Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
Nyúlkorona erdei gombapörkölttel és tárkonyos túrógombóccal
Ínyencfalatok - Jenei Tamás ünnepi fogásai
Hozzávalók 4 személyre:
4 db nyúlgerinc bordákkal
15 dkg vargánya
15 dkg rókagomba
15 dkg csiperke
2 fej vöröshagyma
8 dkg füstölt szalonna
2 db tv paprika
1 db paradicsom
3 dkg fűszerpaprika
½ fej fokhagyma
0,5 dl olíavolaj
20 dkg túró
15 dkg burgonya
5 dkg búzadara
1 db tojás
friss tárkony
só
bors
A nyúl gerincét lefejtjük a csontról úgy, hogy a bordák rajta maradjanak. A hús vékonyabb részétől a vastagabbig feltekerjük, mint egy kakaós csigát, és hurkapálcával rögzítjük. Sózzuk, borsozzuk, és sütőben, kevés olívaolajon 18-20 perc alatt, 180°C fokon készre sütjük.
A burgonyát héjában megfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, és lereszeljük. Hozzáadjuk a túrót, a tojássárgáját, a búzadarát, a frissen vágott tárkonylevelet, és enyhén sózzuk. A masszát hűtőben pihentetjük 1 órát, majd gombócokat formázunk belőle, és megfőzzük.
A gombákból hagyományos gombapörköltet készítünk.
Tálaláskor a tányér közepére helyezzük a nyulat. Köré kanalazzuk a pörköltet, és a melléhelyezzük a gombócokat.
Nyúlcomb mustáros mártásban - Cuisses de lapin á la moutarde
Marina és Olivier könnyű francia konyhája
Hozzávalók 4 személyre:
4 db nyúlcomb
3-4 dl főzőtejszín
1 evőkanál olívaolaj
6 evőkanál dijoni mustár
20 dkg kucsmagomba
2 gerezd fokhagyma
2 db vöröshagyma
10 dkg vaj
40 dkg tagliatelle tészta
2 dl száraz fehérbor
só
bors
kakukkfű
babérlevél
zsálya
Apróra vágjuk a hagymát, és a combokkal együtt forró vajon 10 percig pirítjuk. Felöntjük fehérborral, sózzuk, borsozzuk, zsályával, kakukkfűvel ízesítjük. Babérlevelet és egy gerezd fokhagymát adunk hozzá, és addig főzzük, amíg a bor el nem párolódik.
Ekkor hozzáadjuk a mustárt és 2 dl tejszínt, majd lefedjük, és előmelegített sütőben 180°C fokon 15 percig sütjük.
A gombát felszeleteljük, kevés vajon megpirítjuk. Fűszerezzük borssal, kakukkfűvel és fokhagymával. Meglocsoljuk kevés tejszínnel, és alaposan kiforraljuk.
Diószuflé vanília fagyival és kandírozott narancshéjjal
Ínyencfalatok - Jenei Tamás ünnepi fogásai
Hozzávalók 4 személyre:
18 dkg darált dió
10 dkg vaj
3 cl tej
4 db tojás
2 dkg keményítő
16 dkg cukor
3 db narancs
8 db tésztakosárka
őrölt fahéj
vanília fagyi
A tojások fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukor másik felével felhabosítjuk, majd vékony sugárban hozzáadjuk a felolvasztott vajat. Beletesszük a darált diót, ízlés szerint fahéjat, a tejet, a keményítőt, végül a tojáshabot. Óvatos mozdulatokkal összekeverjük, majd vajazott, morzsázott szufléformákba töltjük. A formákat vízfürdőbe állítjuk, és 180-200°C fokon 15-18 perc alatt megsütjük.
A narancsok héját levágjuk ügyelve arra, nehogy a fehér része rajta maradjon, majd vékony csíkokra daraboljuk. Sűrű cukorszirupban puhára főzzük.
A tésztakosárba 1-2 gombóc fagyit teszünk, erre helyezzük a kandírozott narancshéjat. A diószuflét ezzel a körettel tálaljuk.
A vajat a csokoládéval együtt vízfürdőn felolvasztjuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük.
A cassiust és a brandyt a cukor felével felforraljuk, hozzáadjuk a vízzel kikevert keményítőt és az áfonyát.
A kihűlt csokihoz hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet, és a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát szuflé formákba öntjük, vigyázva, hogy a formákat csak ¾ részig töltsük meg. Mindegyik formába teszünk 1-1 kocka csokit, majd előmelegített sütőben 200°C fokon 10 percig sütjük.
Tálaláskor az áfonyát külön csészékben kínáljuk a csokoládéfelfújt mellé.
Kikeverjuk, es zsirozott, lisztezett tepsiben megsutjuk.
BEVONAT: 22dkg sotlan margarin, vagy vaj, 25dkg cukor, 3dkg kakao, 4Ek tejben felfozzuk ezeket es a felszeletelt tesztat egyenkent belemartjuk es utana rogton 10dkg kokuszreszelekbe IS belemartjuk Jo etvagyat!
Összegyúrjuk és 2-3 cipót csinálunk. Kinyújtjuk és megkenjük a margarin és sajt keverékével. Feltekerjük, mint a beiglit és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Felszeleteljük és 200 fokos sütőben 15-20 percig sütjük.
Töltelék: 12,5dkg margarin, 15 dkg reszelt sajt
NEKEM soknak tűnt a margarin a tésztában és sok volt a tésztára kent margarin is. A tésztát kb. 30 dkg lisztből csináltam.
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk,hütőben pihentetjük.Fél centi vastagságura nyujtjuk,és kis korongora szaggatjuk,felvert tojással kenjük,és sütjük.Ha kihült a következő krémmel töltjük:a tojások sárgáját a liszttel,tejjel felfőzzük,ha kihült hozzákeverjük a vajat,sajtot,sót és annyi tejfölt,hogy ne legyen lágy a krém.A két korong közé kenjük a krémet,úgy hogy a szélein is legyen,végül reszelt sajba forgatjuk.
Normál sütőprogramm, közepes szín.Dagasztás vége előtt 5 perccel kerül bele a tökmag.
"Sütőtökpüré élénk aranysárgára festi a kenyérbelet. A töktől a héj puha, a szerkezet mesésen könnyű, a tészta pedig pompás, édeskés, pikáns zamatú lesz. Levesek és csőben sült ételek mellé kiváló kísérő fogás."
Azt hiszem, valamikor majd én is kipróbálom, de a tököt nem főzni, hanem sütni fogom hozzá, sokkal zamatosabb úgy.
Éreztem, hogy nem jó helyen kérdezek, de nem találtam jobbat a témák között. Megpróbálom megkeresni az általánosat, ahogy javasoltad, de azért majd ide is benézek.
ELKÉSZÍTÉS: a datolyát a vizzel pépessé turmixoljuk, majd beletesszük a mézet, a fahéjat, a szekfűszeget, a darált diót, jól összegyurjuk és édeskekszet teszünk bele, annyit hogy összeálljon és jól formálható legyen. Vizes kézzel kis golyókat formázunk belőle. A golyókat kakaóba és porcukorba hempergetjük és ha van, akkor mignonpapirba tesszük.
tapasztalat: ha előre behempergett, a porcukor beszivodott, tehát kinálás előtt kell megforgatni őket. egyszerűen egy kis tálba tettem porcukrot, több golyót és jól megrázogattam. minden oldala kakakós vagy cukros lett. a kakaost fehér, a porcukrost barna papirba tettem. (ezek a papirok a régi bonbonok Rafaelló stb.)
Egy nagyobb fazékba felforralunk 2 dl vizet és adunk hozzá 10 dkg zsírt.
Ha a zsír elolvadt, egyszerre beleöntünk 20 dkg lisztet és fakanállal addig kavarjuk, amíg összeáll.
A tűzről levéve, még forrón adunk hozzá egyenként 5 egész tojást. Mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük.
Egy zsírozott sütőlapra 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat rakjunk. A tésztát egy óráig pihentessük. ( ha kisebbeket szeretnél, mint amit a cukiba lehet kapni akkor felezd ezt a nagyságot és a távolságot)
Nagyon fontos a helyes sütés. Egyenletes jó meleg sütőbe tegyük és 15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik. 15-20 perc után csendesebb tűznél ropogósra sütjük.
Ha nem sül elég ropogósra a tészta összeesik, Sütés után a fánk tetejét levágjuk, a hártyaszerű tésztát kiszedjük és ízlésed szerinti krémmel (lehet sajtkrém is) megtöltjük
Ehhez a tésztához töltelék:
Sárga krém :Andi1976
2 zacskó vaníliás pudingport kevés vízzel kikeverni. 8 dl vizet 8 evőkanál cukorral felforralni és hozzáadni a kikevert pudingporhoz. Tűzön jól besűríteni, hogy ne legyen folyékony.
6 tojás fehérjét 10 dkg cukorral keményre verni és hozzáadni habverővel a forró pudinghoz
(szerintem a tojássárgáját is bele lehet főzni, ha csak nincs felesleges lefagyasztott fehérjéd / Vali)
Sajtkrém : Andi1976
30 dkg reszelt sajtot, 4 tojássárgájával , 5 dkg liszttel, 1 dl tejjel sűrűre kell főzni és kihűteni. Ha teljesen kihűlt akkor egy 10 dkg margarinnal habosra kikeverni és ízlés szerint sóval ízesíteni.
Én tök új vagyok, mind a fórumon, mind a kenyérsütésben.
Most kaptam karácsonyra egy gépet, amire már régóta vágytam. Meg is sütöttem az első kenyeremet, ami elég jól sikerült.
Ma megláttam és megvettem a boltban a BL-112-es, félfehér lisztet, amin van egy recept, de nekem nem nagyon tetszik. Lehet, hogy béna vagyok, de nem találtam a neten ehhez a liszthez receptet.
Vagy receptet (ha lehet élesztős receptet), v. tanácsot szeretnék, hogy hogyan kezeljem ezt a lisztet.Ebben kérném segítségeteket.
Tészta: 28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, só. A hozzávalókat összedolgozzuk, 2 órát pihentetjük, majd 2 mm vékonyra nyújtjuk, és 2 cm-es csíkokra vágjuk.
Kis, fából készült, megfelelõ vastagságú rudakra van szükség a tészta formára sütéséhez. A tészta csíkokból egyet-egyet feltekerünk a rudacskákra, megkenjük tojással, és megsütjük.
Elkészítés: A margarinból és a lisztbõl rántást készítünk, felengedjük a forrásban lévõ tejjel, vigyázva, hogy a kapott massza ne legyen túl lágy. Hozzákeverjük a tojások sárgáját a felvert fehérjével együtt. Végül hozzáadjuk a sajtot, és közben ízesítjük.
Miután kisültek, óvatosan kiskanállal, esetleg habzsák segítségével megtöltjük azokat. A megtöltött rolók végeit reszelt sajtba mártjuk. Nagyon finom!
A tejben a tk. cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Amikor elválik az edény falától, a deszkán még 2-3 percig gyúrjuk, vágjuk 3 egyenlő részre, kicsit pihentessük.
Töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, 2 cs. vaníliáscukor. Ezeket jól keverjük össze.
Margarinnal kenjük ki a nagy gáztepsit. Nyújtsuk ki az első cipót, tegyük a tepsibe, kenjük meg fél üveg házi baracklekvárral, szórjuk meg a fele dióval. Rá a következő lap, lekvár, dió, majd az utolsó lappal borítsuk be. A tésztát villával szurkáljuk meg, egészen a tepsi aljáig!
240 fokos sütőben 10 percig, majd 180 fokon további 15-20 percig süssük.
Ha kihült egy tábla tortabevonót gőz fölött, vagy mikróban olvasszunk meg, tegyünk hozzá jó fél deci olajat, majd öntsük a tésztára, és a tepsit mozgatva terítsük szét rajta.
Évekkel ezelőtt találtam ezt a receptet az újságban, ha jól emlékszem egy debreceni olvasó küldte be. Nagyon finom, elronthatatlan, a tésztával az a pici szódabikarbóna csodákat tesz.
Nekem villany sütőm van, kicsit kevesebb hőfokon sütöm. Jó étvágyat hozzá!
A margarinnal kikent pl. őzgerincforma alját és oldalát kibéleljük a bacon szeletekkel, úgy, hogy kb. 4 cm-el túllogjon a széleknél.
A májat ledaráljuk és hozzádjuk a darálthúst, az összevágott hagymát és fokhagymát, a konyakot, a fehérbort, a parad. pürét, a tojást. Ízesítjük a fűszerekkel és belekanalazzuk a pástétomformába. A szalonna kilógó végeit visszahajtjuk és alufóliával letakarjuk.
Az edényt egy vízzel teli tepsibe tesszük úgy, hogy a formát a 2/3 részben ellepje a víz. Kb. 2órát sütjük 180-200 fokon. A sütőből kivéve, kihűtjük. Az alufólia helyett folpackkal takarjuk be és a hűtőben tesszük 24 órára.
Én úgy szoktam, hogy a sütőből kivéve az alufóliát leveszem és visszahajtogatom a húsra. Csak a húsra, a tepsire nem! Keresek a formába illő, nehezebb konzerveket és ráteszem, hogy kicsit összenyomjam a pástétomot.24 órára.
Tálaláskor kiborítom egy tálra és szeleteket vágok belőle. Salátával, savanyúsággal, pirítóssal és nálunk pikáns lekvárral nagyon finom. Lehet variálni, ahogy írtam róla.
Sziasztok, küldök két "békebeli süti" receptet, még édesanyám sütötte őket, nagyon finik.
1. VEGYES KRÉMES
10 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 egész tojás, fél sütőpor, 5dkg cukor, 2 dkg kakaó (pici tej, ha kell)
Összegyúrni, 2 gombócot csinálni belőle és kinyujtani téglalapra, tepsi hátulján megsütni.(nekem egy 25x30 tepsi hátuljára kerül, nem borítja be teljesen)
utána : 4 tojás sárgáját összekeverni 4 kanál cukorral, 4 kanál liszttel és a felvert 4 fehérjével. Zsirozott lisztezett tepsiben megsütni, ez egy kisebb tesi mint 25-30as)
Krém: fél l tej, 3 kanál liszt simára keverni, sürű besamellt főzni, majd kevergetni hogy kihüljön és ne legyen csomós, krém szerű kell legyen, közben beletenni 20 dkg vajat, 20 dkg porcukrot, 2 van. cukrot (vagy vanilia rudat belekaparni, vagy vanilia eszencia) hagyni hülni, egy finom kis vanilia krém lesz belőle (nem a gej vajkrém)
Alul a kakaós lap, rá krém, majd a piskota lap, vastagon rá krém, majd a kakaós lap.
Csokimázt csinálni és lekenni a tetejét.
2. DIÓS KOCKA SÁRGA MÁZZAL
21 dkg ráma, 21 dkg cukor, 21 dkg dió, habosra keverni, majd 10 dkg liszt.
5 tojásfehérjét felverni habnak hozzáadni az előzőekhez és lisztezett tepsiben megsütni.
Hülni hagyni.
Máz: 5 tojás sárgáját habosra keverni 2 van. cukorral és 20 dkg porcukorral, jó sürű legyen (mint egy máz) és kihült tészta tetejére felkenni, hagyni megkeményedni
Szia!
Nem kloffolom ki. Olyan jó két ujjnyi csíkokat és minden csíkhoz fogok egy bacon szeletet. Mielőtt elkezdem fonni hústűvel összetűzöm.
A krémet nem vastagon, mert különben kifolyik miközben sül.
Mi is szinte szárnyasokat eszünk. Persze van amit nem lehet abból és időnként kell a változatosság.
Kartika gyümölcsös húsija is teritéken lesz, az pillnatok alatt elfogyott és azt is előre össze lehet készíteni és csak a sütőbe dugni.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit