E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Receptek : Bármi, amit érdemes megsütni vagy megfőzni :-) Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
MIvett

2005.07.29. 09:19 -

Üdv mindenkinek!

Szeretnék megosztani veletek egy isteni süti receptjét, nálunk mindenki imádja:

Ostoros rétes

Hozzávalók: 60dkg finom liszt, só, 2ek. étolaj, 3 tojás sárgája, 6dkg cukor, 4 dl tej, 5dkg élesztő (v.1cs. porélesztő)

Töltelék: 25dkg margarin, 20dkg porcukor, 1cs. vaníliáscukor, 3 ek. kakaópor

Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.

Jó étvágyat hozzá! Ivett

"Shane" véleménye és képei a receptről:

Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
 

 

Batka véleménye:

No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.

superkeri Előzmény | 2006.07.25. 21:56 - #367

     Kenyérke receptje

   Békebeli félbarna kenyér

 40dkg kenyérliszt       20dkg Graham v. tk. tönkölylisz

150ml joghurt + 150 ml víz  sz. sz. 1-2 ek.

1 ek. olaj,         

1 ek rozskovász

1 púpos kanál só,  1 púpos kanál cukor

1,2dkg élesztő

Gép: dagaszt, keleszt

Kézzel átgyúrni, formázni----kelesztés, sütés


gabo Előzmény | 2006.07.24. 17:41 - #366

LEKVÁROS MUFFIN:

2 csésze liszt,1/2csésze kristálycukor,3 teáskanál sütőpor,1/2 teéskanál só,3/4 csésze tej,1/3 csésze olaj,1 tojás,lekvár(bármilyen izű).

A lisztet elkeverjük a sütőporral,cukorral,sóval.A tejet simára keverjük a tojással,olajjal,majd hozzáadjuk a lisztes keveréket.Atésztát a formákba töltjük(kb.2/3-ig),majd a tetejére teszünk kb.1/2-1 teáskanálnyi lekvárt.20-25 percig sütjük.

SZÓRT LEPÉNY:

30 dkg liszt,20 dkg cukor,8-10 dkg ráma,fél sütőpor ezt összemorzsoljuk.Felét tepsibe szórni rárakni a tölteléket(túró,alma,mák stb.).Rászórjuk a másik adag lisztes keveréket.Fél liter tejet, 2 tojással habosra kavarunk és ráöntjük a masszára,hogy mindenhol elázzon.Közebes lángon sütjük.

 


EmMargit Előzmény | 2006.07.23. 19:56 - #365

Jóasszony / Nelli

Háromszoros finomság  

Tészta:

20 dkg cukor

6 tojás fehérje habosra keverve

20 dkg dió

5 dkg liszt

1 sütőpor

Lapot kisütni

 

Krém:

6 tojás sárgája

2 csomag vanília puding

10 dkg cukor

7 dl tej, ezekből pudingot főzni

 

1 margarint 20 dkg porcukorral felkavarni, pudinggal összedolgozni

 

Süti összeállítása:

Lapra rákenjük a krém felét.

Háztartási keksszel lefedjük, amennyi ráfér egymás mellé sorban.

Megmaradt krémbe olvasztva egy Katica, mellyel lefedjük a keksz réteget.

Tetejére csokimázt húzunk.

Az összeállítás után adjunk időt a keksznek, megpuhulni.


masala Előzmény | 2006.07.23. 12:10 - #364

NEM elzászi káposztás kacsa

  • kacsacombokat befűszerezünk és elősütjük kb.egy óra hosszat,  a végén legyen alatta egy kis víz is,  ha sok a zsír, akkor sülés közben le kell önteni a felesleget
  • eközben előkészítjük a többit: nyers krumplit karikázunk egy tepsi aljára ,kicsit sózzuk/4szem. kb. 1/2 kg./
  • erre 4nagy fej hagymát karikára vágunk
  • erre 4-5 almát nagyobb gerezdekre / a régi jobb/
  • ha a kacsa elősült, rátesszük a tetejére / 4szem. 4 comb/
  • a serpenyőben maradt vizes lé 2/3 részét a tepsibe öntjük a krumpli alá
  • az 1/3 részhez sok tejfölt teszünk és a savanyúkáposztát belekeverjük /kb. 7o dkg vagy amennyi megmarad az 1kg.-ból a lopkodások után/
  • ezt rátesszük a húsra /plusz tejfölt is lehet rá /
  • fóliával letakarjuk és kb. 4o- 5o percig sütjük
  • a végén fólia nélkül kicsit megpirítjuk

Krumpli, alma, hagyma, kacsacomb  tejfölös savanyúkáposztával a tetején  káposztás kacsa megsülve

Próbáljátok ki, nem bánjátok meg


Limara Előzmény | 2006.07.22. 09:14 - #363

Szia Csemi! Ez a Lala kifli, gyönyörű lett, nállunk is nagy kedvenc

EmMargit Előzmény | 2006.07.21. 22:29 - #362

Csemi

 

Sós kifli

Hozzávalók:

70 dkg liszt, 2 egész tojás, 1 kefír, 1 dl étolaj, 1 dl tej, 2 ek cukor, 1 kocka élesztő, 1 kocka RAMA margarin, 1 ek só.

1.      A rámát a sóval habosra keverjük

2.      Az élesztőt a cukorral tejben felfuttatjuk

3.      A lisztet, élesztőt, kefírt, olajat, tojást összedolgozzuk

4.      A tésztát 8 felé osztjuk. Egyet tányér nagyságúra nyújtunk, megkenjük a sós margarin ¼-ed részével, majd leborítjuk egy másik lappal. Ezután, mint egy tortát, cikkekre vágunk (függőlegesen félbe, vízszintesen félbe, majd ezeket ismét félbe)

 

Szorosan feltekerjük kiflinek. A tepsiben ritkán kell rakni, mert megnőnek. 1 órát pihentetjük, majd megkenjük tojással, sajttal megszórjuk és kisütjük.

Meg lehet próbálni, hogy pizza krémmel is megkenjük, vagy pl. bacon szalonna darabkát teszünk bele.

 

 


masala Előzmény | 2006.07.21. 17:18 - #361

Cukkinileves

  • Sok héjas v, héjnélküli cukkini kockára vágva, min. 1fej hagyma összevágva, ízlés szer.2-3-4ger. fokhagyma olaj nélkül vagy kevés margarinon puhára főzve/persze vízben/
  • vízzel feleng., só, bors, ételízesítő vagy zöldség kocka
  • botmixer, turmix, krumplitörő, ami van azzal összeturmix.
  • tejszín bele ízesítőnek, sűrítőnek

levesbetét a saját zöldsége vagy pirított kenyérkocka

A cukkini levesnek télire is eltehető összevágva!


EmMargit Előzmény | 2006.07.20. 01:08 - #360

Kartika

Szóval akkor a mentás-csokis recept! (a kalácstészta Margitka alapkalácsa, tényleg mindennel lehet variálni)

  • 3 dl langyos tej,
  • 1 lapos tk. só,
  • 10 dkg olvasztott sütőmargarin,
  • 3 EK cukor (én 4 v. 5-öt tettem bele)
  • 1 tojás,
  • 3 dkg élesztő
  • 60 dkg rétesliszt.

Egyszer dagasztottam 20 percig, mielőtt lejárt volna előtte pár perccel szórtam bele 3 nagy pupos evőkanál zöld mentaport, amit egy bioboltban vettem. (isteni még zacskon keresztűl is a illata, de igy, a fél ház ettől terjengett) A tészta szine is nagyon picit zöldes, de nem vészesen (nézd meg a képet) Mikor lejárt a 20 perc kiszedtem kettőbe vettem, mindkettőt kinyujtottam.aztán azt is kettőbe vettem és megszórtam a csokilencsével. majd összetekertem és 2 szálat összefontam. megkentem tojássárgájával és megszórtam ezt is a csokilencsével. két tepsivel lett, de mivel a fiam elvitte az egyiket hamar elfogyott. már este jött az sms-anyuka isteni a mentás kalács- Ajánlom aki szereti a mentát, nem csalódik, a csokival peidg nagyon harmonizál.


masala Előzmény | 2006.07.17. 21:53 - #359

Sárgabarack  chutney

5odkg sárgabarack, 8dkg cukor, o,5 dl almaecet, 1kk mustármag, késh.-i  fahéj,  késh.-i kurkuma,  csipet szerecsendió,  csipet kardamom,  csipet Cayenne-i bors,  3 újhagyma,  2o dkg pirított mandula,  2cl barackpálinka

Ezt csak kb. fél órát kell főzni, a pálinka és a mandula az utolsó.Üvegbe tesszük és 5percre fejreáll. Mehet a helyére.

Ez nem az, amit én tettem el, mert azt most nem találtam, de hasnló.Rengeteg papírkám van évek óta, nem tudom, ez a recept honnan van.


masala Előzmény | 2006.07.17. 12:49 - #358

Sülthúsokhoz ilyenféléket is szoktam csinálni.Különböző gyümölcsökből /barack,alma,körte, mangó/. Ez most egy eltevős recept, de azonnalra is finom!!

Szilva chutney /csatni/ (Kaldeneker György receptje)

7odkg szilva, 2ek friss gyömbér, 1odkg mazsola, 35dkg zöldparadicsom/ enélkül is jó/, 5dkgfokhagyma / nem fontos/ , 2ek curry por, 45dkg barnacukor / fehérrel is jó/, 1tk só, 45dkg vöröshagyma, 4,5 dl borecet, 1db chilipaprika

Az ecet kivételével mindent összevágunk és összefőzünk. A főzés kb. 45-5o percig tart. Az ecetet a végén tesszük hozzá és 5percig főzzük vele.Üvegekbe rakjuk, 5percre fejreállítjuk és végleges helyükre tesszük.

Én tavaly sárgabarackból csináltam, pikáns, fűszeres ízű volt. Ajándékba is vittem, nagy sikere volt./pl. a fogorvosnál is/

Nyáron szoktam frissen  csinálni abból, ami épp van.


masala Előzmény | 2006.07.17. 12:33 - #357

Kuszkusz receptek (Kaldeneker György)

Gyömbéres couscous

1ek olajon 1kis fej hagymát, 1 ger. fokh. fonny.  só, bors   3,7 dl zöldséglével feleresztjük,  1/2 tk őrölt gyömbérport és 1/2 citrom reszelt héját egy 1/2 piros, apróra vágott paprikát adjunk hozzá.

Ha felforrt tegyük hozzá a 25dkg kuszkuszt, vegyük le a tűzről és takarjuk le. Hagyjuk állni 1o percig. Lazítsuk fel villával és tegyünk hozzá mogyorót, két szál összevágott újhagymát és maréknyi kis kockára vágott friss uborkát.

Grillezett halak vagy szárnyasok körete

Mandulás, vörösáfonyás couscous

1ek olajon 1kisfej hagymát 1ger. fokh. fonny. meg  só, bors  3,7dl vörösáfonya juicét öntsünk hozzá. Két szál összevágott zellerszárat, 1szál összevágott rozmaringot tegyünk bele és forraljuk össze. Ha felforrt, tegyük bele a 25dkg kuszkuszt, takarjuk le és vegyük le a tűzről.  1o perc után lazítsuk fel villával és tegyünk hozzá 1/2 pohár felszeletelt, pirított mandulát és aszalt vörösáfonyát.

Karácsonyi töltött pulyka nélkülözhetetlen körete

Mazsolás couscous

1ek olajon 1kisfej hagymát 1ger. fokh. fonny. só, bors és felöntjük 3,7dl zöldség alaplével. Adjunk hozzá 1pohár főtt csicseriborsót, 2ek mazsolát, 1/2 tk. cumint. forraljuk fel és adjuk hozzá a 25dkg kuszkuszt. Takarjuk le és vegyük le a tűzről. 1o perc múlva lazítsuk fel villával és adjunk hozzá 15dkg összekockázott fetasajtot és egy csokor összevágott petr. zöldet.

Báránysültek, grillezett zöldségek körete

Zöldborsós, citromos couscous

1ek olajon 1kisfej hagymát 1ger. fokh.fonny.  só, bors, felöntjük 3,7dl csirkelevessel.Teszünk hozzá egy marék zöldborsót, 1szál reszelt sárgarépát és 1citrom reszelt héját. Ha felforrt, hozzáadunk 25dkg kuszkuszt, elzárjuk a gázt és letekerjuk az edényt. 1o perc múlva villával fellazítjuk és adunk hozzá 1cs összevágott petr. zöldet és 1citrom levét

Borjúhúsok finom körete

Narancsos, brokkolis couscous

1ek olajon 1kisfej hagymát, 1ger. fokh. fonny. meg,  só, bors, 3,7dl narancslével felengedjük, teszünk bele 1marék brokkolit, 1szál kockára vágott sárgarépát, 1/2 narancs héját. Ha felforrt, hozzáadjuk a 25dkg kuszkuszt,lefedjük és lezárjuk a gázt. 1o perc múlva fellazítjuk és 1 ek szójaszószt és 2szál összevágott újhagymát keverünk bele.

Grillezett húsok, zöldségek és halak kiváló körete

 

 

 


masala Előzmény | 2006.07.17. 11:53 - #356

Bocsánat, ehhez a menny.-hez 2csom alapot használok.

masala Előzmény | 2006.07.17. 11:47 - #355

Chilis-bab

Olajon apróra vágott húsos szalonnát pirítunk, vele együtt apróra vágott hagymát is.  Rátesszük a darálthúst / a marhahús a legjobb, de sertés, sőt pulykahúsból is csináltam már / és összepároljuk.

Lehet kapni chilisbab zacskós alapot és chilisbab fűszerkeveréket /ez kicsit csípős, de ennyi kell / .Én 1-1 csom. szoktam bele tenni, de fűszert néha többet is.  Vízzel kell felengedni, én paradicsomlét is teszek bele kb. o,5 litert, igaz az enyémet.

Összefőzöm és a végén beleöntöm a konzerv vörösbabot és a konzerv kukoricát. Só, bors, plusz chilipor.

Nálunk a mennyiségek:7odkg hús, 4dob. bab, 2-3 dob. kukorica, 2-3 fej hagyma, sok lé.

Ha hígnak találom, nem a mindég a vizet főzöm el, hanem keményítővel besűrítem.


Vidovi Előzmény | 2006.07.17. 10:06 - #354

Ecetes-sós finomság

  • 40 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 1 evőkanál só
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál 10%-os ecet

Kézzel összegyúrom,folpackba téve hűtőbe teszem/1-2 órától 1 napig/.Kézfej nagyságú darabokat ,ez kb. egy tepsinyi ,nagyon vékonyra kinyújtom.Tepsiben megkenem tojássárgájával,megszórom magokkal/szezám,len,mandula vagy bármi/.Rádlival-derelyevágó-fölvágom.Előmelegített sütőben 200°C-on sütőben 8-10 percig sütöm.Fémdobozban hetekig eláll.


Vidovi Előzmény | 2006.07.17. 09:35 - #353

Kréker

2 tepsinyi darabhoz:

  • 40dkg finomliszt
  • 2tojás
  • 5dkg olvasztott vaj
  • 1evőkanál só
  • 1evőkanál cukor
  • 2dl tej
  • szezámmag és mák

A hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk,cipót formázva 2 órát pihentetjük.A lehető legvékonyabbra nyújtjuk.Megszórjuk a magokkal,hogy rajta is maradjanak rákenünk egy kis vizet.200°C-on 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Eredeti receptje szerint két nagy körformába sütjük,így tördeljük.


EmMargit Előzmény | 2006.07.17. 02:40 - #352

Jégkása

Sonka tésztakabátban

 

Hozzávalók: 8 adaghoz! 400g liszt; 1,5 dl langyos tej; 1,5 dl langyos víz; 1 ek cukor; 2 ek só; 2 ek vaj; 1 friss élesztő; 1 kk friss őrölt bors; 1 marék napraforgómag; 1 marék tökmag; 1 marék reszelt füstölt sajt; 8 szelet gépsonka; 8 szelet trappista sajt; 1 tojás sárgája;
Elkészítés: A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, ezalatt a lisztet a fűszerekkel, magvakkal és vajjal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a vizet, és kenyértésztát gyúrunk belőle. Húsz percig letakarva langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, átgyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, nyolc négyzetbe vágjuk. Mindegyik négyzetre egy-egy sonkaszeletet majd egy-egy sajtszeletet helyezünk, szorosan összetekerjük, és minden tekercset háromba vágunk. Az így kapott rövid tekercseket megkenjük tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal, és 180-200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük. Forrón, de másnap hidegen is rendkívül finom.

sonka tésztakabátban sonka tésztakabátban sonka tésztakabátban

 



Mediterrán töltött kenyér

Hozzávalók: Tésztához: 1/4 pohár meleg víz; 1/4 evőkanál méz; 1/2 teáskanál szárított élesztő; 3/4 pohár liszt; 1/2 evőkanál búzadara; 1/2 evőkanál olíva olaj; só; Töltelék: 4 db paradicsom; 1/4 pohár feta sajt; 1/8 pohár fekete olívabogyó; 1/4 csokor petrezselyemzöld; 1 szál zöld hagyma; 1 db fokhagyma; 1 evőkanál olívaolaj; oreganó vagy bazsalikom; bors
Elkészítés: A tészta alapanyagait egy nagy keverőtálba tesszük. Kenyértésztát dagasztunk belőle. Meleg helyen kelesztjük, majd ha kétszeresére nőtt, kezünkkel visszanyomjuk. Megvárjuk, míg újra megnő, lisztezett nyújtódeszkára öntjük, majd fél centi vastagságúra nyújtjuk. A paradicsomot kockára vágjuk. A zöldhagymát és a fűszereket összevágjuk, a sajtot is felkockázzuk, majd hozzákeverjük a többi alkotóanyagot. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tésztát, majd felgöngyöljük, tetejét tojássárgával megkenjük, villával megszúrjuk és meleg sütőben, 150-160 fokon 30-40 perc alatt pirosra sütjük.

 

Azért ilyen kicsi a mennyiség a második receptnél mert ez egy koleszterin diéta része és 1 személyre szól.


tundibundi Előzmény | 2006.07.16. 21:33 - #351

Kuszkusz husival és zöldségekkel

2 fej v.hagyma

3-4 gerezd fokhagyma

1 csirke összedarabolva

némi bárány v. egyéb hús összedarabolva

2 doboz (400g) darabolt paradicsomkonzerv

kb. 20 dkg csicseriborsó

2-3 cukkini

4-5 szál s.répa

só, bors, fahéj, szegfűszeg, koriander, kardamóm

Én úgy csináltam, hogy két nagyobb fej v.hagymát megpároltam olajon, aztán rá a csirkét, bárányt. Kicsit párolgattam, amíg a hús ki nem fehéredett. Aztán tettem rá néhány gerezd fokhagymát, sót, őrölt szegfűszeget, őrölt fahéjat, koriandert, kardamomot. Felöntöttem a két doboz darabolt paradicsommal, meg annyi vízzel, hogy épp ellepje. Zöldségként sárgarépát és cukkinit tettem hozzá. Ja és előző este beáztattam a csicseriborsót, azt külön megfőztem kuktában 30p-ig. Amikor kész lett a szószós kaja, akkor hozzákevertem a csicseriborsót. A kuszkusztésztát külön megfőztem vízben.


Batka Előzmény | 2006.07.15. 19:28 - #350

PÁCOLT FOKHAGYMA
Igazi különlegesség.

15 fej szép nagy, zsenge fokhagyma
1 l száraz fehérbor
2 dl 10%-os ecet
15 dkg kristálycukor
8 evőkanál olaj
2 cseresznyepaprika
3 babérlevél
2 csokor friss tárkonylevél
1 púpozott evőkanál só
1 púpozott teáskanál tört fekete bors

"A borba belekeverjük az ecetet, a sót, a cukrot és a fűszereket, majd felforraljuk. Beletesszük a finomra metélt tárkonyt és a cseresznyepaprikát.

Közben megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket. Apránként a forrásban lévő páclébe tesszük, és az újraforrástól számított 5 percig főzzük. Ezután levével együtt egy nagy befőttesüvegbe töltjük, és másnapig érleljük. Ismét felforraljuk, és további öt percig főzzük. Hagyjuk kihűlni.

A leszűrt fokhagymagerezdeket apró üvegekbe töltjük, felöntjük a páclével, végül egy-egy evőkanál olajat csorgatunk a tetejére. Szorosan, légmentesen lekötjük, és hűvös, sötét helyen tároljuk.

Megjegyzés: Felbontás után tartsuk hűtőszekrényben. Szárnyasokhoz vagy sajtokhoz való, rendkívül finom savanyúság, amelyből egy-egy gerezdet vékonyra szelve teszünk a tányérra. A fokhagyma elveszti jellegzetes illatát, az íze viszont páratlan!

Ez Frank Júlia receptje, azért írtam ide, mert én balzsamecettel csináltam (és szárított petrezselyemmel, friss tárkony hiányában). Nagyon gusztán néz ki, isteni az illata is."

index konyha-trükkök, 13810. hsz.

majorkaj Előzmény | 2006.07.15. 15:47 - #349

Muffin (teljes kiörlésű lisztből)

Következzen egy édes és egy sós alaprecept, majd néhány lehetőség az ízesítésre! Az édes alaprecept

Az édes alaprecept:
• 25 dkg liszt (teljes kiőrlésű lisztből nagyon finom!)
• 1 csomag sütőpor
• 1 csipet só
• 2,5 dl tej
• 1 dl étolaj (vagy 12,5 dkg olvasztott vaj)
• 2 tojás
• 2,5 evőkanál folyékony édesítő

Amit hozzáadhatunk
• 2 teáskanál őrölt fahéj, 25 dkg kockára vágott alma
• 25 dkg kockára vágott narancs, reszelt narancshéj    

• 10 dkg apróra vágott diétás étcsoki, 10 dkg durvára vágott dió
• 1 citrom reszelt héja, 2 citrom kifacsart leve
• 20 dkg magozott meggy, 1 kávéskanál rumaroma       

• 4 dkg kakaópor, 5 dkg mazsola

• 30 dkg málna, 1 pohár diétás málnás joghurt (a joghurtos-gyümölcsös muffinokhoz tejből csak 1 dl szükséges !)

Sós alaprecept
• 25 dkg liszt ß 1 csomag sütőpor
• 2 csapott teáskanál só ß 1 pohár kefir
• 1 dl olaj ß 2 tojás
• 1,5 dl tej

Amit hozzáadhatunk
• 10 dkg kockára vágott sajt, bors, szerecsendió, 2 szál karikázott újhagyma 
• 15 dkg kockára vágott juhsajt, 15 db karikázott olajbogyó
• 15 dkg kockára vágott sonka, 1 evőkanál tormakrém
• 15 dkg füstölt sajt, kapor, petrezselyemzöld 

Én még sós muffint nem készítettem. Az édeset a fentiekből szoktam variálni és kipróbálni. A találkozóra a málnásat vittem és a másik fajta 4 dkg kakópor, 20 dkg meggy és egy kis rum volt a tésztában. Nagyon gyorsan elkészíthető, mire a sütő bemelegszik addigra összekeverem a tésztát (a gyümölcsöt a végén fakanállal, laza mozdulatokkal keverem a tésztába, hogy össze ne törjön !) A tésztát a kikent mélyedésekbe kanalazom, de csak kétharmad részig töltöm meg, mert a tészta a sütőben megnő ! Előmelegített sütőben 170 fokon hőlégkeveréssel sütöm kb. 20 percig. Sütés közben 15 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik. Sütés után 5 percig hagyom a formában, csak azután szedem ki, mert így könnyen kivehetők. Jó évágyat !


Limara Előzmény | 2006.07.15. 13:02 - #348

Fokhagyma krémleves

1 kisebb fej vöröshagymát 1 ek. vajon puhára párolok, hozzá teszek 12 gerezd (1fej) feldarabolt fokhagymát, megfuttatom egy kicsit. Megszórom egy csapott ek. liszttel, lepirítom. Felengedem 3/4 liter húslevessel, 1 doboz tejszínnel, és kb. fél órán át csendes tűzön főzöm. Forrásig figyelni kell, mert könnyen kifut! Kicsit várok, hogy hűljön, majd leturmixolom. Ízesítem sóval, borssal, őröl szerecsendióval, és friss citromlével. Sajtos pirítóssal tálalom. Jó étvágyat!


[607-588] [587-568] [567-548] [547-528] [527-508] [507-488] [487-468] [467-448] [447-428] [427-408] [407-388] [387-368] [367-348] [347-328] [327-308] [307-288] [287-268] [267-248] [247-228] [227-208] [207-188] [187-168] [167-148] [147-128] [127-108] [107-88] [87-68] [67-48] [47-28] [27-8] [7-1]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?