Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
Felolvasztom a csokit gőz felett, belekeverem a cukrot és a tejet jól elkeverem, hozzáadom a vajat és hagyom benne elolvadni. Utána megint elkeverem. Szép habos lesz, ha egy kicsit hűl, rárakom a tortára vagy süteményre.
Marianna10
10dkg tortabevonó (étcsokis) 4 ek olaj
Az olajba beletördelni a csokit és nagyon kis ideig melegíteni éppen csak addig ameddig a csoki felolvad!
Dudyka
Én úgy készítem, hogy veszek egy adag csokit. És fél adag vajat. (attól függ mire és mennyi kell) A csokit megolvasztom egy edényben mikróban, éppen addig, hogy lágy legyen, de ne folyjon szét. Átkeverem, beledobom a darabos vajat, ami már puha volt előtte! Átkverem, lefedem kicsit, megint keverem, szépen felolvad és önthető lesz csokira, sütire, bármire. Tibi táblát szoktam használni általában erre. Szerintem finom és nagyon szép lesz!
pmelka
Csokimikulás gőz fölött felolvasztva étolajjal, v. zsírral!
urino
Ami nekem eddig a legjobban bevált: csoki + főzős kakaópor egy kevés vízzel (kb 1 evőkanálnyi) összefőzve. Egy pici cukor bele. Talán lassabban szilárdul meg, mint a tiszta csoki, de amikor felvágom nem reped meg.
csillu_
A mi tuti receptünk: 20 dkg cukor, 3 ek kakaó, 3ek tej, ezeket lassú tűzön összefőzöm, majd leveszem a melegről és 10dkg vajat hagyok benne elolvadni, kicsit várok, mert szépen sűrűsödik, ahogy hűl, majd ráöntöm a tortára/sütire, nagyon szép fényes és ha van az embernek türelme, egész vastag mázat is lehet belőle kreálni, mert még majdnem hidgen is szépen terül és kenhető
Nutrison
Soha nem használok csokit a máz készítéshez hanem 30 dkg porcukor kb 3 ek tej nehezen keverhető legyen, bele kakaópor, hogy jó sötét legyen, gázon forralni hogy jól habozzon, tüzről levenni és 20dkg vaj de rendes vaj kicsit hagyni kell hüli hogy ne folyjon nagyon, és mehet a süti tetejére forrovizes késsel huzd szét
szepyke
a felolvasztott csokibevonóhoz mindig keverjetek vagy vajat, vagy olajat, különben amikor visszaszilárdul, olyan lesz mint egy páncél és nem lehet szépen vágni, mert beszakad a torta teteje tőle...
latsia
Vízgőz felett olvassz meg főzőcsokit darabokra törve és 10 dkg csokihoz tegyél 1/2 dl olajat. Keverd el, és öntsd a sütire, meg fog rajta szilárdulni. Itt tanultam az Nlc-n, hibátlan!
dácimami
Az Oetkernek van egy DEKOR nevű csokimáza. Szerintem kapható a nagyobb közértekben (én Sparban vettem, a pudingporok mellett találtam rá véletelnül). Tasakkal együtt forró vízbe kell dobni 5 percre, ezalatt felolvad, ekkor levágod a tasak sarkát, és máris öntheted a tortára. Szép fényes és finom is.
Saját megjegyzés: na ez a Dekor bigyó szerintem nem jó, ugyanis olyan forró lesz a zacsi, hogy nem lehet megtapogatni és kinyomkodni belőle a cuccot (egyébként is sok benne marad, és igen drága). Én saccra csinálom kakaóporból, cukorból és tejből, szóval pontos adatokat nem tudok mondani, ez enyhén ragacsos, nem a megszilárdulós fajta, mint a fentiek.
A hozzávalókból kissé lágyabb kelt tésztát készítünk, duplájára kelesztjük, majd ketté osztjuk. Egyenként jó vékonyra kinyújtjuk, és megkenjük a következő krémmel: 1 cs. Rama margarint 1kk. sóval, 1 tojással, 15-20 dkg reszelt sajttal jól kikeverünk. A tésztát ezután feltekerjük mint a beiglit. Háromszögekre vágjuk, / \ / \ / \, a tetejét lekenjük tojással, megszórjuk sajttal, szezámmaggal. Újra kelesztjük, sütjük. Nagyon finom!
Kevés langyos tejben feloldjuk a szaharint,a többi hozzávalokkal összedoldozzuk.Feltekerjük és tepsiben kelesztjük.2 rúd kalács lesz belőle.Nagyon gyorsan elkészül,mivel dagasztani sem kell.Lehet belőle kakoós csigát is késziteni,és persze kakaós kalácsot is.
Egy nagyobb cs. mellet kicsontozunk, és vékony, hosszúkás csíkokra felvágunk. Teszünk kevés olívaolajat a wokba, majd rá a csirkét, sózzuk, borsozzuk, tehetünk egy csipetnyi majorannát is, és egy nagy fej fokhagymát átnyomva,v agy nagyon apróra összevágva. Nem tévedés, egy nagy fej, nem gerezd. Forgatjuk a húst, amíg kifehéredik, levet enged, majd mikor ez lesül róla, adunk hozzá egy doboz kukoricát (konzerv) én kettővel jobban szeretem, de mi nem vagyunk nagy húsevők, felöntjük tejszínnel, és hagyjuk összeforrni. Ha elég vékony csík volt a husi, és konzerv a kukorica, akkor minden megpuhult, ha mirelit kukoricát használunk, vagy vastagabb lett a hús, célszerű egy kis vízzel átfőzni, de fontos, hogy mielőtt a tejszínnel felöntjük, már lefőjön a víz róla. A legvégén belekeverünk egy óriási marék petrezselymet, apróra vágva. Párolt/főtt rizzsel tálaljuk.
3 ek kakaó (vizzel addig keverem amíg sűrű massza nem lesz!),
3 narancs reszelt héja, és leve!
Tábla ét csoki (lehetőleg főző!)
A lisztet, vajat, cukrot, tojásokat, és sütöport géppel keverd össze, majd válaszd ketté! Az egyikbe rakd bele a narancs levét és héját, a másikba pedig a csoki masszát! Amikor ez megvan keverd össze a két masszát de óvatosan hogy márványos maradjon! És majd így rakd bele a sütőformába! Ja és a tetejére szórd a csoki darabkákat, amit korábban kis darabokra vágtál! Körübelűl 20-25 percig süsd!
Én csak fele adagot csináltam,az egy 12 lukas muffin sütőre pont elég volt.A kétféle masszát nem kevertem össsze,hanem egymás tetejére tettem,és késsel egy kicsit beletúrtam. Nagyon finom lett!
Hozzávalók: - 2,5 dl melegített tej - 4 evőkanál porcukor - 2 evőkanál megolvasztott majd lehűtött vaj (én nem olvasztottam fel) - 1 teáskanál vaniliaaroma - 1/2 teáskanás só - 50 dkg BL-80 liszt - 2,2 dkg friss élesztő Továbbá: - 15 dkg szárított sárgabarack - kicsitt több mint 0,5 dl frissen facsart narancslé - 2 evőkanál olvasztott vaj - 1 evőkanál porcukor - 5 dkg pirított mandulaszelet
Vágjuk nagyobb darabokra a sárgabarackot, majd a narancs levével tegyük lábasba. Lassú tűzön, állandó kevergetés meleltt főzzük a barackos narancskeveréket kb. 10 percig, vagy addig, amíg a sárgabarackok megmelegszenek és a narancslé elfő. Tegyük félre hűlni.
Az első hét hozzávalóból a szokásos módon 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés majd 20 perc dagasztással tésztát dagasztunk. A második dagasztás első 5 percében tegyük bele a narancsos sárgabarackot. (egy nagyon pici lisztet kellett rátenni, mert a tészta nem akarta felvenni a barackokat). Hagyjuk dagasztani még 5-10 percig. Olajozott felületre tenni a tésztát, (8 felé javasolta a recept felvágni, de én nagyon nagyoknak találtam) Így 24 felé szedtem, sodorjunk belőle hurkákat . Fogjuk meg az egyes darabokat középen, a végeket nyomjuk össze, majd csavarjuk a tésztát addig, ameddig egy rövid vaskos, kötélszerű tekercset nem kapunk. Kivajazott tepsire rakjuk, Kb. 40-45 percig keleszteni, majd előmelegített 220 fokos sütőben kb. 10 percig süssük. Eközben melegítsük fel a vajat és a cukrot kisebb lábasban, míg a cukor teljesen fel nem olvad. 10 perc elteltével vegyük ki a tekercseket a sütőből, majd kenjük meg őket vajas cukormázzal és szórjunk a tetejükre mandulát. További 5-10 percre tegyük vissza a tésztákat a sütőbe, amíg át nem sülnek, illetve aranyszínűek nem lesznek.
A kiveregetett hússzeleteket sóval, borssal bedörzsöljük. Megforrósított vajon mindkét oldalát ropogós pirosra sütjük. Áttesszük egy tűzálló tálba. Az almát meghámozzuk, felszeleteljük és beborítjuk vele a hússzeleteket. A tejszínt sóval és curryval ízesítjük, majd a húsra öntjük. Forró sütőbe toljuk és 20 percig sütjük. Párolt rizzsel fogyasztható
8, 5 dkg margarint, 12 dkg cukorral, 1 cs vaniliás cukorral 2 tojással pár csepp rumaromával 15 dkg megpuhított gesztenyepürével- habosra kikeverni, majd belekevertem 1, 25 dl tejet. Tovább keverni és végül 20 dkg lisztet, amelyben 1. 5 kávéskanál sütőport és pici fahéjjat (ezeket előzőleg elkevertem) legvégül 5 dkg mazsolat (én kicsit beáztattam rumaromás vízbe). Muffinsütőbe az oly sokat emlegetett muffinpapírok, 3/4 részig tésztával feltölteni és mehet be az előmelegített sütőbe (170 fokon kb. 20 perc, hasonlóan mint a többi fajta muffint). Ötlet: meg lehet bolondítani egy kis olvasztott csokival a tetején.
(Rl: saját megjegyzés: mehet bele a negyed kilós gesztenye, mazsola helyett cukrozott narancshéj!
6-8 ek. porcukor v. 2 ek foly.édesítőszer, 1 cs.vaníliás cukor
2 púpos ek. zselatin, 1 dl langyos víz
15-20 dkg gyümölcs, néhány db. babapiskóta
A gyümölcsöt (bármi lehet) összeaprítjuk, a langyos vízben feloldjuk a zelatint, majd forrásig melegítjük utána langyosra hűtjük. Az őzgerincformát folcpakkal kibéleljük.
Túrót. kefírt, cukrot, van.cukrot összekev., az aprított gyümölcsöt hozzáadjuk, majd a kihűtött zseletint is belekeverjük. Óvatosan beleöntjük a formába és a babapiskótával befedjük. Hűtőbe tesszük min.5 órára. Fogyasztás előtt tálcára borítjuk.
Finom, üdítő édesség, hamar elkészíthető.
Nem saját ötlet, egy receptes oldalon találtam. Szerintem a fogyózók is megkóstolhatják azokon a "bűnözős" napokon. 10dkg---141kcal
Melegítsd a sütőt 165 fokra. Keverd össze a lisztet, kakót, sütőport, és a fahéjat. Utána add hozzá a tojást, tejet, és az olajat, és keverd jól össze amíg egyenletes lesz a tésztája. Keverd bekle a csokoládémorzsákat. Enyhén olajozd ki a sütőformát. Töltsd 2/3-ig a sütőformát. Süsd 8-10 percig vagy amíg ruganyos lesz a teteje. Hagyd kihűlni. Vedd ki a formából és díszítsd vaníilás vagy csokis cukormázzal, apróra vágott mogyoróval, dióval stb.
24 dkg liszt másfél kk sütőpor 1-2 kk fahéj negyed kk reszelt szerecsendió (de e kettő helyett lehet a Kotányi almás rétes füszerkeverékből 2 kk) 10 dkg barna cukor 2 db meghámozott apróra vagdalt ( v. reszelt) alma 1 simára kevert tojás 2 dl tej 5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés: a sütöt forróra (200 fok) bemelegítjük a muffin formák alját olajjal v. margarinnak kikenjük. A lisztes a sütőporral a füszerekkel elkeverjük. Külön edényben elkeverjük a tojást a tejjel, az olavaszott vajjal a cukorral, meg az almadarabokkal. Ezután belekeverjük a fűszeres lisztet és lazán villával összeforgatjuk a masszát, amig jól elkeveredik. Majd a formákba kanalazzuk 2/3-ig.
Ua. ezt a masszát lehet (alma nélkül) apróra vágott csokival, mazsolával, kandirozott narancshéjjal is kombinálni. Van akinek rétesliszttel, van akinek a sima liszttel izlik jobban. (a barna cukor nem feltétel, csak ettől barnább és érdekesebb az íze)
Vélemény: ez kellemes finom izű, nem száraz
2./Almás muffin másként
Hozzávalók. 1 db alma reszelve v. apró kockára vágva (izlés szerint) 24 dkg liszt 1 tk sütőpor 1 tk fahéj 1 csipet só 9 dkg cukor 50 ml olaj 1 db tojás 125 ml tej
Elkészítés: Az almát meghámozzuk v. reszeljük. A száraz anyagokat összekeverjük. másik tálban a cukor, olaj, tojás, tej. Majd összekeverjük a kettőt.
3./ Almás muffin más változat 3 db alma 28 dkg teljes kiörlésű búzaliszt 3 csapott tk. sütőpor 12 dkg cukor 1 kk fahéj 1 csipet só 250 ml tej 60 ml olaj 1 tk vaniliás cukor 1 db tojás 1 ek. barna cukor
Az elkészítést nem irom le mindenhol. Általában az alap először a száraz anyagokat vegyiteni egy tálban, majd a nedves anyagokat a másikban. És óvatosan összekeverni a kettőt.
Véleményem: Én robottal keverem őket még soha nem volt problémám. Volt hogy a nedves dologba beleszortam a száraz dolgokat, nem lett kevésbé jó.
4./Almás-fahéjas muffin
Hozzávalók: 2 tojás 2 ek cukor 3 szép nagy alma 1/2 ek fahéj 1 tk sütőpor 25 dkg liszt 15 dkg vaj, margarin v. olaj
Elkészítés: 2 tojás fehérjét, 2 ek. cukor keményre verek.Belereszelek 3 szép nagy hámozott almát. Hozzáadok kb. fél ek. fahéjat. Beleszitálom a lisztet hogy szép massza keletkezzen + teszek bele 1 tk. sütőport és kb 1 ek vajat v. zsiradékot. Lehet bele szórni mazsolát is. 25 percig kell sütni.
5./ almás füszeres muffin
1,5 pohár liszt 1 ek sütőpor 1kk fahéj 1/4 kk szerecsendió 1/4 kk szegfűszeg 1 csésze müzli v. gabonapehely 2 tojás 2/3 csésze tej 1/4 csésze olaj 2/3 csésze cukor 1 csésze apritott alma 180 fokon sütjük 15-20 percet
Aszalt gyümölcsös muffin 40 g datolya 50 g kandirozott ananász 40 g mandula 50 g mazsola 2 ek rum 2 ek liszt 200 g vaj 180 gr cukor 1 tk reszelt citromhéj 4 tojás 190 gr liszt a gyümölcsöket a rumban megáztatjuk 2 órát belekeverjük a többit (tojást habosra keverve) 180 fokon 20-25 percet sütjük.
Hozzávalók: kb. 1 kg. brokkoli(megtisztítva 70 dkg) 15 dkg sárgarépa 50 dkg rostélyos (én pulykamellből csináltam) 3 evőkanál szójaszósz 1 evőkanál méz 2 evőkanál száraz fehérbor 1 csapott evőkanál étkezési keményitő 2 gerezd fokhagyma 1 db 10 centis friss gyömbér (én örölt por gyömbért használtam) 1-2 friss chillipaprika 10 dkg szójacsíra vagy 1 kis doboz szójacsíra konzerv 1/2 deci olaj 1 deci meleg víz 4 dkg sós mogyoró só
Vizet engedek egy nagy fazékba, szórok bele sót és felforralom. Miközben melegszik a víz a megmosott brokkolit rózsáira szedem szét. A sárgarépát megpucolom majd vékony szeletekre vágom. A húst kisebb csíkokra felvágom. Ezután elkészítem a húshoz a pácot. Egy kis tálkában kézi habverővel összedolgozom a szójaszószt a mézzel, a borral meg a keményítővel. A húscsíkokat alaposan beleforgatom és legalább 8-10 percig hagyom állni benne.
Amíg a hús falatok a pácban fűrdőznek, roppanósan puhára főzöm az előkészített zöldségeket a mostanra már lobogva forró, enyhén sós vízben. Először a répát teszem a fazékba, majd 2 perc múlva a brokkolit. Miután a brokkoli már főtt 3 percet, a répa meg 5 percet, leszűröm őket, hideg vizet engedek rájuk, lecsurgatom és félreteszem. Előkészítem a fokhagymát, a gyömbért , a chilipaprikát és a szójacsírát. Vagyis megtisztítom és finomra vágom a fokhagymát, krumplihámozóval meghámozom a gyömbért és lereszelem a kézi reszelő apró lyukú oldalán. Kimagozom és apróra vágom a chilipaprikát, majd átöblítem a szójacsírát, ha konzervet használok leöntöm róla a levét. Indulhat a sütés ! A wokba beleöntök 1/2 deci olajból egy evőkanálnyit és erős lángon megforrósítom. Ekkor a páclével együtt beleteszem a vékony húscsíkokat és buzgón kevergetve 3-5 perc alatt megsütöm őket. Ezután szűrőlapáttal kiszedem és félreteszem a húst. Most megint olaj kerül a wokba, ami megmaradt a 1/2 deciből. Felhevítem és rádobom a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért (én a port) meg az apróra vágott chilipaprikát (én ezt sem raktam bele, tálalásnál adtam hozzá Erős Pistát aki kért hozzá). Pár pillanat múlva, amikor megérzem fenséges illatukat,hozzájuk adom a főtt brokkolit és a sárgarépát is. Már csurgatom is hozzá a meleg vizet és kevergetve 1-2 perc alatt átmelegítem a zöldségeket. Végül visszateszem a wokba a megsütött húscsíkokat, beleszórom a szójacsírát és miután a mozsárban durvára törtem a sós mogyorót, azt is ráhintem. 1-2 perc alatt kevergetve készre párolom az egészet és tálalok. Ha nem lenne elég sós kevés szójaszósszal billentem helyre a hiányt. Én főtt rizzsel tálaltam.
15 dkg túrót elkeverjük a vaníliás cukorral. A lisztet, capuccino port, sütőport, és a szódabikarbónát elkeverjük. A tojást felverjük, elkeverjük a cukorral, vajjal, maradék túróval, és a kefírrel. Hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tészta felét a mélyedésekbe töltjük, ráteszünk 1-1 teáskanál vaníliás túrót, és ráöntjük a maradék tésztát. 180 fokon 20-25 percig sütjük.
A tetejére: tejszínhab és arra kakaóport szórunk.
Zselés muffin
25 dkg liszt
2 és fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 cs. zselés cukor
1 tojás
12,5 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
12,5 dkg puha vaj
2,5 dl tej vagy kefír
Összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a darabokra vágott zselés cukrot. Tojást felverjük, hozzáadjuk a cukrot, vanília cukrot, vajat, tejet vagy kefírt. Hozzáadjuk a lisztes keveréket.Tésztát a mélyedésekbe töltjük 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Kekszes süti
1 ráma
20 dkg porcukor
1csoki puding (főzős)
1 cs. Vanília cukor
3 e.kanál liszt
2 e.kanál kakaópor
3 e.kanál capuccino por
5 dl tej
A rámát a porcukorral kikeverni, apudingot megfőzni, ha kihűlt akkor összekeverni a többivel.
A legjobb keksz hozzá a hélikerben lehet venni átlátszó csomagban téglalap alakú kb 220 ft.de bármilyen édes keksz is jó lehet.
Egy tálban egyesével összeragasztgatni a krémmel a kekszeket. A tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk. Egy pár órát állni hagyjuk a hűtőben, aztán ferdén felvágjuk.
Narancsos – csokoládés muffin
1 narancs
1,75 dl narancslé
20 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
1 narancs reszelt héja
5 dkg étcsoki törmelék
1 tojás
10 dkg vaj
15 dkg cukor
a tetejére:
15 dkg porcukor
1 teáskanál reszelt narancshéj
2-3 evőkanál narancslé
4 e.kanál kókuszreszelék vagy csíkokra vágott narancshéj
A narancsot gerezdjeire szedjük és kis darabokra vágjuk, a narancslével együtt püré állagúra mixeljük. A lisztet a sütőport a szódabikarbónát a reszelt narancshéjat és a csokidarabokat összekeverjük. A tojást felverjük és a cukorral, vajjal és narancspürével jól kikavarjuk. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és lazán összekeverjük az egészet.
A tésztát a sütőformába adagoljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
A kész muffinokat 10 percig a formában pihentetjük, mejd kivesszük, és hagyjuk kihűlni.
A díszítéshez a porcukorból, narancshéjból és a narancsléből fényes cukormázat kavarunk. A muffinok felső részét az öntetbe mártjuk és megszórjuk vagy kókusszal vagy a narancshéj csíkokkal.
4-5 tojásból piskótát verünk, és 5 db kerek, tortaforma nagyságú lapot sütünk belőle. (1 tojásra 2 dkg cukrot és 2dkg lisztet kell számolni)
7 db tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 2dl tejet, fél szál vaniliát simára keverünk, és tűzön besürítjük, majd kihűtjük. Kevés vízben 4-5 zselatint feloldunk, 1/2 liter habtejszínt felverünk.
7-8dkg mazsolát beáztatunk kevés rumba, összevágunk kockára 5-10dkg kandírozott gyümölcsöt.
A tejszínt finoman a tojásos krémhez keverjük, hozzáadjuk a zselatint, mazsolát és a gyümölcsöt.
Töltéshez magas tortaformát használunk. A tortaforma fenekére tegyünk egy réteg krémet, majd a piskótalap, így rétegezve, a végére piskótalap maradjon. Az így betöltött tortát állítsuk a jégre, tálalás előtt borítsuk egy tálra, tejszínnel díszíthetjük. Legjobb ha egy éjszaka jégen áll.
Ez az eredeti recept, egy az egyben másoltam ki a sütiskönyvből. Én is még csak egyszer csináltam meg, és a vendégek és férjem szerint nagyon finom lett, de apró megjegyzéseim vannnak hozzá:
tejes cukros tojássárgája sürítése nagyon időigényes, fontos, hogy nem forrhat fel, mert akkor oda az egész. de nagyon megéri a türelem. Nekem kerámia lapos tűzhelyem van, így viszonylag könnyű volt egyenletes hőfokot tartani.
4-5 zselatin, foggalmam sem volt, mit ért alatta, és 4 dkg-mal próbálkoztam, de szerintem sok volt, kb 3 dkg is elég, persze ez függ attól is, hogy milyen sürüre sikeredett a tojássárgája
Már régóta nem hagyományos habtejszínt használok, mert nagyon ritkán sikerült rendesen felverni, ezért inkább un. habalapot használok, ami felverve sokkal keményebb, mint a tejszín, jobban tartja az állagát, már cukrozott. Talán ezért is nem kellett nekem annyi zselatin. Ha valaki igazi tejszínnel csinálja, próbálja ki előszőr a 4 dkg zselatint, mert inkább kicsit keményebb legyen,mint hogy szétessen.
A tojás sárgáját a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az étolajat, lisztet, sütőport,kakaóport és a tojások felvert habját. Vajazott, lisztezett tepsiben sütjük.Előmelegítve, 200 fokon.
Krém:
25 dkg margarint 2
5 dkg porcukorral kikeverünk.
5 dl tejben felfőzünk
2 cs. tejszínízű pudingot(lehet vanília is).
Ha kihűlt, összekeverjük a tejszínes és vajas krémet, majd 2 felé vesszük,
az egyik felébe 1 evőkanál kakaóport,
a másik felébe 1 evőkanál fekete kávét keverünk.
A tésztára először a kakaóporos krémet, majd a kávés krémet tesszük. Tetejére csokimázt teszünk. Ez lehet tortabevonó, vagy 10 dkg margarint felolvasztva, tűzről levéve 3 ek kakaóport, 3 ek porcukrot és 1 ek étolajat teszünk.
A Nők lapjában találtam ezt a receptet. Még nem csináltam, meg, de nagyon tetszik, ezért közzéteszem, hátha mást is érdekelne.
Csokoládés őzgerinc:
150 g aszal sárgabarack, datolya, füge vegyesen
100 g cukrozott citrom és narancshéj vegyesen
80 g mazsola
160 g finomliszt (+a formához egy kicsi)
125 g vaj vagy margarin (+a formához egy kicsi)
150 g porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 tojás
1/2 kk sütőpor
2 ek rum
200 g tortabevonó étcsokoládé
2 ek olaj
20 szem hámozatlan mogyoró
2 ek morzsacukor
Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, a gyümölcsökhöz adjuk és összekeverjük a kimért lisztmennyiségből elvett 2 ek liszttel.
Kivajazunk, lisztezünk egy 1,2 l-es őzgerincformát.
A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, az egyenként hozzáadott tojásokkal, a sütőporral elkevert liszttel, a rummal, végül beleforgatjuk a gyümölcskeveréket a liszttel együtt.
Az őzgerincformába simítjuk és a középső bordamagasságon 50-60 percig, tűpróbáig sütjük.
15 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokoládét meleg vízfürdőbe állított edénykébe tördeljük, felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal és bevonjuk vele a süteményt. A szeletek helyére egy-egy mogyorószemet ültetünk, a sütemény tetejét megszórjuk a morzsacukorral.
A csokoládét hagyjuk egészen megdermedni. Tálaláskor a bordázat mentén szeleteljük.
Tipp: Érdemes a rács alá sütőpapírt tenni, így a lecsöppent és megdermedt csokoládét újra felhasználhatjuk.
A TÖLTELÉKHEZ, DlSZITESHEZ; 40 dkg mirelit málna, 1csomag piros tortazselé, 2 evőkanál cukor, 10 dkg mandulaforgács
A tojások sárgáját cukorral kikeverjük, a fehérjéket kemény habbá verjük. Habverővel verve összekeverjük, majd fakanállal kevergetve apránként beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet. Kivajazott, kilisztezett tortaformába simítjuk a masszát, és kisütjük. A pudingport tojássárgájával, cukorral, tejjel csomómentesre kikeverjük, és lassú tűz fölött sűrű krémmé főzzük. Hűlni hagyjuk, közben a tejszínt habbá verjük. A zselatint fél deci vízben elkeverjük, és langyos tűzön teljesen feloldjuk. A pudingos krémbe forgatjuk a tejszínhabot, majda feloldott zselatint. A kihűlt tortalapot visszatesszük a tortaformába, kiolvasztott málnaszemeket rakunk rá, majd rásimítjuk a tejszínes krémet. A krémes tortát hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A tetejét kirakjuk málnaszemekkel. A zseléhez a port összekeverjük a cukorral, majd apránként 2,5 deci vizet adunk hozzá, és folyamatosan kevergetve felforraljuk. Hűlni hagyjuk, majd a málna tetejére öntjük.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit