütőporral,cukorral,sóval.A tejet simára keverjük a tojással,olajjal,majd hozzáadjuk a lisztes keveréket.Atésztát a formákba töltjük(kb.2/3-ig),majd a tetejére teszünk kb.1/2-1 teáskanálnyi lekvárt.20-25 percig sütjük.
SZÓRT LEPÉNY:
30 dkg liszt,20 dkg cukor,8-10 dkg ráma,fél sütőpor ezt összemorzsoljuk.Felét tepsibe szórni rárakni a tölteléket(túró,alma,mák stb.).Rászórjuk a másik adag lisztes keveréket.Fél liter tejet, 2 tojással habosra kavarunk és ráöntjük a masszára,hogy mindenhol elázzon.Közebes lángon sütjük.
kacsacombokat befűszerezünk és elősütjük kb.egy óra hosszat, a végén legyen alatta egy kis víz is, ha sok a zsír, akkor sülés közben le kell önteni a felesleget
eközben előkészítjük a többit: nyers krumplit karikázunk egy tepsi aljára ,kicsit sózzuk/4szem. kb. 1/2 kg./
erre 4nagy fej hagymát karikára vágunk
erre 4-5 almát nagyobb gerezdekre / a régi jobb/
ha a kacsa elősült, rátesszük a tetejére / 4szem. 4 comb/
a serpenyőben maradt vizes lé 2/3 részét a tepsibe öntjük a krumpli alá
az 1/3 részhez sok tejfölt teszünk és a savanyúkáposztát belekeverjük /kb. 7o dkg vagy amennyi megmarad az 1kg.-ból a lopkodások után/
ezt rátesszük a húsra /plusz tejfölt is lehet rá /
4.A tésztát 8 felé osztjuk. Egyet tányér nagyságúra nyújtunk, megkenjük a sós margarin ¼-ed részével, majd leborítjuk egy másik lappal. Ezután, mint egy tortát, cikkekre vágunk (függőlegesen félbe, vízszintesen félbe, majd ezeket ismét félbe)
Szorosan feltekerjük kiflinek. A tepsiben ritkán kell rakni, mert megnőnek. 1 órát pihentetjük, majd megkenjük tojással, sajttal megszórjuk és kisütjük.
Meg lehet próbálni, hogy pizza krémmel is megkenjük, vagy pl. bacon szalonna darabkát teszünk bele.
Sok héjas v, héjnélküli cukkini kockára vágva, min. 1fej hagyma összevágva, ízlés szer.2-3-4ger. fokhagyma olaj nélkül vagy kevés margarinon puhára főzve/persze vízben/
vízzel feleng., só, bors, ételízesítő vagy zöldség kocka
botmixer, turmix, krumplitörő, ami van azzal összeturmix.
tejszín bele ízesítőnek, sűrítőnek
levesbetét a saját zöldsége vagy pirított kenyérkocka
Szóval akkor a mentás-csokis recept! (a kalácstészta Margitka alapkalácsa, tényleg mindennel lehet variálni)
3 dl langyos tej,
1 lapos tk. só,
10 dkg olvasztott sütőmargarin,
3 EK cukor (én 4 v. 5-öt tettem bele)
1 tojás,
3 dkg élesztő
60 dkg rétesliszt.
Egyszer dagasztottam 20 percig, mielőtt lejárt volna előtte pár perccel szórtam bele 3 nagy pupos evőkanál zöld mentaport, amit egy bioboltban vettem. (isteni még zacskon keresztűl is a illata, de igy, a fél ház ettől terjengett) A tészta szine is nagyon picit zöldes, de nem vészesen (nézd meg a képet) Mikor lejárt a 20 perc kiszedtem kettőbe vettem, mindkettőt kinyujtottam.aztán azt is kettőbe vettem és megszórtam a csokilencsével. majd összetekertem és 2 szálat összefontam. megkentem tojássárgájával és megszórtam ezt is a csokilencsével. két tepsivel lett, de mivel a fiam elvitte az egyiket hamar elfogyott. már este jött az sms-anyuka isteni a mentás kalács- Ajánlom aki szereti a mentát, nem csalódik, a csokival peidg nagyon harmonizál.
Az ecet kivételével mindent összevágunk és összefőzünk. A főzés kb. 45-5o percig tart. Az ecetet a végén tesszük hozzá és 5percig főzzük vele.Üvegekbe rakjuk, 5percre fejreállítjuk és végleges helyükre tesszük.
Én tavaly sárgabarackból csináltam, pikáns, fűszeres ízű volt. Ajándékba is vittem, nagy sikere volt./pl. a fogorvosnál is/
Nyáron szoktam frissen csinálni abból, ami épp van.
Ha felforrt tegyük hozzá a 25dkg kuszkuszt, vegyük le a tűzről és takarjuk le. Hagyjuk állni 1o percig. Lazítsuk fel villával és tegyünk hozzá mogyorót, két szál összevágott újhagymát és maréknyi kis kockára vágott friss uborkát.
Grillezett halak vagy szárnyasok körete
Mandulás, vörösáfonyás couscous
1ek olajon 1kisfej hagymát 1ger. fokh. fonny. meg só, bors 3,7dl vörösáfonya juicét öntsünk hozzá. Két szál összevágott zellerszárat, 1szál összevágott rozmaringot tegyünk bele és forraljuk össze. Ha felforrt, tegyük bele a 25dkg kuszkuszt, takarjuk le és vegyük le a tűzről. 1o perc után lazítsuk fel villával és tegyünk hozzá 1/2 pohár felszeletelt, pirított mandulát és aszalt vörösáfonyát.
Karácsonyi töltött pulyka nélkülözhetetlen körete
Mazsolás couscous
1ek olajon 1kisfej hagymát 1ger. fokh. fonny. só, bors és felöntjük 3,7dl zöldség alaplével. Adjunk hozzá 1pohár főtt csicseriborsót, 2ek mazsolát, 1/2 tk. cumint. forraljuk fel és adjuk hozzá a 25dkg kuszkuszt. Takarjuk le és vegyük le a tűzről. 1o perc múlva lazítsuk fel villával és adjunk hozzá 15dkg összekockázott fetasajtot és egy csokor összevágott petr. zöldet.
Báránysültek, grillezett zöldségek körete
Zöldborsós, citromos couscous
1ek olajon 1kisfej hagymát 1ger. fokh.fonny. só, bors, felöntjük 3,7dl csirkelevessel.Teszünk hozzá egy marék zöldborsót, 1szál reszelt sárgarépát és 1citrom reszelt héját. Ha felforrt, hozzáadunk 25dkg kuszkuszt, elzárjuk a gázt és letekerjuk az edényt. 1o perc múlva villával fellazítjuk és adunk hozzá 1cs összevágott petr. zöldet és 1citrom levét
Borjúhúsok finom körete
Narancsos, brokkolis couscous
1ek olajon 1kisfej hagymát, 1ger. fokh. fonny. meg, só, bors, 3,7dl narancslével felengedjük, teszünk bele 1marék brokkolit, 1szál kockára vágott sárgarépát, 1/2 narancs héját. Ha felforrt, hozzáadjuk a 25dkg kuszkuszt,lefedjük és lezárjuk a gázt. 1o perc múlva fellazítjuk és 1 ek szójaszószt és 2szál összevágott újhagymát keverünk bele.
Grillezett húsok, zöldségek és halak kiváló körete
Olajon apróra vágott húsos szalonnát pirítunk, vele együtt apróra vágott hagymát is. Rátesszük a darálthúst / a marhahús a legjobb, de sertés, sőt pulykahúsból is csináltam már / és összepároljuk.
Lehet kapni chilisbab zacskós alapot és chilisbab fűszerkeveréket /ez kicsit csípős, de ennyi kell / .Én 1-1 csom. szoktam bele tenni, de fűszert néha többet is. Vízzel kell felengedni, én paradicsomlét is teszek bele kb. o,5 litert, igaz az enyémet.
Összefőzöm és a végén beleöntöm a konzerv vörösbabot és a konzerv kukoricát. Só, bors, plusz chilipor.
Nálunk a mennyiségek:7odkg hús, 4dob. bab, 2-3 dob. kukorica, 2-3 fej hagyma, sok lé.
Ha hígnak találom, nem a mindég a vizet főzöm el, hanem keményítővel besűrítem.
A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk,cipót formázva 2 órát pihentetjük.A lehető legvékonyabbra nyújtjuk.Megszórjuk a magokkal,hogy rajta is maradjanak rákenünk egy kis vizet.200°C-on 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Eredeti receptje szerint két nagy körformába sütjük,így tördeljük.
Hozzávalók: 8 adaghoz! 400g liszt; 1,5 dl langyos tej; 1,5 dl langyos víz; 1 ek cukor; 2 ek só; 2 ek vaj; 1 friss élesztő; 1 kk friss őrölt bors; 1 marék napraforgómag; 1 marék tökmag; 1 marék reszelt füstölt sajt; 8 szelet gépsonka; 8 szelet trappista sajt; 1 tojás sárgája; Elkészítés: A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, ezalatt a lisztet a fűszerekkel, magvakkal és vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a vizet, és kenyértésztát gyúrunk belőle. Húsz percig letakarva langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, nyolc négyzetbe vágjuk. Mindegyik négyzetre egy-egy sonkaszeletet majd egy-egy sajtszeletet helyezünk, szorosan összetekerjük, és minden tekercset háromba vágunk. Az így kapott rövid tekercseket megkenjük tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal, és 180-200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. Forrón, de másnap hidegen is rendkívül finom.
Mediterrán töltött kenyér
Hozzávalók: Tésztához: 1/4 pohár meleg víz; 1/4 evőkanál méz; 1/2 teáskanál szárított élesztő; 3/4 pohár liszt; 1/2 evőkanál búzadara; 1/2 evőkanál olíva olaj; só; Töltelék: 4 db paradicsom; 1/4 pohár feta sajt; 1/8 pohár fekete olívabogyó; 1/4 csokor petrezselyemzöld; 1 szál zöld hagyma; 1 db fokhagyma; 1 evőkanál olívaolaj; oreganó vagy bazsalikom; bors Elkészítés: A tészta alapanyagait egy nagy keverőtálba tesszük. Kenyértésztát dagasztunk belőle. Meleg helyen kelesztjük, majd ha kétszeresére nőtt, kezünkkel visszanyomjuk. Megvárjuk, míg újra megnő, lisztezett nyújtódeszkára öntjük, majd fél centi vastagságúra nyújtjuk. A paradicsomot kockára vágjuk. A zöldhagymát és a fűszereket összevágjuk, a sajtot is felkockázzuk, majd hozzákeverjük a többi alkotóanyagot. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tésztát, majd felgöngyöljük, tetejét tojássárgával megkenjük, villával megszúrjuk és meleg sütőben, 150-160 fokon 30-40 perc alatt pirosra sütjük.
Azért ilyen kicsi a mennyiség a második receptnél mert ez egy koleszterin diéta része és 1 személyre szól.
Én úgy csináltam, hogy két nagyobb fej v.hagymát megpároltam olajon, aztán rá a csirkét, bárányt. Kicsit párolgattam, amíg a hús ki nem fehéredett. Aztán tettem rá néhány gerezd fokhagymát, sót, őrölt szegfűszeget, őrölt fahéjat, koriandert, kardamomot. Felöntöttem a két doboz darabolt paradicsommal, meg annyi vízzel, hogy épp ellepje. Zöldségként sárgarépát és cukkinit tettem hozzá. Ja és előző este beáztattam a csicseriborsót, azt külön megfőztem kuktában 30p-ig. Amikor kész lett a szószós kaja, akkor hozzákevertem a csicseriborsót. A kuszkusztésztát külön megfőztem vízben.
15 fej szép nagy, zsenge fokhagyma
1 l száraz fehérbor
2 dl 10%-os ecet
15 dkg kristálycukor
8 evőkanál olaj
2 cseresznyepaprika
3 babérlevél
2 csokor friss tárkonylevél
1 púpozott evőkanál só
1 púpozott teáskanál tört fekete bors
"A borba belekeverjük az ecetet, a sót, a cukrot és a fűszereket, majd felforraljuk. Beletesszük a finomra metélt tárkonyt és a cseresznyepaprikát.
Közben megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket. Apránként a forrásban lévő páclébe tesszük, és az újraforrástól számított 5 percig főzzük. Ezután levével együtt egy nagy befőttesüvegbe töltjük, és másnapig érleljük. Ismét felforraljuk, és további öt percig főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A leszűrt fokhagymagerezdeket apró üvegekbe töltjük, felöntjük a páclével, végül egy-egy evőkanál olajat csorgatunk a tetejére. Szorosan, légmentesen lekötjük, és hűvös, sötét helyen tároljuk.
Megjegyzés:
Felbontás után tartsuk hűtőszekrényben. Szárnyasokhoz vagy sajtokhoz való, rendkívül finom savanyúság, amelyből egy-egy gerezdet vékonyra szelve teszünk a tányérra. A fokhagyma elveszti jellegzetes illatát, az íze viszont páratlan!
Ez Frank Júlia receptje, azért írtam ide, mert én balzsamecettel csináltam (és szárított petrezselyemmel, friss tárkony hiányában). Nagyon gusztán néz ki, isteni az illata is."
Én még sós muffint nem készítettem. Az édeset a fentiekből szoktam variálni és kipróbálni. A találkozóra a málnásat vittem és a másik fajta 4 dkg kakópor, 20 dkg meggy és egy kis rum volt a tésztában. Nagyon gyorsan elkészíthető, mire a sütő bemelegszik addigra összekeverem a tésztát (a gyümölcsöt a végén fakanállal, laza mozdulatokkal keverem a tésztába, hogy össze ne törjön !) A tésztát a kikent mélyedésekbe kanalazom, de csak kétharmad részig töltöm meg, mert a tészta a sütőben megnő ! Előmelegített sütőben 170 fokon hőlégkeveréssel sütöm kb. 20 percig. Sütés közben 15 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik. Sütés után 5 percig hagyom a formában, csak azután szedem ki, mert így könnyen kivehetők. Jó évágyat !
1 kisebb fej vöröshagymát 1 ek. vajon puhára párolok, hozzá teszek 12 gerezd (1fej) feldarabolt fokhagymát, megfuttatom egy kicsit. Megszórom egy csapott ek. liszttel, lepirítom. Felengedem 3/4 liter húslevessel, 1 doboz tejszínnel, és kb. fél órán át csendes tűzön főzöm. Forrásig figyelni kell, mert könnyen kifut! Kicsit várok, hogy hűljön, majd leturmixolom. Ízesítem sóval, borssal, őröl szerecsendióval, és friss citromlével. Sajtos pirítóssal tálalom. Jó étvágyat!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit