Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
köszönöm szépen julika!találtam egy vajas tésztás receptet,reggel be is gyurtam.fél nap pihentetés után kell megsütni.ha kész,este írok hogy milyen lett!
Én E. AMrgit receptjei közül a Virslis buci tésztáját ajánlanám neked ehhez a kiflihez. Itt bal oldalonReceptek, E.MArgit receptjei és azon belül keresgélj. Csak egy jó tanács: ha segítségre van szükséged vagy kérdése van akkor érdemesebb az Általános részbe írni, mert ott hamarabb kapsz szerintem segítséget. Remélem tudtam segíteni.Üdv.Julika
sziasztok!én most regisztrálrtam.szeretném a segítségeteket kérni!szeretnék sütni olyan kis kifliket aminek a töltelékje pizza krém,sonka,sajt keverék.de nem tudom hogy milyen tésztábol csináljam!tudtok segíteni?
1. lefagyasztani, míg jobb nem jut eszünkbe
2. madártejet készítek belőlük úgy, hogy a "sodót" pudingporból készítem vagy lisztes vaníliakrémet főzök, hogy abba ne kelljen tojás.
3. Nemrég beírtam a receptek közé egy Amaretto-kekszek és egy Diós-nugátos duchesse névre hallgató sütit.
4. gyümölcskenyér (fehér piskóta-szerűen vagy egész tojás helyett fehérjével)
5. nemrég láttam az indexen egy kókuszcsók receptet, amit mindenki dicsért.
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, belekeverjük a mézet + citromhéjat, lisztet + kókuszreszeléket. Sütőpapírral kibélelt tepsibe két megnedvesített teáskanál segítségével a masszából kis halmokat rakunk, a tetejüket csúcsosra formázzuk. Előmelegített sütőben 150 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd a vízfürdőn megolvasztott csokiba mártjuk a csúcsukat.
Még nem vagyok netfüggő,de a családom már cikizik.Van egy jó és bevált receptem azoknak,akik nem tudnak mit csinálni a megmaradt tojásfehérjékkel.
Kókuszos resztelt
2odkg vaj/margarin/, 3Odkg liszt, 1odkg porcukor 1/2citrom reszelt héja,2db tojássárgája---összegyúrjuk és kb.23X35-ös tepsibe tesszük,rózsaszínűre sütjük,de nem teljesen készre /én fel szoktam egy kicsit nyomkodni a tepsi oldalára hogy a lekvár ne égjen oda,és könnyebb legyen mosogatni/
Ha a tészta langyosra hűlt,megkenjük 1odkg baracklekvárral /lehet többel is/és megszórjuk ízlés szerint mazsolával
Most jön a resztelés /jav.a teflont,mert úgyis mindég lesül egy kicsit,de azért a másik lábast is el lehet mosogatni/
A két tojásból megmaradt fehérje+ a fagyasztóból felolvasztott 8tojásfehérje /lehet 1o feh. is/ 3odkg. kr.cukorral és 1odkg kókuszreszelékkel állandó keverés mellett összefőzzük /közepes lángon/
az átlátszó tojásfeh. valóban fehér lesz és besűrűsödik, ekkor keverünk hozzá 5dkg lisztet----ezt a masszát ráöntjük a lekváros tésztára és újból a sütőbe tesszük,hogy a kókuszos massza szép rózsaszínűre süljön /ez sütőtől is függ,de kb.15-2op./
Kérlek szépen, ne ijedjetek meg tőle,mert csak leírva bonyolult,és olyan egyszerű,anilyen finom. Én is untam már a fehér piskótát és a fehér gyüm.kenyeret
HOZZAVALOK: 4db tojas,200ml olaj,200gr cukor,1 zacsko vanilias cukor, 1zacsko sutopor,2Tk./lehet ez tobb is/NESCAFE INSTANT 50 ml langyos tejben feloldva,kb.200gr liszt,EZ lehet tobb es kevesebb is.
ELKESZITES:A sutot felmelegiteni es egy kugl.format kikenni vajjal /ez,kb 175gr befogado legyen/ Verd a tojasokat a cukorral a vanil cukival jo levegosre, kremes allagura. Tedd hozza az olajat es mixeld tovabbra is add hozza a feloldott NESCAFET.A lisztet a sutoporral jolegybe vegyited majd fokozatosan hozzavegyited a tojasos NESCAFES kremhez.OVATOSAN egybedolgozni mert maskent nem marad levegos. A kugl formaba onteni es az elomelegitett sutoben 45.perc alatt aranybarnara sutni.EZ a sutesi ido sutonkent varialodhat!Ha kihult megszorni porcukorral v, csokival,feher csokoval belehet vonni.
ELKESZITES:Mixeld a puha vajat a cukorral egybe kremszerure,Melegitsd be a sutot 180.C-ra.A kuglof format kivajazni es lisztezni.A tojasokat mixeld jol egybe.Szitalj egy talba a lisztet, keverd el jol a sutoporral.Egy kulon edegyben a narancslet a lereszlt narancshejjal es a pici fahejjal jol egybe keverjuk.Tedd a fele lisztet a vajas kremhez es utana a fele narancslet.Jol keverd el ezt egybe majd a maradek narancslet es lisztet is add hozza.Jol egybe dolgozni hogy levegos legyen.! Ontsd bele a kivajazott lisztezett kugl.formaba.Sutesi ido kb:50-60.perc. Ha kihult szord meg porcukorral.
A glazurhoz:1/2 csesze porcukor,citromle, es csak annyi viz hogy sima-fenyes bevonot kapj.
ELKESZITES:Szitald le a lisztet a sutoporral a fahejjal egybe.Melegitsd fel a sutot 2ooC-ra.Mixeld a cukrot a vanil.cukrot es a tojasokat es az olvasztott vajat JO levegosre egybe.Add hozza kicsinyeskent a leszitalt lisztet es mixeld levegosre.A muffinformat vajazd ki v./kuglof/Toltsd meg a teszta masszaval oket es susd meg 15-20 perc alatt./ez a kuglof formanal valtozo mivel vastagabb /Ha kesz vond be a fenti glazuurel v porcukorral hintsd be.
Rabim levélben jelentkezett nálam és küldött egy receptet, íme:
Az egyik kedvenc receptem:
Sörkifli:
1 kg liszt, 1 evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 2 csomag élesztő, fél liter tej, 4 dl olaj.
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. Az olajat meglangyositjuk. Összegyurjuk a hozzávalókat. Gyengébb tésztát kapunk. Jól kidolgozzuk és kelesztjük. /Nekem kelesztőtálam van, mindent abban csinálok./ 8 cipót készitünk. Egyenként kerekre kell nyujtani. Minden lapot nyolc felé vágunk. / 8 db körcikk/ A kifliket lehet tölteni sajttal, kolbásszal, virslivel stb. A töltelék kb. fél kisujjnyi legyen. A tekerést a szélesebb külső résznél kezdjük, majd a megformált kifliket kizsirozott tepsibe rakjuk. Egymástól távol, mert meg fognak nőni. Egész felvert tojással megkenjük, a tetejére szezámmagot szórunk, amit előzőleg kevés vizben megáztattunk. A kolbászos tölteléküre nem rakok szezámmagot. Meleg sütőben hamar sül. Nekem elég a fele adag, de azt 6 cipóba vágom. Igy apróbbak, hamarabb sülnek, és nagyon gusztusosak.
Én is régóta sütöm ezt a sajtos csigát, uez a recept van meg nekem is, a tésztájához kell még 1 dl tej, ill. a töltelékhez egy késhegynyi pirospaprika vagy pirosarany.
Sziasztok! Leirnám egy gyors almás süti receptjét. Ez nálunk sláger, főleg ha pikk-pakk valami édességre vágyik a család. Hátha valaki nem ismeri. Gyors almás sütemény hozzávalók: 3 nagyobb alma 3 tojás 30 dkg cukor 1/2 csomag sütőpor 1 csomag vaniliás cukor 20 dkg liszt 5 dkg darált dió ( én inkább durvára vágottan teszem bele) 1 kk fahéj A tojásokat nagyobb tálba ütjük és a cukorral habosra keverjük. Folyamatosan keverve hozzáadjuk a vaniliás cukrot, liszttel elkevert sütőport és a diót. Az almát meghámozuk és nagy lyuku reszelőn lereszeljük és a masszához keverjük. Egy kivajazott, belisztezett kisméretű tepsibe simitjuk és 200 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Kockára vágva kináljuk. (100 legjobb almásból való a recept)
50 dkg liszt, 25dkg margarin 2 kk só, 1/2 cs. sütőpor ebből tésztát gyúrunk. 4 felé osztjuk és lapokat nyujtunk belőle amit az alábbi töltelékkel kenünk meg: 30 dkg sajt/ lehet többféle/, 20 dkg margarin 1 kk só, ezt jól elkeverni. Feltekerjük a tésztákat mint a beiglit és a 4 rudat egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap a rudakból 3mm vastag szeleteket vágunk és szilikonos papírral bélelt tepsibe téve kisütjük,vigyázni nehogy megégjen.
Tapasztalat:az első adagot beletettem a kenyérsütöbe dagasztás céljából, de a gépben nem igazán akart összeállni ezért tettem hozzá vizet igy a gép összeállította.Megkérdeztem a recept tulajdonosát, hogy nem kell bele más? Azt mondta nem. Ma kipróbáltam kis mennyiséggel hát a tészta elég töredezős lett, szerintem még kéne bele valami. Kérek véleményt attól aki elolvassa arecit?! jégkása
Gyümölcstorta
Hozzávalók: 4tojás, 18dkg cukor, 14dkg liszt, 10dkg
Ráma margarin, a forma kikenéséhez egy kiskanál
zsír, 1 pudingpor, 0,5 liter tej, 2 kanál cukor, gyümölcs, gyümölcskocsonya.
Habbá verjük a tojások fehérjét, majd a tojássárgákat egyenként hozzáadva tovább verjük. Óvatosan, nehogy a hab összetörjön, közzékeverjük a lisztet, végül a megolvasztott, de nem meleg margarint. A kizsírozott gyümölcstorta-formába öntjük és közepes tűznél aranysárgára sütjük. A kisült tésztát tortatálra borítva kihűtjük. Közben elkészítjük a gyümölcshöz illő ízű pudingot és langyosan a kihült tésztára öntjük. Hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni, majd kirakjuk a megtisztított előre lehűtött gyümölccsel. Végül leöntjük a gyümölcskocsonyával. A kész tortát díszíthetjük tejszínhabbal.
En is ismerek gyumi leves recit.Amit TE irtal az jammi-hami!!Itt Holl-ban nagyon nem ismerik.csakleturmixoljak a gyumit,tejszint hidegen hozza es "ravagnak a tetejere 1-2 gyumit. That's it.
Gyors rétes
Hozzávalók:
2 csésze liszt, diónyi zsír, 2db tojássárgája, 1 pohár tejföl, pici só- kevés cukor.
Rétestészta keménységűre gyúrjuk, ha kell kevés langyosvizet adunk hozzá.
1 csésze lisztet 20dkg zsírral habosra keverünk.
A jól kinyújtott rétestésztára kenjük és beigli szerüen
felcsavarjuk. 8 részre vágjuk- nyújtjuk.Bármilyen töltelékkel töltjük és sütjük.
Fóliában a hűtőben lefagyasztva is sokáig eláll!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit