Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
Az ünnep alatt nem tudtam jönni, de talán még nem késő, nagyon finom kalács receptet találtam. 5 kalácsot kellett sütnöm a 3 nap alatt, akkora sikere volt. Képet sajnos még mindig nem tudok küldeni.
Fonott kalács:
500 g kenyérliszt
50 g cukor
1 vaníliáscukor
2 tojás
1 tojásfehérje
250 ml tejszín
csipet só
fél csomag élesztő
A hozzávalókból géppel tésztát dagasztottam (20 perc), majd a gépben kelesztettem. Négyes fonással megfontam, tojással lekentem, fél órát újra kelesztettem, majd a sütőben megsütöttem. A legjobb kalács, amit eddig készítettem. A dagasztás vége felé 150 g mazsolát lehet hozzá tenni
20 dkg liszt,5 dkg vaj,10 dkg porcukor,1 sütőpor,1 tojás,1 kanál kakaó,és annyi tej hogy nyújtható legyen.Két lapot sütünk.
Krém:3 dl tejet, 3 pupos kanál liszttel,1 vaniliáscukorral,2 tojássárgájával megfözzük.20 dkg vajat,20 dkg porcukorral kikeverünk,és ha a krém kihült, összekeverjük.
Máz:2 tojásfehérjét 14 dkg cukorral gőz fölött felverni.
Alsó lapot a krém felével megkenjük,rárakjuk a kávéba áztatott babapiskótákat,megkenjük a maradék krémmel,majd a másik lappal befedjük.Tetejét a felvert habbal kenjük le.Pár órát pihentetni,hogy megpuhuljanak a lapok.
Gratulálok a réteskészítési tudományodhoz, azt hiszem igen kevesen tudják ma már ezt. Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk a receptet és a technikát. A tagolás sajnos azért csúszott egybe, mert nem Explorerben írtál, hanem valami más böngészőt használtál. Megigazítottam egy kicsit, remélem jó lesz így.
Várom további jelentkezésedet is, remélem még találkozunk, üdv, Margit
1 kg rétesliszt,2 db rama,1 vaj(10 dkg),1 cs.sütőpor,3 tojás,1 dob.tejföl,2 marék reszelt sajt(15-20 dkg),só
Sütőporos,sós lisztben elmorzsoljuk a vajakat(volt már,hogy 2,5 rama kockát tettem bele,és vajat nem),hozzáadjuk a sajtot,tejfölt,tojásokat,és összegyúrjuk,ha nagyon ragadós,még egy kis lisztet adhatunk.Min. egy éjszakára a hűtőbe tesszük,de lehet 1-2 napra is.Kb. egy cm vastagra nyújtjuk
Ha perec lesz belőle,akkor kiszaggatjuk,egész ,felvert tojással megkenjük,sütjük.
Ha rúd,akkor a kinyújtott lapot megkenjük tojással,megszórjuk tetszés szerint még sajttal(nem túl vastagon!!!),esetleg magokkal pl.szezám,mák,köménymag,majd a nyújtófával kicsit belenyomjuk a tésztába ezeket is,de nem erősen,a tészta ne vékonyodjon el!!!Derelye vágóval(amit rendszeresen lisztezünk,hogy ne ragadjon) vékony,hosszú rudakat vágunk,sütőpapíros tepsiben halványra sütjük,170-180 fokon.
30 dkg liszt 30 dkg túró 30 dkg margarin 1 tojás 1 dkg élesztő só
Összegyúrni. Hidegre helyre tenni 1/2 órát ( én a hütőbe tettem) Kinyújtani, összehajtani, ismét hideg helyre kb. 20 percre. Kinyújtani, tojással lekenni, reszelt sajtot a tetejére. 190-200 fokon kb. 20 perc alatt megsül. Könnyű, finom pogácsa.
Sziasztok! Húsvéti sütés-főzés levezetőjeként akadtam rá az oldalra, és valóban helytálló a sok dicsérő szó. Nem tudom, hogy szükség van-e még réteskészítési tapasztalatra,elég régen lett bejegyezve a fórumba. Én a nagymamámtól tanultam rétest húzni, gyerekkoromban sokat lábatlankodtam körülötte, majd egyszer csak magam is megpróbáltam, és lássatok csodát elsőre sikerült.Azóta is sütögetek, bár időigényes.
Tészta:
Fél kiló réteslisztet egy kevés zsírral elmorzsolunk, majd közel fél liter sós-langyos vízzel összeállítjuk a tésztát. A vizet óvatosan adagoljuk, nehogy mancsos legyen a tészta, de puhának kell lennie. Kb.15-20 percen keresztül folyamatosan csak gyúrni kell, majd amikor a tészta szép sima és jól kidolgozott, kétfelé vesszük. Mindkét cipót ismételten átgyúrjuk, úgy ügyeskedjünk, hogy lehetőleg ne gyűrődjön sehol meg a tészta, hiszen a húzásnál a gyűrődéseknél könnyen elszakadhat. A cipókra langyos fazekakat borítunk és a tetejüket olvasztott zsírral megkenjük. Fontos, hogy egy nagy asztalon, sima fehér abroszon kezdjük a nyújtást 10-15 perc múlva, melyet vékonyan megszórunk liszttel. Folamatosan próbáljuk a lehető legvékonyabbra nyújtani, majd megkenjük a tészta tetejét olvasztott zsírral, és a kézfejünket használva belülről kifelé óvatosan elkedjük húzni. A húzást addig folytatjuk, amíg az asztalt teljes nagyságában -mint egy abrosz- betakarja tészta.Leheletvékony lesz, ebben a fázisban eléggé sérülékeny. Esetleges szakadásoktól nem kell megijedni, hiszen az egészet fel fogjuk gönyölni, így a lukak felett több réteg tészta lesz. Miután készre húztuk a tésztát, a széle vastag maradt. Ezt nagymamám oly módon szedte le, hogy a keze fejére göngyölte a vastagon maradt részt, körbe járta az asztalt. Aki ezt bonyolultnak érzi, az ollóval is körbenyírhatja.
Töltés:
5-10 percig hagyjuk száradni a tésztát, majd olvasztott zsírral meglocsolgatjuk, és amennyiben nedvesebb töltelékkel (pl.túró,alma) töltjük, morzsával megszórhatjuk. A tölteléket elterítjük a tészta teljes területén,majd az abrosz segítségével felgöngyöljük a rétest.Kézzel nem tudjuk a sérülékeny leheletvékony és széles tésztát feltekerni, ezért van szükség az abroszra. Ne legyenek a tekercsek túl szorosak, inkább lazák és laposak. A tepsi nagyságának megfelelő rudakat vágunk. Tetejüket ismételten olvasztott zsírral megkenjük,és kellő távolságra egymástól forró sütőben pirosra sütjük. Melegen a legfinomabb.
Töltelékek:
Mákos: Mákot, cukrot izlés szerint összekeverjük, ezzel szórjuk meg a tésztát. Ne felejtsük el cukros tejföllel megfröcskölni, nehogy száraz legyen.
Túrós: 30 dkg. túrót egy kanál tejföllel, egy tojással két kanál cukorral, egy kanál búzadarával,mazsolával, esetleg reszelt citromhéjal, vaniliás cukorral összekeverjük. A tésztát ne felejtsük el megszórni morzsával. Esetleg édes morzsával.
A töltelékeknek csak fantáziánk szabhat határt, a töltelékeket meglehet bolondítani különféle gyümölcsökkel, a mákosba reszelhetünk tököt, almát, melyek haználatával biztosan nem lesz száraz a rétes, és különlegesen pikáns lesz. A túró tölteléket nagyon szeretjük kevés aprított sárgabarackkal, meggyel.
És most jön a csel, én is imádom a kenyérsütőt használni, hiszen nagyon idő és erőkímélő. A fenti tésztát szépen belemérem a kenyérsütőbe, dagasztásra állítom és ezzel megkímélem magam nemcsak a gyúrástól, de a serpenyők melegítésétől is, hiszen a gép igen csak alkalmas a melegen tartásra. Érdemes figyelni a folyamatot, hiszen most nem dagasztunk.
A tésztánál nem említettem, hogy tuti a siker hogyha egy-két tojást hozzáadunk. Nagymamám még nem igen tett bele csak akkor, hogyha nem volt biztos a liszt minőségében. Igen csak hosszúra sikerült ez a rétes recept, remélem lesz aki végig olvassa. Eléggé sok munka van vele, de higgyétek el megéri. Fogyókúra mellett nem ajánlom, hiszen eléggé sokszor kell zsírozni, és csak akkor lesz igazán finom, hogyha nem száraz.
230 ml víz
1 tojás
450 g liszt
45 ml sovány tejpor
1/2 tk só
50 g porcukor
75 g vaj
7,5 ml (1 1/2 tk ) szárított élesztő
Én kenyérsütőben szoktam összekevertetni és keleszteni.
Kelesztés után kinyújtom kb 65x45 cm-re(csak kb!!),megkenem mogyorókrémmel (nutellát szoktam), kettévágom a tésztát és belülről kifelé mindkettőt feltekerem.
Majd a két feltekertet összecsavarom. A két végét összenyomom, és az eredeti recept kapcsos tortaformát ír,aminek van egy belső betétje, de nekem nincs így kuglófformában szoktam, amit én kikenek egy kis olajjal, épphogy!! Meleg helyen kb 30-45 perc újabb kelesztés,majd 200 fokos sütőben 30-35 perc sütés.
Latsia:
- kenyérsütőgép dagasztotta, kelesztette /1,5 óra/ utána nyújtottam, töltöttem, feltekertem és 30 percnyi kelés után 200 fokon 30 perc alatt készresütöttem
- 1 üveg Nutellát tettem bele
A fehérjét a cukorral keményre verjük, a többi hozzávalót belekeverjük. Lehet lendületesen, nem törik össze a fehérje. Teáskanállal tepsire adagoljuk, kb. 5 cm-re egymástól, mert megnő. 175 fokon kb. 20 perc.
Szerintem túl édes, de nagyon jó állagú, finom, mandulaízű keksz.
10 dkg darált dió
2 dkg liszt
fél vaníliarúd kikapart bele (vaníliás cukor is jó)
fél citrom reszelt héja
6 dkg olvasztott vaj
A fehérjéket a cukorral kőkeményre verjük, aztán lendületesen belekeverjük a szárazanyagokat, végül a vajat. Nem kell félteni, a cukros fehérje nem törik össze. Sima végű habzsákba töltjük (én teáskanállal adagoltam), sütőpapírra 2 centis halmokat teszünk egymástól 4 cm távolságra. 175 fok kb. 10 percig szárítjuk (ekkor még nagyon puha, de nem kell tovább sütni).
Kihűlés után kettesével Nutellával összeragasztjuk, étbevonóval díszítjük.
Megjegyzések: katasztrofális lett. Az íze jó, de nem tudtam kivakarni a tepsiből, úgyhogy a morzsákból még langyosan kis gombóckákat gyúrtam, és diós golyók lett a végeredmény. Szerintem több ízesítőanyag kell bele, citromhéjat még bőven kaphatott volna, így kellemesen rágós, de sima dióízű lett.
Óriás kuglóf (nem géppel készült tésztához) /imarcsi
Hozzávalók:
1 kg liszt (finom, de lehet keverni ízlés és igény szerint)
5 dkg élesztő
7-8 dl tej (ebből egy kevés az élesztő felfuttatásához)
3 egész tojás
1 cs. Vaníliás cukor
40 szem polisweet= 20 dkg cukor(ebből egy kevés az élesztő felfuttatásához)
1 dl olaj
10 dkg margarin, vagy vaj
3 csipet só
10 dkg mazsola ( beáztathatjuk kevés rumba, vagy rumos, esetleg citromos teába)
3 ek. kakaó
reszelt citromhéj
5 dkg zsír (a kisült kuglófot ezzel kell még forrón megkenni)
Elkészítés:
A tejből egy keveset elveszünk, elkeverjük benne a 3 ek. kakót, és félretesszük
Egy kevés tejjel és cukorral felfuttatjuk az élesztőt
A liszthez hozztáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojásokat, cukrokat, olajat, olvaszott, de nem forró margarint, sót, citromhéjat és bedagasztjuk.
A tésztát elfelezzük, és az egyik felébe beledolgozzuk a tejben elkevert kakaót.
A tésztákat megkelesztjük.
Óvatosan átgyúrjuk, majd kisodorjuk a tésztáinkat.
Kikent, vagy sütőpapírral bélelt, min. 5 literes lábasban (ami mehet a sütőbe, nincs műanyag fogantyúja) patkó alakban beletesszük a barna tészát.
Megszórjuk mazsolával, de lehet meggyel vagy aszalt gyümölccsel, stb., esetleg lekvárral is megkenhetjük.
Rátesszük ugyancsak patkó alakban a világos tésztát .
Kb. fél órát kelesztjük
200 fokra bemelegített sütőbe tesszük, de ne a középső rácsra, inkább lentebb, mert nagyon nagy lesz, és megég a teteje.
Kb. 50-60 percig kell sütni, ha nagyon barnul a teteje, akkor le kell takarni alufóliávalés mérsékelni a hőt.
Kiborítvamég forrón kenjük meg fagyos zsírral!
Megjegyzés:
Tettem a lábas közepére egy sütőpapírral vagy alufóliával bevont konzerves dobozt,hogy „kuglófosabb” legyen a végeredmény.
Ebből a tésztából szoktam rudakat sütni, 4-4 részre osztom mindkét tésztát, kinyújtom és egy barnát egy fehéretegymásra teszek, feltekerem, így elkészítem mind a 4 rudat, tepsiben sütöm, ehhez nem szükséges 60 perc, korábban megsül.
Megéri a fáradtságot, mert nagyon finom.
Remélem kép nélkül is lesz, aki kipróbálja, sok sikert és jó étvágyat hozzá!
ZEBRATORTA / NLC, Mit főzzek holnap?,"macisajt", hozzászólás: 82231/
Hozzávalók: 5 tojássárgája 1 cs.sütőpor 250 g porcukor 1 csomag vaníliás cukor 125 ml langyos víz 250 ml étolaj 375 g liszt 5 tojásfehérje 2 evökanál cukrozatlan kakaópor
A tojások sárgáját a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverem, utána hozzáadom a vizet és az olajat. A sütöporral elkevert lisztet kanalanként keverem bele, végül a keményre felvert fehérjéket óvatosan beleforgatom. Megfelezem a tésztát, és az egyik feléhez szitálom a 2 evökanál kakaót. Sütöpapírral kibélelt tortaforma (26 cm-es) aljába teszek elöször a fehér tésztából 2 evökanálnyit középre. Nem kell elkenni! A világosra jön 2 kanálnyi kakaós tészta. Nem mellé! Ezt a kanalazgatást addig folytatom, amíg el nem fogy a tészta. Ha így csinálod, szép szabályos lesz a minta! A kihült sütemény tetejére lehet egy vékony cukormázat kenni, 150 g átszitált porcukor, 3 evökanál citromlé, és 3-4 evökanál víz keverékéböl.
Leírom, hogy a 2 töki pompos receptet, hogyan variáltam össze.
50 dkg liszt
2.5 dkg élesztő
0.5 dl tej
1 dl kefír
3 dkg margarin (ezt véletlenül nem feleztem meg, de nem lett tőle baja a tésztának)
késhegynyi aszkorbin sav
fél tk cukor
1,5 tk só
12,5 dkg főtt áttört krumpli
Valamennyi víz a dagasztáshoz
A krumplit megfőztem, áttörtem, hagytam kihűlni. A többi hozzávalót a szokásos módon a gépbe tettem a szokásos 3x20 percre, persze a krumplit is.Majd egy nagy tepsit kibéleltem szilikonos sütőpapírral, és a kb 2cm vastagságura nyujtott tésztát rátéve kb 30 percet kelesztettem.Ezután két pohár tejfölt elkevertem 1 ek lissztel, 2 gerezd fokhagymát fokhagymanyomón át nyomtam és még sajtot reszeltem bele.Ezt rákentem a megkelt tésztára, szalonnadarabokat szórtam rá, és vöröshagymát karikáztam a tetejére. Előmelegített sütőben kb 30 percig sütöttem.
egy rész habtejszín
két rész étcsoki (magas kakaótartalmú, legalább 60-70%-os)
esetleg 1-2 ek rum vagy valamilyen likőr, vagy vanília-kivonat, vagy kávé
holland kakaópor
Pl. 2,5 dl tejszín, 50 dkg étcsoki. A tejszínt (gőz felett) felmelegíteni, felolvasztani benne az étcsokit. Kihűlés után gombóckákat formázni (a massza a hűtőben sokáig eltartható, de golyóalakításkor könyékig csokis lesz mindenki), kakaóporba hempergetni, mignonpapírra sorakoztatni, hűtőben tárolni. Fogyasztás előtt kb. fél órával szobahőmérsékletre tenni, úgy kínálni.
1,5 cup tej, 1 egész tojás, 2 evőkanál oliva olaj, 1 citrom reszelt héja és leve, ezeket egy kisebb tálban habverővel összekeverni
1 cup zabkorpa, 1,5 cup liszt, 1/4 cup cukor vagy édesítő, 2 kávéskanál sütőpor, ezeket is elkeverni majd a folyékony anyagok elegyét bele és jól kikeverni és már mehet is a formába, majd a 180 fokos sütőbe. amikor jó magas és nem ragad a tűre amivel megnézted akkor kész. (vigyázz nagyon jó az illata, de nagyon forró!!!!) :))
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit