E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Receptek : Bármi, amit érdemes megsütni vagy megfőzni :-) Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
MIvett

2005.07.29. 09:19 -

Üdv mindenkinek!

Szeretnék megosztani veletek egy isteni süti receptjét, nálunk mindenki imádja:

Ostoros rétes

Hozzávalók: 60dkg finom liszt, só, 2ek. étolaj, 3 tojás sárgája, 6dkg cukor, 4 dl tej, 5dkg élesztő (v.1cs. porélesztő)

Töltelék: 25dkg margarin, 20dkg porcukor, 1cs. vaníliáscukor, 3 ek. kakaópor

Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.

Jó étvágyat hozzá! Ivett

"Shane" véleménye és képei a receptről:

Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
 

 

Batka véleménye:

No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.

EmMargit Előzmény | 2006.01.29. 21:47 - #167

Swell

Lizi "mindig beváló kenyere"

  • 1 ek étolaj,
  • 1 ek 10%-os ecet,
  • 1 nagymérő cukor,
  • 3 kismérő só,
  • 270 ml csapvíz,
  • 900 ml (!!!) finomliszt,
  • 20 ml (!!!) búzakorpa,
  • negyed kocka friss élesztő.

1 program, médium szín, kis súly. Azért tettem felkiáltójelet, mert sajnos én grammra olvastam és úgy is sütöttem :( , persze menet közben korrigáltam (több folyadék és zsiradék, extra kelesztési idő) a végeredmény így nekem kicsit tömör lett, de ha nem bénázom el, akkor biztosan finom kenyeret sütöttem volna. Amúgy így is kiváló volt bundáskenyérként :)

kenyér kenyér


EmMargit Előzmény | 2006.01.29. 21:46 - #166

Rózsika50

Könnyű majonézes burgonya

 

Hozzávalók 4-6 személyre:

  • 1.5 kg közepes méretű burgonya
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1,5 dl étolaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 pohár csökkentett zsírtartalmú tejföl
  • 1 pohár joghurt vagy kefir
  • 1/2-1citrom leve
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál cukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer
  • diétás só
  • őrölt fehérbors
 

Elkészítése:

A héjában főzött burgonyát meghámozzuk, kihűtjük és vékony karikákra vágjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk. Az ugyancsak karikára szelt lilahagymát 15 percre citromlébe áztatjuk. Közben a tojássárgáját picit megsózzuk, ezután folytonos kevergetés mellett az olajat cseppenként hozzákeverve alapmajonézt készítünk. (Habverő géppel bátrabban dolgozhatunk.) A sűrű emulziót tejföllel és joghurttal (vagy kefirrel) higítjuk, ráötjük a hagymáról a citromlevet, majd mustárral, cukorral, kis borssal, szükség esetén sóval ízesítjük. A burgonyát óvatosan összekeverjük a lilahagymával, egy picit állni hagyjuk, majd hozzáadjuk majonézes öntetet. Ecetes uborkával és piros arannyal díszítjük. Tálalásig hütőszekrényben tároljuk.


EmMargit Előzmény | 2006.01.29. 21:45 - #165

Batka

Lajcsi-szelet

2 ek kakaó

2 ek méz

2 tojás

20 dkg porcukor

5 dkg vaj

2 kk szódabikarbóna

Ezeket 5 percig gőz felett keverjük, a gőzről levéve 40 dkg liszttel összegyúrjuk, 3 lapot sütünk.

Krém:

1 puncspudingport 3 dl tejben, kevés rummal megfőzünk.

1 vaníliapudingport 3 dl tejben és 1 vaníliás cukorral megfőzünk.

25 deka vajat 20 deka porcukorral simára keverünk, a felét az egyik, a felét a másik pudinghoz keverjük, ha már kihűltek.

 

Máz:

3 tojás sárgája

12 dkg porcukor

 

Alulra kakaós lap, rá vaníliás puding, rá kakaós lap, rá puncspuding, rá kakaós lap, rá máz kerül.

Remélem, ezt kerested, Rózsika!


EmMargit Előzmény | 2006.01.29. 21:45 - #164

Batka

Lajcsi-szelet

2 ek kakaó

2 ek méz

2 tojás

20 dkg porcukor

5 dkg vaj

2 kk szódabikarbóna

Ezeket 5 percig gőz felett keverjük, a gőzről levéve 40 dkg liszttel összegyúrjuk, 3 lapot sütünk.

Krém:

1 puncspudingport 3 dl tejben, kevés rummal megfőzünk.

1 vaníliapudingport 3 dl tejben és 1 vaníliás cukorral megfőzünk.

25 deka vajat 20 deka porcukorral simára keverünk, a felét az egyik, a felét a másik pudinghoz keverjük, ha már kihűltek.

 

Máz:

3 tojás sárgája

12 dkg porcukor

 

Alulra kakaós lap, rá vaníliás puding, rá kakaós lap, rá puncspuding, rá kakaós lap, rá máz kerül.

Remélem, ezt kerested, Rózsika!


EmMargit Előzmény | 2006.01.29. 21:44 - #163

Rózsika 50

Banános kevert

Hozzávalók:

  • *3 tojás
  • *17dkg cukor
  • * 1 vaniliás cukor
  • * 20 dkg finomliszt
  • * 1 cs sütőpor
  • * 10dkg, olvaszott vaj (hűtve)
  • * 2-3 pépesített banán
  • * 1-2 tábla étcsokoládé, ízlés szerint
  • * fél narancs leve

Elkészítés: A cukrot az egész tojásokkal kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot! Sütőpapírral vagy vajjal ki kent tepsibe öntjük Ajánlott tepsi méret: 29,5×24×5-cm.
Küldi Ágica és Rózsika50 Ezt kostóljátok meg ha kisütitek lányok! JÓ ÉTVÁGYAT !!!!!!!!

Banános kevertBanános kevertBanános kevert

Banános kevertBanános kevertBanános kevert

Banános kevertBanános kevert


EmMargit Előzmény | 2006.01.29. 21:44 - #162

Rózsika 50

Szilvalekváros barátfűle.

Hozzávalok:

  • 1kg finomliszt,
  • 25dkg zsír
  • 2dkg élesztö
  • 3dl tej
  • 1/2tejfől,
  • 1,5ek só,
  • pici cukor,
  • 1tojás a tésztába,
  • 1tojás a tészta kenéshez.

Kevés langyos tejbe az élesztöt meg futtatjukpici cukoral,Maradék tejbe a sót ,az egész tojást fel olvasztjuk. A lisztet a zsírral összemorzsoljuk,és az egésszet jól ki gyurjuk a többi hozzávalokkal. 1órát pihen be boritva. Utánna nyújtás kb-fél mm-r vastagra. Darabólás kockára ,töltés lekvárral. Kenés a felvert tojással. Süttés. JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ. Nagyon régi nagymama recept.

BarátfüleBarátfüleBarátfüle

BarátfüleBarátfüleBarátfüle

Barátfüle


EmMargit Előzmény | 2006.01.29. 00:19 - #161

Jégkása

Kovászos fehérkenyér - Kenyérke receptje alapján

  • 300g fehér tönkölyliszt,
  • 100g rozsliszt,
  • 220g kovász,
  • 200g joghurt mert kefírem nem volt itthon
  • 25g vaj,
  • 1 tk só,
  • 1 tk cukor.

A többit ugy csináltam ahogy Kenyérke írta.

kovász, 3.nap Kovászos fehérkenyér, megdagasztva este Kovászos fehérkenyér, másnap reggel, kelve Kovászos fehérkenyér, kiborítva, tepsin

Kovászos fehérkenyér, kisülve Kovászos fehérkenyér, szelet

kelesztőkosár


EmMargit Előzmény | 2006.01.29. 00:16 - #160

Jégkása receptje

Müzli kifli /fél adag/
 
  • 2,5 dl tej,
  • 15g élesztő,
  • 2 ek cukor,
  • 1 tk. só,
  • 105g müzli,
  • 320g liszt,
  • 30 g margarin.

A hozzávalókból tésztát dagasztunk, kelesztjük. A cipót 3 felé vágjuk kerek lappá nyujtjuk 4 felé vágni és kifliket formázunk belőle, tojással megkenve mákkal vagy cukorral megszórva keleszteni és 225 fokon 15-20 percig sütjük.

Müzli kifli, tészta Müzli kifli, formázva

Müzli kifli, leszórva Müzli kifli, megkelve Müzli kifli, kisülve


Batka Előzmény | 2006.01.28. 17:28 - #159

Foszlós kalács
gépben dagasztva, sütőben sütve

90 dkg finomliszt
15 dkg kristálycukor
5 dkg (1 kocka) friss élesztő
1 tojás
3,5 dl langyos tej
5 dkg vaj
csipet só
(2 tk vaníliakivonat, mazsola, stb.)

A cukorral elkevert tejet (mikróban) meglangyosítjuk, az üst aljára morzsoljuk az élesztőt, ráöntünk úgy egy deci langyos tejet, 10 percig állni hagyjuk. Ezután rámérjük a lisztet, sót, belepottyantjuk a tojást. A maradék cukros tejben felolvasztjuk a vajat. Elindítjuk a csak dagasztás-kelesztés programot, és közben hozzáadagoljuk a cukros-vajas tejet (kb. két perc). A gépet magára hagyjuk, hadd dolgozzon. Nagyon kemény tésztát kapunk.

Az én gépem DOUGH programon 20 percet dagaszt, azután 70 percet keleszt. Ezután kiveszem a tésztát, megfonom. Általában kettő nagy vagy négy kisebb kalácsot fonok. A nagy gáztepsimet kivajazom, és a kalácsokat jó messze teszem egymástól, mert óriásira kelnek! Nagy ritkán olvasztott vajjal megkenem (általában semmivel), aztán még kb. 30 percet kelesztem a langyos sütőben, aztán 200 fokon 20-25 perc alatt megsütöm (gyönyörűen bebarnul így is, de csak a vajtól lesz fényes).

Megjegyzések: A tészta jó kemény, remekül lehet rajta a fonást gyakorolni. Mivel alig édes, önmagában, édes vagy sós rátéttel (húsvétkor sonkával, tojással) egyaránt ízletes. Ha véletlenül marad, műanyag dobozba vagy nylonzacskóba téve napokig olyan friss marad, mintha akkor sült volna.

Forrás: Borcsa nagymamája (Mindmegette), a saját szánk ízére és kenyérsütőgép dagasztóprogramjára alakítva.


jegkasa Előzmény | 2006.01.27. 22:40 - #158

Grapefruitos túrótorta

Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg cukor Fele lehet barna
25 dkg liszt
15 dkg vaj
4 tojás
1 sütőpor
1 grapefruit lehet narancs is
1 citrom én most csak a héját tettem bele.

Kikeverjük a vajat a cukorral és a tojásokkal, majd belekeverjük a túrót, végül a sütőoporral elkevert lisztet. A tésztába belereszeljük a citrom és a grepefruit héját. A grapefruit húsának háromnegyedét kefilézzük és belekockázzuk a tésztába, facsarunk még pár evőkanál grapefriut levet, közben kóstoljuk meg elég édes/ savanyú-e.A kész tésztát kivajazott kilisztezett 26 cm-es tortaformába öntjük előmelegített sütöben 180 fokon 35-40 percig sütjük. A maradék egynegyed grapefruit és citrom levét 2-3 evőkanál cukorral megolvasztjuk és megkóstoljuk. A kész tortát a formából tálra tesszük kenőtollal bekenjük a sziruppal ( ne ázzon el a torta) megszórjuk porcukorral. Én ezt is elfelejtettem de nagyon finom még másnap is.

Szilikonos sütőforma Grapefruitos túrós Grapefruitos túrós Grapefruitos túrós


EmMargit Előzmény | 2006.01.27. 00:28 - #157

HpKriszti

Csíkos kifli

Fehér tészta:

  • 20 dkg főtt,melegen áttört burgonya,
  • 40 dkg finomliszt,
  • 1 dl víz,
  • 1-1 mokkáskanál só és cukor,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 5 dkg vaj

Piros tészta:

  • 1 nagy hagyma,
  • 5 dkg vaj,
  • 1 ek.pirospaprika,
  • fél mokkáskanál őrölt kömény,
  • 15 dkg főtt,melegen áttört burgonya,
  • 40 dkg finomliszt,
  • 1 dl víz,
  • 1 mokkáskanál só és cukor,
  • 2,5 dkg élesztő.

Elkészítés: amíg a fehér tésztát dagasztja a gép, a piros tésztához a vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd levéve a tűzről megszórjuk a pirospaprikával, köménnyel, hűlni hagyjuk, majd a gépben ezt a tésztát is megdagasztjuk. Letakarva, langyos helyen pihentetjük kb. egy órán át, majd átgyúrjuk, rúddá sodorjuk. Egyenként 20 egyenlő részre vágjuk, majd kézzel egy fehéret,egy pirosat kihúzgálunk, egymásra tesszük, majd vékonyra nyújtjuk, kiflit sodrunk belőle.(((  Nekem ennél gyorsabban kellett haladni, mindkét tésztát külön kinyújtottam, majd egymásra tettem, és igy daraboltam fel, ill. sodortam össze.))) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Enyhén sós vízzel megkenjük, éles késsel bevagdaljuk, megszórhatjuk köménnyel - vagy sajttal ízlés szerint - kicsit pihentetjük, előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt szép ropogósra sütjük.

Én a tészta egy részét csak paprikás kiflinek sütöttem meg, az is finom lett, a kimaradt fehér tésztát virslivel töltöttem meg, mert féltem,hogy sok lesz a 20 db csíkos kifli, de elfogyott minden szerencsére. Nem volt rendes élesztőm, most először volt jó tapasztalatom a szárított élesztővel kapcsolatban, én azt tettem bele. Sok sikert annak,aki megsüti. Üdv,Kriszti

Csíkos kiflik és bucikCsíkos kiflik és bucikCsíkos kiflik és bucik tésztájából, paprikás kifli


nelly52 Előzmény | 2006.01.26. 22:17 - #156

Ezt a receptet már nagyon régen tanultam, amikor Kövestetőn üdültem.

Sajtos krumpli:

  • 60 dkg burgonya,
  • 3 tojás,
  • 1 vaj,
  • 1 pohár tejföl,
  • 25 dkg sajt.

A 10 dkg vajat 3 tojás sárgájával habosra keverjük, a tejfölt hozzáöntjük, és a sajt 3/4 részét kockára vágva belekeverjük. A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, vékony karikára vágjuk. Utána hozzáadjuk a masszához. A tojás fehérjét felverjük habnak, és finom elkeverjük a tojásos krumplival, ízlés szerint megsózzuk. A tepsit kizsírozzuk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd beleöntjük a krumplis keveréket. A megmaradt sajtot lereszeljük, és a tetejére szórjuk egy kis zsemlemorzsával együtt. Pirosra sütjük. Isteni finom köretnek.Üdv. Nelly


EmMargit Előzmény | 2006.01.26. 02:07 - #155

HpKriszti receptje

Nyitott diós /mákos kalács.

Tészta:

  • 50 g élesztő,
  • 50g porcukor,
  • 2 dl tej,
  • 500 g liszt,
  • 4 tojás sárgája,
  • 2 cs.vaníliás cukor,
  • csipet só,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 120 g vaj

Töltelék:

  • 50 g mazsola,
  • 1/2 dl rum,
  • 50 g.cukrozott narancshéj,
  • 1 dl tej,
  • 80 g cukor,
  • 2 cs. vaníliás cukor,
  • 30 g vaj,
  • 150 g darált dió,
  • 2 ek.zsemlemorzsa,
  • 1 mk.fahéj.

Máz:

  • 2 ek.citromlé,
  • 4 ek porcukor keveréke

Elkészítés:Az élesztőt kevés tejjel ,és cukorral felfuttatjuk.A lisztet tálba szitáljuk,és elkeverjük az élesztős tejjel,letakarjuk,10 percig kelesztjük. Kikeverjük a tejet, tojássárgákat, cukrot, van.cukrot, sót, citromot, vajat, majd 2-3 részletben a liszthez keverjük, szép,hólyagos legyen. Letakarva 40 percet kelesztjük, a kétszeresére. A tölteléket megfőzzük,kinyújtjuk a tésztát, bekenjük vele, majd feltekerjük. Tepsibe tesszük a rudat, majd hosszában a végétől 2-3 cm.-re szétvágjuk és így fonjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük. 200 fokon 35-40 percig sütjük. Még forrón meglocsoljuk a mázzal.

Én annyit változtattam most az elkészítésen, hogy az élesztőt ugyan felfuttattam, de minden mással együt a gépbe tettem dagasztani. Csináltam már így is, úgy is, nem lett most sem rosszabb. A töltelékem nekem a karácsonyról megmaradt, megfagyasztott bejgli töltelék volt,így lett diós is és mákos is. Szerintem nagyon finom, pikáns kalács, érdemes kipróbálni.

 Nyitott diós, mákos kalács, formábanNyitott diós, mákos kalács, mázzal megöntözveNyitott diós, mákos kalács, szeletelve


Batka Előzmény | 2006.01.25. 18:50 - #154

BANÁNKENYÉR (Stahl Judit)

10 deka pehelymix (zab-, búza-, és rozspehely-keverék)
15 deka finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1/4  teáskanál őrölt fahéj
10 deka puha vaj
15 deka barna cukor --- én csak 10-et szoktam, a banán is édes
1 vaníliarúd --- 1 tk vanília-kivonat
2 tojás
5 evőkanál joghurt --- ez egy kis joghurtos pohárnyi
2 érett, puha banán --- 3-4 sem árt
10 deka dióbél

puha vaj és kevés liszt a forma előkészítéséhez

Mielőtt nekikezdenék, felturbózom a roppant egészséges, de amúgy eléggé jellegtelen ízű pehelymixet. Ez annyit tesz, hogy beleszórom egy száraz, közepes méretű serpenyőbe, és nagy lángon állandóan kevergetve illatosra pirítom. Nem barnítom túl, csak épphogy mélyítek egy kicsit a színén. Utána kihűtöm, majd tisztára mosott kávéőrlőben finomra őrlöm. A "házi" lisztem ezzel készen van.

Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra. Alaposan kivajazok és kilisztezek egy 7 centi mély, 25 centi hosszú és 11 centi széles sütőformát, és az aljába sütőpapírt illesztettek. Amíg a sütő bemelegszik, összeállítom a banánkenyér tésztáját.

A kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és az őrölt fahéjat összekeverem egy nagy tálban. A puha banánt egy kisebben villával pépesre nyomkodom, aztán a diót durvára töröm a mozsaramban. Ennyi előkészítés után előveszek még egy nagy tálat. Beleteszem a puha vajat, beleszórom a barna cukrot, és robotgéppel jól összedolgozom a kettőt. A cukros vajba ezután jöhet a félbevágott vaníliarúd kikapargatott belseje, majd egyenként a tojások is megérkeznek.

Miután mindkét tojást gondosan elkevertem a géppel, belevegyítem a masszába a joghurtot és a banánpépet. Itt a pillanat, hogy a gép helyett fakanalat ragadjak. A joghurtos-banános masszába beleforgatom a lisztes keveréket és a durvára tört diót, aztán a kész tésztát átkanalazom a sütőformába.

A már meleg sütőben 1 óra alatt megsütöm a banánkenyeret, és ha 40 perc után úgy látom, hogy a teteje túlságosan pirulna, alufóliát borítok rá, hogy annak védelmében süssem tovább. Akkor van kész, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. Ekkor kiveszem, rácsra téve kihűtőm, majd kifordítom a formából, és lehúzom róla a sütőpapírt. Szeletekre vágva vajjal és dzsemmel szoktuk enni, de a banánkenyér önmagában is jóízű csemege.

Megjegyzés: A több banán csak jót tesz neki, nem sokat hígul tőle a tészta, de az íze sokkal intenzívebb lesz. A pehelymix helyett teljes kiőrlésű liszttel is szoktam készíteni. Egy őzgerinc telik meg vele, nekem 30-40 perc alatt megsül! Olyan muffin jellegű, tömörebb süti.


EmMargit Előzmény | 2006.01.25. 00:54 - #153

Kartika kenyere

Dán kenyér /Marion/ Latsia receptje
 
1,5 l tej
2 dkg vaj
4 dkg élesztő
1,5 dl víz
50 dkg liszt
1 tk só
1 tk cukor
1 tojás (ennek a sárgája kell a tetejét kenni egy kis vizzel)
 
a vajat a tejben felolvasztani
Mindent betenni a kenyérsütőgépbe és megdagasztani a tésztát (én az édestészta programot használtam 30 percig)
kinyujtottam, feltekertem.
Egy kenyérformát kivajazni (nekem szilikon igy nem igen kellett)  abba belehelyezni.hosszában kettévágni a tetejét, bekenni a tojássárga-viz keverékkel
200 fokra előmelegitett sütőbe tenni 30 perc alatt megsül.
 
a tészta addig kell mig a sütő előmelegszik én még pár percig hagytam, míg feljött az edényem tetejére. (féltem, hogy nem jön fel)
 
Módosításom: (mivel nem fogy el az nap és hogy tovább puha legyen) tettem bele két csapott evőkanál burgonyapelyhet és nekünk kicsit kevés volt a só. legközelebb kicsit többet teszek bele.
 
Dán kenyér

gabo Előzmény | 2006.01.24. 15:58 - #152

Turo Rudi:

20 dkg lisztet,12dkg vajjal,1 mk.szódabikarbónával,1 ek.porcukorral,1 ek.kakaóval,1 tojássárgájával,fél pohár tejföllel összegyurjuk.Őzgerincformákat kibéleljük a tésztával ugy,hogy a tetejére is kerüljön tészta.

krém:50 dkg túrót,4 tojássárgájával,20 dkg porcukorral,3 ek.búzadarával,1 cs.vaniliás cukorral,10 dkg mazsolával,1 citrom reszelt héjával összekeverjük.Végül az 5 felvert tojáshabot adjuk hozzá.

előmelegitett sütőben lassú tüznél sütjük.


EmMargit Előzmény | 2006.01.22. 22:15 - #151

Kenyérke receptje

Tartós zsömlék
(Kovászos árpamalátás)

250 g búzalisztkovász
150 ml savó
15 g élesztő
1 tk só
1 ek cukor
1 ek olaj
350 g kenyérliszt
1 ek árpamaláta

Géppel dagasztottam, de külön tálban jó lisztesen szobahőmérsékleten kelesztettem. /Gépben kelesztve elfolyósodik, nehezen formázható/.
Amikor megkelt, 10 db-ot formáztam belőle s szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Bekapcsolt villanysütő lámpája mellett duplájára kelesztettem.
Ezután vízporlasztóval meglocsoltam a megkelt zsömléket és rákapcsoltam a sütést 180 fokra.
30 perc alatt sült meg.

Tartós zsömlék Tartós zsömlék Tartós zsömle


EmMargit Előzmény | 2006.01.22. 22:13 - #150

Kenyérke receptje

Árpamaláta

 

Csíráztassunk árpát.
Legcélszerűbb csíráztató tálkában.

Ne várjuk meg a csírázáskor, hogy a gyökérzet teljesen kijöjjön. Elég ha a levélcsíra picit kibújik. Ezután levegőn, rácsra tett papíron szárítsuk ki a kicsírázott magvakat. Fontos, hogy teljesen kiszáradjon, mert pirításkor csakis száraz magokból kaphatunk kellemes aromájú malátát.

 

A kiszárított magvakat vastag aljú edényben enyhén pörköljük meg. Várjuk meg, amíg teljesen kihülnek. Ezután daráljuk porrá és a port csavaros üvegbe lezárva tároljuk be.

 

Zömlék, kiflik sütésére kiváló, de fehérkenyérbe is lehet belőle tenni. Ropogóssá teszi a héjat és finom aromája lesz a friss pékárúnak.

60 dkg liszthez 1 evőkanállal szoktam használni.

csíráztató tál


EmMargit Előzmény | 2006.01.22. 20:18 - #149

Anita receptje

Sajtos kenyér

40 dkg simaliszt
10 dkg rétesliszt
1,8 dkg élesztő
3 dl víz
késhegyni aszkorbinsav vagy 1 e.kanál 10%-os ecet
2 kk só
1 kk cukor
10 dkg sajt
 
Sajtos kenyér Sajtos kenyér Sajtos kenyér

Ditta Előzmény | 2006.01.21. 14:27 - #148

Sziasztok! Akkor ahogy Margitka kérte, bepötyögöm a kifli receptjét! 50 dkg sima liszt 2,5 dkg friss élesztő 3 dkg margarin 1,5 tk só 2 tk cukor 3 dl tej vagy víz A gépem tészta proramján dagasztattam, kelesztettem, majd négy cipót formáztam, végony kerekre nyújtottam. Az eredeti recept szerint 8 cikkbe kellett volna vágni, de én csak 4-be vágtam, mert rendes, nagy kifliket akartam. Megkentem vékonyan margarinnal, és feltekertem kifli formába. 1 felvert tojással bekentem, és még a tepsin 20-25 percet pihent. Előmelegített sütőben (kb. 180 fok) 15-20 perc alatt kész! Még langyosan, megkenve vajjal, friss citromos teával isteni reggeli!

kifli


[607-588] [587-568] [567-548] [547-528] [527-508] [507-488] [487-468] [467-448] [447-428] [427-408] [407-388] [387-368] [367-348] [347-328] [327-308] [307-288] [287-268] [267-248] [247-228] [227-208] [207-188] [187-168] [167-148] [147-128] [127-108] [107-88] [87-68] [67-48] [47-28] [27-8] [7-1]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!