Az élesztőt felfuttatjuk, a többi hozzávalóval szépen kidolgozott tésztát készítünk, kb a duplájára kelesztjük. (lágy tésztát kapunk!!!) A töltelékhez a margarint a cukorral, kakaóval jól kikeverjük. 6 részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel őket, feltekerjük. 3-3 rudat összefonunk, mint a copfot, tetjüket tojással megkenjük. Közepes tűznél sütjük.
Jó étvágyat hozzá! Ivett
"Shane" véleménye és képei a receptről:
Megtaláltam a receptet egy süteménykönyvben, ott megadták a só mennyiséget 1 mokkáskanál.
Amit az indexen is írtam, hogy a fél adag is kirepedt és kifolyt a margarinos-kakós töltelék, de ugyanezt megtette a teljes adag is csak az még a tepsiből is kifolyt, pedig szintén az a könyv írta, hogy egy kb 20x30 cm-es tepsiben kell sütni a kettőt, hogy ne terüljön, hanem felfelé nőjön.
Nem tudom, hogy én csináltam valamit rosszul, vagy ez tényleg így viselkedik (mármint kifolyik)
Arra gondoltam, ha mégegyszer csinálok teljes adagot, akkor sem csinálok 2 fonatot, hanem csak egyet, vagy esetleg egy négyeset, és ennél nagyobb tepsiben sütöm :)
Batka véleménye:
No, összegezném az ostoros rétessel kapcsolatos tapasztalatokat, mert nem repedt ki! Úgy tűnik, a beigliforma a titok, így ugyanolyan réteges lett, mint a fonott, csak nem olyan szabálytalanul oszlik el benne a töltelék. 1. Kivételesen grammra pontosan kimértem mindent, a tegnapi próbálkozással ellentétben csak finomlisztet használtam, fél adaghoz 1 tojássárgáját és 1/4 kocka élesztőt tettem. A tészta kézi robotgéppel elég hamar, nagyon szépen összeáll, és elválik a táltól. 2. Alaposan belisztezett felületen kb. 55x30 cm-es téglalapot nyújtottam, rákentem a hideg(!) tölteléket (mert a vajat elfelejtettem kivenni a hűtőből, ezért mikróban megolvasztottam), a két szélét felhajtottam, nehogy kifolyjon a töltelék, és arra merőlegesen felcsavartam, mint a beiglit. Tégla alakú Profis szilikonformába fektettem, a tészta szabad széle felülre került. A tekercs két végét kicsit felfelé kellett hajlítani, mert ahogy emeltem, megnyúlt, de ez nagyon szép mintát adott ki a kész kalácson. 3. A tetejét olvasztott vajjal megkentem, három helyen hústűvel megböködtem. A sütőt 50 fokra melegítettem, kikapcsoltam, itt kb. 40 percet kelt. A sütőajtót nem nyitogattam, csak elindítottam az alsó-felső sütést, és bemelegedéssel együtt 30 perc alatt sült meg.
1 program, médium szín, kis súly. Azért tettem felkiáltójelet, mert sajnos én grammra olvastam és úgy is sütöttem :( , persze menet közben korrigáltam (több folyadék és zsiradék, extra kelesztési idő) a végeredmény így nekem kicsit tömör lett, de ha nem bénázom el, akkor biztosan finom kenyeret sütöttem volna. Amúgy így is kiváló volt bundáskenyérként :)
1 evőkanál cukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer
diétás só
őrölt fehérbors
Elkészítése:
A héjában főzött burgonyát meghámozzuk, kihűtjük és vékony karikákra vágjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk. Az ugyancsak karikára szelt lilahagymát 15 percre citromlébe áztatjuk. Közben a tojássárgáját picit megsózzuk, ezután folytonos kevergetés mellett az olajat cseppenként hozzákeverve alapmajonézt készítünk. (Habverő géppel bátrabban dolgozhatunk.) A sűrű emulziót tejföllel és joghurttal (vagy kefirrel) higítjuk, ráötjük a hagymáról a citromlevet, majd mustárral, cukorral, kis borssal, szükség esetén sóval ízesítjük. A burgonyát óvatosan összekeverjük a lilahagymával, egy picit állni hagyjuk, majd hozzáadjuk majonézes öntetet. Ecetes uborkával és piros arannyal díszítjük. Tálalásig hütőszekrényben tároljuk.
Elkészítés: A cukrot az egész tojásokkal kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot! Sütőpapírral vagy vajjal ki kent tepsibe öntjük Ajánlott tepsi méret: 29,5×24×5-cm. Küldi Ágica és Rózsika50 Ezt kostóljátok meg ha kisütitek lányok! JÓ ÉTVÁGYAT !!!!!!!!
Kevés langyos tejbe az élesztöt meg futtatjukpici cukoral,Maradék tejbe a sót ,az egész tojást fel olvasztjuk. A lisztet a zsírral összemorzsoljuk,és az egésszet jól ki gyurjuk a többi hozzávalokkal. 1órát pihen be boritva. Utánna nyújtás kb-fél mm-r vastagra. Darabólás kockára ,töltés lekvárral. Kenés a felvert tojással. Süttés. JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ. Nagyon régi nagymama recept.
A hozzávalókból tésztát dagasztunk, kelesztjük. A cipót 3 felé vágjuk kerek lappá nyujtjuk 4 felé vágni és kifliket formázunk belőle, tojással megkenve mákkal vagy cukorral megszórva keleszteni és 225 fokon 15-20 percig sütjük.
90 dkg finomliszt 15 dkg kristálycukor 5 dkg (1 kocka) friss élesztő 1 tojás 3,5 dl langyos tej 5 dkg vaj csipet só (2 tk vaníliakivonat, mazsola, stb.)
A cukorral elkevert tejet (mikróban) meglangyosítjuk, az üst aljára morzsoljuk az élesztőt, ráöntünk úgy egy deci langyos tejet, 10 percig állni hagyjuk. Ezután rámérjük a lisztet, sót, belepottyantjuk a tojást. A maradék cukros tejben felolvasztjuk a vajat. Elindítjuk a csak dagasztás-kelesztés programot, és közben hozzáadagoljuk a cukros-vajas tejet (kb. két perc). A gépet magára hagyjuk, hadd dolgozzon. Nagyon kemény tésztát kapunk.
Az én gépem DOUGH programon 20 percet dagaszt, azután 70 percet keleszt. Ezután kiveszem a tésztát, megfonom. Általában kettő nagy vagy négy kisebb kalácsot fonok. A nagy gáztepsimet kivajazom, és a kalácsokat jó messze teszem egymástól, mert óriásira kelnek! Nagy ritkán olvasztott vajjal megkenem (általában semmivel), aztán még kb. 30 percet kelesztem a langyos sütőben, aztán 200 fokon 20-25 perc alatt megsütöm (gyönyörűen bebarnul így is, de csak a vajtól lesz fényes).
Megjegyzések: A tészta jó kemény, remekül lehet rajta a fonást gyakorolni. Mivel alig édes, önmagában, édes vagy sós rátéttel (húsvétkor sonkával, tojással) egyaránt ízletes. Ha véletlenül marad, műanyag dobozba vagy nylonzacskóba téve napokig olyan friss marad, mintha akkor sült volna.
Forrás: Borcsa nagymamája (Mindmegette), a saját szánk ízére és kenyérsütőgép dagasztóprogramjára alakítva.
Hozzávalók: 25 dkg túró 25 dkg cukor Fele lehet barna 25 dkg liszt 15 dkg vaj 4 tojás 1 sütőpor 1 grapefruit lehet narancs is 1 citrom én most csak a héját tettem bele.
Kikeverjük a vajat a cukorral és a tojásokkal, majd belekeverjük a túrót, végül a sütőoporral elkevert lisztet. A tésztába belereszeljük a citrom és a grepefruit héját. A grapefruit húsának háromnegyedét kefilézzük és belekockázzuk a tésztába, facsarunk még pár evőkanál grapefriut levet, közben kóstoljuk meg elég édes/ savanyú-e.A kész tésztát kivajazott kilisztezett 26 cm-es tortaformába öntjük előmelegített sütöben 180 fokon 35-40 percig sütjük. A maradék egynegyed grapefruit és citrom levét 2-3 evőkanál cukorral megolvasztjuk és megkóstoljuk. A kész tortát a formából tálra tesszük kenőtollal bekenjük a sziruppal ( ne ázzon el a torta) megszórjuk porcukorral. Én ezt is elfelejtettem de nagyon finom még másnap is.
Elkészítés: amíg a fehér tésztát dagasztja a gép, a piros tésztához a vajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd levéve a tűzről megszórjuk a pirospaprikával, köménnyel, hűlni hagyjuk, majd a gépben ezt a tésztát is megdagasztjuk. Letakarva, langyos helyen pihentetjük kb. egy órán át, majd átgyúrjuk, rúddá sodorjuk. Egyenként 20 egyenlő részre vágjuk, majd kézzel egy fehéret,egy pirosat kihúzgálunk, egymásra tesszük, majd vékonyra nyújtjuk, kiflit sodrunk belőle.((( Nekem ennél gyorsabban kellett haladni, mindkét tésztát külön kinyújtottam, majd egymásra tettem, és igy daraboltam fel, ill. sodortam össze.))) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Enyhén sós vízzel megkenjük, éles késsel bevagdaljuk, megszórhatjuk köménnyel - vagy sajttal ízlés szerint - kicsit pihentetjük, előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt szép ropogósra sütjük.
Én a tészta egy részét csak paprikás kiflinek sütöttem meg, az is finom lett, a kimaradt fehér tésztát virslivel töltöttem meg, mert féltem,hogy sok lesz a 20 db csíkos kifli, de elfogyott minden szerencsére. Nem volt rendes élesztőm, most először volt jó tapasztalatom a szárított élesztővel kapcsolatban, én azt tettem bele. Sok sikert annak,aki megsüti. Üdv,Kriszti
Ezt a receptet már nagyon régen tanultam, amikor Kövestetőn üdültem.
Sajtos krumpli:
60 dkg burgonya,
3 tojás,
1 vaj,
1 pohár tejföl,
25 dkg sajt.
A 10 dkg vajat 3 tojás sárgájával habosra keverjük, a tejfölt hozzáöntjük, és a sajt 3/4 részét kockára vágva belekeverjük. A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, vékony karikára vágjuk. Utána hozzáadjuk a masszához. A tojás fehérjét felverjük habnak, és finom elkeverjük a tojásos krumplival, ízlés szerint megsózzuk. A tepsit kizsírozzuk, zsemlemorzsával megszórjuk, majd beleöntjük a krumplis keveréket. A megmaradt sajtot lereszeljük, és a tetejére szórjuk egy kis zsemlemorzsával együtt. Pirosra sütjük. Isteni finom köretnek.Üdv. Nelly
Elkészítés:Az élesztőt kevés tejjel ,és cukorral felfuttatjuk.A lisztet tálba szitáljuk,és elkeverjük az élesztős tejjel,letakarjuk,10 percig kelesztjük. Kikeverjük a tejet, tojássárgákat, cukrot, van.cukrot, sót, citromot, vajat, majd 2-3 részletben a liszthez keverjük, szép,hólyagos legyen. Letakarva 40 percet kelesztjük, a kétszeresére. A tölteléket megfőzzük,kinyújtjuk a tésztát, bekenjük vele, majd feltekerjük. Tepsibe tesszük a rudat, majd hosszában a végétől 2-3 cm.-re szétvágjuk és így fonjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük. 200 fokon 35-40 percig sütjük. Még forrón meglocsoljuk a mázzal.
Én annyit változtattam most az elkészítésen, hogy az élesztőt ugyan felfuttattam, de minden mással együt a gépbe tettem dagasztani. Csináltam már így is, úgy is, nem lett most sem rosszabb. A töltelékem nekem a karácsonyról megmaradt, megfagyasztott bejgli töltelék volt,így lett diós is és mákos is. Szerintem nagyon finom, pikáns kalács, érdemes kipróbálni.
10 deka pehelymix (zab-, búza-, és rozspehely-keverék) 15 deka finomliszt 1 teáskanál szódabikarbóna 1 teáskanál sütőpor 1/4 teáskanál őrölt fahéj 10 deka puha vaj 15 deka barna cukor --- én csak 10-et szoktam, a banán is édes 1 vaníliarúd --- 1 tk vanília-kivonat 2 tojás 5 evőkanál joghurt --- ez egy kis joghurtos pohárnyi 2 érett, puha banán --- 3-4 sem árt 10 deka dióbél
puha vaj és kevés liszt a forma előkészítéséhez
Mielőtt nekikezdenék, felturbózom a roppant egészséges, de amúgy eléggé jellegtelen ízű pehelymixet. Ez annyit tesz, hogy beleszórom egy száraz, közepes méretű serpenyőbe, és nagy lángon állandóan kevergetve illatosra pirítom. Nem barnítom túl, csak épphogy mélyítek egy kicsit a színén. Utána kihűtöm, majd tisztára mosott kávéőrlőben finomra őrlöm. A "házi" lisztem ezzel készen van.
Bekapcsolom a sütőt 175 C-ra. Alaposan kivajazok és kilisztezek egy 7 centi mély, 25 centi hosszú és 11 centi széles sütőformát, és az aljába sütőpapírt illesztettek. Amíg a sütő bemelegszik, összeállítom a banánkenyér tésztáját.
A kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és az őrölt fahéjat összekeverem egy nagy tálban. A puha banánt egy kisebben villával pépesre nyomkodom, aztán a diót durvára töröm a mozsaramban. Ennyi előkészítés után előveszek még egy nagy tálat. Beleteszem a puha vajat, beleszórom a barna cukrot, és robotgéppel jól összedolgozom a kettőt. A cukros vajba ezután jöhet a félbevágott vaníliarúd kikapargatott belseje, majd egyenként a tojások is megérkeznek.
Miután mindkét tojást gondosan elkevertem a géppel, belevegyítem a masszába a joghurtot és a banánpépet. Itt a pillanat, hogy a gép helyett fakanalat ragadjak. A joghurtos-banános masszába beleforgatom a lisztes keveréket és a durvára tört diót, aztán a kész tésztát átkanalazom a sütőformába.
A már meleg sütőben 1 óra alatt megsütöm a banánkenyeret, és ha 40 perc után úgy látom, hogy a teteje túlságosan pirulna, alufóliát borítok rá, hogy annak védelmében süssem tovább. Akkor van kész, ha a beleszúrt tűre már nem tapad ragacsos massza. Ekkor kiveszem, rácsra téve kihűtőm, majd kifordítom a formából, és lehúzom róla a sütőpapírt. Szeletekre vágva vajjal és dzsemmel szoktuk enni, de a banánkenyér önmagában is jóízű csemege.
Megjegyzés: A több banán csak jót tesz neki, nem sokat hígul tőle a tészta, de az íze sokkal intenzívebb lesz. A pehelymix helyett teljes kiőrlésű liszttel is szoktam készíteni. Egy őzgerinc telik meg vele, nekem 30-40 perc alatt megsül! Olyan muffin jellegű, tömörebb süti.
1 tojás (ennek a sárgája kell a tetejét kenni egy kis vizzel)
a vajat a tejben felolvasztani
Mindent betenni a kenyérsütőgépbe és megdagasztani a tésztát (én az édestészta programot használtam 30 percig)
kinyujtottam, feltekertem.
Egy kenyérformát kivajazni (nekem szilikon igy nem igen kellett) abba belehelyezni.hosszában kettévágni a tetejét, bekenni a tojássárga-viz keverékkel
200 fokra előmelegitett sütőbe tenni 30 perc alatt megsül.
a tészta addig kell mig a sütő előmelegszik én még pár percig hagytam, míg feljött az edényem tetejére. (féltem, hogy nem jön fel)
Módosításom: (mivel nem fogy el az nap és hogy tovább puha legyen) tettem bele két csapott evőkanál burgonyapelyhet és nekünk kicsit kevés volt a só. legközelebb kicsit többet teszek bele.
20 dkg lisztet,12dkg vajjal,1 mk.szódabikarbónával,1 ek.porcukorral,1 ek.kakaóval,1 tojássárgájával,fél pohár tejföllel összegyurjuk.Őzgerincformákat kibéleljük a tésztával ugy,hogy a tetejére is kerüljön tészta.
250 g búzalisztkovász 150 ml savó 15 g élesztő 1 tk só 1 ek cukor 1 ek olaj 350 g kenyérliszt 1 ek árpamaláta
Géppel dagasztottam, de külön tálban jó lisztesen szobahőmérsékleten kelesztettem. /Gépben kelesztve elfolyósodik, nehezen formázható/. Amikor megkelt, 10 db-ot formáztam belőle s szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Bekapcsolt villanysütő lámpája mellett duplájára kelesztettem. Ezután vízporlasztóval meglocsoltam a megkelt zsömléket és rákapcsoltam a sütést 180 fokra. 30 perc alatt sült meg.
Ne várjuk meg a csírázáskor, hogy a gyökérzet teljesen kijöjjön. Elég ha a levélcsíra picit kibújik. Ezután levegőn, rácsra tett papíron szárítsuk ki a kicsírázott magvakat. Fontos, hogy teljesen kiszáradjon, mert pirításkor csakis száraz magokból kaphatunk kellemes aromájú malátát.
A kiszárított magvakat vastag aljú edényben enyhén pörköljük meg. Várjuk meg, amíg teljesen kihülnek. Ezután daráljuk porrá és a port csavaros üvegbe lezárva tároljuk be.
Zömlék, kiflik sütésére kiváló, de fehérkenyérbe is lehet belőle tenni. Ropogóssá teszi a héjat és finom aromája lesz a friss pékárúnak.
Sziasztok! Akkor ahogy Margitka kérte, bepötyögöm a kifli receptjét! 50 dkg sima liszt 2,5 dkg friss élesztő 3 dkg margarin 1,5 tk só 2 tk cukor 3 dl tej vagy víz A gépem tészta proramján dagasztattam, kelesztettem, majd négy cipót formáztam, végony kerekre nyújtottam. Az eredeti recept szerint 8 cikkbe kellett volna vágni, de én csak 4-be vágtam, mert rendes, nagy kifliket akartam. Megkentem vékonyan margarinnal, és feltekertem kifli formába. 1 felvert tojással bekentem, és még a tepsin 20-25 percet pihent. Előmelegített sütőben (kb. 180 fok) 15-20 perc alatt kész! Még langyosan, megkenve vajjal, friss citromos teával isteni reggeli!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit